Vrijdag 25/09/2020

Thai lopen beschaafd storm voor crematie koning

Een jaar na zijn dood wordt de Thaise koning Bhumibol vandaag gecremeerd. Met een pracht en praal die zijn goddelijke status onderstrepen. Veel Thai staan al dagen bij het paleis om niets van alle spektakel te missen.

Payon Perkuits kleren zijn zwart, net als de kleren van een paar duizend mensen om hem heen. Wat hem onderscheidt van de rest is de zelfgemaakte witte doos met de foto van koning Bhumibol die om zijn nek hangt. Daar mogen donaties in, zegt hij. Perkuit heeft in de afgelopen twee weken meer dan 800 kilometer gelopen, een tienvoudige vierdaagse, van zijn huis in het noorden van Thailand naar Bangkok. Een vrouw naast hem meldt dat zij al sinds dinsdag op het trottoir zit en dat het de hele nacht keihard heeft geregend. Dat is ook niet niks. Ze hebben het overigens graag over voor de crematie van hun koning, Bhumibol Adulyadej.

Hij was 88 jaar toen hij in oktober 2016 overleed. Van die 88 jaar heeft hij er 70 op de troon gezeten, en elk van die jaren is hij dichter toegegroeid naar de goddelijke status die hem aan het eind van zijn leven werd toegemeten. Aan die status moet vandaag, de dag van de crematie, alles voldoen: de praalprocessie waarin zijn lichaam van het koninklijk paleis naar het crematorium wordt gebracht, en vooral het crematorium zelf natuurlijk, dat een echt voorportaal voor het hiernamaals moet zijn. Want Bhumibol is een echte god, zegt professor Tongthong Chandransu, een monarchie-kenner, in The New York Times: "Hij is absoluut een god, dus als hij sterft gaat hij terug naar de hemel" om zijn plaats naast Brahma, Vishnu en Shiva weer in te nemen.

Torens, vijvers en beelden

De hemel zelf heeft model gestaan voor het crematorium - een pover woord voor het gebouw dat voor de poort van het paleis is verrezen. Een jaar lang hebben bouwers en kunstenaars gewerkt aan een bouwsel dat het paleis zelf in de schaduw stelt. Negen torens telt het, waarvan de middelste 53 meter hoog is. Die toren symboliseert de berg Meru, het middelpunt van het universum.

Het hele crematorium is doortrokken van dit soort symboliek. De acht kleinere torens zijn de acht bergen die rondom de Meru staan, en op de vier hoeken van het gebouw zijn vijvers aangelegd die de 'kosmische oceaan' symboliseren. Het geheel wordt bevolkt door beelden van mythologische slangen, engelen, koeien, varkens en daartussen ook nog een beeld van de lievelingshond van de koning: Tongdaeng.

Vanaf het trottoir kon je net de top van het middelpunt van het universum boven de bomen zien uitsteken. Dranghekken hielden de mensen nog tegen, en om de paar meter stond een agent. Ze hadden daar net zo goed niet kunnen staan, want de crematie van de koning zal niet worden ontsierd door gedrang of ongehoorzaamheid, of door banale klachten over de 90 miljoen euro die het spektakel kost. De mensen wachtten, geduldig.

Gisterochtend brak het moment aan waarop de mensen zaten te wachten: de politie opende de detectiepoortjes waardoor zij eindelijk, een voor een, naar het crematieterrein mochten. Daar is maar plaats voor ruim 200.000 mensen, en daarom zaten ze hier al sinds dinsdag te wachten. Zij wilden een plek bemachtigen pal aan de route die de processie vandaag zal volgen.

Die stoet wordt het spektakelstuk van de crematie: een optocht van militairen in bontgekleurde historische uniformen, cavalerie met pluimen op de helm, de gouden draagstoel voor de koninklijke urn, en de koninklijke strijdwagen met daarop de kist met de stoffelijke resten van de koning.

200.000 plaatsen zullen sowieso nooit genoeg zijn. Het afgelopen jaar bezochten meer dan 12 miljoen Thai het paleis om in de Troonzaal een laatste hulde te brengen aan de opgebaarde koning. Verwacht wordt daarom dat vandaag zeker vele honderdduizenden willen bidden voor de overleden vorst. Omdat daar geen plaats voor is, is er plaats gemaakt: in Bangkok zijn acht replica's van de crematoriumtoren neergezet, en ook in elk van de overige 76 provincies van het land zijn zulke replica's geplaatst. Dat de koning zelf er niet zal zijn, lijkt niemand te deren.

De koning is trouwens al jaren overal. Zijn levensgrote portretten hangen in heel Bangkok, en bij elk van die portretten liggen verse bloemen. Zelfs in de verre uithoeken van de stad draagt vrijwel iedereen zwart. Alleen sommige toeristen niet. Die drinken een biertje op een terras, en hebben zoals altijd ook woensdag hun zomervakantiehemdjes aan. Het wordt ze, zoals altijd, weer vergeven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234