Woensdag 12/08/2020

Teruglezen: onderzoek naar daders volop aan de gang

Parijzenaars betreuren de gebeurtenissen van afgelopen nacht op de Place de la République.Beeld AP


- 129 dodelijke slachtoffers. 352 gewonden, 99 in kritieke toestand
- 7 terroristen gedood, 6 bliezen zichzelf op
- Anderen mogelijk nog voortvluchtig 
- Drie Belgen zijn omgekomen
- IS eist de verantwoordelijkheid voor de aanslagen officieel op
- Hollande spreekt van een "oorlogsdaad"
- België: versterkte veiligheidsmaatregelen, huiszoekingen en arrestaties in Molenbeek
- De identiteit van 1 dader bevestigd: Ismaël Omar Mostefaï
- Servische krant beweert dat 25-jarige Ahmad Almuhammad een 2de dader is

Minister van Justitie Koen Geens heeft in Het Journaal bevestigd dat "meerdere" personen gearresteerd werden. De daders van de aanslagen in Parijs hebben mogelijk België als uitvalsbasis gebruikt of logistieke steun gekregen vanuit ons land.

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon spreekt klare en gebalde taal in het VTM Nieuws: "We zijn in oorlog met IS", zegt hij. "Twee mensen zijn gearresteerd in Molenbeek die bij daders gerekend worden. Dit kan niet. Ik ga Molenbeek opkuisen."

"We moeten allemaal ogen en oren openhouden, we mogen de waarden van onze maatschappij niet laten ondermijnen. Laten we niet toegeven aan hun doel: angstpsychose creeeren. We mogen hen niet gunnen dat ze de waarden van onze samenleving onderuit halen. Ze willen ons destabiliseren, het laatste wat we mogen doen is plooien voor deze barbarie."

Premier Charles Michel zegt dat in de tweede vergadering van de Nationale Veiligheidsraad belangrijke extra maatregelen zullen genomen worden. "We moeten onze waarden verdedigen en beschermen", klinkt het. "Wees waakzaam, maar panikeer niet. De Belgische overheid neemt verdere maatregelen indien nodig."

Koen Geens heeft op Radio 1 duiding gegeven bij de zoekacties en arrestaties in de Brusselse gemeente Molenbeek.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verklaarde zonet op Radio 1 dat een wagen met Belgische nummerplaat gisteravond aan de concertzaal Bataclan in Parijs is opgemerkt. Volgens de minister is de wagen gehuurd in België. De huiszoekingen en 'verschillende' arrestaties op dit ogenblik zijn er gekomen om het voertuig en de huurder ervan terug te vinden, stelt hij.

Er is wellicht ook een tweede Belgisch voertuig opgemerkt in de buurt van een Parijs café waar verschillende doden vielen bij één van de schietpartijen. De minister wou daarover geen extra informatie kwijt. Of een deel van de terroristen over de Belgische nationaliteit beschikken, kon Geens nog niet bevestigen. "Die identificatie is zeer moeilijk", klinkt het.

Hoeveel personen opgepakt zijn en of die zich in Molenbeek op dezelfde plaats bevonden, is evenmin bekend. Volgens VRT zijn er intussen vijf mensen opgepakt.

Het federaal parket organiseert vanavond om 19 uur een persconferentie in verband met de aanslagen in Parijs en de politie-operatie in Molenbeek. Die vindt plaats op de hoofdzetel in Brussel.

De eerste beelden van de grootscheepse politieactie in Molenbeek.Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld EPA

Een vermoedelijke dader op wiens lichaam eerder vandaag een Syrisch paspoort werd gevonden, is in oktober langs Griekenland gepasseerd. Dat zeggen Griekse autoriteiten aan persagentschap Reuters. Dat lijkt dus helaas een bewijs van de these dat er terroristen tussen vluchtelingen zitten.

Een korte update over wat we tot nu toe weten over de daders:

- Eén terrorist die betrokken was bij de aanslag bij concertzaal Bataclan is geïdentificeerd als zijnde een Fransman van ongeveer dertig jaar oud. Dat meldt de politie. Hij was geen onbekende van de politie en had banden met moslimextremisten. Hij blies zichzelf op en werd geïdentificeerd aan de hand van een vinger die is gevonden.

- Twee andere terroristen, betrokken bij de aanslag op het Stade de France, zijn niet officieel geïdentificeerd, maar bij hun lichamen zijn wel paspoorten gevonden: een Syrisch en een Egyptisch paspoort.

Beeld EPA
Beeld EPA

De Belgische inlichtingendiensten zijn bezig met het onderzoeken van een Belgische link bij de aanslagen in Parijs. Officiële bevestiging of de operatie verband houdt met de aanslagen in Parijs, is er nog niet - al heeft het er wel alle schijn van.

RTBF meldt dat er 2 of 3 zoekacties aan de gang zijn in Molenbeek, die verband zouden houden met de aanslagen in Parijs. Belga kon ter plaatse vaststellen dat er inderdaad een grootscheepse politieoperatie aan de gang is in de buurt van het metrostation Ossegem.

Zwaarbewapende agenten zijn aanwezig, net als de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) van Defensie. Een van de straten die uitkomt op het metrostation is afgezet en de aanwezige agenten reageren zeer nerveus.

De Franstalige krant La Dernière Heure meldt op haar website onomwonden dat zeker drie van de acht terroristen over de Belgische nationaliteit beschikken en uit Molenbeek afkomstig zijn.

Volgens Sudpresse zijn er intussen al verschillende mensen gearresteerd.

Beeld BELGA

Volgens RTBF en Belga spreekt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders nu toch ook van mogelijke Belgische slachtoffers. Er zouden minstens twee Belgen zijn omgekomen. Intussen heeft Reynders het nieuws over de dood van de twee Belgen ook zelf op Twitter bevestigd. Informatie over hun identiteit ontbreekt. Hij betuigt zijn medeleven aan de familie van de slachtoffers.

Het is ook niet duidelijk of er nog meer Belgische slachtoffers zijn. Daarvoor is het wachten op de verdere identificatie van de doden en gewonden. Er zou nog zeker één Belg in Parijs vermist zijn.

Terreurgroep Islamitische Staat heeft nu ook officieel de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Parijs opgeëist.

De officiële opeisingstekst zegt dat er acht "broeders" waren en dat die uit Syrië zijn overgekomen ("gescheiden van het leven hier"). Het zijn "soldaten van het kalifaat, aan wie Allah de kracht en de overwinning geeft, die tot doelwit de hoofdstad van de gruwel en de verdorvenheid hebben genomen, waar de vlag van het kruis in Europa wordt gedragen, Parijs", luidt de mededeling. "Minstens 200 'kruisvaarders' zijn gedood."

"Acht broeders met bomgordels en vuurwapens hebben als doelwit op voorhand minutieus uitgekozen plaatsen in het hart van de Franse hoofdstad genomen. Het voetbalstadion Stade de France "voor de match van de kruisvaarderslanden Frankrijk en Duitsland waar de dwaas van Frankrijk François Hollande op aanwezig was", de concertzaal Bataclan "waar een honderdtal ongelovigen verzameld waren voor een feest van verdorvenheid", alsook "andere doelwitten in het tiende, elfde en achttiende arrondissement, en dit allemaal op hetzelfde ogenblik". "Parijs heeft onder hun voeten gebeefd... Alle lof en verdienste gaat naar Allah", schrijft IS.

"Frankrijk en al wie dezelfde weg volgt moet weten dat ze het hoofddoelwit blijven van Islamatische Staat en dat ze de geur van de dood zullen blijven ruiken omdat ze voorgaan in de kruistocht, omdat ze onze profeet durfden beledigen, omdat ze er prat op gaan de Islam in Frankrijk te bestrijden en moslims op het terrein van het Kalifaat met vliegtuigaanvallen te bestoken, wat hen niets heeft opgebracht in de stinkende straten van Parijs. Deze aanslag is nog maar het begin van de storm en een waarschuwing voor wie wil nadenken en lessen trekken."

Beeld Twitter

Islamitische Staat heeft een ongedateerde videoboodschap uitgestuurd waarin ze strijders die niet naar Syrië kunnen reizen oproepen om aanslagen in Frankrijk uit te voeren. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens de mededeling van IS zal Frankrijk niet in vrede leven zolang het bombardementen uitvoert. De Franse luchtmacht voert bombardementen op IS-stellingen uit in Syrië en Irak.

Gisterenavond kon Daniel Psenny, journalist bij Le Monde, filmen hoe mensen in paniek wegvluchtten uit concertzaal Bataclan tijdens de bloedige aanslag daar.

Opgelet: de beelden zijn erg hard en kunnen als choquerend ervaren worden!

Buitenlandse Zaken heeft vanochtend geen informatie over Belgen tussen de slachtoffers van de aanslagen vrijdagavond in Parijs. Een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad vindt om 9 uur plaats, om de situatie te analyseren met alle betrokken instanties. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Buitenlandse Zaken gaat overigens het reisadvies aanpassen. Belgen in de regio Parijs worden aangemaand tot waakzaamheid. "De noodtoestand in Frankrijk en de ernst van de situatie zijn hoogst uitzonderlijk", zei Reynders. De maatregelen en het advies zullen aangepast worden in functie van de informatie die de komende uren en dagen beschikbaar raakt.

Het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) verhoogt de terreurdreiging in ons land voorlopig niet, maar dringt niettemin aan op een verhoogde waakzaamheid bij grote evenementen.

De minister veroordeelt de aanslagen ferm. "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers van dit blinde geweld."

Beeld BELGA

Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat er nog terroristen vrij rondlopen na de aanslagen van gisteren. Acht daders lieten gisteren het leven bij de verschillende aanslagen. Zeven van hen bliezen zichzelf op met een bommengordel.

De aanslagplegers in het muziektheater Bataclan in Parijs waren zeer jong en traden zeer beheerst op. Dat verklaarde de radiojournalist Julien Pearce van de radiozender Europe 1 zaterdag. Hij was in de zaal tijdens het optreden van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal toen de aanslag werd gepleegd.

"De mannen hadden geweren zoals kalajsnikovs en schoten wild om zich heen. Dat duurde wel 10 tot 15 minuten. Het was extreem geweld. Er was paniek. Ze renden in de richting van het toneel. De daders hadden de tijd hun wapen minstens drie keer te herladen", aldus Pearce.

"Het waren twee of drie ongemaskerde mannen die midden in het concert kwamen binnen rennen. Ze begonnen al direct bij de ingang te schieten", aldus een andere getuige. "Ze schoten zo in de menigte en riepen 'Allah is groot'."

Een andere ooggetuige meldde dat ook vanaf het balkon in het theater naar beneden in de mensenmenigte schoten werden afgevuurd. In de zaal, die plaats biedt aan 1500 bezoekers, stierven volgens voorlopige cijfers 87 jonge mensen.

De dag na de verschillende aanslagen in de Franse hoofdstad Parijs wordt de omvang van het terreur duidelijk. Bij aanslagen op straat zijn tientallen mensen om het leven gekomen, daarnaast zijn in concertzaal Bataclan zo'n honderd doden gevallen. Het nieuws van zaterdag en zondagochtend vroeg lees je terug in het onderstaande liveblog.

De Franse zender BFMTV heeft beelden van het concert van Eagles of Death Metal in Bataclan dat onderbroken wordt door geweerschoten. De knallen zijn duidelijk te horen in de video.

Het pretpark Disneyland Parijs blijft na de terreuraanslagen in de Franse hoofdstad tot dinsdag gesloten. De sluiting past in de drie dagen van nationale rouw die Frankrijk heeft afgekondigd, aldus topman Tom Wolber.

"We treuren over diegenen die bij de verschrikkelijke aanslagen het leven hebben verloren en bidden voor de gewonden", luidde het. Bij de aanslagen kwamen zeker 129 mensen om en raakten meer dan 350 mensen gewond.

In de Verenigde Staten vond vannacht een debat plaats tussen de Democratische presidentskandidaten. Dat begon met een minuut stilte voor Frankrijk.

De kandidaten spraken onder meer over terrorisme en IS. Hillary Clinton zei dat IS "niet kan worden ingeperkt, maar het moet worden verslagen".

Beeld AFP

Zo'n 99 rebellengroepen, waaronder het machtige Jaysh al-Islam, onderschreven een gemeenschappelijk communiqué waarin ze de aanslagen die werden opgeëist door Islamitische Staat (IS), streng veroordeelden. Volgens de groepen gaat het hier om "een aanval tegen de menselijkheid".

Volgens de rebellen was de gecoördineerde actie, die werd opgeëist door IS, "in strijd met de (islamitische) wetten en met de menselijke waarden".

Taxi-dienst Uber heeft de autootjes in de app de kleuren van de Franse vlag gegeven.

Beeld screenshot

De straten rond het Elysee, de officiële residentie van de Franse president, zijn afgesloten zegt AFP reporter Stephane Jourdain. Agenten houden er de wacht en auto's moeten omrijden.

Het hoofd van de Franse politie heeft opdracht gegeven aan marktkramers om tot donderdag 19 november geen straatmarkten te houden in de Franse hoofdstad.

Ook kerstmarkten zullen tot dan gesloten moeten blijven. Dat heeft een Franse vereniging van marktkramers bevestigd aan de krant Le Monde. Vandaag zijn alle musea in Parijs en ook de Eiffeltoren nog gesloten voor het publiek.

Frankrijk zet ondanks de terreuraanslagen in Parijs zijn operaties tegen IS in Syrië voort, zo liet de Franse premier Manuel Valls zaterdagavond duidelijk verstaan. "Frankrijk is in oorlog en zal zijn vijand vernietigen, zowel in Frankrijk, Europa als in Syrië en Irak", zei hij in een televisie-interview op TF1.

De scholen in Parijs gaan maandag weer open, laat het Ministère de l'éducation National weten aan de Franse krant Le Monde. Parijse scholen, hogescholen en universiteiten sloten vrijdag na de aanslag de deuren voor het hele weekend.

Schoolreizen en -uitstapjes zijn nog niet toegestaan tot tenminste volgende week zondag.

Leerlingen zullen op school psychologische bijstand krijgen.

De Servische krant Blic heeft zondag een naam geplakt op een tweede verdachte van de terreuraanslagen in Parijs. Het zou gaan om de 25-jarige Ahmad Almuhammad, aldus Blic. Hij is de man wiens paspoort werd aangetroffen op één van de terroristen, en die ook geregistreerd staat bij de Servische autoriteiten.

De voorpagina van Blic vind je hieronder.

Eén van de wagens die zou zijn gebruikt door de daders van de aanslagen in Parijs en die een Belgische nummerplaat had, werd gehuurd door een Fransman die in ons land verblijft. Dat maakte de procureur van Parijs Francois Molin bekend. Minister van Justitie Koen Geens had het eerder op de avond nog over een "Belgische huurder".

De zelfmoordterrorist die zichzelf opblies aan de Bataclan is geïdentificeerd. Zijn naam is Ismaël Omar Mostefaï, meldt de Franse krant Le Monde.

Onderzoekers konden hem identificiëren aan de hand van zijn afgehakte vinger. Ismaël Omar Mostefaï was 29 jaar en woonde in Chartres. Dat heeft Jean-Pierre Gorges, een vertegenwoordiger van de burgemeerster van Chartres, bekend gemaakt.

Vertegenwoordigers van het Overleg Joden Christenen en Moslims (OJCM) gaan zondag bloemen aanbieden aan de Franse ambassadeur in Nederland, Laurent Pic. De organisatie liet weten zo medeleven te willen tonen met de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen in Parijs.

Volgens het OJCM, waarin moslims, joden en christenen in Nederland zijn vertegenwoordigd, wordt zondag ook een gezamenlijke verklaring voorgelezen. Bij de Franse ambassade in Den Haag werden zaterdag al veel bloemen neergelegd. De diplomatieke post liet via Facebook weten dankbaar te zijn voor alle ,,steunbetuigingen en de bloemen''.

De Franse ambassadeur Laurent Pic bij de Franse ambassade in Den Haag.Beeld ANP

CBS News zegt dat het NFL vandaag extra agenten zal inschakelen rond stadions waar zondag wedstrijden worden gespeeld.

Er wordt ook aan fans gevraagd om geen rugzakken in de stadions mee te nemen. Doorzichtige zakken mogen wel.

De FBI en het Departement of Homeland Security heeft laten weten dat er geen onmiddellijke dreiging is tegen voetbalstadions, maar het NFL wil geen risico's nemen.

Bij de aanslag op het Parijse theater Bataclan is toch een crewlid om het leven gekomen van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal. De Brit Nick Alexander, die merchandise verkocht, zou zijn doodgeschoten. Dat laat het persbureau ANP weten.

De familie van Alexander heeft zijn overlijden bevestigd, meldden Britse media. ,,Nick was niet alleen onze broer, zoon en oom. Hij was de beste vriend van iedereen'', aldus zijn nabestaanden.

Een Amerikaanse expat, die zelf in haar benen werd geschoten, vertelde The Telegraph vanuit het ziekenhuis hoe ze tevergeefs probeerde de Brit in leven te houden. Hij stierf uiteindelijk in haar armen.

Beeld AP

Het paspoort dat is gevonden bij een van de aanslagplegers in Parijs is mogelijk nep, meldt persbureau ANP.

Een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris zei tegen CBS News dat op het document niet hetzelfde aantal cijfers staat als op een officieel Syrisch paspoort.

Naast het lijk van een van de daders werd een paspoort gevonden van iemand die in september 1990 in Syrië is geboren. De Griekse autoriteiten maakten bekend dat het document in oktober was geregistreerd op het Griekse eiland Leros, een van de plekken waar vluchtelingen de EU binnenkomen.

Het dreigingsniveau werd door de Nationale Veiligheidsraad verhoogd van twee naar drie. Dat wil zeggen dat het leger nu ook kan ingezet worden op grote evenementen,

De Nationale Veiligheidsraad zat vanavond samen om te bekijken welke extra maatregelen ons land neemt na de aanslagen in Parijs.

De vader en een broer van een van de daders zouden opgepakt en verhoord zijn tijdens huiszoekingen. Dat meldt het Franse persagentschap AFP.

De huiszoekingen vonden plaats in het huis van de vader, in de gemeente Romilly-sur-Seine (bij Troyes in het oosten van Frankrijk) en bij de broer in Bondoufle, ten zuiden van Parijs. Volgens een journalist van France Info zijn de ouders "erg gerespecteerd in de buurt".

Bij de huiszoeking werd de buurt afgezet door de politie. Er is aan de buurtbewoners in Romilly-sur-Seine ook gevraagd om binnen te blijven.

Ze zijn familie van één van de daders van de aanval op zaal Bataclan: een Fransman van 29 jaar uit Courcouronnes, die verschillende veroordelingen opliep maar niet in de gevangenis heeft gezeten. Hij kon worden geïdentificeerd dankzij zijn vingerafdrukken.

Een tweede vermeende dader van de aanslagen in Parijs is zeer waarschijnlijk via Griekenland de Europese Unie binnengekomen. Dat meldde persbureau Reuters zaterdag op basis van een bron bij de Griekse regering.

Eerder maakten de Griekse autoriteiten bekend dat het Syrische paspoort dat bij een van de lichamen van de aanslagplegers werd gevonden, in oktober was geregistreerd op het Griekse eiland Leros.

Er is een 3de Belgisch slachtoffer overleden. Hij had ook de Franse nationaliteit, meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op Twitter.

Vals alarm: er is niets aan de hand in het gebied rond de Eiffeltoren, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ging om een vals alarm dat werd gedaan door "grappenmakers".

Persbureau Reuters meldt nu dat er volgens getuigen heel veel zwaarbewapende agenten bij het Pullmanhotel in het zevende arrondissement aanwezig zijn. Het Pullman ligt vlakbij de Eiffeltoren. De omgeving rond de Eiffeltoren wordt op dit moment geëvacueerd. Het is nog niet bekend wat er aan de hand is en of deze gebeurtenissen iets te maken hebben met de gebeurtenissen van gisterenavond.

De Amerikaanse nieuwszender FoxNews meldt dat de politie op dit momtent langs alle hotelkamers gaat.

Ook het metrostation Champs de Mars zou door de politie zijn afgesloten.

Beeld EPA

Een Franse journaliste heeft een foto getweet waarop president Hollande wordt verteld wat er aan de hand is, gisteren gedurende de wedstrijd van het Franse elftal in het Stade de France.

Charles Michel had vandaag een lang contact met de Franse president François Hollande. Dat werd vanavond vernomen bij de woordvoerder van de premier. Voor de tweede maal vandaag is sinds 20.30u de Nationale Veiligheidsraad bijeen. Die vergadering kan lang duren, klinkt het.

De tweede vergadering kwam er omdat er in de loop van de dag nieuwe elementen opdoken: in Sint-Jans-Molenbeek werden drie personen opgepakt die mogelijk met de aanslagen in verband kunnen worden gebracht.

Tijdens de vergadering plegen premier, vicepremiers en de ministers van Defensie en Justitie overleg met de verschillende inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Na de vergadering zaterdagmiddag gaf Michel toelichting bij een reeks van vier maatregelen die genomen zijn.

Eerder vandaag werd het dreigingsniveau niet verhoogd. Of het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) intussen oordeelt dat dat dreigingsniveau toch verhoogd moet worden, is nog niet bekend.

Charles Michel.Beeld PHOTO_NEWS

De wedstrijden van het EK voetbal van 2016 moeten gewoon doorgaan. Dit heeft het hoofd van de organisatiecommissie van het toernooi, Jacques Lambert, gezegd op de Franse radio.

"We hebben te maken met een verhoogd risico. We zullen de noodzakelijke beslissingen moeten nemen om ervoor te zorgen dat de veiligheid bij wedstrijden wordt gewaarborgd. Stadions zijn goed te beveiligen."

"Je afvragen of Euro 2016 moet worden gecanceld, is het in de kaart spelen van de terroristen", aldus Lambert.

Op internet zijn beelden opgedoken van een schietpartij tussen politie en terroristen aan concertzaal Bataclan. Fotograaf Patrick Zachman, filmde hoe de politie en de daders op elkaar vuren.

De grote klimaatconferentie COP-21 in Parijs gaat ondanks de aanslagenreeks gewoon door. Dat laat de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius weten. "COP21 moet plaatsvinden als antwoord op de dreiging van de globale opwarming", zei de minister. "Er zullen wel verhoogde veiligheidsmaatregelen genomen worden."

Het Witte Huis heeft laten weten dat er in Amerika geen aanwijzingen zijn voor een grotere terreurdreiging dan voor de aanslagen in Parijs.

Ook werd gesteld dat er geen reden is om de Franse aanname dat IS achter de aanslagen zit tegen te spreken.Ondanks het ontbreken van een grotere terreurdreiging in Amerika zullen de American Football-wedstrijden deze week wel extra beveiligd worden.

Beeld PHOTO_NEWS
Beeld AFP
Beeld EPA
Beeld AFP

Na de terreuraanslagen hebben Poolse beleidsmakers van de gelegenheid gebruik gemaakt om het Europees vluchtelingenbeleid nogmaals op de korrel te nemen. Duitsland had de partners vandaag expliciet gevraagd geen verbanden proberen te leggen tussen enerzijds de strijd tegen het terrorisme en anderzijds de vluchtelingencrisis.

Leszek Miller, voormalig Pools premier en voorzitter van de linkse SLD, had woorden van kritiek voor Brussel en, in het bijzonder, voor Angela Merkel. De Duitse bondskanselier is "de grootste veroorzaker van schade aan Europa", zei Miller vandaag bij zijn condoléancebezoek zaterdag aan de Franse ambassade in Warschau. Haar beleid is "ondoordacht" en loopt uit op "een bedreiging voor Europa".

Persbureau AFP meldt dat twee migranten gezocht worden die geregistreerd zijn in Griekenland. De politie zoekt hen in verband met de aanslagen.

Eerder vandaag werd al duidelijk dat één van de terroristen die zichzelf gisteren heeft opgeblazen in Parijs als vluchteling via Griekenland in Europa is geraakt.

Beeld EPA

De wereldbekende band 'U2' zou normaal gezien vanavond een optreden in Parijs geven, maar heeft naar aanleiding van de bloedige aanslagen in de Franse hoofdstad besloten om niet op te treden.

De bandleden, die zelf ook vrijdag al in Parijs waren, zijn echter niet simpelweg naar huis gegaan. Ze hebben zich momenteel bij de vele rouwende Fransen gevoegd nabij concertzaal Bataclan om zo hun steun en medeleven te betuigen.

Beeld AFP
Beeld GETTY

Manuel Valls, de premier van Frankrijk, heeft op de Franse televisiezender TF1 gezegd dat Frankrijk de oorlog tegen IS voortzet en de noodtoestand blijft handhaven. Dat zijn volgens Valls de belangrijkste zaken de komende dagen.

Manuel Valls in gesprek met François Hollande.Beeld GETTY

Bij de huiszoekingen die vandaag plaatsvonden in Sint-Jans-Molenbeek, in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, zijn drie personen opgepakt. Dat heeft het federaal parket meegedeeld op een persconferentie in Brussel.

Een van de mensen die vandaag in Molenbeek gearresteerd werd, was vrijdagavond ook vermoedelijk écht aanwezig in Parijs. Dat zei premier Charles Michel eerder aan de Franstalige omroep RTL-TVI. Het federaal parket bevestigt dat momenteel nog niet: "Wij kunnen hier geen sluitend antwoord op geven", verklaarde een woordvoerder van het federaal parket op de persconferentie vanavond.

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld EPA

De twee Belgen die om het leven gekomen zijn bij de aanslagen in Parijs, zijn afkomstig uit de provincie Luik. Het provinciebestuur heeft intussen zijn medeleven betuigd met de familie van de slachtoffers.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is nog één Belg vermist in Parijs. In het stadhuis van Luik is een rouwregister geopend voor de Belgische slachtoffers.

Beeld VTM

Een van de personen die vanavond werden opgepakt in Molenbeek, bevond zich gisteren inderdaad in Parijs, bevestigt premier Charles Michel op RTL-TVI.

De Franse procureur vertelde zopas op een persconferentie dat de huurder van de Volkswagen Polo met Belgische nummerplaat die gisteren is aangetroffen voor theaterzaal Bataclan, vanmorgen in een andere auto werd tegengehouden aan de Belgische grens. Het gaat om een man met de Franse nationaliteit die in Belgie woont. Bij hem waren twee andere personen die ook in ons land wonen.

De procureur bevestigde voorts dat de terroristen in de zaal Bataclan Syrie en Irak vernoemd hebben. Volgens hem waren er drie verschillende aanvalsteams. Een van de daders was gekend bij de Franse veiligheidsdiensten voor radicalisering en had al verschillende veroordelingen op zijn naam staan. Het gaat om een man uit Courcouronnes, geboren op 21 november 1985.

Het Belgische parket bevestigde tegelijkertijd op een eigen persconferentie dat er een antiterrorisme-onderzoek wordt gevoerd dat gelinkt is aan de aanvallen in Parijs.

Net als gisterenavond gaat ook vanavond de verlichting van de Eiffeltoren in Parijs niet aan uit respect voor de slachtoffers van de aanslagen, tweet de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo.

Volgens een steward die gisteren instond voor de beveiliging in het Stade de France tussen Frankrijk en Duitsland probeerde een van de terroristen met een ticket het stadion binnen te geraken. Zijn bomgordel werd echter ontdekt, waarna hij die tot ontploffing bracht. Dat schrijft de Wall Street Journal.

Een politieman die het verhaal aan de Wall Street Journal bevestigt, voegde eraan toe dat de dader wellicht van plan was zichzelf in het stadion te laten ontploffen, met een massale paniek en veel meer slachtoffers tot gevolg.

De knallen die nu buiten het stadion gebeurden, waren wel duidelijk hoorbaar tijdens de voetbalmatch. "We kwamen naar Parijs om voetbal te spelen", kondigde het Duitse team aan in een persbericht. "Iedereen keek ernaar uit om in het Stade de France te spelen. We wilden een mooie avond beleven met onze supporters en onze sportieve ambitie tonen in een vriendschappelijke en vredevolle ontmoeting. Maar het draaide allemaal anders uit. Het werd een ware nachtmerrie."

Volgens de Franse procureur droeg de eerste zelfmoordterrorist bij het Stade de France een bomgordel met daarin kogels om zoveel mogelijk slachtoffers te kunnen maken.

Beeld AFP
Beeld AP

Vanavond om 20.30 uur komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen. De Nationale Veiligheidsraad wordt voorgezeten door de eerste minister. Ook de vicepremiers en de ministers van Defensie en Justitie maken er deel van uit. Ze plegen er overleg met de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van ons land.

Vanochtend, in de onmiddellijke nasleep van de aanslagen in Parijs, kwam de raad al eens bijeen. Na afloop volgde er ook een kernkabinet. Premier Michel gaf nadien toelichting bij een reeks van vier maatregelen die genomen zijn.

In de loop van de dag is het dossier verder geëvolueerd. Zo blijkt er een link te bestaan tussen de aanslagen en ons land: een huurwagen met Belgische nummerplaat die in Parijs is aangetroffen, zette de speurders op weg naar Molenbeek, waar bij verschillende huiszoekingen intussen meerdere personen werden gearresteerd.

Of het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) intussen oordeelt of een verhoging van het dreigingsniveau toch aan de orde is, kon de woordvoerder van Michel niet zeggen. Na afloop van de Nationale Veiligheidsraad zal de premier opnieuw communiceren.

Beeld BELGA
Beeld BELGA

Ondanks het verbod om samen te komen, drommen veel mensen in Parijs samen op het Place de la Republique. Dat meldt De Volkskrant.

De mensen komen hun medeleven betuigen en leggen bloemen en steken kaarsen aan. De politie vraagt regelmatig aan de mensen om weg te gaan. Sinds het uitroepen van de noodtoestand gisteravond is het in Parijs verboden om samen te komen.

Ook na de aanslagen op Charlie Hebdo in januari dit jaar kwamen vele duizenden mensen samen op het plein om hun medeleven te betuigen. Elders in Frankrijk mogen mensen wel samenkomen om te rouwen. Dat gebeurt dan ook in bijvoorbeeld Montpellier, waar zo'n 2500 man bijeen zijn gekomen.

Aan de Franse ambassade in Brussel hebben vandaag mensen de slachtoffers van de aanslagen herdacht. Naast veel Belgen en Fransen, kwamen ook andere nationaliteiten hun medeleven betuigen. "Het zijn lafaards die zo de bevolking aanvallen", zei Danielle Goulard, die vrijdagavond de gebeurtenissen live op televisie heeft gevolgd. "Ik wist niet wanneer het dodental zou stoppen met oplopen en voelde me bijzonder machteloos. Nu moeten we solidair zijn. Europa moet een front vormen."

Op de Brusselse Grote Markt is om 18 uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Ook om 18 uur werd het stadhuis van Brussel verlicht in de kleuren van de Franse vlag.

Beeld GETTY
Beeld GETTY
Beeld AFP
Beeld AFP

Eerder vandaag werd een vliegtuig van Air France op Schiphol aan de grond gehouden na een niet mis te verstane dreigtweet. Het vliegtuig werd volledig doorzocht, maar uiteindelijk werd niets gevonden. Nu is vanuit dezelfde Twitteraccount ook Brussels Airport bedreigd. De politie neemt de dreiging die geuit is tegenover Brussels Airport op Twitter zeer ernstig. "We zijn op de hoogte en we zijn ermee bezig." Verder is er nog geen commentaar.

Maandag zal niet alleen Frankrijk, maar de hele Europese Unie om 12.00 uur 's middags een minuut stilte houden vanwege de aanslagen in Parijs. Dat meldt persbureau Belga op basis van EU-leiders.

In naam van wat?Beeld REUTERS

De aankomst van Sinterklaas in Antwerpen is volgens de politie probleemloos verlopen.

"Er was een grotere politieaanwezigheid dan andere jaren, maar volgens de aanwezigen vielen die extra agenten eigenlijk niet zo op. Dat was voor ons belangrijk, want we wilden het feest voor de kinderen niet verstoren. Alles is gelukkig probleemloos verlopen en er waren alleen maar blije gezichten."

Beeld Dirk Laenen

Italië heeft zijn grenscontroles en veiligheidsmaatregelen in het hele land verscherpt na de aanslagen in Parijs. Vooral de controles aan de grenzen met Frankrijk zijn verscherpt. Ook de Spaanse regering kondigt verscherpte veiligheidsmaatregelen aan.

Het alarmniveau binnen de landsgrenzen is in Italië ook opgetrokken naar het op één na hoogste niveau. Dat maakt een snelle inzet van speciale eenheden van het Italiaanse leger mogelijk. "We hebben bovendien per direct 700 soldaten ter beschikking gesteld van Rome", aldus Alfano. De Italiaanse hoofdstad geldt als bijzonder kwetsbaar wegens het Vaticaan en het op 8 december beginnende Heilig Jaar met miljoenen pelgrims.

Het terreuralarm blijft in Spanje op het op één na hoogste niveau behouden. Een woordvoerder van de autoriteiten van Navarra gaf aan persagentschap efe ondertussen te kennen dat eenheden van de oproerpolitie ingezet zullen worden aan de grens met Frankrijk.

Beeld AFP
Beeld AFP

"Er zijn geen concrete aanwijzingen dat er in België een aanslag als die in Parijs staat te gebeuren." Dat zegt Jaak Raes, de baas van de Staatsveiligheid, in een gesprek met De Tijd.

Raes wijst er wel op dat overal in Europa slapende cellen met ex-Syriëstrijders bestaan die een gevaar kunnen vormen. "En we weten dat er ook een aantal naar België teruggekeerd zijn. Zij zijn getraind in het gebruik van wapens en bereid tot zelfmoord. We moeten ook in België waakzaam zijn en blijven voor die cellen, maar dat is niet anders dan voor de aanslag in Parijs."

"Paniek is nergens goed voor, aldus Raes. "Er wordt wel speciale aandacht geschonken aan massa-evenementen. We kunnen best het leven gewoon hervatten, er is geen reden tot plotse paniek. Maar herademen kunnen we nog niet."

Beeld AFP
Beeld EPA
Beeld EPA

In het Spaanse stadje Don Benito hebben onbekenden vannacht een brandaanslag op een moskee uitgevoerd. Burgemeester José Luis Quintana van de 40.000 inwoners tellende gemeente sluit niet uit dat de daad een wraakactie was voor wat eerder vrijdag in Parijs gebeurde. De vlammen werden snel gedoofd en de materiële schade bleef miniem. Er vielen ook geen gewonden.

Ook bij een moskee in het Nederlandse Roosendaal is vannacht een poging tot brandstichting gedaan. Volgens de politie heeft het gebouw daarbij alleen lichte schade opgelopen.

Franse agenten bewaken momenteel de grote moskee in Parijs.Beeld EPA

Na de aanslagen in Parijs heeft de Antwerpse politie niet alleen beslist om extra agenten in te schakelen voor grote evenementen zoals de intrede van de Sint of op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Ook langs bepaalde aandachtspunten, zoals de woning van burgemeester Bart De Wever, zal een patrouille wat vaker langs rijden.

"Zijn huis is al langer een aandachtspunt en nu we extra waakzaam zijn, werd beslist om er wat vaker langs te rijden om te kijken of alles in orde is. In vergelijking met de situatie voor de aanslagen in Parijs gaat het om een minieme aanpassing", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert.

Beeld PHOTO_NEWS

In Nederland werd op Schiphol een Airbus van Air France aan de grond gehouden, nadat er een dreigtweet zou verstuurd zijn. Vlucht AF1741 werd aan de grond gehouden en doorzocht door de Nederlandse politie. Alle passagiers werden van boord gehaald. In het toestel is uiteindelijk niets gevonden.

In Nederland zijn extra veiligheidsmaatregelen nodig, zei premier Mark Rutte trouwens vandaag in reactie op de aanslagen in Parijs. De veiligheids- en inlichtingendiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid, zei Rutte. Daarnaast is de grensbewaking opgeschaald en geïntensifieerd, met name voor alle verkeer herleidbaar tot Frankrijk. Dit geldt ook voor luchthavens en treinstations.

Beeld EPA

Volgens de Franse krant Libération is één van de terroristen die de aanslag pleegde een Franse extremist die bekend is bij de politie. Dit is geconstateerd op basis van een vingerafdruk. Het zou om een jongeman gaan, aldus BFMTV.

De Franse inlichtingendiensten hebben hem als mogelijke dader van de aanslag op de concertzaal Bataclan geïdentificeerd. Het zou gaan om een geradicaliseerde Fransman uit de buurt van Parijs.

"De Eiffeltoren is niet geopend en zal gesloten blijven tot nader order", aldus een woordvoerder van de beheersmaatschappij. Het beroemde monument trekt dagelijks 15.000 tot 20.000 bezoekers.

Grafisch designer Jean Jullien kon de aangrijpende gebeurtenissen van vannacht in één ijzersterk beeld bevatten. Zijn vredestekening met een hoofdrol voor de wereldbekende Parijse toren lijkt hét symbool te worden voor de aanslagen. 'Peace for Paris'.

Beeld REUTERS

Bij de aanslagen in Parijs zijn drie Nederlanders gewond geraakt. Een van hen is licht gewond, de andere twee zwaar. Dat heeft Bert Koenders, Nederlands minister van Buitenlandse Zaken, vandaag gezegd in Amersfoort. Het gaat om twee mannen en een vrouw. De slachtoffers liggen in het ziekenhuis in Parijs. De Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken staan de slachtoffers en hun families bij. De ambassadeur heeft al een van de slachtoffers bezocht en probeert anderen vanmiddag nog te bezoeken.

In februari waarschuwde Islamitische Staat al voor aanslagen in Frankrijk. Volgens de Vlaamse jihadexpert Pieter Van Ostaeyen werden de statements voorgelezen door twee Belgische Syriëstrijders afkomstig uit Verviers. In een van de twee mededelingen wordt ook de Franssprekende bevolking van België gewaarschuwd.

In een van de twee boodschappen, die vermoedelijk dateren van februari - dus na de aanslagen op Charlie Hebdo in januari -, waarschuwen de jihadisten dat "de nachtmerrie nog maar pas is begonnen". "We wachten op het bevel om jullie te bombarderen, te doden, te onthoofden. We zullen geen medelijden hebben met jullie."

Ondertussen zijn er meer en meer geruchten die wijzen op een Belgische betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in Parijs. Bij het kabinet van Jan Jambon wou (en kan) men deze informatie echter niet bevestigen.

Van Ostaeyen noemde deze reeks aanslagen het "voorlopige orgelpunt" van IS. "Dit is wat ze willen: chaos, anarchie en angst zaaien", zei Van Ostaeyen zaterdag. "Ze hebben er alles aan gedaan om zoveel mogelijk mensen mee de dood in te jagen."

De beveiliging van Franse officiële gebouwen in het buitenland wordt versterkt. Dat kondigt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius aan.

"Ik heb maatregelen getroffen op het internationale niveau opdat (...) onze ambassades, consulaten, culturele instellingen, lycea beter beschermd zijn", verklaarde hij. In Frankrijk is over het hele grondgebied de noodtoestand afgekondigd door president François Hollande, een zeldzame maatregel die toelaat grote verkeersbeperkingen op te leggen en huiszoekingen te doen.

Een Belgische militair voor de Franse ambassade in Brussel.Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Franse politie heeft een opsporingsbericht verspreid. Ze zijn op zoek naar een zwarte Seat, met buitenlandse nummerplaat GUT 18053, met lichtmetalen vijfspakige velgen. "Het voertuig wordt gezocht in het kader van de gebeurtenissen gisteren", klinkt het.

In heel Frankrijk wordt maandagmiddag een minuut stilte gehouden uit eerbetoon voor de slachtoffers van de bloedige aanslagen. Eerder werd ook al gemeld dat drie dagen van nationale rouw zijn afgekondigd.

De globale reactie op de aanslagen is enorm. Wereldwijd hangen Franse vlaggen halfstok. Aan Franse ambassades over de hele wereld komen mensen bloemen en boodschappen neerleggen. Ook bij ons in Brussel.

Bij alle Europese voetbalinterlands van de komende dagen dragen de spelers rouwbanden en zullen de wedstrijden voor aanvang één minuut stilte in acht nemen. Dat heeft de Europese Voetbalbond UEFA zaterdag laten weten op zijn website. De vriendschappelijke match tussen Frankrijk en Engeland op dinsdag gaat door.

Beeld GETTY

Wie gisteravond en vannacht in de buurt van de terreuraanslagen in Parijs was en veilig is, kan dat via de veiligheidscheck van Facebook laten weten. Ook anderen kunnen vrienden en kennissen taggen en als 'in veiligheid' aanduiden.

Facebook activeert de veiligheidscheck (safety check) na rampen. Wie zich in het getroffen gebied bevindt, krijgt van de sociaalnetwerksite de vraag of hij/zij veilig is. Bij een positief antwoord krijgen Facebookvrienden de melding dat de desbetreffende persoon inderdaad veilig is. Ook bevriende Facebookgebruikers kunnen de persoon in veiligheid als dusdanig taggen. Verscheidene Belgen zagen zo vannacht of vanochtend de melding van 'veilige' Facebookvrienden verschijnen.

Beeld BELGA

Vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft "op dit moment geen bevestiging van Belgische betrokkenheid" bij de aanslagen in Parijs.

Dat zei hij vanmiddag in het VRT-journaal, nadat geruchten zijn opgedoken over elementen in de buurt van de aanslagen die een link met België leggen (zo zou één van de auto's van de terroristen die de aanslagen in Parijs uitvoerden, Belgische nummerplaten hebben).

"Die geruchten zijn ook ons ter ore gekomen en ze worden onderzocht door het federaal parket", zei Jambon. "Maar ik heb daar op dit ogenblik geen bevestiging van."

De minister benadrukt dat er tot op heden geen enkele indicatie is dat er aanslagen tegen België op til zouden zijn. Dat het OCAD het dreigingsniveau zou verhogen naar niveau 3 is dan ook niet nodig, aldus Jambon. Hij vraagt iedereen om door te gaan met zijn dagelijkse activiteiten. "We mogen ons niet van onze waarden laten afbrengen door de terroristen, dat verdienen ze niet."

Beeld PHOTO_NEWS

In Duitsland is vorige week een man opgepakt die in het bezit was van automatische wapens en explosieven. Volgens sommige Duitse media had die man mogelijk banden met de daders van de aanslagen in Parijs.

De arrestatie gebeurde op 5 november tijdens een routinecontrole op de autoweg A9 in Beieren. De man in kwestie had "verscheidene machinegeweren, revolvers en explosieven" verstopt in zijn voertuig. Volgens bronnen van de radiozender was de man op weg naar Parijs.

Het Beierse Openbare Ministerie bevestigde de arrestatie eerder vandaag al. Nu zegt het dat het "redenen heeft om te geloven" dat de man gelinkt is aan de aanslagen in Parijs.

Franse agenten voeren controles uit aan de grens.Beeld AP
Franse agenten voeren controles uit aan de grens.Beeld AP

Het Franse beleid in het Midden-Oosten heeft bijgedragen tot "de uitbreiding van het terrorisme", zo zei de Syrische president Bashar al-Assad na de aanslagen in Parijs, waarbij meer dan 120 doden vielen.

Assad noemde volgens het officiële persagentschap Sana het beleid van westerse landen in de regio "verkeerd". Assad betuigde ook zijn medeleven aan de slachtoffers van de aanslagen in de Franse hoofdstad. Dat deed hij bij Franse parlementsleden die hij had ontvangen, volgens een journalist van Europe 1 ter plaatse. Hij raadde Frankrijk ook aan de bevolking te beschermen. "Het beleid dat al vijf jaar in Syrië gevoerd wordt, beschermt dat de Franse bevolking? ", klonk het volgens de journalist van Europe 1.

"We zijn het best geplaatst om te begrijpen wat Frankrijk meemaakt, want we lijden al 5 jaar onder dezelfde terreurdreiging", aldus Assad.

Beeld PHOTO_NEWS

Antwerpen maakt zich klaar voor de intocht van de Sint. Het evenement lokt altijd veel kijklustigen. Na de aanslagen in Parijs hebben het stadsbestuur en de politie beslist om meer politiemensen in te zetten en om extra waakzaam te zijn.

"We hebben meer personeel opgetrommeld van de mobiele eenheid en de wijkwerking. Die zullen zichtbaar aanwezig zijn, maar we houden ook nog wat mensen achter de hand. Er worden ook een aantal extra snelleresponsteams op het terrein ingezet", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert.

Burgemeester Bart De Wever draagt bij de intocht van de Sint een pin met de Franse vlag op zijn revers uit solidariteit. #NousSommesUnis klinkt het op Twitter.

Beeld Dirk Laenen
Beeld Dirk Laenen

"Ga bloed geven." Die boodschap werd sinds de aanslagen in Parijs massaal gedeeld op sociale media én massaal beantwoord. Parijzenaars doneren in groten getale hun bloed om de gewonden te kunnen helpen. De golf van solidariteit is zo enorm dat er lange wachtrijen van bloedgevers in de Parijse straten staan en de bloedafnamecentra volledig verzadigd zijn.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft beslist om aan alle gebouwen van de Vlaamse overheid de vlaggen halfstok te laten hangen. Daarmee wil hij de solidariteit van Vlaanderen met Parijs en het Franse volk benadrukken, meldt hij in een persbericht.

Bourgeois spreekt van "barbaarse terreurdaden". "Dit is niet alleen een aanslag op onschuldige mensen, maar ook op de universele menselijke waarden, die we meer dan ooit moeten verdedigen", aldus de minister-president. Hij drukt zijn medeleven uit met de nabestaanden van de slachtoffers.

Aan Hotel Errera - de ambtswoning van de Vlaamse regering - zal ook de Franse vlag halfstok hangen. De minister-president zal, namens de Vlaamse regering, zijn officiële steunbetuiging meedelen aan Frankrijk via de Franse ambassadeur in Brussel.

ook in het buitenland worden de vlaggen halfstok gehangen.Beeld REUTERS

Op de perrons en in het station Brussel Zuid houden politieagenten en securail een extra oogje in het zeil bij aankomst van de Internationale Thalystreinen. Enkele agenten ter plaatse dragen zware wapens. Ze patrouilleren zowel in het station als op de perrons waar de Thalys arriveert.

Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

In de nasleep van de aanslagen in Parijs heeft de Belgische regering alle lokale politiezones van het land gevraagd hun veiligheidsmaatregelen te versterken en hun waakzaamheid te verhogen. Dat zei premier Charles Michel na afloop van de Nationale Veiligheidsraad en het kernkabinet.

Er worden meteen vier maatregelen genomen, deelde Michel mee. Er is met de federale politie beslist om opnieuw grenscontroles met Frankrijk te organiseren, zowel aan de landsgrenzen als op de luchthavens en de treinstations. De lokale politiezones krijgen de boodschap hun veiligheidsmaatregelen te versterken en hun waakzaamheid te verhogen, vooral tijdens publieke evenementen. "Dit kan met systematische fouilleringen gepaard gaan", aldus Michel. Verder zijn er initiatieven genomen om "de Franse belangen in België te beschermen", maar op de concrete modaliteiten wilde Michel niet ingaan. Tot slot herhaalt de regering de vraag aan alle Belgen om niet naar Parijs te gaan als dat niet nodig is.

Beeld PHOTO_NEWS

Koning Filip heeft vanochtend een telegram naar de Franse president François Hollande gestuurd om daarin zijn medeleven te betuigen. De koning zou in dat telegram gewezen hebben op de solidariteit tussen België en het Franse volk, een dag na de bloedige aanslagen in Parijs.

Koning Filip reageerde gisterenavond ook al via de sociale media. "Ondersteboven van de aanslagen in Parijs, België is solidair met het Franse volk. Sterkte aan de mensen die rechtstreeks getroffen zijn door deze haatdragende acties."

Charles Michel roept Belgen op Twitter op om niet naar Parijs te gaan als het niet om een essentieel bezoek gaat. Tegelijkertijd roept hij alle burgers op "om niet in de val van de terroristen te trappen. Alle democraten moeten verenigd strijden tegen terreur."

Touroperators Thomas Cook en Jetair hebben met het merendeel van hun klanten die zich in Parijs bevinden, ondertussen contact gehad. Tot dusver hebben ze geen signalen dat er Belgische toeristen betrokken waren in de aanslagen.

Thomas Cook heeft momenteel een 60-tal klanten in Parijs. Jetair heeft 78 klanten in Parijs en nog eens 18 in het ruimere Île-de-France. In Disneyland Parijs heeft Jetair momenteel 266 Belgische toeristen. Jetair heeft met nagenoeg alle klanten al contact gehad.

De Franse president Hollande noemt de aanslagen een "oorlogsdaad, gepleegd door Daesh" (het Arabische acroniem voor de terreurgroep Islamitische Staat). "Deze aanval is laf en we zullen er alles aan doen om de terroristen te bestrijden. In deze onzekere tijden roep ik op tot eenheid, moed en koelbloedigheid. Ook al is Frankrijk nu gewond, we zullen hier sterker dan ooit uitkomen."

De president zei dat vanochtend na afloop van een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad in het Elysée. De aanslagen "zijn in het buitenland georganiseerd met medeplichtigen in het binnenland", verklaarde Hollande. Onderzoek zal uitwijzen wie die medeplichtigen waren, aldus nog de Franse president. Hij verklaarde dat hij het parlement maandag in een buitengewone vergadering zal toespreken. Bovendien kondigde hij een periode van drie dagen van nationale rouw af.

Beeld EPA

Aan de grenspost in Rekkem heeft de Franse politie een filterblokkade opgetrokken. Dat is het rechtstreeks gevolg van een aantal veiligheidsmaatregelen na de aanslagen in Parijs vrijdagavond.

Aan de grenspost in Rekkem, op de E17, moet het verkeer dat uit Frankrijk komt stapvoets voorbij rijden. De Franse politie pikt er geregeld enkele voertuigen uit om te controleren, maar de meeste voertuigen kunnen België binnenrijden. Vanuit België is er geen enkel probleem om Frankrijk binnen te gaan en kan het verkeer gewoon voorbij.

Ook de Belgische federale wegpolitie is met een klein team ter plaatse. Wat de precieze invulling is van hun aanwezigheid mocht niet worden meegegeven.

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld AFP

In Brussel komen er de volgende dagen verscherpte veiligheidsmaatregelen op evenementen voor het grote publiek. Dat liet Burgemeester Yvan Mayeur (PS) weten in een reactie op de aanslagen in Parijs. Het gaat onder meer om extra controles en fouilleringen. Het publiek wordt onder meer opgeroepen geen zakken mee te nemen naar concerten of de match van de Rode Duivels tegen Spanje.

De Brusselse concertzaal AB laat in een persbericht weten dat de concerten die de komende dagen in de zaal gepland waren, doorgaan maar dat de veiligheidsmaatregelen verhoogd worden.

De vergadering van de Nationale Veiligheidsraad, die vanmorgen is bijeengekomen na de aanslagen in Parijs, is afgelopen. Aansluitend zitten premier Charles Michel en zijn vicepremiers samen in een kernkabinet. Dat vernam Belga in de omgeving van de premier.

In de Nationale Veiligheidsraad vergaderen de premier en de vicepremiers met de staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst, het federaal parket en andere diensten. Informatie over die vergadering is nog niet bekend. Ze begon omstreeks 9 uur en was vrij snel afgelopen, luidt het.

Aansluitend zijn premier Michel en de vicepremiers Jambon, Reynders, De Croo en Peeters samen gaan zitten voor een extra kernkabinet. Die vergadering zou niet lang meer mogen duren.

Zeker 127 mensen zijn bij de aanslagen gisterenavond in Parijs om het leven gekomen. Er zijn 180 gewonden geteld, van wie er 80 zeer slecht aan toe zijn. Dat heeft de Parijse politie vanochtend officieel bekendgemaakt.

Het Openbaar Ministerie in de Franse hoofdstad heeft het over 128 doden door de aanslagen. 99 mensen zouden in kritieke toestand in ziekenhuizen liggen.

Beeld EPA

Er is voorlopig geen verkeershinder aan de Franse grens, ondanks de grenscontroles na de bloedige aanslag in Parijs. Dat bevestigt het Vlaams Verkeerscentrum.

"We houden de situatie in de gaten, maar voorlopig zien we geen problemen. Uiteindelijk blijven de grenzen open en worden enkel gerichte controles uitgevoerd", aldus woordvoerder Peter Bruyninckx.

De Thalys rijdt vanochtend ondanks de aanslagen in Parijs toch volgens schema. Dat heeft de exploitant van de hogesnelheidstrein laten weten. "Onze harten en gedachten gaan uit naar de slachtoffers van deze vreselijke tragedie en hun vrienden en familie'', aldus Thalys via Twitter.

Reizigers die vandaag niet met de Thalys willen reizen, krijgen uitzonderlijk hun geld terug of kunnen hun kaartje inwisselen."Dit is een gebaar wat we willen maken na de aanslagen en gezien de onrust in Parijs is dat beter zo", aldus de zegsman.

De nationale veiligheidsraad van Frankrijk vergadert sinds 9 uur vanochtend in Parijs onder leiding van president François Hollande over de situatie na de bloedige aanslagen gisteren. In de raad hebben de belangrijkste ministers zitting, alsmede de hoofden van de veiligheids- en inlichtingendiensten. Ook de directeuren-generaal van de gendarmerie en de politie, en de chef van het leger behoren tot de raad. De chef van de Parijse politie is eveneens bij de vergadering in het Elysée aanwezig.

Hollande heeft zijn reis naar Turkije, waar hij dit weekeinde de bijeenkomst van de G20 zou bijwonen, afgezegd.

Behalve concrete maatregelen die de president moet nemen, wordt er ook op de achtergrond over de politieke gevolgen van de aanslagen gesproken. Binnen een maand worden namelijk in Frankrijk regionale verkiezingen gehouden. Mogelijk haalt het rechtse National Front van de populistische Marine Le Pen voordeel uit de gebeurtenissen. Zij heeft steeds de Franse immigratiepolitiek en de islam ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de veiligheidsproblemen in het land.

Ook gisteren werd er al vergaderd in het Élysée-paleis.Beeld EPA

De aanslag is nog niet opgeëist, maar alles wijst richting al-Qaida en/of IS. "Of je het nu IS of al-Qaida wil noemen, het komt in ieder geval uit dat universum", zegt VRT-journalist Rudi Vranckx in Radio 1-programma 'De Ochtend'. "Het zal alleszins als een zege worden beschouwd door IS, en ook op sociale media was er gisteren al vreugde."

"De aanslagen gebeurden op erg publieke en willekeurige plaatsen in Parijs, met de bedoeling zoveel mogelijk slachtoffers te maken", legt Vranckx uit. "Deze aanslagen werden niet snel georganiseerd, bijvoorbeeld omdat hun posterboy Jihadi John gisteren mogelijk vermoord werd, maar de acties waren al langer voorbereid en maken deel uit van een bredere strategie. Dat is angstaanjagend in zekere zin."

Volgens Vranckx zijn er twee grote motieven voor de aanslagen. "Aan de ene kant willen ze wraak, als je hoort welke slogans ze riepen - al moet dat nog bevestigd worden. 'Zolang jullie ons doden in Syrië, nemen we hier wraak.' Voor hen is het hier en daar eenzelfde oorlog".

Dat IS massaal inzet op aanslagen, is een verschuiving in tactiek, meent Vranckx. "Ze staan militair zwaar onder druk. Er zijn de Koerden, de bombardementen, de meldingen dat men stilaan Raqqa wil omsingelen, ... Ze kunnen daar militair verliezen, maar zullen elders aanslagen plegen. Gisteren was er de aanslag in Beiroet, er was ook de mogelijke aanslag op het Russisch vliegtuig, ... IS lijkt de jonge jihadi's die ze niet op het slachtveld kunnen gebruiken in te zetten als kanonnenvlees."

Beeld PHOTO_NEWS

De scholen en gebouwen van de universiteiten in Île-de-France blijven vandaag allemaal gesloten. Dat heeft het Franse ministerie van Onderwijs onder andere via Facebook en Twitter laten weten. Île-de-France is de regio waarin de Franse hoofdstad Parijs ligt. Ook de jongere scholieren ondervinden hinder van de reeks aanslagen. Alle schoolreisjes zijn in heel Frankrijk geschrapt.

Het Franse onderwijssysteem voorziet nog dikwijls in lessen op zaterdag, hoewel de laatste jaren steeds meer scholen die afschaffen. De woensdag, die vaak een vrije dag was, wordt in plaats daarvan meer en meer gebruikt om wel onderwijs te geven.

Alle faciliteiten van de stad Parijs blijven voorlopig dicht. Ook alle gemeenten van de arrondissementen blijven gesloten, behalve de diensten voor burgerlijke stand en huwelijken. Bestaande manifestaties worden afgelast.

Alle sportevenementen in Parijs dit weekend gaan eveneens niet door. Heel wat musea sluiten hun deuren, en ook diverse schouwburgen en concertzalen gaan niet open, schrijft de Franse krant Le Figaro.

Saoedi-Arabië veroordeelt de aanslagen als "een schending van elke moraal, ethiek en religie".

Aanhangers van terreurgroep Islamitische Staat en andere extremistische groeperingen hebben de terroristische aanslagen op Twitter bejubeld. Ze gebruiken daarbij de hashtag 'Parijs brandt'.

"Na de Franse misdaden in Mali en de bombardementen in Syrë en Irak is de strijd nu begonnen", klinkt het vanochtend in een tweet. Iemand anders schreef in het Engels: "Neem een teug van wat moslims in Syrië en Irak iedere dag meemaken."

Andere sympathisanten drukten hun hoop uit dat IS de aanslagen opeist. Een officiële verklaring van de militie of andere jihadi's over de aanslagen is er nog niet. IS dreigde in maart in een audioboodschap met aanslagen in Washington, Londen, Parijs en Rome.

Het Vaticaan heeft de aanslagen in Parijs in een mededeling "een aanval op de menselijkheid" en "terroristische waanzin" genoemd. "Samen met de paus en al wie van de vrede houdt veroordelen we dit op de meest radicale wijze", verklaarde woordvoerder Federico Lombardo. Het Vaticaan roept voorts op tot "een kordate, ondersteunende reactie in naam van al wie het verspreiden van moordende haat in alle vormen wil tegengaan".

Politie en gerecht onderzoekt vanmorgen de plaatsen van de verschillende aanslagen.Beeld AFP

Pretpark Disneyland Parijs blijft vandaag gesloten naar aanleiding van de aanslagen. "In het licht van de ernst van de gebeurtenissen in Frankrijk en uit solidariteit met de Franse regering en de slachtoffers van deze gruwelijke aanslagen, heeft Disneyland Parijs beslist het themapark zaterdag 14 november niet te openen", klinkt het op de website. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar iedereen die door deze afschuwelijke gebeurtenissen zijn getroffen."

Beeld Disney

Het Duitse voetbalteam is vannacht in het Stade de France gebleven. De spelers wilden na de verschrikkelijke gebeurtenissen in de stad niet meer terug naar hun hotel. Teammanager Oliver Bierhoff vertelde de ARD dat 'Die Mannschaft' in de vroege ochtend onder politiebegeleiding naar luchthaven Charles de Gaulle is gereden. De ploeg zal in de vroege middag naar Frankfurt vliegen.

De wereldkampioen speelde gisterenavond in een vol stadion een oefenwedstrijd tegen Frankrijk (2-0). Buiten het stadion waren er bomexplosies, waarna niemand het stadion mocht verlaten. Toeschouwers renden na afloop in paniek het veld op. Ondertussen raakte bekend dat nabij het stadion vier doden vielen, onder wie drie terroristen.

De voetballers waren al met een zekere onrust de wedstrijd tegen Frankrijk ingegaan. Gisterenochtend moesten de spelers hun hotel al verlaten vanwege een bommelding. Nadat alle kamers waren doorzocht, konden ze twee uur later terug naar binnen. "Dat was al even schrikken", aldus teammanager Oliver Bierhoff.

Het Duitse elftal zou eigenlijk pas morgenmiddag vertrekken uit Parijs en rechtstreeks doorvliegen naar Hannover, waar dinsdag een oefeninterland tegen het Nederlands elftal is gepland. Het is onduidelijk of die wedstrijd doorgaat.

Beeld afp

De Franse pers heeft het zaterdag over "oorlog in hartje Parijs". Ze doet een oproep om "front te vormen".

"Oorlog in hartje Parijs", titelt de conservatieve krant Le Figaro. "Deze keer is het oorlog", gaat Le Parisien/Aujourd'hui en France nog een stapje verder. "De terroristische barbarij is een historische mijlpaal gepasseerd", schrijft de directeur van de linkse krant Libération, Laurent Joffrin.

"Op dit moment moeten we één groep vormen", schrijft Sud-Ouest. Eenheid is het devies dat terug te vinden is in alle kranten. "In naam van de ware martelaren van gisteren, de onschuldige slachtoffers, en in naam van de republiek, zal Frankrijk verenigd blijven en front vormen", schrijft Le Parisien.

"We waren Charlie, we zijn Parijs!", schreeuwt La République des Pyrénées.

Parijs heeft een noodnummer gelanceerd voor toeristen die met vragen zitten in de Franse hoofdstad. Voor informatie kan je terecht op +33 (0)1 45 55 80 00.

Voor zover bekend heeft nog geen enkele organisatie de verantwoordelijkheid voor de reeks aanslagen in Parijs vrijdagavond opgeëist. De Franse overheid heeft ook nog geen identiteit van de acht dode terroristen bekendgemaakt.

De aanslagen, vrijwel tegelijk uitgevoerd op zeven verschillende locaties in de Franse hoofdstad, zijn volgens experts dan misschien gepleegd door jonge terroristen, maar ze verraden wel een uitgekiende planning en uitvoering.

Frankrijk is betrokken bij de oorlog tegen Islamitische Staat. Franse vliegtuigen voeren bombardementen uit op stellingen van IS. Op 5 november heeft president Hollande bovendien het vliegdekschip Charles de Gaulle de opdracht gegeven zich voor te bereiden op steun aan die luchtaanvallen.

Veel Parijzenaars vreesden al langer voor een nieuwe aanslag, dat zegt de Vlaamse Ine Vandeweghe, die in Parijs woont aan VTM-NIEUWS. De vraag was niet óf, maar wanneer en hoe die aanslag zou plaatsvinden. Het is angstaanjagend dat dit gebeurt op een gewone uitgaansavond, zegt ze. De aanslagen gebeurden op plekken waar veel volk bijeen was: een concertzaal, een stadion en een restaurant.

De Amerikaans luchtvaartmaatschappij American Airlines stelt vluchten richting Parijs uit voorzorg uit. Andere grote spelers zoals United blijven voorlopig vliegen zoals gepland.

"Hoewel de internationale luchthaven van Charles de Gaulle open is, houden we voorlopig onze vliegtuigen richting Parijs aan de grond", meldt American Airlines.

Beeld AP

Over het aantal doden bestaan verschillende meldingen. De cijfers variëren van 120 tot 140. De terroristen zouden in het Bataclantheater systematisch 87 jonge mensen hebben doodgeschoten. Zij bezochten er een concert. De daders zouden zichzelf daarna hebben opgeblazen. Hoeveel mensen precies in het theater verbleven tijdens de aanslag is nog onbekend.

Beeld Benoit De Freine

Minstens 120 mensen zijn vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies. Een tweehonderdtal anderen raakten gewond. Vier terroristen vielen een concertzaal binnen waar ze een waar bloedbad aanrichtten en een honderdtal mensen gegijzeld hielden. Volgens de politie zouden alle terroristen gedood zijn, al blijven ze waakzaam voor eventuele ontsnapte medeplichtigen.

Noodtoestand afgekondigd
In heel Frankrijk wordt de noodtoestand afgekondigd. Dit heeft president François Hollande vrijdagavond bekendgemaakt, kort voor een spoedvergadering van de regering. Alle grenzen worden gesloten.

De dag na de verschillende aanslagen in de Franse hoofdstad Parijs wordt de omvang van de terreur pas echt duidelijk. Bij aanslagen op straat zijn tientallen mensen om het leven gekomen, daarnaast zijn in concertzaal Bataclan zo'n honderd doden gevallen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234