Woensdag 07/06/2023

Reportage

The Hamptons, vluchtoord van de rijke New Yorker in virustijden

Een feestje in The Hamptons, waar de rich and famous graag hun zomer doorbrengen, maar nu al veel vroeger arriveren. Beeld Getty Images North America
Een feestje in The Hamptons, waar de rich and famous graag hun zomer doorbrengen, maar nu al veel vroeger arriveren.Beeld Getty Images North America

Op de vlucht voor het corona­virus wijken schatrijke New Yorkers uit naar hun tweede huizen op onder meer Long Island. De bevolking ziet ze komen met gemengde gevoelens. De rijken verschaffen werk tenslotte. ‘Maar waarom moeten ze hier voor 5.000 dollar vlees kopen?’

Michael Persson

Je herkent ze aan hun kleren: een comfortabele joggingbroek met daarover zo’n geribbelde jas met bontkraag, als ze uit een zwarte Land Rover of BMW stappen en naar binnen lopen bij de Citarella, de supermarkt-traiteur van The Hamptons, waar je voor 25 dollar (dik 22 euro) een eenvoudige pasta kunt krijgen of voor 50 dollar een visje. Ze hebben haast en deinzen terug en willen eigenlijk niet praten, maar als je vraagt of er spanningen zijn tussen hen en de permanente bewoners van deze dorpen, dan willen sommigen wel zeggen dat die lui niet zo moeten zeuren. “Zonder ons zouden ze niet eens kunnen bestaan”, zegt een jongeman voordat hij de deur van zijn auto dichtslaat. “Ze zouden ons ook kunnen bedanken.”

Adviseur Trump: ‘Tot 200.000 doden mogelijk in VS’

De kans is groot dat er in de VS miljoenen mensen besmet zullen raken met corona. Dat heeft viroloog Anthony Fauci, directeur van het Nationaal Instituut voor Infectieziekten en corona-adviseur van Trump, gezegd op CNN. Hij sprak ook, voorzichtig, van mogelijk 100.000 tot 200.000 doden. Fauci herhaalde dat de modellen gebaseerd zijn op verschillende hypotheses. “Ze geven het beste en het slechtste scenario. De realiteit ligt meestal in het midden.”

In de staat New York is het aantal overlijdens door het coronavirus in een dag tijd met 237 naar 965 gestegen. Dat maakte gouverneur Cuomo bekend.

New Yorkers, noemt de lokale bevolking ze, de zomergasten die, op de vlucht voor corona, nu ineens zijn gearriveerd in de winter. De benaming doet niet helemaal recht aan de stad en haar inwoners: dit zijn geen gewone stervelingen uit de Bronx of Queens of Brooklyn, want die zitten gewoon nog in de Bronx en Queens en Brooklyn. Dit zijn leden van de financiële bovenlaag uit met name Manhattan, die op 12 maart ineens, bevangen door geruchten, en masse in auto, helikopter of vliegtuig stapten om zich richting hun tweede huis te begeven.

En nu zitten ze dus hier, aan de rand van het continent, met de plaatselijke bevolking te wachten tot het over gaat.

Landingsplaats voor helikopter

“Ik zal zeker niet generaliseren – er zijn er ook genoeg die zich gedragen”, zegt Junior Carter, derde-generatie autochtoon, klusjesman bij een bouwbedrijf, die net wat te eten heeft gehaald bij King Kullen, een gewone supermarkt. “Maar waarom moesten ze hier voor 5.000 dollar vlees kopen? Waarom moesten ze extra vrieskisten kopen om al die spullen in op te bergen? Waarom zijn sommige mensen zulke verdomde egoïsten?”

The Hamptons, oorspronkelijk een paar oude dorpen van boeren en vissers op het oostelijke uiteinde van Long Island, vormen al sinds eind 19de eeuw een populair toevluchtsoord voor de rijken van New York. De allerrijksten van hen wonen aan Meadow Lane, een doodlopende weg op een strook zand tussen een lagune en de Atlantische Oceaan, in een rij huizen die geen rijtjeshuizen zijn: modernistische blokken van beton en glas worden afgewisseld door landhuizen met knisperende oprijlanen. De bewoners hebben bekende namen zoals Beyoncé en Calvin Klein, maar ook minder bekende zoals David Koch, William Salomon of Leon Black, de industriëlen, vastgoedspeculanten en hedgefondshandelaren die hun geld verdienden met talenten die geen schijnwerpers behoefden.

De bomen zijn nog ingepakt in het jute van de winter. Op een vierkante parkeerplaats halverwege de straat geeft een H aan waar de helikopters moeten landen.

Benzinepompen raken leeg

Ze kwamen op 12 en 13 maart, zegt Junior. In New York zoemde het gerucht rond dat de stad op slot zou gaan – écht op slot. Overal in de stad begonnen mensen hun auto’s vol te laden, en die avond en de volgende dag gingen ze met tienduizenden de snelwegen op, de vluchtwegen uit de stad. Naar The Hamptons, maar ook naar Connecticut en de bergen van de Catskills in het noorden, naar de stranden van New Jersey in het zuiden, overal waar hun tweede huizen zijn. De benzinepompeigenaren in de regio zagen ze komen en waarschuwden hun buren: kom snel tanken, voordat het te laat is.

“Als we een brug hadden gehad, hadden we die moeten ophalen”, zegt Junior. “Zij waren het die de ziekte meebrachten.” Daarvoor is geen bewijs. Maar het aantal doden is er gestaag gegroeid, en staat nu op 37 in dit district.

In de King Kullen gingen ze als sprinkhanen langs de schappen. Sommige schakelden daar personal shoppers voor in, zoals ze voor alles iemand inschakelen hier – deze dorpen drijven op ingehuurde krachten. Het geld is natuurlijk welkom, maar nu, onder de dreiging van corona, draagt die verhouding ook bij aan de wrevel. “Je hebt mensen die werken en mensen die binnen zitten”, zegt Junior, en hij wijst op zijn modderige schoenen. “Dat verschil is er altijd, maar nu is dat ook het verschil tussen mensen die wel en geen gevaar lopen.”

Soms denkt hij wel eens: misschien moet iedereen maar stoppen met werken. Gewoon, om te laten zien wie echt belangrijk zijn, wie ervoor zorgen dat deze luxewereld überhaupt kan bestaan. “Je moet zien wat er met die prachtige huizen gebeurt als wij ook thuis blijven”, zegt Junior. “Die mensen hebben niet eens een eigen grasmaaier.”

En nogmaals, zegt hij, hij wil niet generaliseren. “Er zijn ook mensen die hard gewerkt hebben voor hun tweede huis hier. Het gaat om de houding. Normaal zijn ze hier twee of drie maanden, en gebruiken wij de rest van het jaar om de boel op te ruimen. Nu werden we een beetje overvallen.”

Intussen staat bij de belangrijkste toegangsweg een bord dat New Yorkers die nog nu naar The Hamptons komen eerst veertien dagen in quarantaine moeten. President Trump kondigde zaterdag aan dat hij zelfs een echte lockdown wilde voor de stedelingen, maar hij werd teruggefloten door gouverneur Andrew Cuomo, die dat ‘een oorlogsverklaring’ noemde.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234