Woensdag 21/10/2020

Test-Aankoop klaagt verzekeraars aan

Contracten

Onwettige elementen

Wegens onredelijke clausules bij hospitalisatieverzekering

De consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft zeven verzekeringsmaatschappijen voor de rechtbank gesleept. Bij het afsluiten van hospitalisatieverzekeringen maken ze gebruik van contracten die onwettelijke elementen bevatten, vindt Test-Aankoop.

De aangeklaagde maatschappijen zijn Fortis-AG, AGF, Axa, KBC, ING, DKV en Omob. De zeven maatschappijen beheersen het grootste deel van de markt voor hospitalisatieverzekeringen, die vorig jaar een omvang van 590 miljoen euro had. De markt groeit snel. De hospitalisatieverzekering is in de niet-levensector de op drie na belangrijkste branche.

Maar bij het afsluiten van de verzekeringen respecteren de verzekeraars niet altijd de wet, zo stelt Test-Aankoop vast in de jongste editie van zijn tijdschrift Budget & Recht. De contracten bevatten soms vragen en clausules die niet door de beugel kunnen. Met name de wet op het verzekeringscontract, de wet op de handelspraktijken en de wet op de privacy worden overtreden.

Zo komt het voor dat de verzekerde via het verzekeringscontract zijn artsen ontheft van het beroepsgeheim teneinde de verzekeraar inlichtingen te verschaffen over zijn gezondheidstoestand. Opheffing van het beroepsgeheim is echter strafbaar. Een ander voorbeeld is de vraag of de verzekerde al eens een aids-test heeft ondergaan. Dat is een privé-zaak waar de verzekeraar niets mee te maken heeft, oordeelt Test-Aankoop.

Ingewikkelder is de kwestie van verborgen aandoeningen die al aanwezig waren vóór het afsluiten van het contract, zonder dat de verzekerde zich daarvan bewust is. Het kan bijvoorbeeld gaan om erfelijke aandoeningen die pas op latere leeftijd aan de oppervlakte komen, of om aandoeningen die moeilijk te diagnosticeren zijn. Sommige verzekeringsmaatschappijen weigeren die risico's te verzekeren. Die handelswijze is eerder ook al aan de kaak gesteld door de ombudsman van de verzekeringen.

Test-Aankoop heeft al gepoogd om de verzekeraars op andere gedachten te brengen via de Commissie Verzekeringen. Maar dat heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Test-Aankoop werd naar eigen zeggen geconfronteerd met "georkestreerde vertragingsmanoeuvres en een wildgroei aan documenten". Test-Aankoop heeft de verzekeraars nu gedagvaard.

RM

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234