Donderdag 25/02/2021
Jeroen Van Horenbeek. Beeld DM
Jeroen Van Horenbeek.Beeld DM

StandpuntJeroen Van Horenbeek

Terwijl al onze aandacht naar de ziekenhuizen ging, werden de woon-zorgcentra vaak vergeten

Jeroen Van Horenbeek is journalist. 

De eerste regel in crisiscommunicatie luidt ‘Tell it all and tell it fast’. Zorg ervoor dat je als overheid snel betrouwbare informatie kan doorgeven aan je bevolking.

In het verhaal van de woon-zorgcentra is dit niet gebeurd. Nu pas, nadat het coronavirus een maand in ons land is, wordt duidelijk welk drama zich afspeelt in de woon-zorgcentra. Op amper één dag tijd zijn er plots 241 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd in Vlaanderen. Wat het totaal op minstens 619 overlijdens brengt. Terwijl al onze aandacht naar de ziekenhuizen ging, werden de woon-zorgcentra vaak vergeten. Een gebrek aan kennis over het coronavirus en aan medisch materiaal om de verspreiding ervan tegen te gaan, maakt dat het virus in bijna 30 Vlaamse centra meer dan een kwart van de kwetsbare bewoners heeft kunnen besmetten.

Minister van Welzijn Wouter Beke wil nu veel meer gaan testen. Dat is rijkelijk laat. De kans is groot dat hij achter de feiten aanholt. Als het coronavirus iets heeft bewezen, van China over Italië tot in de VS, dan is het dat het op niets of niemand wacht.

Lees ook

‘Schrijnend gebrek aan mensen en middelen’ doet woon-zorgcentra steigeren

In het verhaal van de mondmaskers is evenmin snel en helder gecommuniceerd. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block en de virologen verbonden aan haar departement hebben lang geen duidelijk antwoord gegeven op de vraag: is het zinvol om een mondmasker te dragen tegen het coronavirus? Toen het virus zich begon te verspreiden in maart, namen ze een verwarrend standpunt in. Enerzijds had een masker geen zin om jezelf en je familie beter te beschermen. Anderzijds waren ze essentieel voor de veiligheid van dokters en verplegers. Het is een beetje alsof iemand je een restaurant afraadt omdat het er elke avond stampvol zit.

Intussen kennen we de genuanceerde waarheid over de mondmaskers. In de meeste gevallen hebben ze inderdaad geen nut. Maar in sommige gevallen kunnen ze dienen: bijvoorbeeld op de bus of in de supermarkt. Als de lockdown straks wordt opgeheven, vormen mondmaskers een welkom hulpmiddel om een nieuwe stijging in het aantal besmettingen te voorkomen. Minister De Block en ‘haar’ virologen hebben deze nuance amper gecommuniceerd. Omdat ze dachten dat de bevolking dit niet zou begrijpen. En omdat ze beseften dat onze voorraden maskers niet eens volstonden voor het medisch personeel. Het resultaat was echter verwarring alom.

Hoe het dan beter kon? Door meteen de volledige pijnlijke waarheid te vertellen. Dat onze overheid zich verkeek op dit nieuwe virus, ondanks alle waarschuwingen. Dat daardoor een bevoorradingsprobleem dreigde met medisch materiaal, waaronder met mondmaskers. Dat die mondmaskers van enig nut kunnen zijn voor het brede publiek, maar dat ze veel noodzakelijker zijn om dokters en verplegers gezond te houden. De mensen die deze crisis moeten bezweren. ‘Tell it all and tell it fast’. 

Helaas moest minister De Block hiervoor de tweede regel in crisiscommunicatie toepassen: durf fouten toegeven. Voorlopig lijkt ze daar niet toe bereid. De een noemt zoiets onverzettelijkheid in een noodsituatie, de ander domme koppigheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234