Woensdag 11/12/2019

Tevergeefs op zoek naar stilte in Gent

Tien dagen feesten: het is genoeg om geheelonthouders een kater van jewelste te bezorgen. De hoogste tijd om het eens rustiger aan te gaan doen, vonden we. Wij gingen op zoek naar stilte in een dubbel feestende stad.

door Tina De Gendt

De 21ste juli is traditioneel een hoogdag van de Gentse Feesten, met jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers. Gisteren was het niet anders. Toch bleken heel wat bezoekers dit jaar wijzer geworden en trokken ze op de 21ste niet en masse naar de Feesten. Velen kwamen de avond voorheen al aanzetten, waardoor het donderdagnacht overal aanschuiven was. En aangezien niemand moest werken, duurde het feestje extra lang.

Als we om elf uur een kijkje nemen op de Vlasmarkt, staat het nog bomvol. Pas om één uur begint het relatief rustig te worden, op een paar mannen die liggen te slapen onder de toog na. Maar stil is het allerminst. Is het niet het gebrom van de Ivagowagentjes, dan hoor je wel de muziek vanuit de ramen naar buiten stromen of de venters die hun producten aanprijzen. Op de kermis op de Vrijdagmarkt staat de muziek al loeihard. Kinderen schreeuwen van jolijt op de paardenmolens, meisjes gillen het boven in de lucht uit van angst en jongens in botsauto's vervloeken elkaar naar de hel.

Op de overvolle terrassen rond de kramen zitten ouders en grootouders tegen elkaar te schreeuwen.

"Wat zeg je?"

"Luid he!"

"Wat?!"

Om een conversatie te voeren, kun je beter iets verder gaan zitten. Want net achter de Vrijdagmarkt, op het Anseeleplein, huist een pleintje dat toepasselijk 't verborgen terras is genoemd. "Hier kunnen de mensen even komen uitblazen", zegt Martine De Regge, schepen van Sociale Zaken en mede-initiatiefnemer van het terras. "De muziek staat niet te hard zodat je nog iets tegen elkaar kunt zeggen."

Het grote voordeel van het verborgen terras is dat het zo verborgen is dat je hier met een beetje geluk nog wel een tafel vrij vindt, wat elders in de stad vanaf drie uur al een hele opdracht is. De zon brandt en de mensen hebben dorst. Families die eindelijk een dag vrijaf hebben, schuimen de terrassen af op zoek naar een plaats in de schaduw. Wie haast heeft, loopt het best in een grote boog rond het centrum, want zelfs de allerkleinsten kunnen zich niet meer door de massa wurmen.

Ook in de smalle en anders zo gezellig authentieke Jan Breydelstraat is het een drukte van jewelste. Een groep bejaarden heeft zich verzameld rond een klein meisje dat met tamboerijn in de hand een aandoenlijke versie van 'Mia' geeft. Vanuit de achtergrond komen de saxofoons van Polé Polé je al tegemoet en de bloemist roept voor al wie het horen wil: "Proef ons bloemenijs."

Op het tuinterras Tussen Steppe en Oase, in een patio waar zelfs weinig Gentenaars het bestaan van kennen, is het om drie uur al duwen om een plek te bemachtigen onder de olijfbomen. Gentenaars zijn nu eenmaal niet zo goed in het verbergen van geheime hoekjes. Daarvoor zijn ze te trots op hun charmante pleintjes.

Gelukkig weten we recht tegenover nog zo'n charmant plekje zijn: een grasveldje waar tortelduifjes op warme avonden wijn komen drinken en naar de sterren kijken. Helaas, ook dat juweeltje is ontdekt door West-Vlamingen en Antwerpenaars die liggen te puffen onder de boom. Geen wonder: van op het water hoor je gidsen in vijf talen omroepen dat het pleintje een ideaal plekje is om in de feestdrukte tot rust te komen.

Doorheen de zwetende en kreunende maar nog altijd luid meejoelende massa op de Korenmarkt banen we ons een weg naar nog zo'n vermeend stil plaatsje.

In de Sint-Niklaaskerk zijn op een vrijdagmiddag in tijden niet zoveel gelovigen gesignaleerd. In groepjes staren ze naar het plafond terwijl dikke druppels zweet over hun voorhoofd rollen. Eindelijk koelte, eindelijk stilte. Door de glasramen sluipt de stem van Frank Babbelaar, die op de Korenmarkt de Vlaamse top 100 aan elkaar praat, naar binnen. In de kerk speelt een video van Broederlijk Delen en straks gaan ook de klokken luiden. Echt stil zal het in Gent wellicht niet worden vóór dinsdag.

14 gewonden bij vuurwerk

Tijdens het vuurwerk op de Blaarmeersen, dat begeleid werd door muziek van leden van de Gentse groepen Absynthe Minded, Members of Marvelas en Overnite Sensation, zijn donderdagavond veertien mensen lichtgewond geraakt toen een pijl tussen het publiek belandde. Drie van hen zijn op eigen initiatief naar het ziekenhuis gegaan. Twee mensen waren in de tweede graad verbrand, een had een derdegraadsverbranding opgelopen aan de voet, maar alle gewonden konden tegen de avond al naar huis.

Hoe de pijl tussen het publiek terechtkwam, wordt nog onderzocht door het parket. Gedacht wordt dat er te veel kruid zat in de waterbommen. Voorlopig zijn alle waterbommen van de firma uit de handel gehaald. Mensen die aanwezig waren bij het spektakel en materiële schade hebben opgelopen bij het incident, worden verzocht zich bij de politie te melden.

Feestenburgemeester Daniël Termont zei tevreden te zijn over het snelle optreden van de hulpdiensten. Die waren binnen de vijf minuten aanwezig. "Uiteindelijk konden de meeste slachtoffers wel te voet naar huis", zegt Termont. "Maar de coördinatie van de hulpdiensten was prima voorbereid op eventuele ongevallen."

Niet te missen: Nacht in de Plantentuin

Vandaag en morgen worden in de Plantentuin van de Universiteit Gent nocturnes gehouden om negen uur 's avonds. Tijdens de rondleidingen wordt extra aandacht gegeven aan de prachtig verlichte serres, waarin bijzondere flora te zien is. Mis vooral de waterlelies niet, die enkel 's nachts tot bloei komen.

Info: Ferdinand Cobbaut: tel: 0497 84 88 82

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234