Woensdag 24/02/2021

Thé Dansant

Thé Dansant: Feesten in Afrikaanse klederdracht, aan de voet van het AfricaMuseum

null Beeld Illias Teirlinck
Beeld Illias Teirlinck

Thé Dansant is een dance-event op zomerse zondagnamiddagen dat al tien jaar op unieke locaties in België doorgaat. Afgelopen weekend: het AfricaMuseum in Tervuren. “Een deel van mijn familiegeschiedenis ligt in dit museum”, aldus dj Lola Jones.

Een mooi tafereel op lijn 317 van Leuven naar Tervuren. De bus zit nokvol jongeren richting Thé Dansant aan de voet van het recent heropende AfricaMusuem. Het thema: Afrohouse. Dresscode: la sape, colorful, wakanda en future african. Een jonge vrouw krijgt haar sjaaltje-met-luipaardprint maar niet geknoopt. Een Afrikaanse vrouw-met-kind een zitplaats verder ziet het tafereel, vraagt waarom iedereen er verdacht Afrikaans probeert uit te zien, en helpt de juffrouw met het schikken van het sjaaltje. “Wat leuk dat jullie zich verdiepen in onze cultuur”, lacht ze.

Thé Dansant is een idee van de broers Kjell en Tijl Materman, die er tien jaar geleden mee startten. “Op een paar festivals na was elektronische muziek toen vooral nog een clubgegeven, in donkere ruimtes”, vertelt Kjell Materman. “Maar op Ibiza of in Berlijn was er al wel een cultuur van zulke muziek overdag, in open lucht. Die dagfeesten hadden een veel gemoedelijkere sfeer en andere energie, en dat wilden we hier ook.” Elke zomer houden ze een keer of vier zo’n zondagse danceparty.

Organisatoren Kjell Materman (links), broer Tijl (rechts) en Didier Dos Santos (midden) van Thé Dansant aan het AfricaMuseum. Beeld Illias Teirlinck
Organisatoren Kjell Materman (links), broer Tijl (rechts) en Didier Dos Santos (midden) van Thé Dansant aan het AfricaMuseum.Beeld Illias Teirlinck

Het concept combineerde unieke plekken met een heuse verkleedpartij, als knipoog naar de zondagse matinée danspartijen van weleer. Materman: “De eerste edities riepen we bezoekers op om in vintage kledij te komen, en velen doken daarvoor in de kleerkast van hun grootouders of liepen eerste langs een rommelmarkt. Maar op den duur zijn we thema’s gaan kiezen die passen bij de locatie. Op de badboot was het thema marine, aan het kasteel van Beervelde werd dat bal masqué. En vandaag dus Afrika.”

Afsluiter is Flora-Nele Houttave (29) ofte Lola Jones. Zij werkte jarenlang aan de inkom op Thé Dansant maar probeert het al drie jaar ook als dj, met een eigen concept The Underground in de Zodiak Club in Brussel. Dat ze uitgerekend mag draaien op een feestje met thema AfroHouse, vindt ze bijzonder. Haar mama is immers Congolees, was te zien in de Canvas-reeks Kinderen van de kolonie, samen met haar zus, en heeft een video-archiefstuk in het museum achter ons. 

DJ Lola Jones in het midden, omringd door haar twee zussen: “Een deel van mijn familiegeschiedenis ligt in dit museum.” Beeld Illias Teirlinck
DJ Lola Jones in het midden, omringd door haar twee zussen: “Een deel van mijn familiegeschiedenis ligt in dit museum.”Beeld Illias Teirlinck

“Een deel van mijn familiegeschiedenis ligt in dit museum”, zegt ze. “Al blijft het dubbel. We weten met welke middelen dit museum ooit gebouwd is. En het feit dat Afrika graag kunststukken terug wil, vind ik erg normaal. Tegelijk is een plek als deze belangrijk, zodat mensen geïnformeerd worden over wat er gebeurd is.” Dat uitgerekend een grote groep blanke mensen zich ‘Afrikaans’ uitdost, vindt ze prima. “Thé Dansant werkt altijd met thema’s”, zegt ze. “Twee jaar geleden was Azië er ook bij, en ook toen werden er locals in betrokken.” 

Thé Dansant aan het AfricaMuseum. Beeld Illias Teirlinck
Thé Dansant aan het AfricaMuseum.Beeld Illias Teirlinck

Hectare bos

Niet onbelangrijk, in het licht van de recente drugsdoden op Tomorrowland: “Drugs zijn uiteraard verboden, en daarvoor werken we altijd samen met de lokale politie”, zegt Materman. “Maar eens binnen is er Safe ’n Sound, een infostand waar bezoekers vragen kunnen stellen over de gevaren, op gelijke hoogte met de persoon tegenover hen. Want we willen niet met het belerend vingertje mensen terecht wijzen, maar informeren is onze plicht.” Een anonieme bezoeker vertelt ons dat het gaat over adviezen als ‘drink genoeg water’, en ‘meng geen alcohol met drugs’. “Maar ze geven ook info over gehoorschade of veilige seks.” Waar dat precies op het terrein moet gebeuren, is niet duidelijk.

Ook opvallend: duurzaamheid staat hier zichtbaar centraal, en niet gewoon in de promopraat. Ze werken met wisselbekers, slim afvalbeheer, en de belofte dat het terrein maandagavond weer kraaknet wordt opgeleverd. Dat wordt gesteund vanuit Ecofest, partner in het milieubeheer, en de organisatie werd er in 2017 al voor erkend met de GroeneVent Award van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Thé Dansant aan het AfricaMuseum. Beeld Illias Teirlinck
Thé Dansant aan het AfricaMuseum.Beeld Illias Teirlinck

En dit jaar gaat Thé Dansant nog een stap verder, met een partnerschip met BOS+. “Elk jaar geven we een deel van de winst aan een goed doel, dit jaar hebben we gekozen voor de aanplanting van bos. Per vier euro kan er een boom geplant worden. Tijdens de eerste twee edities hebben we al meer dan 4.000 euro kunnen schenken, en we hopen tot 10.000 euro te geraken na de volgende twee. Zo kunnen we een hectare bos laten aanplanten.”

Laidback

Doorheen de jaren is niet alleen het publiek talrijker geworden, van 200 naar minimum 2.000 personen. Ook de muziek is mee geëvolueerd. In de beginjaren mocht het wat meer laidback en melodischer, maar anno 2019 mag het wat steviger gaan. “Het is wat uit z’n voegen gebarsten”, zegt een trouwe bezoeker. “Misschien zou je het vandaag zelfs wat commerciëler kunnen noemen. Maar de sfeer blijft.”

Thé Dansant aan het AfricaMuseum. Beeld Illias Teirlinck
Thé Dansant aan het AfricaMuseum.Beeld Illias Teirlinck

Intussen schalt ‘Africa’ van Toto door de boxen, en blank en zwart gaan uit hun dak. Een event als dit neemt even de zwaarte weg van deze plek, met discussies die niemand van deze feestvierders voert. Afrika mag ook gewoon een leuk thema zijn, met dito (house)-muziek.

Over een maand houdt Thé Dansant haar laatste editie van deze jubileumzomer, op een privévliegveld in Namen. Thema: Top Gun. Met non-stop helikoptervluchten over het terrein. I feel the need, the need for speed!

Thé Dansant: Top Gun op 1/9 in Namen, facebook.com/TheDansantParties

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234