Donderdag 20/02/2020

Olympische Spelen

Terwijl Parijs en Los Angeles vieren, slaakt het IOC een zucht van verlichting

Het Vogelneststadion in Peking was het paradepaardje van de Spelen in 2008.Beeld VAN PARYS

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft haar gedroomde scenario beet. Nu Los Angeles galant een stapje achteruit zet richting 2028, kan Parijs de Olympische Spelen in 2024 ontvangen. Al legt die dubbele toewijzing ook het gebrek aan interesse van andere potentiële gaststeden bloot. 

“Win-win-winsituatie” of “gouden opportuniteit”, zo klonk IOC-voorzitter Thomas Bach een maand geleden, toen een unanieme stemming de deur wagenwijd openzette voor een ongeziene dubbele toewijzing van de Olympische Spelen. Het IOC zag liever geen strijd tussen de twee uitstekende kandidaturen van Parijs en Los Angeles voor 2024 en dus betrok het 2028 in een mogelijke 'gentleman's agreement', die moest beklonken worden voor de verkiezing op 13 september in Lima.

Dat uiteindelijk Los Angeles haar ambitie met vier jaar verschoof, is geen verrassing. Burgemeester Eric Garcetti liet zich eerder al ontvallen dat de stad klaar is voor de Spelen “of die nu binnen twee maanden of twintig jaar plaatsvinden” en steunde openlijk het idee van de dubbele toewijzing. De beslissing legt de stad dan ook geen windeieren. Naast een verhoogde bijdrage van 1,5 naar 1,8 miljard euro, ziet het IOC ook af van de gebruikelijke 20 procent op potentiële inkomsten.

Burgemeester van L.A. Eric Garcetti maakte begin deze week bekend dat Los Angeles de Olympische Spelen in 2024 aan Parijs laat en zelf vier jaar later de Spelen zal verwelkomen. Beeld Photo News

En zo krijgt Parijs haar gedroomde 'centenaire', precies honderd jaar na de laatste Spelen in de Franse hoofdstad en nadat het in 1992, 2008 en 2012 naast de eer greep. “Geen vierde keer”, klonk kersvers president Macron strijdlustig en op enkele formaliteiten na mag hij dus een vinkje zetten naast die belofte. Een unieke kans voor Frankrijk om het blazoen weer op te poetsen na enkele rake terreurklappen.

Economisch onverantwoord

Iedereen tevreden dus, maar de overwinningskreet bij de twee gaststeden, lijkt vooral een zucht van opluchting voor het IOC. “Die dubbele toewijzing komt het IOC inderdaad goed uit”, ziet Stefan Kesenne, sporteconoom aan de KULeuven. “Steden beseffen steeds meer dat de organisatie een gigantische kost met zich meebrengt. De leegloop voor 2024 was zodanig groot dat het IOC een beetje bang is dat er straks geen steden meer overschieten.”

President Macron toonde zich een groot voorstander van Paris 2024.Beeld EPA

In de aanloop naar de huidige verkiezing gaven Boston, Hamburg, Rome en Boedapest verstek, grotendeels onder druk van de publieke opinie. Virginia Raggi, burgemeester van Rome, noemde de organisatie zelfs “economisch onverantwoord”. De cijfers zijn dan ook niet mals. “De kosten van de Spelen worden systematisch onderschat, de baten overschat”, zegt Kesenne. Sinds de Spelen van '68 in Mexico City loopt de uiteindelijke kost gemiddeld op tot 167% van het geschatte bedrag in de kandidatuur en een positieve balans is amper te bespeuren. “In de geschiedenis van de Spelen bleef slechts één organisatie over met een surplus. Los Angeles in 1984.”

Los Angeles 1984 blijft het (enige) schoolvoorbeeld van hoe het wel moet, vooral dankzij de reeds aanwezige sportinfrastructuur. Beeld RV

Niet toevallig ziet Kesenne dan ook overeenkomsten met '84, toen het IOC op de rand van het faillissement balanceerde na de fiasco's van Montréal 1976 - de Canadese stad had maar liefst dertig jaar nodig om de schuldenberg af te bouwen - en Moskou 1980. “Los Angeles was de enige kandidaat en dat leverde hen een uitstekende onderhandelingspositie op. Daarbovenop steunden die Spelen volledig op privé geld en is in een sportepicentrum als Californië de nodige infrastructuur al aanwezig.”

Ook nu heeft L.A. die onderhandelingspositie verworven en hoopt het IOC wellicht dat de twee soliede kandidaturen van Parijs en Los Angeles net zoals in '84 resulteren in voorbeeldige Spelen. “Wat Los Angeles betreft, heb ik er een goed oog in, maar Parijs belooft weinig goeds. Er zal weer te veel geld naar infrastructuur vloeien en op de toeristische instroom moet het ook niet te hard hopen. Die beloofde boost mondde in een gelijkaardige trekpleister als Londen zelfs uit in een negatieve balans.” Idyllisch zal het dan weer zeker worden, beachvolleyballen in de schaduw van de Eiffeltoren en open water zwemmen in de Seine. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234