Donderdag 25/02/2021

'TerZake' pakt de knelpunten aan

Eerste verkiezingsthemareportage gaat over justitie

Los van de verkiezingsactualiteit brengt het Canvas-duidingsmagazine TerZake in de zes weken voorafgaand aan de verkiezingen elke dinsdag telkens één themareportage. In de eerste reportage, die vanavond wordt uitgezonden, staat het thema veiligheid centraal. De volgende weken komen mobiliteit, milieu, sociale zekerheid, migratie en ruimtelijke ordening aan bod.

Eerst wordt een aantal uitspraken van politici van vier jaar geleden op een rijtje gezet. Dan kijkt een 'specialist' wat de partijen rond dit thema hebben gedaan. Voor de reportage van vanavond is dat advocaat Bruno Schoenaerts. "Omdat het thema veiligheid zo omvangrijk is, hebben we voor de invalshoek justitie gekozen", zegt TerZake-journalist Bob Vermeir. "Onder de koepel veiligheid valt zowel de verkeersonveiligheid als mensen die zich onveilig voelen in hun buurt. Sommige partijen nemen daar ook nog eens de migranten bij. Ook de werking van de politiediensten en het gerecht horen daarbij. Wij concentreren ons op justitie." TerZake brengt twee voorbeelden die uit het leven gegrepen zijn. Het eerste verhaal is dat van een man die in 1978 de scheiding heeft aangevraagd. Die werd uiteindelijk voltrokken in 1982. Maar sinds 1983 is men bezig met de verdeling van de inboedel. De notaris geraakte er echter niet uit, zodat de zaak na tien jaar terug naar de rechtbank van eerste aanleg is gegaan. En nu probeert de rechter zelf de klus te klaren, maar dat blijkt maar niet te lukken. "Na al die jaren weet de man nog altijd niet wat er met het geld van zijn huis zal gebeuren, wat van hem is en wat niet", zegt Bob Vermeir. Het tweede 'voorbeeld' gaat over een bedrijf dat tien jaar geleden voor 7 miljoen frank (173.525,47 euro) is opgelicht. Ondertussen is dat bedrag door achterstanden en gerechtelijke interesten aangedikt tot 10 miljoen (247.893,52 euro). Die oplichter is bekend, leeft nog in ons land, maar heeft zich onvermogend laten verklaren. Enkele weken geleden is de oplichter uiteindelijk toch veroordeeld, maar het bedrijf heeft zijn centen nog altijd niet terug.

"Mensen voelen zich onveilig omdat ze geen vertrouwen meer hebben in het gerecht", stelt Bob Vermeir. TerZake volgt ook een rechter tijdens haar werkzaamheden. Zij zit in een heel gezellig bureau in het grijze en grauwe gerechtshof van Brussel. Maar rechter Laveyt heeft het dan ook volledig met eigen middelen ingericht. "Het is een van de weinige rechters die een kantoor heeft in het gerechtsgebouw", aldus Bob Vermeir. "Andere rechters moeten thuis werken. Maar ze heeft wel geen wetboek. Daar is geen geld voor. Er is wel een bibliotheek, maar die is maar tot 16 uur open. En zij heeft veel zittingen in de namiddag. Wanneer moet zij dan haar dossiers voorbereiden?"

De politieke partijen formuleren volgens Bob Vermeir wel voorstellen om de werking van het gerecht te verbeteren. "Maar het valt op hoe abstract de partijprogramma's over dat maar ook over de meeste andere thema's zijn", aldus Vermeir. "In deze reportages willen wij echter geen evaluatie maken. Wij zeggen niet wat de partijen de afgelopen jaren goed of slecht hebben gedaan. TerZake pakt alleen zes knelpunten uit onze maatschappij aan, knelpunten die er blijkbaar in '95 ook al waren. En het is nu aan de kijker om uit te maken of intussen iets gebeurd is." (LB)

terzake Canvas 20.30

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234