Donderdag 02/04/2020

Thais drietal moest klanten voorzien van massages met 'happy endings'

Beeld PHOTO_NEWS

Voor de correctionele rechtbank in Mechelen is vandaag een zaak van mensenhandel uit Thailand behandeld. De dames werden in verschillende massagesalons in België ingezet, maar moesten ook voor 'happy endings' zorgen. Tegen de organisatoren van het netwerk werd 6 jaar en 330.000 euro boete gevorderd. Tegen de kopstukken loopt ook een onderzoek in Dendermonde en in Antwerpen met andere 'afnemers'.

Op de beklaagdenbank woensdag slechts 4 van de 9 beklaagden. De twee hoofdbeklaagden bevinden zich nog in Thailand. Het openbaar ministerie hekelt het feit dat het onderzoek in Thailand geblokkeerd werd, waardoor beide beklaagden nooit konden ondervraagd worden. "Onze rogatoire commissie stond klaar om te vertrekken, maar we kregen geen toestemming vanuit Thailand", aldus openbaar aanklager Miguel Ureel. "Het is duidelijk dat deze twee mensen politieke steun krijgen in Bangkok."

De twee Thaise kopstukken ronselden de dames in Thailand. Ze beloofden hen een beter leven in Europa door hen werk als masseuse aan te bieden, maar de dames moesten wel 10 tot 20.000 euro ophoesten. Voor dit bedrag werd voor de nodige reispassen, visa en de reis zelf gezorgd. Omdat heel wat dames dit niet konden betalen, werkten ze op krediet. Hun verdiensten in ons land gingen eerst naar hun schuldeiser, waardoor de dames van hen afhankelijk werden.

Luc C. en zijn Thaise echtgenote baatten massagesalon New Thai in Mechelen uit, en geven toe dat de helft van de opbrengst van de meisjes, voor hen was. Zij beweren niet te weten dat deze dames illegaal in ons land waren. Ook de twee stiefdochters waren in de zaak betrokken, de vriend van één van hen vervoerde de dames wanneer nodig.

Bij controle van het massagesalon op 23 april 2009 werden drie illegale meisjes aangetroffen. De drie waren bang voor Luc C. en wilden eerst geen verklaring afleggen. Later beweerden ze alle drie dat ze onder valse voorwendsels naar België zijn gelokt en tegen hun zin klanten moesten voorzien van 'happy endings', dat houdt in dat de masseuse de klant aan het eind masturbeert.

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) stelde zich burgerlijke partij, evenals vier Thaise dames.

Perverse systemen

"Dit netwerk werkt altijd op dezelfde manier", aldus Meester Paul Quirynen voor CGKR. "Tegen de kopstukken lopen ook dossiers in Antwerpen en Dendermonde, minstens een tiental massagesalons zijn betrokken. De 'afnemers' van de meisjes zijn in elk dossier verschillend. De dames blijven in de macht van deze handelaars omdat ze schulden hebben. Zelfs na de aflossing daarvan, blijven ze van hen afhankelijk omdat ze niet op legale manier naar ons land kwamen. Ze hebben hier geen vangnet en blijven dan maar in contact met hun 'kopers'. Dit zijn perverse systemen die geen enkel respect hebben voor vrouwen en zelfs neigen naar slavernij. De grootste vissen zitten echter in Thailand en zullen wellicht nooit bestraft worden."

Tegen de kopstukken werd 6 jaar en een boete van 330.000 euro gevorderd, tegen Luc C en zijn echtgenote 4 jaar en 220.000 euro, tegen de stiefdochters en vriend 40 maanden en 55.000 euro en tegen twee kompanen 3 jaar en 5.000 euro.

Luc C. en zijn echtgenote moesten ook in een tweede dossier verschijnen, zij worden verdacht van witwassen van het geld dat zij illegaal uit hun massagesalon haalden. "Minstens 52.000 euro werd door C. via een rekening van Western Union naar Thailand gestuurd", aldus de openbare aanklager. "Ook zijn echtgenote stuurde minstens 21.000 euro naar Thailand. Bovendien werden regelmatige grote sommen cash geld op hun rekening gestort, tot 21.000 euro." Voor het witwassen werd een bijkomende straf van 1 jaar en 110.000 euro tegen beiden gevorderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234