Zaterdag 17/04/2021

'The Da Vinci Code', seks &

Liefdevolle lelie & ondeugende orchidee

bloemen

Wat is de link tussen opgezette dieren, Victor & Rolf, The Da Vinci Code en seks? 'Bloemen', zegt trendwatcher Aafje Nijman. 'Het zijn een voor een inspiratiebronnen voor de boekettrends van 2007.'

Door An Bogaerts

Bij het begin van het jaar stelt Bloemenbureau Holland, de marketing- en promotieorganisatie van de Nederlandse bloemkwekerijen, traditioneel haar bloementrends voor. En geloof het of niet, over die trends wordt evenveel nagedacht als bij mode en interieur. Volgens trendwatcher Aafje Nijman is dat niet meer dan normaal. "De tijdgeest bepaalt in grote mate de smaak van de mensen. En die smaak vind je terug in alle creatieve domeinen, dus net zo goed in bloemstukken als op de catwalk." De huidige tijdgeest wordt volgens Nijman gedomineerd door 'versnelling' en 'sociale binding'. Op basis van die twee stromingen werkte Nijman vier bloementrends uit, voor elk seizoen één.

"Bij versnelling kan iedereen zich wel iets voorstellen. Alles moet sneller, harder, hoger en meer. Op die jachtige leefcultuur wordt op twee manieren gereageerd. We juichen met z'n allen toe dat het allemaal zo snel kan, maar willen toch een houvast hebben. Het toejuichen vat ik samen als Wings of Fantasy. Het is een gevoel dat alles kan en alles mag. Niets is te gek." In de mode- en interieurwereld wordt deze losbandigheid vertaald in extremiteiten van de natuur. Een paardenlamp, behang met bosprints, wapperende jurken en felle kleuren. "Opgezette dieren zijn opnieuw in", aldus Nijman. "Ook dat is het gevolg van een creatieve gekte. Voor bloemen betekent deze trend grote, kleurrijke exemplaren die op een ongewone manier worden gecombineerd. Zelfs met kleine opgezette diertjes tussen. Heel wat creaties worden gemaakt om mensen te misleiden. Groeit die bloem zo? Of is ze gemanipuleerd?" Deze extravagante bloementrend wordt door Nijman Garden of Delight genoemd en zal deze zomer in de betere bloemenwinkel tot uiting komen.

Lijnrecht tegenover de fantasierijke wereld van Garden of Delight staat een trend die teruggrijpt naar het verleden. De angst voor jachtigheid zorgt er al een tijdje voor dat mensen op zoek gaan naar hun roots. "De huidige interesse voor geschiedenis en religie is een tegenreactie op versnelling. Films als Marie Antoinette en The Da Vinci Code konden op geen beter moment worden gemaakt. Historie en religie zijn hot en ook dat vertaalt zich creatief", zegt Nijman. Pofmouwen, leren sandalen, kroonluchters en ornamentlijsten deden het verleden vorig jaar al herleven. Dit jaar zet zich dat nog voort. Ook in de boeketten. "De weelderige en natuurlijke bloemstukken van de laatste jaren maken opnieuw plaats voor heel strakke, symmetrische creaties die erg neoclassicistisch ogen. Aan die strakke bloemvormen worden dan wat grappige details toegevoegd. Zoals strikjes. Dat is ongetwijfeld de Victor & Rolfinvloed", zegt Nijman. "De nadruk ligt op de elegantie en de trots van de bloemen zelf, alsof ze in een korset geregen zitten. Deze Floral Empiretrend leent zich perfect voor de winterboeketten."

En dan rest nog de sociale binding. Ook die maatschappelijke stroming is goed voor twee bloementrends. "Er heerst een duidelijke individualisering, waarbij de ik-persoon op zoek gaat naar korte geneugten. Lekker eten, seks, verleiding. Allemaal voorbeelden van kortstondig genot", aldus Nijman. De modewereld heeft zo zijn eigen verleidingstrucs (hoge hakken, lingerie...) en in het interieur blijven chocoladekleuren en vurig rood het goed doen. De bloemensector werkt met suggestieve vormen zoals in chocolade gedompelde rozen om te verleiden. "Deze trend kreeg de toepasselijke naam Naughty by Nature en wordt gelanceerd in de herfst, als de nachten weer wat langer worden", lacht Nijman. De reactie op deze individualisering is er een van persoonlijke reflectie. Verbondenheid, zingeving en diepgang zijn daarbij de trefwoorden. Denk maar aan wellnesscentra, boeddhabeeldjes en minialtaars. Rituelen winnen aan waarde. "Bloemen kunnen een religieuze look krijgen door ze onder een stolp te plaatsen, op een schaal te leggen of ze te voorzien van een kruisbeeldje. Sowieso zijn bloemen al erg religieus getint. Op begrafenissen, huwelijken en doopsels spelen bloemen een belangrijke rol. De uitdaging wordt om bloemstukken er religieus te laten uitzien zonder er grafstukken van te maken", legt Nijman uit. Deze Natural Worship wordt deze lente een florale must en is dus de meest trendy keuze als valentijnsgeschenk. Maar hou daarbij de tip over de grafstukken in het achterhoofd. n

Lente

Natural Worship

* Trefwoorden: religie, diepgang, symboliek, liefde, natuurkracht, bezinning, ceremonie

* Bloemen: Freesia, Narcissus, Rosa gracia, Syringa, Tulipa, Lilium

Zomer

Garden of Delight

* Trefwoorden: vervreemd, decoratief, ongewoon, expressief, paradijselijk, creatief

* Bloemen: Strelitzia, Gerbera, Vanda, Gloriana, Dianthus, Curcuna

Winter

Floral Empire

* Trefwoorden: neoclassicisme, sculpturen, elegant, Napoleon

* Bloemen: Nerine, Dianthus, Zantedeschia, Rosa, Hippeastrum, Ranunculus

Herfst

Naughty by Nature

* Trefwoorden: verleiding, prikkelend, smakelijk, sensualiteit, genot, seks

* Bloemen: Anthurium, Rosa, Celosia, Dendrobium, Eryngium, Dahlia

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234