Woensdag 21/10/2020

Textielbaronie De Clerck verdacht van fraude

Bendevorming, schriftvervalsing en oplichting

Na ruim tien jaar onderzoek heeft het Brusselse gerecht textielmagnaat Roger 'Boer' De Clerck en verscheidene van zijn kinderen in verdenking gesteld wegens fiscale fraude in het Beaulieu-dossier. Een van de grootste zwartgeldzaken uit de Belgische geschiedenis ligt klaar voor de strafrechter.

Brussel

Johan Corthouts

Officieel luidt de inverdenkingstelling schriftvervalsing, bendevorming en oplichting en inbreuken op de vennootschapsbelasting. Ze is gericht tegen Roger De Clerck, stichter van de Beaulieu-textielgroep, en verscheidene van zijn kinderen, Jan, Dominiek, Luk en Francis en hun echtgenoten. Ook zijn schoonzoon Carl Bouckaert, zijn rechterhand Noël de Meulenaere, zijn Libanese zakenpartner Harout Katchadourian en de voormalige Generale-bankiers Luc Vanneuville en Ronny Verhoeven behoren tot het lijstje van achttien verdachten.

Met de inverdenkingstellingen, die al drie weken oud zijn en het voorbije weekend pas bekendraakten, is het gerechtelijke onderzoek naar de fraude in het Beaulieu-dossier afgerond. Het onderzoek resulteerde in tientallen huiszoekingen en een containervracht aan documenten. Het onderzoek startte in 1990 met een klacht over het versluizen van overheidssubsidies voor het glasbedrijf Verlipack, toenmalig eigendom van Beaulieu, naar Luxemburg en Chili. Maar de speurtocht van de Brusselse onderzoeksrechter Bruno Bulthé richtte zich vanaf 1993 naar de kernactiviteiten van de Beaulieu-groep, het getuft tapijt en de daarbijhorende grondstoffen.

Bulthé stootte op zwarthandel, belastingontduiking via Zwitserland en het uitbetalen van nepcommissielonen. Grondstoffen van dochterondernemingen werden goedkoop verkocht aan het Zwitserse bedrijf Caprofil. Dat verkocht de grondstoffen daarna peperduur aan de tuftfabrieken van de groep, een eenvoudige manier om omvangrijke winsten te versluizen naar Zwitserland. De commissielonen kwamen terecht bij Katchadourian, maar die stortte het overgrote deel ervan terug op rekeningen van de De Clercks in belastingparadijzen. Zo zou er zeven miljard frank zijn doorgesluisd naar rekeningen in Panama en op Curaçao.

Jarenlang slaagden de advocaten van de in 1989 in zes delen opgesplitste Beaulieu-groep erin om het gerechtelijke onderzoek af te remmen, maar in 1997 kwam het dossier in een stroomversnelling toen bij Yves Van Onsem, een zakenpartner van Beaulieu, tal van bezwarende documenten opdoken. Dat leidde tot de aanhouding van Jan De Clerck en Martine Van den Weghe. Zij werden in vrijheid gesteld nadat ze met de belastingsdiensten een dading sloten. Ze betaalden bijna twee miljard frank boete.

Die stap leidde tot een breuk binnen de familie. Vader Roger en broers en zussen Luc, Dominiek, Francis, Mieke en Ann hielden vast aan hun onschuld en ontkennen tot op vandaag elke vorm van fraude. De dading ontslaat Jan De Clerck en zijn echtgenote Martine niet van strafrechtelijke vervolging. Bij het bepalen van een eventuele strafmaat staan zij er wellicht het best voor. "Zij hebben meegewerkt met het gerecht en zijn fiscaal in orde. Ze hebben betaald voor hun zonden", zegt woordvoerder Eric Coplo van Jan De Clercks Domo-groep, een van de spruiten van het Beaulieu-imperium.

Deze week wordt het hele dossier, zo'n vijfhonderd kartons, overgemaakt aan het Brusselse parket. Vermoedelijk zal de procedureslag nog lange tijd woeden. De advocaten van de familie De Clerck beweren immers dat ze de juiste toedracht van de inverdenkingstelling niet kunnen afleiden uit het korte bericht dat ze van de onderzoeksrechter hebben ontvangen. Bovendien komt de kennisgeving ruim tien jaar na het begin van het onderzoek. Dat is in tegenspraak met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, beweren ze.

Pagina 23

Akkoord met fiscus ontslaat Jan De Clerck en zijn echtgenote Martine niet van strafrechtelijke vervolging

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234