Woensdag 21/08/2019

Queen

'The Crown' heeft Elizabeth van ijskoningin veranderd in een echte vrouw

Op weg naar een polowedstrijd in 1958. Beeld Getty Images

Het heeft ruim 90 jaar geduurd, maar dankzij de dramaserie The Crown, waarvan het tweede seizoen nu op Netflix te zien is, weten we het zeker: Elizabeth II is zo echt als maar kan zijn. Dat bewijzen ook deze beelden.

Kent u het familieportret van de Britse koningin Elizabeth met haar achterkleinkinderen? Het dateert van april vorig jaar en werd vlak voor haar 90ste verjaardag gemaakt. De Queen zit in het midden, Charlotte (nummer twee van Kate en Will) op haar schoot. Naast haar staat de toen 2-jarige Mia (de kleindochter van prinses Anne) te stralen terwijl ze met twee handen en enige moeite de handtas van haar overgrootmoeder optilt.

Mijn oma heeft ook zo’n handtas. Het is te zeggen: haar handtas is hetzelfde model, maar het prijskaartje is vermoedelijk anders. Of misschien ook niet, de Queen let naar het schijnt erg op haar centen. Ze stuurde ooit een halve citroen, die als versiering bij een gerecht lag, terug naar de keuken ‘opdat die nog kon worden hergebruikt’.

Maar terug naar die ene foto. Het bijzondere aan dat ­portret is dat het een van de weinige beelden is die van de Queen een mens maakt. Een vrouw, die de achterkleinkinderen laat spelen met haar handtas. En misschien, als ze heel braaf zijn, ook wel met haar parels en hoeden. Net zoals andere kinderen dat mogen van hun oma.

Het bijzondere aan dit ­portret is dat het een van de weinige beelden is die van de Queen een mens maakt. Beeld Vanity Fair

Een paar maanden na dat beeld was er het eerste seizoen van The Crown. Plots was Elizabeth II helemáál een mens geworden. Plots zag je dat achter dat stoïcijnse uiterlijk – kapsel als een gehaarlakte helm, glimlach alsof ze aan een fles azijn ruikt – écht een vrouw van vlees en bloed schuilgaat. Een vrouw die koppig vasthoudt aan haar eigen keuze voor een huwelijkspartner. Die weet wat ze moet doen om de kroon ­veilig te stellen. Soms is ze kil, maar dan zie je haar worstelen met de beslissing die ze rationeel wel moet nemen.

In de eerste reeks deden de makers hun uiterste best om accuraat te zijn: de trouwjurk die Claire Foy in de reeks draagt, is een exacte kopie van die die Elizabeth droeg, flarden van de speeches in de reeks sprak Elizabeth in werkelijkheid ook uit en volgens historici zat er écht een haar in de boter toen bleek dat prins Philip de naam van de koninklijke familie wilde ­veranderen in zijn naam Mountbatten. “Want een vrouw neemt nu eenmaal de naam van haar man aan.”

Tijdens een bezoek aan Laos, Nigeria in 1956. Beeld Getty Images

Ook seizoen twee volgt grotendeels de realiteit. De koningin krijgt af te rekenen met de Suez-crisis, ziet eerste ministers komen en gaan en moet het lange tijd zonder Philip stellen, die op wereldreis vertrekt terwijl zij met de twee oudste kinderen, Charles en Anne, in Groot-Brittannië blijft. Ook de crisis die hun huwelijk doormaakt, blijft niet onbesproken.

Negeer iedereen die zegt dat de reeks ‘toch fictie’ blijft. Zuurpruimen, zijn het, die vallen over dat soort details. The Crown heeft Elizabeth van ijskoningin veranderd in een echte vrouw: karaktervol en loyaal, soms ook twijfelend en onzeker.

Mocht u toch een van die zuurpruimen zijn – het kan, je weet nooit – dan is er nu ook een boek om uw gelijk te halen. Robert Lacey, de man die de historische accuraatheid van The Crown checkte, legt in 330 pagina’s uit wat wel en wat niet waar is. Maar zelfs hem kan het al bij al weinig schelen: “We mogen er soms verhalen en interpretaties bij verzinnen. Om het te begrijpen.”

Voilà, nu hoort u het eens van iemand anders.

The Crown 2 is nu te zien op Netflix

Op staatsbezoek in Ghana. Beeld Bettmann Archive
In 1953, in Fiji. Beeld Getty Images
Familiefoto in 1951. Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden