Dinsdag 07/02/2023

Israël-Palestina

Terwijl Gaza brandt, openen VS feestelijk ambassade in Jeruzalem

Ivanka Trump en haar echtgenoot Jared Kushner openen de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Beeld AFP
Ivanka Trump en haar echtgenoot Jared Kushner openen de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.Beeld AFP

De bloedige veldslag tussen Palestijnse betogers en het Israëlische leger in Gaza heeft de officiële opening overschaduwd van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. De Verenigde Staten bezegelen daarmee hun erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De ambassade van de VS zetelde tot gisteren in Tel Aviv.

Redactie

De ceremoniële opening werd ’s middags bijgewoond door een grote delegatie, onder wie Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump; haar echtgenoot Jared Kushner, speciaal gezant van de VS voor het Midden-Oosten; minister van Financiën Steven Mnuchin en vier Republikeinse senatoren. In totaal waren er ruim achthonderd genodigden.

President Trump was thuisgebleven. In een tweet sprak hij van ‘een grote dag voor Israël’. In een opgenomen videoboodschap, afgespeeld tijdens de openingsceremonie, zei hij dat Israël als soevereine staat het recht heeft zijn eigen hoofdstad te kiezen, maar dat de VS zich volledig blijven inzetten voor een ‘duurzame vrede’ tussen Israël en de Palestijnen.

Formaliteit

Hoewel de Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak van "een dag die voor generaties in ons nationaal geheugen zal worden gegrift", is de verhuizing van de ambassade vooral een formele zaak. Zij wordt voorlopig gevestigd in het gebouw dat tot gisteren diende als consulaat. Afgezien van ambassadeur David Friedman en zijn naaste medewerkers blijven alle diplomaten in Tel Aviv. Pas als er een locatie wordt gevonden voor een nieuw gebouw komen zij over.

Met de verhuizing van de ambassade lost Trump niettemin een belangrijke verkiezingsbelofte in. "Als president Trump een belofte doet, houdt hij zich daaraan", zei Kushner tijdens de opening. Dit tot woede van de Palestijnen, die (Oost-)Jeruzalem zien als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

"Met deze stap heeft de Amerikaanse regering haar rol in het vredesproces opgegeven en de wereld, het Palestijnse volk en de Arabische en islamitische natie beledigd", liet de Palestijnse president Mahmoud Abbas weten. Een prominente Hamas-leider, Ismail Radwan, beloofde dat het een zwarte dag zou worden voor het Amerikaanse volk omdat het zich verbonden heeft met de (Israëlische) bezetter en zijn agressie jegens het Palestijnse volk.

Tijdens de openingsceremonie in Jeruzalem hielden zo’n 200 actievoerders buiten de deur van de ambassade een demonstratie. De politie nam Palestijnse vlaggen in beslag en arresteerde enkele betogers. Volgens de Israëlische krant Haaretz waren de meeste activisten Israëlische Arabieren.

Internationale kritiek

Kushner gaf de schuld van de ongeregeldheden in Gaza aan de Palestijnen. "Ze zijn deel van het probleem en niet van de oplossing." Hij zei dat de weg naar vrede begon met een sterk Amerika dat ‘de waarheid’ erkent. Namelijk, in de woorden van Netanyahu, "dat Jeruzalem altijd de hoofdstad van het Joodse volk en de hoofdstad van de Joodse staat is geweest en altijd zal zijn".

Internationaal heeft de verhuizing van de Amerikaanse ambassade veel kritiek losgemaakt. De Libanese premier Saad al-Hariri sprak van een ‘provocerende stap’ die alle wegen naar vrede zal blokkeren en extremisme zal aanwakkeren. Volgens de Turkse regering heeft Trumps besluit het Israëlische leger aangemoedigd om vreedzame Palestijnse betogers dood te schieten. Ook Egypte veroordeelde het geweld in Gaza, maar noemde de ambassade niet.

De wereldwijde Organisatie van Islamitische Landen wees de ‘betreurenswaardige actie’ van de regering-Trump af als een illegale beslissing en een aanval op de rechten van het Palestijnse volk. De Arabische Liga sprak van ‘een botte aanval op de gevoelens van Arabieren en moslims en een ernstige schending van de regels van het internationaal recht’.

Diverse ministers van landen van de Europese Unie, noemden het Amerikaanse besluit een onverstandige beslissing die de spanningen in het Midden-Oosten zal vergroten. Vrijwel alle landen wereldwijd houden hun ambassades in Tel Aviv tot de kwestie Jeruzalem in een definitieve vredesregeling is opgelost. Alleen Guatemala en Paraguay hebben gezegd de stap te zullen volgen.

Lees ook: Palestijnen in Gaza volharden: "Onze wil is sterker dan hun wapens"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234