Zondag 05/12/2021

‘The Happiness Project’ van Gretchen Rubin

volgde een jaar lang alle mogelijke tips om gelukkig te worden, zowel uit magazines als uit klassieke geschriften.

groeide op in Kansas en studeerde rechten aan Yale.

werkte als advocaat voor ze besloot zich toe te leggen op schrijven.

Van Rubin verschenen eerder Forty Ways to Look at JFK, Forty Ways to Look at Winston Churchill en Power Money Fame Sex.

Rubin woont met haar man en twee dochters in New York.“Kijk mama, een hond!” De verwondering van haar dochter toen ze een banaal huisdier zag tijdens een busrit schudde Gretchen Rubin wakker. “Ik besefte wat ik wilde in het leven: gelukkig zijn. Alleen had ik nog nooit stilgestaan bij wat dat voor mij betekende, en ik had nog nooit iets praktisch ondernomen om mijn geluk te verhogen. Plots trof het me: ik ben volwassen, ik moet de boel zelf in handen nemen.” Toch wilde Rubin, die een tijdje voor de openbaring op de bus haar baan als juridisch adviseur had opgezegd voor een freelancecarrière als schrijfster, geen drastische dingen uitproberen, genre naar Alaska verhuizen of haar man verlaten. “Gelukkig worden klinkt zo verheven, maar ik was er van overtuigd dat ik heel ver kon komen door mijn dagelijkse routine een beetje aan te passen. Mijn leven veranderen zonder mijn leven te veranderen, dus.”

Dus koos ze ervoor om een jaar lang alles wat ze over geluk vond in klassieke geschriften, populair-wetenschappelijke boeken en tijdschriftartikels uit te testen. Elke maand pikte ze er een thema uit. Energie boosten, liefde koesteren, doelen stellen, plezier en spelen, vriendschap, geld, godsdienst, passie, aandacht en bewustzijn, verwachtingen. “Ik ontdekte dat de dingen waarvan we allemaal zeggen dat we ze meer moeten doen - vroeg naar bed gaan, met vrienden afspreken, nieuwe dingen leren - ons echt gelukkiger maken. Vooral bewuster leven deed wonderen. En wat me ook heel erg verrast heeft, is hoe belangrijk mijn lichaam en mijn omgeving zijn voor mijn geluksgevoel. Genoeg slapen is echt cruciaal, en ook bewegen helpt echt. Net als je bed opmaken en rommel beperken, want een opgeruimde omgeving zorgt ook innerlijk voor rust.” Met de precisie van de juriste die ze ooit was, stelde ze lijstjes op en zette streepjes bij de gehaalde doelstellingen. Ze hield haar vooruitgang bij op een blog, die opgepikt werd door de websites Slate en Psychology Today, en sleepte op het einde van haar geluksverhogende jaar zelfs een heuse boekendeal uit de brand. Haar boek, The Happiness Project (Or Why I Spent a Year Trying to Sing in the Morning, Clean My Closets, Fight Right, Read Aristotle and Generally Have More Fun) verkoopt als zoete broodjes en de missionaris in Rubin zet iedereen er via haar blog én YouTube-filmpjes toe aan om van 2010 het jaar te maken waarin ze gelukkiger worden. Want dat is volgens haar de crux van deze kwestie. “Je moet je niet afvragen hoe je ‘gelukkig’ wordt, want dat is een onhaalbaar doel. Niemand is altijd en overal gelukkig. Geluk is iets als schoonheid, diep maar vaak vluchtig. Wat je je moet afvragen is hoe je gelukkiger wordt.” Zelf stelde ze niet minder dan twaalf geboden op. Van ‘wees Gretchen’ over ‘laat het passeren’ tot ‘zit niet te calculeren’. “Maar iedereen moet zijn eigen geboden bedenken, want ieder van ons zit anders in elkaar. Voor de een is ‘doe het meteen’ een goed gebod, terwijl de ander gebaat is met ‘wacht’. Sommige mensen kunnen om met moderatie, anderen moeten chocolade/kredietkaarten/poker helemaal uit hun leven bannen. Jezelf goed kennen is dus belangrijk als je gelukkiger wilt worden.”

Er zat voor Rubin ook een triest kantje aan het project. “Mezelf accepteren, met al mijn talenten én tekortkomingen, was niet makkelijk. Ik moet me neerleggen bij het feit dat ik nooit om middernacht een jazzclub zal binnenwandelen en dat niemand me ooit zal prijzen voor mijn modegevoel. Net als iedereen worstel ik met het feit dat ik soms wou dat ik anders in elkaar zat. Alleen heeft dat geen zin. Ik ben nu eenmaal gewoon Gretchen. En als ik mezelf accepteer, dan moet ik ook de mensen om me heen aanvaarden. Ik kan nog zo wensen dat mijn man een kick krijgt van het decoreren van de badkamer, dat is niet zo en daar moet ik mee leven, wil ik op een dagelijkse basis gelukkiger worden.”Ondanks dat trieste randje is Rubin blij met haar project. Zozeer dat ze de blijde boodschap overal verkondigt. “Ja, je geluk verhogen vraagt energie, en discipline. Maar het is het waard. Ik ben gelukkiger, meelevender, minder snel slechtgezind en ik heb vooral veel meer plezier. Dat wil niet zeggen dat ik de hele tijd gelukkig loop te zijn. Ik vlieg nog altijd uit, maar ik blijf nu niet meer mokken. Ik ontmijn de boel met een grapje en relativeer mijn geklaag meer. En ik hoop dat ik er, als ik maar lang genoeg oefen, ooit in slaag om altijd en overal mijn kalmte te bewaren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234