Zaterdag 04/02/2023

The End of the Affair

Regisseur Neil Jordan

Dit uitstekende, op de gelijknamige roman van Graham Greene gebaseerde liefdesdrama mengt eigenlijk twee driehoeksverhoudingen. In eerste instantie is er, in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de overspelige relatie tussen schrijver Bendrix (rol van Ralph Fiennes) en de mooie Sarah (Oscar-genomineerde rol van Julianne Moore), de echtgenote van de eerbiedwaardige maar nogal saaie ambtenaar Henry (rol van Stephen Rea). Aan die intens passionele verhouding komt plots een einde. Totaal onbegrijpelijk voor Bendrix, maar niet zo voor de kijker.

Enkele jaren later komt Bendrix opnieuw in contact met Henry, die hem vertelt dat Sarah waarschijnlijk een minnaar heeft. De nieuwsgierigheid, maar vooral de jaloezie van Bendrix ten opzichte van die mysterieuze 'rivaal' is gewekt...

Het resultaat is een zeer verzorgd, prachtig vertolkt en meeslepend drama over passie en jaloezie, maar ook over geloof, schuldgevoelens en het onverbiddelijke noodlot. Met Ralph Fiennes, Julianne Moore, Stephen Rea en Ian Hart HHHHH

The Limey

Regisseur Steven Soderbergh

Ruim tien jaar geleden maakte de toen amper 26-jarige Steven Soderbergh furore met Sex, Lies and Videotape, waarmee hij meteen de jongste Gouden Palm-winnaar uit de Cannes-geschiedenis werd. Sindsdien kende zijn carrière een nogal hobbelige op-en-neercurve, maar twee jaar geleden scoorde hij weer een hit met de sensuele misdaadthriller Out of Sight, waarin hij onder meer voor één van de memorabelste 'kofferscènes' uit de filmgeschiedenis zorgde.

Met The Limey heeft hij nu opnieuw een visueel zeer aantrekkelijke en boeiende thriller gemaakt, over een Engelsman (dat is de 'limey' uit de titel) die na een lange gevangenisstraf naar Los Angeles reist om daar te onderzoeken in welke omstandigheden zijn dochter om het leven is gekomen. Dat brengt hem onder meer in contact met een succesrijke platenproducer (rol van Peter Fonda), die ooit een affaire met de dochter in kwestie heeft gehad maar nu liever niet heeft dat men in zijn verleden gaat rondneuzen.

De rol van de Engelsman wordt uitstekend vertolkt door een ander sixties-idool, namelijk Terence Stamp. Opmerkelijk aan deze film is onder meer dat regisseur Soderbergh de rechten gekocht heeft van de Ken Loach-film Poor Cow uit '67, waarin Terence Stamp indertijd de rol speelde van een jonge gangster. Op die manier kon Soderbergh hele scènes uit die film perfect gebruiken als flashbacks voor het hedendaagse verhaal van The Limey. Kortom, een originele en erg functionele vorm van filmische recyclage. Met Terence Stamp, Peter Fonda, Lesley Ann Warren, Luis Guzman, Nicky Katt en Joe Dallessandro.

HHHHH

Double Jeopardy

Regisseur Bruce Beresford

Libby (uitstekende vertolking van Ashley Judd) wordt ten onrechte veroordeeld voor de moord op haar man en raakt daarbij natuurlijk ook het hoederecht over haar zoontje kwijt. In de gevangenis komt Libby te weten dat alles in feite geënsceneerd werd door haar echtgenoot. Na zes jaar komt Libby voorwaardelijk vrij. Ze wil uiteraard haar zoontje terugvinden en ook die zogenaamde 'moord' oplossen. Probleem is wel dat ze onder het toezicht staat van de bijzonder strenge reclasseringsambtenaar Travis (rol van Tommy Lee Jones).

Net zoals The Fugitive (waarin Tommy Lee Jones achter de voortvluchtige Harrison Ford aanzat) is Double Jeopardy dus ook een dubbele achtervolgingsthriller: Libby zit achter haar man aan en wordt daarbij zelf op de hielen gezeten door Travis.

De titel verwijst naar een juridisch begrip uit de Amerikaanse grondwet, dat als 'non bis in idem' ook in onze rechtspleging gekend is en waarmee bedoeld wordt dat iemand geen twee keer voor hetzelfde misdrijf kan worden vervolgd. Actrice Judd steelt de show en van zijn kant zorgt regisseur Bruce Beresford voor voldoende vaart, afwisselende locaties en spectaculaire actiescènes om het geheel onderhoudend te houden. Niets meer, maar ook niets minder. En de manier om iemand op te sporen via het internet en de verkoop van Kandinsky-schilderijen is ook wel een leuke gimmick. Met Ashley Judd, Tommy Lee Jones, Annabeth Gish, Bruce Greenwood en Roma Maffia.

HHHHH

Adieu, plancher des vaches!

Regisseur Otar Iosseliani

Otar Iosseliani, afkomstig uit Georgië en wonend in Parijs, maakte met Adieu, plancher des vaches! een ongewone film waarin losse ideeën voorrang krijgen op een strikte verhaallijn. Een van de sterkst uitgewerkte thema's is de tegenstelling tussen de rijke jongeling Nicolas, rol van Nico Tarielashvili, en de opportunistische Gaston, gespeeld door Philippe Bas. Gaston doet er alles aan om de indruk te wekken dat hij rijk is, hij leent zware moto's en weet zelfs de sleutels van een klein jacht te bemachtigen. Nicolas sluipt stiekem weg uit het landgoed van zijn ouders om in Parijs borden te gaan wassen. Hij trekt er op met zwervers en boefjes, een gezelschap dat hij verkiest boven de bourgeoisie. Zijn moeder wordt haast hysterisch als ze nog maar eens een feestje voorbereid, zijn vader (rol van Iosseliani zelf) zit op zijn kamer met speelgoedtreintjes te spelen.

De bizarre personages en sfeer beladen de kijker trefzeker met een heimwee naar nergens. De lange duur en lage spanning kunnen er wel voor zorgen dat de oorspronkelijke be- en verwondering stelselmatig afneemt. Met Nico Tarielashvili, Lily Lavina, Philippe Bas, Staphanie Hainque, Mirabelle Kirkland, Amiran Amiranashvili, e.a.

(LW)

HHHHHKruimeltje

Regisseur Maria Peters

Het klassieke jeugdboek van Chris van Abkoude werd naar het grote doek gebracht door Maria Peters. Zij maakte eerder haar debuut met De Tasjesdief en levert ook nu een onderhoudende jeugdfilm af. Kruimeltje, zowat de Nederlandse Oliver Twist, wordt vertolkt door Ruud Feltkamp. Deze straatjongen kent zijn ouders niet en moet stelen om te overleven. Zijn moeder, die aan het einde van de film natuurlijk komt opduiken, wordt gespeeld door Thekla Reuten, die binnenkort ook in Iedereen Beroemd van Dominique Deruddere te zien zal zijn.

Er werd veel zorg besteed aan de reconstructie van Nederland in de jaren '20 en aan de fotografie. Maar de kijker mag zich evenzeer verwachten aan een behoorlijk oubollig verhaaltje. Een sprookje dat vooral de jongsten en de al wat ouderen (die het boek nog lazen) zal weten aan te spreken. Met: Ruud Feltkamp, Thekla Reuten, Rick Engelkes, Hugo Haenen, e.a. (LW)

HHHHH

Music of the Heart

Regisseur Wes Craven

Wes Craven, bekend van films als A Nightmare on Elm Street en Scream, sloeg na twintig jaar in het horrorgenre een radicaal andere richting in. Music of the Heart is een regelrechte tranentrekker met Meryl Streep in de hoofdrol. Zij geeft gestalte aan Roberta Guaspari, wier waar gebeurde verhaal een hart onder de riem van idealistische leerkrachten in kansarme buurten kan steken. Vioollessen in Harlem, dat ziet de schooldirecteur - gespeeld door Angela Bassett - absoluut niet zitten. Guaspari drijft echter haar zin door, tot ze uiteindelijk met haar beschermelingen op het podium van Carnegie Hall staat. In die scène zijn cameorollen weggelegd voor Isaac Stern, Itzhak Perlman en Arnold Steinhardt. Nogal zeemzoet, maar Craven bewijst alvast dat hij zich niet tot een genre hoeft te beperken.Met: Meryl Streep, Angela Bassett, Aidan Quinn, Gloria Estefan, Kieran Culkin, e.a. (LW)

HHHHH

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234