Zondag 25/10/2020

Pinkpop

The Eagles of Death Metal: Rock-'n-roll voor luitjes met gevoel voor humor en haveloosheid

De besnorde frontman Jesse Hughes belichaamt het soort cool van eeuwige en bewuste outcast.Beeld Alex Vanhee

Gisteren is de 46ste editie van Pinkpop afgetrapt. Het driedaagse festival in Landgraaf rekende af met een paar buien, maar voor vandaag en morgen wordt beter weer verwacht. Tot de hoofdacts horen dit jaar onder meer Robbie Williams en Pharrell Williams. Foo Fighters annuleerden hun optreden, maar de komst van Triggerfinger werd op gejuich onthaald. Houdt u de penetrante geur van verschaald bier, headbangerzweet en opdrogende modderkluiten liefst ver buiten reukveld? Dan kan u hier terecht.

22.20u Robbie Williams begint eraan

Robbie Williams is zonet beloftevol aan zijn optreden begonnen met 'Let me entertain you'. We sluiten deze liveblog af, maar morgen kan u op DeMorgen.be terecht voor een uitgebreid verslag.

Bekijk meer foto's van een broeierige tweede dag op Pinkpop.

Archieffoto van Robbie Williams.Beeld EPA

21.40u Hollandse deal met Eagles

"If we fuck this up, do you promise not to get mad at us? No, seriously. Do we have a Dutch deal?" Jesse Hughes van Eagles of Death Metal is er niet gerust op, en beslist om speciaal het podium af te dalen om een gloednieuwe song voor te stellen. Doorzichtige emotionele chantage, maar hij heeft het publiek bij voorbaat al helemaal in zijn zak. Zeker wanneer hij ook Josh Homme voorstelt als "one of my best friends in the world" (zonder hem bij naam te noemen).

Dat één journalist Homme achteraf probeert ontmaskeren, lijkt niemand te deren. Wij merken er zelf trouwens ook geen beet van. De Adelaar als meesteroplichter?

21.16u Eagles + Josh Homme + Snap = beste entrée van dag twee

"Everybody dance now," schalt Snap door de boxen, vlak voor The Eagles of Death Metal het podium op komen, met een hyperkinetische hybride tussen Californische rock en puberale metal. Schril gejuich stijgt opwanneer Josh Homme van Queens of the Stone Age achter de drumvellen schuift. Rechts van hem: een lookalike van ZZ Top krabt in zijn lange witte baard en slaat het eerste gitaarakkoord aan. De besnorde frontman Jesse Hughes, alias The Devil, alias Boots Electric, belichaamt op zijn beurt het soort cool van de eeuwige en bewuste outcast. De schlemiel die vrede nam met zijn status als onderhond. Hij schept er duidelijk zelfs plezier in. Dit is rock-'n-roll voor luitjes met gevoel voor humor en haveloosheid.

Josh Homme van Queens of the Stone Age achter de drums bij The Eagles of Death Metal.Beeld Alex Vanhee

20.58u The Script: een draaiboek vol oh's en ah's

Ieren hebben iets met samenzang: in pubs wordt na valavond net zoveel gedronken als in koor verbroederd. The Script houdt zich graag in die vertrouwde wateren op. In Landgraaf doet de groep haar voordeel met die voorliefde. Hun gelikte, sacharinerijke popliedjes en deels woordeloze refreintjes gaan er als zoete koek in.

Elke oeh, ooh en aah wordt gedwee overgenomen op het terrein. Een voorzichtige publieksschatting: drie vierde klinkt als een emotioneel meisje van 17.

"This is your song, let me hear it, " moedigt Danny O'Donoghue halfweg ook aan. Een overbodige hint: het publiek gaat sowieso voor de bijl.

Zelfs de mierzoete boodschap van de zanger - iets over lichtjes als diamanten en positiviteit - wordt op warm gejuich onthaald.
Verwonderlijk was die beate bewondering niet: eerder op de dag was er ook massale belangstelling voor de signeersessie van The Script op Pinkpop.

The Script op Pinkpop.Beeld Alex Vanhee

19.45u Sheppard met een vuilzak sentiment

Het Australische Sheppard covert op dit ogenblik 'Teenage Dirtbag' van Wheatus. En wij zingen - geheel tegen ons instinct - mee. Jeugdsentiment van de twijfelachtigste maar aanstekelijkste soort. Eerder lieten ze ook al een hele tent uit volle borst meebrullen met 'Let Me Down Easy'. Lang niet kwaad voor een groepje dat niet eens zo lang geleden begon bij een schoolopdracht van Amy Sheppard, met haar broer George en Emma.

19.15 Anouk: tussen slipper en jukebox

Voor de zesde keer stond Anouk op Pinkpop. "De big mama" van Pinkpop werd ze daarom ook genoemd in het spoorboekje. Dat vertaalde zich kennelijk ook naar de outfit: bracht ze bij haar vuurdoop in 1998 nog harten en hormonen op hol door in haar rode behaatje op te treden (met de onsterfelijke bindtekst: "Ja mensen, dat heb je goed gezien... dit zijn nog eens tieten!"), dan koos ze nu voor een meer verhullende look en spuuglelijke zwembadslippers met sokken.

Het bleek weliswaar de voornaamste smet op een set, die getekend werd door een klok van een stem en een jukebox-set die het Hollandse publiek afwisselend deden grienen en luid meezingen.

Anouk in 1998.Beeld Youtube
Anouk op Pinkpop, anno 2015.Beeld Alex Vanhee

19.03u Tricolore trots Triggerfinger moet Foo Fighters mee doen vergeten

Pinkpopperhoofd Jan Smeets laat weten dat Pinkpop ook Paul McCartney en The Prodigy probeerde te strikken, maar dat die gesprekken op niets uitdraaiden. Een vergelijkbare afsluitende act last minute programmeren bleek onmogelijk. Om die reden wordt Triggerfinger de ring ingestuurd.

Smeets laat weten dat ze "heel blij dat Triggerfinger bereid is dit te doen." Toen Foo Fighters in 2011 ook al eens genoodzaakt waren om hun show op Pukkelpop af te zeggen, kwamen ze een jaar later terug. Daarmee acht Smeets het best mogelijk dat hij Dave Grohl volgend jaar opnieuw mag verwelkomen in Landgraaf. Op het podium liet de organisator ook al weten dat niet gebruikelijk is om je geld terug te krijgen bij het afzeggen van een act.

Het publiek in Landgraaf reageerde gelaten, maar nam de naam Triggerfinger op met luid gejuich. Het grootste verdriet lijkt bezworen dankzij een tricolore trots.

Archieffoto van TriggerfingerBeeld ANP

18.15u Selah Sue: in rum gemarineerde zomervibes

Bij onze noorderburen bleek het rond vijf uur 's middags tijd voor Coffey. Ofwel: "de beste harde band van Nederland", zoals John Coffey daar wordt genoemd. Het vijftal had aan het Bier-podium heel wat bekijks. Wij van onze kant voelden dan weer méér voor de in rum gemarineerde dubby zomervibes van Selah Sue. In deze kabberdoes kon je je namelijk net zo goed een rondje weemoed indrinken, tijdens 'Together' of 'Won't go for more' bijvoorbeeld. Die laatste song ontpopte zich tot één van de hoogtepunten, vooral omdat haar stem en gitaar de volle aandacht opeisten: zelfs zonder kèk baslijntje had die song nog moeiteloos je gemoed kunnen enteren. En dan moesten een subtiel gerearrangeerd 'Raggamuffin' of 'Crazy Sufferin Style' - alwéér met heerlijke bas - nog in de set passeren.

De publieksspelletjes vielen met de zwoele warmte wel enigszins in het water aan het 3FM-podium: tegen duizenden zonnekloppers die veeleer geklopt leken door de zon, kon je zaterdag gewoon niet winnen.

Maar zelfs zonder massale samenzang tekende Selah Sue voor een overtuigende overwinning in den vremde. "Voor haar vrienden in Bertem" maakte ze trouwens nog een foto met een zwaaiende menigte als bewijs.

Selah Sue op Pinkpop.Beeld Alex Vanhee

18.15u Foo Fighters annuleren optreden op Pinkpop

De organisatie van Pinkpop heeft net bekendgemaakt dat Foo Fighters hun optreden op Pinkpop annuleren. Pharrell Williams zal het festival afsluiten.

Foo Fighters zijn genoodzaakt hun festivaltournee voor onbepaalde tijd te cancellen. Ook een optreden op 16 juni in het Zwitserse St. Gallen gaat niet door. Over het optreden op Rock Werchter op 25 juni is nog geen mededeling gedaan.

Beeld GVA

16.59u Broederlijk et un petit peu Foo

Twee vlaggen wapperen broederlijk naast elkaar, vlak voor Selah Sue aan haar set begint: een Belgische driekleur en een Foo Fighters-vlag.

United and hopeful we stand!

Beeld Alex Vanhee

16.40u De saaie perfectie van Dotan

Het terrein staat volgepakt voor Nederlandse volksheld Dotan. Zijn hit 'Home' haalde ook in ons land goud, schopte het tot een WK-hymne en werd een tijdje terug zelfs door K3 gecoverd.

Op Pinkpop manoeuvreert Dotan zich verder in de gunst van het grote publiek, met een muzikale alchemie van warm en zoet, in een perfect klinkende set. Helaas: perfectie is ook een tikje saai.

16.30u Waar is Dave?

Gezocht en gevonden: Headliner van Pinkpop. Geen reden tot paniek! #kalmaanlaan #foofighters

Mensen blazen even uit voor een grote muurschildering.Beeld Alex Vanhee

16.25u Kostbare krekel op een stekel

"Eén bon voor een krekel op een stekel? Nou, dat vind ik veels te duur, hoor. Maar verder veel succes!" Een koket Hollands meisje doet haar beklag bij de verkoopsters van een eetkraampje waar sprinkhanen op een stokje worden verkocht. Ze legt omstandig uit dat ze niét struikelt over het uitzicht van dode meelwormpjes en gepofte rijst met insecten. Wél dat een dooie sprinkhaan een stevige 2,5 euro kost. Miss Branie heeft een punt.

"Eén bon voor een krekel op een stekel? Nou, dat vind ik veels te duur."Beeld Alex Vanhee

16.11u Zonnebrandgevaar en de insmeerbar

Aan de "insmeerbar" is het een drukte van belang. Na de buien van vrijdag blijft de tweede Pinkpopdag voorlopig zonovergoten en broeierig. Niet heel veel festivalgangers lijken daarop voorbereid. Een gratis likje zonnecrème brengt voor velen gelukkig soelaas. Het aanrukkend insmeerteam komt dan ook handen te kort. De decoratieve parasols, die in de lucht bengelen ter hoogte van de Kalm Aan Laan, volstaan natuurlijl niet, wanneer het kwik gevoelsmatig opklimt tot tropentemperatuur en de blakende zon hoog staat. Vier meter verder hoor je toepasselijk de hamburgers mee sissen op de barbecue.

Na de buien van gisteren blijft de tweede Pinkpopdag voorlopig zonovergoten en broeierig.Beeld Alex Vanhee

15.32u Geruchtenmolen draait op volle toeren

Het gonst van de bedrijvigheid én de geruchten in de backstage. Pharrell Williams sluit Pinkpop af, horen we, nu Foo Fighters zouden hebben afgezegd. En Triggerfinger mag de plaats van de N.E.R.D. achter 'Happy' innemen. Elders klinkt het dat Placebo de redder in nood wordt.

Vanavond zou ook Josh Homme van Queens of the Stone Age mee het podium opkomen, met zijn maatjes van Eagles of Death Metal. De geruchtenmolen draait op volle toeren. Ladies and lads, laat het nagelbijten een dolle aanvang nemen!

Pharrell Williams.Beeld REUTERS

15.23u Wombats wezen worst

'Let's Dance to Joy Division' proberen The Wombats nog een laatste keer om het publiek aan te vuren. Goed voor een lichte opflakkering op het terrein. Maar het publiek verkeert duidelijk in snooze-modus, en zal het allemaal worst wezen. Het verwerkingsproces na de dood van indie-disco kan nu officieel beginnen. Zonde, want The Wombats spelen vandaag véél strakker dan vroeger.

Zonde dat het publiek in snooze-modus verkeerde, want The Wombats speelden vandaag véél strakker dan vroeger.Beeld Alex Vanhee

15.04u The Wombats

"Feel free to scream and dance, this IS a music festival," wijst de frontman van The Wombats iedereen voor de Main Stage op zijn rechten. Vooralsnog verzaakt het merendeel aan zijn right to party.

The Wombats.Beeld Alex Vanhee

14.45u The Last Internationale

Kan muziek het revolutionaire vuur oppoken? Volgens de rebelrockers van The Last Internationale bestaat daar geen twijfel over. De groep draagt een song op "aan alle Indianen die onterecht gevangen zitten", steekt "alle verstotelingen" in de maatschappij een hart onder de riem, en stelt een gloednieuwe song op over "mistoestanden in New York".

Aan het eind van de set schreeuwt frontvrouw Delila Paz zich ook nog schor tijdens de splinterbom 'Sleep now in fire': een opstandige song van oudstrijders Rage Against The Machine, over hebzucht en oorlogsmisdaden. Met hen deelt de groep niet toevallig dezelfde drummer, Brad Wilk. Dat én Tom Morello's dolle effectpedaaltjes - helaas niet hetzelfde creatieve vernuft. De pisnijdige cover gaat midweg over in 'Sympathy For the Devil' van The Rolling Stones en krijgt een slappe hardrocksolo mee. Heel even lijkt er beweging te komen in het publiek. Maar verder blijft iedereen als makke puppy's naar het trio staren.

Begrijpelijk:"If I can't dance I don't want to be part of your revolution," wist de Amerikaanse anarchiste Emma Goldman een eeuw geleden al. The Last Internationale vergaloppeert zich iets te vaak in de eigen woede om een zonnekloppende festivalmeute aan te spreken.

The Last Internationale.Beeld Alex Vanhee
Frontvrouw Delila Paz van The Last Internationale.Beeld Alex Vanhee

10.45u Beenbreuk Dave Grohl zorgt voor hoofdbrekens

Slecht nieuws voor Pinkpop: Dave Grohl heeft gisteren zijn been heeft gebroken in Zweden. Tijdens een festivalshow viel hij van het podium af, waarop hij afgevoerd werd. Nog geen uur later kwam Dave Grohl alweer het podium op om het optreden af te maken, met zijn been in het gips. Daar zei Grohl: "I feel sorry for.. what's the next one? I feel sorry for Pinkpop."

Hoofdbrekens voor de organisator Jan Smeets. Foo Fighters staan immers gepland om morgen het hoofdpodium af te sluiten. Voorlopig blijft het onduidelijk of die show kan doorgaan. Bekijk hier de beelden.

În het Nederlandse Landgraaf startte gisteren het Pinkpop-festival.Beeld ANP

Zo was het gisteren

De grootste blikvangers van vrijdag waren Muse, Slash en Faith No More. Die laatste twee acts deden het publiek uit hun hand eten door geregeld uit hun rijkgevulde rockverleden te putten. De recensie van Muse kunt u overigens hier lezen.

Fotograaf Alex Vanhee stond op de eerste rij en maakte deze foto's.

Beeld Alex Vanhee
Fans kwamen superlatieven tekort voor de paranoïde en anti-Amerikaanse show van Muse.Beeld Alex Vanhee
Eerder op de dag liet Faith No More de sterkste songs van zijn comebackplaat Sol Invictus ('Separation Anxiety' , 'Matador') overschaduwen door die uit een roemrijk verleden ('From Out of Nowhere'! 'Caffeine'! 'Midlife Crisis'! 'Easy'!).Beeld Alex Vanhee
Beeld Alex Vanhee
Nog meer gouden oudjes op dag één: Slash maakte er een heuse Guns N' Roses-tribute van. In zijn onverslijtbare leren broek en houthakkershemd liet hij classics als 'Nightrain', 'Sweet Child O'Mine' en 'Paradise City' herleven. Pinkpop kon die Appetite for Reconstruction duidelijk pruimen.Beeld Alex Vanhee
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234