Woensdag 26/02/2020

Apotheek

Test-Aankoop: "Online apotheken scoren ondermaats"

Beeld Photo News

Wie zijn medicatie online bestelt, krijgt te weinig advies over mogelijke bijwerkingen of de juiste dosis. Dat besluit consumentenorganisatie Test-Aankoop na een onderzoek bij vijftig onlineapotheken. 

Voor zijn onderzoek plaatste Test-Aankoop twee bestellingen die wegens gezondheidsrisico’s niet zouden mogen worden afgeleverd. Amper zes internetapotheken leverden beide bestellingen correct af. 

Zo probeerde Test-Aankoop een bestelling te plaatsen voor tien ontzwellende neussprays (Nasa Rhinathiol). Zo’n spray mag maar maximaal vijf opeenvolgende dagen worden gebruikt. Een continu gebruik van zo’n spray kan gewenning veroorzaken en leiden tot een ontsteking van het neusslijmvlies. 38 van de onderzochte internetapotheken stuurden alle gevraagde neussprays toe, amper tien van hen waarschuwden voor het risico op gewenning. Eén apotheek hield het bij vijf neussprays, wat even schadelijk kan zijn. Amper tien online-apotheken stuurden twee of drie neussprays in plaats van de gevraagde tien en slechts één daarvan waarschuwde voor maximaal gebruik van vijf dagen.

Daarnaast bestelde Test-Aankoop ook een ontstekingsremmer (Spidifen, ibuprofen 400 mg) in combinatie met een voedingssupplement specifiek voor een zwangerschap (Omnibionta Pronatal). Indien mogelijk, werd bij de online bestelling ook aangegeven dat de persoon voor wie de medicatie bestemd was, zeven maanden zwanger was. Zo’n ontstekingsremmer kan tot nierproblemen en hartfalen bij de foetus leiden. Toch stuurden 25 onlineapotheken deze combinatie zonder enige waarschuwing op. Slechts drie weigerden de combinatie te leveren. "Ontoelaatbaar", vindt Test-Aankoop. 

Advies

Daarenboven verschafte een meerderheid van de apotheken ook veel te weinig informatie om het geneesmiddel op een veilige manier te gebruiken. Zelfs informatie over bijwerkingen of wanneer je het medicijn niet mag gebruiken, werd bij vier op de vijf apotheken niet meegedeeld.

In het kader van het meerjarenplan van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), worden momenteel de mogelijkheden bekeken om in de toekomst ook voorschriftplichtige geneesmiddelen via digitale wegen aan te bieden. Test-Aankoop vindt dat er eerst werk gemaakt moet worden van een goede veiligheid en farmaceutische zorg van de onlineapotheek. De consumentenorganisatie schreef de minister hierover aan. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234