Donderdag 29/10/2020

Update

Test-Aankoop naar rechtbank tegen discriminaties in hospitalisatieverzekeringen

Beeld UNKNOWN

Test-Aankoop onderneemt gerechtelijke actie tegen de discriminaties in de hospitalisatieverzekeringen, met onder meer procedures voor het Grondwettelijk Hof en de Raad van State. Dat heeft de verbruikersorganisatie vandaag laten weten op een persconferentie.

Zo hekelt Test-Aankoop de buitengewone bevoegdheden van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) om de verzekeraars toelating te geven hun premies op te trekken. Een autoriteit die op geen enkele grondwettelijke onderbouw gestoeld is, meent de consumentenorganisatie, en daarom is ze begin dit jaar naar het Grondwettelijk Hof gestapt. "Alleen al het risico op verliezen bij de verzekeringsmaatschappijen laat de CBFA toe om eenzijdig verzekeringscontracten te wijzigen", stelt Test-Aankoop.

Doorn in het oog
Ook het onlangs gepubliceerde KB over de medische index is Test-Aankoop een doorn in het oog. Dat KB legitimeert een gedifferentieerde tariefverhoging op basis van leeftijd. De Brusselse rechtbank van koophandel veroordeelde die praktijk nochtans in 2005, in een zaak die Test-Aankoop had aangespannen tegen DKV.

De consumentenorganisatie vecht het KB aan bij de Raad van State.
"Deze medische index is helemaal niet gebaseerd op objectieve en representatieve parameters", luidt het. De rechtbank van koophandel veroordeelde de tariefverhogingen op basis van leeftijdscategorie van DKV op basis van de antidiscriminatiewet. DKV ging echter in beroep, en dat beroep is nog steeds hangende.

Premieverhoging
Tot slot neemt Test-Aankoop het niet dat DKV, de marktleider in België op het vlak van hospitalisatieverzekeringen, blijft vasthouden aan de premieverhoging met 7,84 procent voor ziekenhuisverblijven in een eenpersoonskamer. In strijd met de wet op de handelspraktijken, luidt het, en bovendien een percentage dat veel hoger is dan de index van de consumptieprijzen. Test-Aankoop heeft een vordering tot staking gelanceerd bij de rechtbank van koophandel.

DKV besliste vorig jaar eenzijdig tot de premieverhoging voor verblijven in een eenpersoonskamer, dus zonder toelating van de CBFA. Op basis van de subcategorie gezondheidszorgen van de index van de consumptieprijzen stelt Test-Aankoop vast dat de prijs voor een eenpersoonskamer in 2009 gemiddeld met 3 procent steeg, dus beduidend lager dan de door DKV gevraagde 7,84 procent.

Problemen met betalen
Een op de drie Belgen, of 1,4 miljoen gezinnen, heeft problemen om essentiële gezondheidszorg te bekostigen, zo blijkt uit een enquête die Test-Gezondheid in april/mei vorig jaar uitvoerde bij een representatief staal van 740 Belgen. Tegelijk worden echter de hospitalisatieverzekeringen steeds duurder en minder toegankelijk voor iedereen. Sinds 2004 zijn de premies spectaculair gestegen, en dan vooral voor senioren, aldus Test-Aankoop.

"De verzekeringssector blijft lobbyen om uitzonderingsmaatregelen op maat te bekomen die hem moeten toelaten de dekkingsvoorwaarden en de premies aan te passen op zijn manier", stelt de verbruikersorganisatie. Zolang de overheid doekjes voor het bloeden aanreikt, zal Test-Aankoop de vinger op de wonde blijven leggen, luidt het.

Ook goede praktijken
Nochtans bestaan er ook goede praktijken. De consumentenorganisatie verwijst naar AG Insurance, dat redelijke indexeringsmethodes gebruikt en zijn premies verhoogt in functie van een subcategorie van de index van de consumptieprijzen, namelijk de tarieven van de eenpersoonskamers in ziekenhuizen. (belga/adv)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234