Zaterdag 27/02/2021

Global warming

Terwijl VS ruziën over klimaatakkoord voeren China en India strijd tegen opwarming aan

Dakwerkers plaatsen zonnepanelen in Wuhan, China. Die panelen worden steeds goedkoper. Beeld Getty Images
Dakwerkers plaatsen zonnepanelen in Wuhan, China. Die panelen worden steeds goedkoper.Beeld Getty Images

Niet het Westen maar het Oosten leidt stilaan de strijd tegen de klimaatopwarming. China en India gaan voor groen - met of zonder Donald Trump.

Hét klimaatnieuws van dit jaar komt uit de VS. President Donald Trump heeft er in maart een streep getrokken door het ambitieuze beleid van Barack Obama. De Amerikaanse staten zijn voortaan niet meer verplicht om de schadelijke uitstoot van hun energiecentrales te beperken. De mijnbouw krijgt opnieuw vrij spel.

Maar, dé klimaattrend van het jaar komt uit China en India. Die twee grootmachten verbruiken steeds minder steenkool en bijgevolg daalt hun schadelijke uitstoot. Ze denken daarbij aan hun portefeuille: groene technologie wordt steeds goedkoper. En aan hun longen: steeds meer steden daar vergaan in de smogwolken. Dit leert een nieuw rapport van Climate Action Tracker, een onafhankelijke groep van Europese klimaatwetenschappers, dat maandag is voorgesteld in het Duitse Bonn.

Bonn doet twee weken dienst als de gaststad voor een miniklimaatconferentie van de VN. Het doel van deze 'intersessie' is een stand van zaken opmaken. Welke landen komen hun klimaatbeloftes na? Welke niet? En wat betekent dit voor het totaalplaatje? In november 2015 ondertekenden bijna tweehonderd landen het Klimaatakkoord van Parijs. Daarin beloven ze om de klimaatopwarming tegen het midden van de eeuw onder de grens van twee graden Celsius te houden.

Gek verklaard

China en India krijgen goede punten. Volgens Climate Action Tracker doen beide landen het allebei beter dan hun klimaatdoelen. Iets wat niet veel landen kunnen zeggen. Het Chinese steenkoolverbruik daalt nu drie jaar op rij (2013 tot 2016). Waarschijnlijk zet deze evolutie zich ook in de komende jaren door.

India twijfelt aan de bouw van een reeks megakolencentrales. Als het land die plannen straks echt weggooit, betekent dit een enorme daling van de verwachte uitstoot. "Vijf jaar geleden verklaarde men je gek als je durfde te voorspellen dat China en India hun steenkoolverbruik zelfs maar ietsje zouden verlagen", reageert Bill Hare, medewerker van Climate Analytics. "Steenkool werd aanzien als een onvervangbare energiebron voor hun economieën. Maar nu blijkt dat de twee grootmachten een groener alternatief aan het uitwerken zijn. Dit zal een daling van de uitstoot betekenen met ongeveer 2 à 3 miljard ton tegen 2030."

Meer zelfs: de positieve evoluties in China en India wegen in het totale klimaatplaatje zwaarder door dan de negatieve evoluties in de Verenigde Staten, luidt het. Volgens berekeningen van Climate Action Tracker zal de schade die Trump aanricht nog relatief beperkt blijven: ongeveer een half miljard ton uitstoot extra tegen 2030. "Door de terugdraaiing van het Amerikaanse klimaatbeleid door president Trump zullen de VS niet verder dalen", verduidelijkt professor Niklas Höhne van het Duitse NewClimate Instituut. "Maar de uitstoot zal ook niet enorm stijgen. Met Climate Action Tracker voorspellen we een stagnatie."

De adviseurs van Trump ruziën intussen over de vraag of de VS het klimaatakkoord van Parijs moeten opzeggen of niet. Trump heeft steeds geroepen dat hij het verdrag wil opzeggen, omdat het jobs zou kosten. Maar sinds zijn aantreden is er mist. Trump wil de knoop nu doorhakken voor de G7-top eind deze maand op Sicilië. Vanwaar de twijfel? In de VS zien ze wat ook de Chinezen en Indiërs nu doorhebben: groener betekent stilaan ook goedkoper. In heel wat landen zijn zonnepanelen en windmolens nu al goedkoper dan kolencentrales. Binnen zowat tien jaar zijn ze allicht overal de goedkoopste optie.

"De doorbraak van hernieuwbare energie in China en India is belangrijk voor de politieke dynamiek", beoordeelt Mathias Bienstman van BBL (Bond Beter Leefmilieu). Als de VS het klimaatverdrag opzeggen, kan dat voor een domino-effect zorgen. Australië en Brazilië hebben al gezegd dat ook zij dan alles willen herbekijken. China en India geven nu het goede voorbeeld. Hopelijk overtuigt dit de VS en de rest van de wereld."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234