Zaterdag 23/11/2019

The Fallen Angels (Isabelle Steel & dochter Ganesha)

Ook onze reproducties zijn origineel

Dertig jaar geleden begon Isabelle Steel een winkeltje met religieuze beelden in de Jan Breydelstraat. Vandaag is The Fallen Angels een toevluchtsoord voor vintageverzamelaars, schrijvers en beroemdheden. "Vorige zomer is Sean Lennon hier nog geweest. We krijgen ook vaak theateracteurs over de vloer. Die kopen dan toitoi's (cadeautjes) om elkaar geluk te brengen bij de première van een stuk." Bij Isabelle kunnen ze terecht voor oude authentieke kaarten, porseleinen poppen, blikken speelgoed en af en toe een heuse schat. "Zo heb ik op een veiling een mobiel op de kop kunnen tikken uit de nalatenschap van prins-regent Karel." Dochter Ganesha verkoopt dan weer speelgoed en reclamepanelen uit de jaren veertig, vijftig en zestig. Al zitten er ook een paar reproducties tussen. "Maar ook die zijn origineel, want het merendeel van de 'nieuwe' kaartjes en posters ontwerpen we zelf." Staat hun huis even vol als de winkel? "Mijn keuken staat vol blikken dozen", bevestigt Isabelle. "In de woonkamer staan beren en poppen en in de badkamer verzamel ik oude parfumflessen. Mijn kinderen vinden dat ik overdrijf, maar ze doen het zelf ook."

"We kregen het verzamelen met de paplepel ingegeven", zegt Ganesha. "Het zit misschien in de genen. Mijn zoon van zes is nu ook beginnen verzamelen. Als er vriendjes komen spelen, maakt hij meteen duidelijk dat ze van zijn verzameling moeten afblijven. Toen hij vroeger in de winkel kwam, klonk het steeds: 'Dat is allemaal van mij'. (lacht) Onze opvolging is dus verzekerd."

INFO The Fallen Angels

Jan Breydelstraat 29, 9000 Gent, 09/223.94.15, www.the-fallen-angels.com

Op zoek naar nostalgische interieuradressen (1): Gent

De Retro Route

Wie bij de tijd wil zijn, moet teruggaan in die tijd. Geen interieur zo hip of er staat een Eames-stoel in, een oranje seventieslamp en een kast van grootmoeder. Maar waar haal je zulk waardevols van weleer? De DMM Retro Route wijst de weg via de grote Vlaamse steden. Deze week: Gent.

Door Wenke Mast & Jolijn Mathijssen / Foto's Jonas Lampens

Het Archief (Stan van Steendam)

Ik heb een 'bomma'- interieur

Verborgen achter een prachtige gevel aan de Steendam staan de vintageschatten van Het Archief. Eigenlijk steekt Stan (22) hier enkel een handje toe, vooral dan om inboedels op te halen. "Maar als de eigenaars op reis zijn, neem ik de winkel er graag bij. Ik hou wel van die oude spullen en meubels. Zelf heb ik ook een bomma-interieur, zoals mijn vrienden wel eens zeggen." Het Archief verkoopt spullen uit verschillende perioden. "We hebben art-deco-kasten maar ook spullen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. We merken wel dat daar tegenwoordig een groot publiek voor is. De winkel bestaat nu ongeveer een jaar en we krijgen veel volk over de vloer." De authentieke affiches en de soms handgemaakte kaarten zijn de troeven van het huis. Maar er is meer. "Fietsjes uit de jaren veertig, oude serviezen en veel foto's. Sommige mensen doen echt alles weg, zelfs hun fotoalbums. Best vreemd eigenlijk. Maar toch hebben ze iets, die oude foto's. Het is leuk om bij de mensen die erop staan een levensverhaal te verzinnen. Ik vind trouwens ook dat de mensen op die foto's er veel gelukkiger uitzien dan nu." Was het vroeger dan allemaal beter? "Zo lijkt het toch. Ik zeg niet dat ik liever in die tijd had geleefd, maar toch. Kinderen konden nog echt kind zijn. Dat is vandaag veel minder het geval." n

INFO Het Archief

Steendam 110, 9000 Gent,

09/223.52.00, www.het-archief.be

Volgende week: Brussel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234