Donderdag 08/06/2023

Opinie

Tesla in de ruimte: een onweerstaanbare en hoopvolle performance

Bert Wagendorp. Beeld Karoly Effenberger
Bert Wagendorp.Beeld Karoly Effenberger

Bert Wagendorp is columnist bij de Volkskrant, waar deze column al verscheen.

Bert Wagendorp

Sinds deze week is de kersrode Tesla Roadster van Elon Musk met een vaartje van ruim 40.000 kilometer per uur op weg naar de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter, in de buurt van babyplaneet Ceres. Aan het stuur zit David Bowies Starman en in het dashboardkastje ligt Douglas Adams' The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Op YouTube was gisteren de livestream te zien afkomstig van de drie camera's in en op de sportauto. Eerst keek ik er met stijgende verbazing naar, daarna dacht ik: wat een fraai gezicht, die auto met de aarde op de achtergrond. Vervolgens kreeg ik de slappe lach.

Het was zonder meer het mafste wat ik ooit had gezien. Helaas was er geen geluidsverbinding met de auto, anders hadden we David Bowies 'Life on Mars?' uit de luidsprekers kunnen horen komen. Dat had de scène definitief tot de absurdste sinds de oerknal gemaakt.

Oh man, wonder if he'll ever know

He's in the best selling show

Is there life on Mars?

Dit is waar de mensheid is gekomen – dit is waar Elon Musk de mensheid heeft gebracht, moet je eigenlijk zeggen: de eerste sportwagen in de ruimte. Het was magistrale comedy, het was de fantasie van een doorgesnoven striptekenaar, het was heel erg slechte sf, het was een natte droom van Jeremy Clarkson van Top Gear.

Het verbijsterende was, dat de beelden echt waren.

Toen het Amerikaanse ruimtevaartprogramma nog een overheidsding was, maakte je dergelijke frivoliteiten niet mee, maar de bemoeienis van steenrijke dromers als Musk heeft alles veranderd. Musk, die zijn nieuwe raket Big Fucking Rocket heeft gedoopt, het is rock-'n-roll in de ruimte. Ik ben benieuwd wat Jeff Bezos, de baas van Amazon en ruimtevaartbedrijf Blue Origin, straks als ballast de lucht in zal schieten als hij zijn New Glenn-raket gaat testen. Bezos is ook de eigenaar van de The Washington Post, misschien zeilen er straks miljoenen kranten als witte sneeuw de eindeloosheid in, op zoek naar lezers.

Grappigste autoreclame ooit

Tesla maakte in het derde kwartaal van 2017 ruim 600 miljoen dollar verlies, de productie van Model 3 hapert. Maar wat kan het schelen, als je zojuist de wereld hebt opgefleurd met de grappigste autoreclame en tevens beste marketingtruc ooit?

Die hemelbeelden van die auto, ik weet niet of het de onderstreping is van de totale krankzinnigheid van de mensheid, of juist van onze genialiteit en van de onbegrensdheid van onze verbeelding. Het was in elk geval een illustratie van de onnavolgbare hersenactiviteiten van Elon Musk, de baas van Tesla en van SpaceX, wiens droom het is Mars te koloniseren.

Je bindt je oude sportwagen vast in de neus van een raket, schiet het ding de dampkring uit en vervolgens laat je de cabrio los voor een eeuwigdurend ritje. De gedachte dat Starman met één handje aan het stuur de komende miljard jaar in een ellips rond de zon zal blijven cruisen, is niet te bevatten. Er is een metalen plaatje met de tekst 'Made on earth by humans' bevestigd aan het frame van de auto. De alien die dat ooit zal lezen en begrijpen, weet in elk geval dat zich in een hoek van het heelal ooit levende wezens hebben voortbewogen met een hoogtechnologische cultuur en een bizar gevoel voor humor.

Het slaat nergens op, een auto de ruimte in schieten. Behalve wanneer we Musk zien als een kunstenaar en 'sports car in space' als een magnifieke performance. Dan krijgt het opeens iets onweerstaanbaars, iets hoopvols.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234