Maandag 19/08/2019

Verenigde Staten

Texas executeert overvaller ondanks gratieverzoek nabestaanden

Christopher Young. Zijn advocaten hadden om opschorting van de executie gevraagd, maar een rechter wees het verzoek af. Beeld AP

In de Amerikaanse staat Texas is een man ter dood gebracht voor een overval met dodelijke afloop in 2004. Familieleden van het slachtoffer, de eigenaar van een levensmiddelenwinkel, hadden nochtans gevraagd het vonnis niet uit te voeren maar om te zetten in een levenslange gevangenisstraf.

Ondanks dat verzoek kreeg de 34-jarige Christopher Young toch een dodelijke injectie in de gevangenis in Huntsville. Die straf had hij gekregen voor het doden van Hasmukh Patel in diens winkel in San Antonio, veertien jaar geleden. 

Advocaten van Young hadden om opschorting van de executie gevraagd, maar een rechter wees het verzoek af. Ook de zoon van het slachtoffer, Mitesh Patel, had gevraagd om de straf om te zetten in een levenslange gevangenisstraf. Afgelopen maandag bezocht hij Young nog in de gevangenis voor een emotioneel bezoek "voor ons allebei".

"Niet dezelfde persoon"

"Ik geloof echt dat Chris Young niet dezelfde persoon is als veertien jaar geleden", zegt hij. "Helaas wil de rechter onze vraag voor gratie niet horen. Ik voel me triest voor zijn familie. Ze moeten hetzelfde moeilijke pad bewandelen als mijn familie de afgelopen veertien jaar", zei Patel na zijn gevangenisbezoek.

De man geeft toe dat dit niet altijd zijn standpunt is geweest. Toen Young meer dan tien jaar geleden werd veroordeeld tot de doodstraf, vond Patel dat een rechtvaardige straf. Inmiddels ziet hij dat anders: "Twee keer een fout maken, maakt het niet weer goed. Chris vermoorden, verandert niets aan mijn pad. Het heeft enkel invloed op een andere groep mensen", aldus Patel.

Patel zegt tot 'inkeer' gekomen te zijn toen hij zag hoe Young vanuit de gevangenis met zijn dochtertje omgaat. "Hij probeert een goede vader te zijn. Ik ben zelf een vader en heb mijn eigen vader verloren. Ik wil niet dat zijn dochtertje zonder vader door het leven moet gaan."

Gerechtigheid

"Ik hoor vaak het argument dat executies voor 'closure' zorgen en gerechtigheid voor de families van de slachtoffers. Maar wat met de families die geen executie willen? Ze worden genegeerd door aanklagers, rechters en politici", zegt zuster Helen Prejean, een bekende anti-doodstrafactiviste. "Waar is gerechtigheid voor hen?"

Young is de dertiende Amerikaanse veroordeelde die in 2018 ter dood is gebracht en de 553ste in Texas sinds het Hooggerechtshof de doodstraf opnieuw invoerde in 1976. Dat is het hoogste aantal van alle Amerikaanse staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden