Donderdag 30/06/2022

Charlie Hebdo

Teruglezen - Klopjacht op hoofdverdachten aanslag Charlie Hebdo

De speciale eenheid van de Franse politie houdt huiszoekingen in Longpont, een dorp met 294 inwoners, ten noorden van Parijs. Beeld AP
De speciale eenheid van de Franse politie houdt huiszoekingen in Longpont, een dorp met 294 inwoners, ten noorden van Parijs.Beeld AP

Een dag na de bloedige aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo was er een klopjacht gaande op de twee hoofdverdachten. Die concentreerde zich rondom het Franse dorp Corcy, op negentig kilometer van Parijs. Lees hieronder het liveblog terug dat overdag werd bijgehouden met de ontwikkelingen rond de aanslag op Charlie Hebdo.

Om de snelheid van dit liveblog te garanderen, wordt overgegaan naar een nieuw liveblog. U vindt het nieuwe blog op onze homepagina door op ons logo hierboven te klikken.

Alle partijen en de regering hebben donderdag in de Kamer unaniem de dodelijke aanslag tegen het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo veroordeeld. Ze benadrukten daarbij het belang van de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting als pijlers van onze democratie. Er werd ook op gehamerd dat radicalisme niet met radicalisme mag worden beantwoord.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke noemde de aanslag tegen de redactie van Charlie Hebdo een "weerzinwekkende terreurdaad" en een daad van lafheid die alleen maar diepe minachting opwekt. "We kunnen de realiteit niet ontkennen. Datgene waarin we met de diepste overtuiging geloven, wordt bedreigd: onze vrijheid", aldus de Kamervoorzitter.

Ook premier Charles Michel stelde dat door de aanval op de journalisten van Charlie Hebdo wij allemaal worden aangevallen. "Onze humanistische waarden, onze vrijheden worden bedreigd." Het was volgens de premier "een koelbloedige, berekende en dodelijke daad, die ons doet denken aan de tragische gebeurtenissen in het Joods museum in Brussel".

De kamer bracht vanmiddag hulde aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. Beeld PHOTO_NEWS
De kamer bracht vanmiddag hulde aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo.Beeld PHOTO_NEWS

Het Front National van Marine Le Pen is niet welkom bij de nationale mars van aanstaande zondag in Parijs. Dat meldt woordvoerder van de Partie Socialiste Carlos da Silva aan BFM tv.

"Het Front National heeft meerdere malen bewezen dat het niet de waarden van de Republiek steunt", aldus da Silva. Eerder vandaag zei partijleider Marine Le Pen nog tegen France 2 dat zij de doodstraf opnieuw wilde invoeren.

Marine Le Pen. Beeld REUTERS
Marine Le Pen.Beeld REUTERS

In het Franse Corcy, een dorp van amper 306 inwoners, wordt de klopjacht op de hoofdverdachten onverminderd voortgezet.

Terwijl de schemering valt, gaan speciale politie-eenheden van deur tot deur. Volgens ooggetuigen worden inwoners gefouilleerd en wagens doorzocht. Er gebeuren ook huiszoekingen. Alles wordt doorzocht, ook tuinen, garages en verlaten schuren waar de verdachten zich eventueel zouden kunnen schuilhouden.

Dyab Abou Jahjah, kopman van de burgerrechtenbeweging Movement X, reageert in het Radio 1-programma De wereld vandaag op de gebeurtenissen in Parijs. "We wisten dat er aanslagen zouden komen, maar het is vroeger gebeurd dan ik dacht", analyseert hij. "Ik ben ervan overtuigd dat dit het begin is van nog veel meer aanslagen."

Hij wijst op het gevaar van "een marginale geradicaliseerde groep" binnen een gefrustreerde generatie moslimjongeren. "De grootste groep stelt zich apolitiek op, maar een kleine minderheid kiest ervoor naar de wapens te grijpen", legt hij uit. "We kunnen spreken van 'islamitisch extreemrechts': dit zijn onze skinheads."

Quote

Ik ben ervan overtuigd dat dit het begin is van nog veel meer aanslagen

Burgerrechtenactivist Dyab Abou Jahjah
Dyab Abou Jahjah. Beeld BELGA
Dyab Abou Jahjah.Beeld BELGA

Volgens een journalist van Le Figaro zijn meerdere huizen in de omgeving van Crépy-en-Valois doorzocht en focust de zoektocht zich nu op het dorpje Corcy, op ongeveer 30 kilometer van Crépy-en-Valois.

Politieagenten gaan de deuren langs om te vragen of inwoners iets verdachts hebben gezien.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

De terreurdreiging is nu ook op het hoogste niveau gebracht in de regio Picardie. Voorheen was die alleen in de regio Île-de-France van kracht.

Het rode gebied op de kaart hieronder is waar de terreurdreiging op het hoogste niveau is.

Politie in Crépy-en-Valois. Beeld EPA
Politie in Crépy-en-Valois.Beeld EPA

De situatie in Crépy-en-Valois, een van de dorpen waar de verdachten zich naar verluidt zouden ophouden, is rustig, volgens een buurtbewoner. Een inwoner tweet een foto van het straatbeeld. Kinderen lopen van school naar huis.

Ondertussen is de D17 in de richting van Longpont, ter hoogte van het kruispunt met de N2, is afgesloten. Veel media stellen zich daar op.

Tientallen Belgische cartoonisten en journalisten hebben deze namiddag hun solidariteit getoond met hun collega's van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. In de galerie The Cartoonist in Brussel hielden ze een minuut stilte. Onder meer de tekenaars Johan De Moor, Gal, Marec, Cécile Bertrand, Vadot, Kanar, Kroll en Zaza waren aanwezig om hun vermoorde collega's te eren. Daarnaast waren ook heel wat journalisten en sympathisanten afgezakt naar de kleine galerie, die dan ook overvol zat.

De cartoonisten hielden even na 14.30 uur een minuut stilte. Ondertussen toonden velen van hen een blad met het opschrift "je suis Charlie", de slogan waarmee internationaal massaal steun wordt verleend aan de redactie van Charlie Hebdo. Anderen toonden een cartoon of hielden een foto op van een collega die gisteren bij de schietpartij om het leven kwam.

"Gisteren was een tragische dag voor ons", zo deelde cartoonist Marec, die tekeningen maakt voor Het Nieuwsblad, mee in naam van zijn Nederlandstalige collega's. "Ze willen ons al sinds 2006 verbieden om over de god van de moslims cartoons te maken, met potlood en papier. Nu werden onze goden omgebracht, met kogels. Dat is heel hard aangekomen."

De Belgische cartoonisten Gal en Marec. Beeld AFP
De Belgische cartoonisten Gal en Marec.Beeld AFP
Quote

Onze goden werden omgebracht, met kogels. Dat is heel hard aangekomen

Cartoonist Marec

De klopjacht op de twee hoofdverdachten ten noorden van Parijs gaat onverminderd door, maar er is grote onduidelijkheid over waar ze zich ophouden. De verdachten houden zich mogelijk op in dorpen als Crépy-en-Valois of Longpont, maar werden nog niet precies gelokaliseerd. De politie zou er wel huiszoekingen houden.

Nieuwszender France24 bevestigde eerder dat een woning in Crépy-en-Valois werd omsingeld. De verdachten zouden zich in de woning hebben verschanst, maar dat werd later weer ontkend. Le Figaro meldt wel dat de politie een gebied van 15 tot 20 kilometer doorzoekt, in de buurt van het Franse dorp Crépy-en-Valois.

Zeker is dat ten noorden van Parijs, rond het tankstation waarvan de eigenaar de verdachten meende te herkennen, een indrukwekkende politiemacht is ontplooid in verschillende dorpen.

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van vandaag:

De Franse politie heeft drie mannen aangeduid als hoofdverdachten in de zaak van de aanslag op het satirische magazine Charlie Hebdo: de broers Cherif (32) en Said Kouachi (34) en de 18-jarige Hamyd Mourad. De twee broers zijn Algerijnse immigrantenkinderen, geboren in Parijs. De schietpartij is geclassificeerd als terroristische daad.

Het is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen of de identiteit van de daders ook klopt. De politie baseert zich onder meer op een identiteitskaart van een van de broers die is teruggevonden in de auto waarmee de twee gewapende en gemaskerde mannen na hun aanslag op de vlucht sloegen. Die kan ook in de auto zijn achtergelaten om de politie om de tuin te leiden.

Gisteren gaf de eerste 18-jarige verdachte zichzelf aan. Over hem, Hamyd Mourad, bestaat veel onduidelijkheid. Klasgenoten melden in de Franse media dat hij gisterenochtend, op het moment van de aanslag, gewoon op zijn school in Charleville zat. De jongen zou zo geschrokken zijn van het feit dat zijn naam opeens overal in de media opdook, dat hij zichzelf bij de politie heeft aangegeven.

• Er is onduidelijkheid over de verblijfplaats van de twee hoofdverdachten. Onbevestigde berichten stellen dat de twee verdachten, die door de politie zijn aangeduid als de 32-jarige Chérif Kouachi en zijn oudere 34-jarige broer Said, zich momenteel verschuilen in een woning in Crépy-en-Valois, op ongeveer 70 kilometer van Parijs. Er is een enorme politiemacht aanwezig. Busjes van de Mobiele Eenheid zouden zich hebben opgesteld in de straten van het dorpje.

• Chérif Kouachi werd veroordeeld tot 18 maanden cel in 2008 omdat hij drie jaar eerder in noordoosten van Parijs jongeren ronselde om tegen de Amerikanen in Irak te vechten. Hij zit uiteindelijk achttien maanden.

Het ziet ernaar uit dat het weekblad Charlie Hebdo vooralsnog blijft bestaan. De volgende editie komt volgende week, op 14 januari, gewoon uit. Er zullen een miljoen exemplaren van gedrukt worden, veel meer dan de normale oplage van 45.000 exemplaren.

• Vandaag is een dag van nationale rouw in Frankrijk. Vanmiddag werd om 12 uur overal in het land een minuut stilte gehouden om de twaalf slachtoffers te herdenken.

Vanmorgen is in Montrouge, in het zuiden van Parijs, een politieagente doodgeschoten en een gemeentearbeider verwond. Het is nog niet duidelijk of er een link is met de gebeurtenissen van gisteren.

De schietpartij vanochtend aan de zuidrand van Parijs is geclassificeerd als terroristische daad. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken kan aan de krant Le Monde niet bevestigen dat de twee verdachten van de aanslag bij Charlie Hebdo, zich schuildhouden in Crépy-en-Valois. "Niets duidt op de aanwezigheid van de verdachten", zo citeert de krant het ministerie.

Ook de burgemeester van de gemeente, Bruno Fortier, kan aan het persbureau Reuters niet bevestigen dat het duo zich in een woning in zijn gemeente zou hebben verschanst. "Ik ben er niet over geïnformeerd, als het zo zou zijn, zou ik weten", zou de burgemeester hebben gezegd. Wel bevestigde hij dat helikopters de omgeving overvliegen en dat een reeks politie- en gendarmerievoertuigen de omgeving doorkruist.

De Franse krant Le Monde heeft voor zijn editie van vandaag een uitgebreide reconstructie gemaakt van de verschrikkelijke gebeurtenissen gisteren op de redactie van Charlie Hebdo. U kan het bericht hier lezen.

In de auto die de verdachten van de aanslag gisteren achterlieten in Parijs, een Citroën C3, zijn volgens Le Figaro en het persbureau AFP jihadistische vlaggen en molotovcocktails gevonden.

Het tweede slachtoffer van de schietpartij van vanmorgen in Montrouge is volgens Le Parisien ondertussen buiten levensgevaar.

Volgens de Franse zender France 3 Picardie, dat de prefectuur van het departement Oise citeert, zouden de twee verdachten zich momenteel verschuilen in een woning in Crépy-en-Valois, op ongeveer 70 kilometer van Parijs. Bestelwagens van de politie zouden zich in de straten van de gemeente positioneren en helikopters cirkelen boven het gebied. De klopjacht gaat dus onverminderd verder.

De politie heeft tegenover Le Parisien alvast bevestigd dat er een zoektocht naar de twee hoofdverdachten in Crépy-en-Valois gaande is. De witte Renault Clio van de verdachten zou er teruggevonden zijn.

De twee verdachten van de aanslag gisteren zouden zich volgens Franse media en Twitterberichten nog altijd in de buurt van het benzinestation bevinden dat ze daarstarks overvallen hebben. Momenteel cirkelen helikopters boven en tussen de gemeenten Villers-Cotterêts en Crépy-en-Valois. De verdachten zouden daar hun auto, de witte Renault Clio, hebben achtergelaten. Ook de speciale interventie-eenheden zijn ter plaatse.

undefined

Patrick Pelloux, redacteur bij Charlie Hebdo en tevens arts, arriveerde gisteren als eerste op de redactie na de aanslag. Tegen de radiozender France Inter vertelt hij zijn verhaal, hakkelend en in tranen. "Ze belden me op, en zeiden: we hebben je nodig, ze hebben geschoten."

"Wat ik op de redactie zag, zal ik u niet beschrijven. Ik zeg alleen wat Charb gezegd zou hebben: we houden er niet mee op. En zoals Cabu had gezegd, zeg ik: we moeten een nog beter blad maken. Dus dat gaan we doen. Ik weet nog niet hoe, maar we zullen het schrijven met onze tranen.

We zullen het schrijven. Want, zoals de president en anderen al gezegd hebben: we hebben niet het recht om op te geven. En dat willen we ook niet.

Wat ik graag wil vertellen, is dat ze bij Charlie geen racistische mensen waren. Voordat ze werden neergeschoten, ging de discussie in de vergadering juist over hoe Frankrijk het racisme kan bestrijden. De aanvallers hebben dus mensen omgelegd die het hadden over de strijd tegen het racisme."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen heeft met een satirische videoboodschap gereageerd op de aanslagen op de Charlie Hebdo-redactie in Parijs. "Denk maar niet dat je ons het zwijgen kan opleggen met kalanshi-... sjnikovs."

De grote invalswegen naar het centrum van Parijs worden streng bewaakt door de politie. Vooral aan de Porte de Saint-Ouen is een indrukwekkende politiemacht aanwezig, zo wordt gemeld bij Le Figaro. Het gaat om gewapende speciale interventie-eenheden.

Van de volgende uitgaven van Charlie Hebdo, die volgende week ondanks de aanslag van gisteren toch zal verschijnen, zullen dan 1 miljoen exemplaren gedrukt worden. Dat heeft de advocaat van het blad, Richard Malka, bevestigd.

Normaal gezien worden van het blad maar 60.000 exemplaren gedrukt. Het nummer zal acht bladzijden tellen, in plaats van 16. Charlie Hebdo zal hulp krijgen van de redacties van de mediagroepen Le Monde en Canal+ en zal kunnen werken bij de krant Libération.

Ondertussen raakte ook bekend dat het blad 500.000 euro steun krijgt. Het geld komt van het Franse persfonds 'Presse et pluralisme', een vereniging van Franse uitgevers, en van het 'innovatiefonds voor de pers' van Google. "Ze hebben Charlie willen doden. Maar niet alleen gaan ze daar niet in slagen, we willen ook dat Charlie Hebdo sterker uit de tragedie komt", verklaarde Francis Morel, CEO van krant Les Echos.

De twee verdachten van de aanslag gisteren zijn broers, Chérif (32) en Saïd Kouachi (34). Chérif was al geruime bekend als activist voor en sympathisant van terroristen. Hij ging in 2008 de cel in omdat hij als lid van een bende criminelen jihadisten voor de strijd in Irak zou hebben helpen ronselen. Hij zou ook zelf naar Irak hebben willen gaan. In 2005 verscheen hij in een tv-programma over jongeren die onder de invloed van soennitische extremisten in Frankrijk raken.

Helikopters zoeken momenteel naar de twee verdachten van de aanslag bij Charlie Hebdo, Chérif (32) en Said Kouachi (34). De twee werden vandaag bij een overval herkend door de uitbater van een benzinestation nabij Villers-Cotterêt in het departement Aisne.

Ze zouden zwaarbewapend geweest zijn met oorlogswapens en na de overval richting Parijs gereden zijn. De politie brengt een grote macht en speciale interventie-eenheden op de been om de verdachten aan te houden, maar op het middaguur waren de twee mannen nog steeds spoorloos. Er is volgens Le Parisien een verlaten auto aangetroffen in de omgeving van het benzinestation.

null Beeld AP
Beeld AP

De Parijse politie heeft station Gare du Nord kort ontruimd in verband met een verdacht pakketje. Dat melden Franse media en mensen ter plaatse via Twitter. Op het station komen de Thalystreinen uit Nederland en België aan. De krant Le Monde, die een journalist ter plaatste heeft, kon echter al snel melden dat het vals alarm was. Het station is ondertussen opnieuw geopend.

Werknemers van bedrijven in de zakenwijk La Défense in Parijs hebben donderdag een e-mail gekregen met het verzoek binnen te blijven, zo heeft het dagblad Le Figaro gemeld. Er zou in de wijk een gewapende man zijn gesignaleerd. Na een half uur bleek het volgens Le Monde echter om vals alarm te gaan.

De verdachte van de schietpartij van vanmorgen is nog niet gevonden. De speciale interventie-eenheid van de politie viel zonet binnen in een huis in de stad Montrouge, waar bij de schietpartij vanmorgen een agente overleed.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

De twee hoofdverdachten van de bloedige aanslag woensdag op het satirische weekblad Charlie Hebdo zijn in het noorden van Frankrijk gelokaliseerd, zo is van bronnen dichtbij het onderzoek vernomen. De twee zijn gezien met een Clio terwijl ze oorlogswapens bijhadden.

Het gaat om de uitbater van een benzinestation nabij Villers-Cotterêt "die formeel de twee verdachten", Chérif (32) en Said Kouachi (34), heeft herkend, zo luidde het. Beide waren gemaskerd, en beschikten klaarblijkelijk over een kalasjkinov-geweer en granaatwerpers.

Volgens Le Point heeft het duo op de RN2 in de Aisne het benzinestation overvallen om aan brandstof en voedsel te geraken. Zij vluchtten daarop in de richting van Parijs.

Luidens de krant Le Figaro stroken de nummerplaten op de Clio niet met de wagen. Interventieteams hebben bevel gekregen zich van aanvalswapens en beschermende uitrusting te voorzien en zijn onderweg om de verdachten te proberen te vatten.

Charlie Hebdo zal volgende week wel degelijk verschijnen, zo maakte een redacteur van het weekblad bekend.

Een twintigtal leden van de Franse onderzoeks- en interventiebrigade, die gespecialiseerd is in risicovolle opdrachten, bereiden zich voor om een woning in Montrouge binnen te dringen, waar vanmorgen een schietpartij plaatsvond. Dat melden Franse media op basis van journalisten die ter plaatse zijn.

Een man met een kogelvrij vest en een automatisch wapen had vanmorgen in Montrouge, een voorstad ten zuiden van Parijs, het vuur geopend op agenten. Daarbij kwam een stagiaire om het leven.

De politie vermoedt nu dat de schutter zich in de woning verschanst heeft. Overigens hebben agenten intussen ook de wagen van de

Volgens het gerecht lijkt er voorlopig geen link te bestaan tussen de schietpartij in het zuiden van Parijs en de aanval woensdag op het satirische magazine Charlie Hebdo

Om 12 uur vanmiddag zal er een minuut stilte plaatsvinden bij onze zuiderburen. In zowat heel Frankrijk zal het openbare leven stilvallen. Radiostations zullen hun uitzendingen onderbreken, alle overheidsdiensten zullen een minuut stilte in acht nemen en de treinen zullen halt houden.

President Hollande zal aan de minuut stilte deelnemen op de prefectuur van de politie in Parijs. De klokken van de Notre Dame zullen luiden, waarna een herdenkingsviering plaatsvindt.

In een gezamenlijk communiqué veroordelen alle Franse moslimorganisaties de aanslagen bij het satirische weekblad Charlie Hebdo gisteren. Ze zijn "diep geschokt en triest door de moord op onze landgenoten, journalisten en politieagenten". De organisaties roepen alle moslims op om deel te nemen aan de minuut stilte om 12 uur vanmiddag en roepen alle imams op om de aanslagen met de grootste vastberadenheid te veroordelen.

Ze roepen de moslims ook op om tijdens het vrijdaggebed te bidden en waardig bij elkaar te komen om de slachtoffers te herdenken. Tot slot willen ze dat zo veel mogelijk moslims zondag deelnemen aan de manifestatie "om hun wil om in vrede en met respect voor de waarden van de Republiek te uiten".

Twee verdachten, mogelijk Chérif en Saïd Kaouchi, zouden vanmorgen gelokaliseerd zijn in het departement Aisne, ten noordoosten van Parijs, op de RN2 bij Villers-Cotterêts. Dat meldt de krant Le Parisien. Het was volgens Le Figaro een bediende bij een pompstation die de twee herkende.

De twee zouden beantwoorden aan de beschrijvingen van de verdachten en zouden in een witte Clio gezeten hebben met bedekte nummerplaten. Er zouden ook zware wapens op de achterkant van het voertuig zichtbaar geweest zijn. Op Twitter melden gebruikers een grote concentratie aan politie in de buurt van de stad Vauciennes.

Verschillende Franse media bevestigen dat de politieagente die vanmorgen werd neergeschoten bij de schietpartij in het zuiden van Parijs, is overleden. Over de toestand van het andere slachtoffer, dat een gemeentearbeider blijkt te zijn, zijn niet meer details bekend.

Ondertussen is bij de plaats van de schietpartij ook een antiterrorismevoertuig van de Onderzoeks- en Interventiebrigade van de Franse politie toegekomen.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken kondigt aan dat de grote manifestatie als eerbetoon aan de slachtoffers, die eerst zaterdag zou doorgaan, nu definitief zondag zal plaatsvinden.

PVDA reageer verontwaardigd op de manier waarop N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever volgens hen de slachtoffers van Charlie Hebdo gebruikt "tegen PVDA en links". De Wever noemde het in 'Reyers laat' "fascinerend" om te zien welke allianties PVDA sluit met radicale moslims "om toch maar die stemmen binnen te halen".

"Hoe de communisten, de PVDA nu allianties sluit met radicale moslims en die in alles napraat om toch maar die stemmen binnen te halen van die steeds groeiende groep in onze steden, dat is toch fascinerend om te zien", zei De Wever.

PVDA-voorzitter Peter Mertens pikt die uitspraken niet. "De lijken van de slachtoffers van Charlie Hebdo zijn nog niet koud of hij gebruikt ze al tegen PVDA en links", reageerde hij meteen op Twitter. "Twee van de cartoonisten werkten ook voor communistische krant L'Humanité, maar BDW recupereert hun dood schaamteloos tegen PVDA."

"Omdat we de strategie van 'verdeel en heers' resoluut afwijzen, omdat we deel uitmaken van een grote interculturele coalitie in het district van Borgerhout, omdat we ons verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme, steekt Bart De Wever ons in dezelfde zak als de lafaards die tekenaars, cartoonisten en journalisten vermoord hebben met kalasjnikovs", besluit de extreemlinkse partij ook op haar website. "Het masker van De Wever is gevallen. Hij staat in zijn blootje, een zielig man, in oorlog met iedereen, oproepend tot een oorlog tegen iedereen."

Peter Mertens. Beeld PHOTO_NEWS
Peter Mertens.Beeld PHOTO_NEWS

Bij een moskee in de stad Villefranche-Sur-Saône in het departement van de Rhône, dicht bij Lyon, heeft een explosie plaatsgevonden. De explosie vond plaats voor een kebabrestaurant naast de moskee. Er vielen geen slachtoffers, maar de politie gaat wel uit van een criminele daad. Er was alvast geen gaslek, zo bevestigde de politie. De burgemeester van Villefranche vreesde wel dat de explosie te maken heeft met de aanslag op Charlie Hebdo. "Ik vrees dat dit verband heeft met de dramatische gebeurtenis van woensdag", zei hij tegen de krant Le Progrès.

Ook in andere steden werden incidenten gemeld. Gisteren al werden schoten afgevuurd op een gebedsruimte in Port-La-Nouvelle in het departement Aude. Ook in Caromb in de Vaucluse werden schoten gelost op een auto van een islamitisch gezin. Nergens vielen er gewonden.

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy heeft een bezoek gebracht aan zijn opvolger François Hollande op het Elysée in Parijs. Hollande ontvangt vandaag de partijvoorzitters (Sarkozy is voorzitter van de UMP) om te overleggen over de politieke aanpak na de aanslag van gisteren.

"Ik heb de uitnodiging van François Hollande aanvaard om onze eenheid te tonen na een aanval door fanatici die tegen onze beschaving en onze ideeën zijn", zei Sarkozy na afloop van het onderhoud. "Ik ben getroffen door de waardigheid en standvastigheid van mijn landgenoten. We moeten nu een front tonen."

null Beeld AP
Beeld AP

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, die zonet een persconferentie gaf op de plaats van de schietpartij van vanmorgen in het zuiden van Parijs, is de schutter nog altijd op de vlucht. De verdachte die werd opgepakt, is niet de juiste.

De minister roept iedereen op tot terughoudendheid en verantwoordelijkheid. Hij bevestigde wel dat een agent in levensgevaar is, een andere zwaargewond. Volgens de politie kan er geen enkele link gelegd worden met de aanslag van gisteren.

De jongste tijd zijn er in België geen geplande aanslagen verijdeld. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laten verstaan op de RTBF-radio. In Frankrijk was dat wel het geval, zei de Franse president François Hollande na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

In ons land blijft het dreigingsniveau voorlopig op twee, op een schaal van vier, herhaalde Jambon. Niettemin zijn de Belgische veiligheidsdiensten "bijzonder gefocust", onder meer omdat vanuit ons land heel wat geradicaliseerde jongeren naar Syrië trokken.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

"Mijn echtgenoot is gestorven met zijn vrienden, met zijn broers, zoals hij Cabu bijvoorbeeld noemde, en in dienst van de door hem zo geliefde vrijheid."

Dat zei Maryse Wolinski, de weduwe van de gisteren vermoorde tekenaar vanmorgen op RTL. Ze benadrukte nog dat haar echtgenoot "altijd, altijd heeft gevochten voor die vrijheid, dus hij is de heldendood gestorven voor zijn beroep. Wat er gisteren is gebeurd, is een oorlog tegen de vrijheid. En die oorlog, die moeten we winnen."

De echtgenote van Wolinski zei nog dat haar echtgenoot "zich niet bewust was van dit soort zaken, hij ging maar door en hij vocht met zijn tekeningen en zijn potlood op de tekentafel"

De Duitse krant Bild heeft een foto gepubliceerd waarop twee van de hoofdverdachten, de broers Said en Cherif Kouachi, gezamenlijk te zien zouden zijn.

Volgens een journalist van RTL ter plaatse is een lokale politieagente zwaargewond afgevoerd na de nieuwe schietpartij vanmorgen. Een andere agent ligt nog op de grond.

De verdachte die is opgepakt, is volgens onbevestigde bronnen bij de politie een man van Afrikaanse origine, geboren in 1962 en gekend bij de politie. Hij zou een uitgebreid strafblad hebben. De man was volledig in het zwart gekleed, had een kaalgeschoren hoofd, droeg een kogelvrij vest en beschikte over een automatisch wapen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken is ter plaatse. Het is niet duidelijk of er een verband is met de aanslag van gisteren.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Na de schietpartij van vanmorgen is volgens Le Figaro al een verdachte opgepakt. Volgens Le Monde klopt dat echter niet.

De krant Le Figaro haalt een ooggetuige aan die vanmorgen net na 8 uur wakker werd door schoten. De student Guillaume Thomas, 19, woont op 50 meter van de plaats waar het incident plaatsvond, in de gemeente Montrouge. "Ik werd wakker door drie schoten, daarna hoorde ik verschillende mensen "Pak hem!" schreeuwen. Daarna vielen nog eens twee schoten." Op dit moment is een grote veiligheidszone ingesteld.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft de crisisvergadering van de regering met spoed verlaten.

Volgens politiebronnen die Le Monde citeert zijn twee politieagenten neergeschoten in het zuiden van Parijs, bij de Porte de Châtillon, in de Rue Pierre Brossolette. Een grijze Renault Clio zou een ongeval veroorzaakt hebben. Toen de twee agenten zich ter plekke begaven, zou een of twee schutters op hen gevuurd hebben met een automatisch wapen, mogelijk een MP5 of een wapen van het Beretta-type. Een van de agenten is in kritieke toestand. De schutter(s) zijn gevlucht.

Volgens de politie is er op dit moment geen directe link met de aanslag van gisteren.

Volgens radiozender France Info is in het zuiden van Parijs, bij de Porte de Châtillon, een nieuwe schietpartij gebeurd. Er zouden verschillende schoten zijn gelost met een automatisch wapen, een of twee politieagenten zouden daarbij geraakt zijn. Volgens Le Monde zouden de schutters in de metro gevlucht zijn.

Het is op dit moment niet mogelijk te bevestigen of de schietpartij iets te maken heeft met de aanslag van gisteren.

Op dit moment zijn zeven personen opgepakt en gearresteerd. Dat bevestigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken. Het zou gaan om twee personen in Charleville-Mézière - waaronder de 18-jarige Hamyd Mourad, een van de drie verdachten van de schietpartij -, vier in Reims en een laatste in Genevilliers.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De 18-jarige verdachte die zich afgelopen nacht overgaf, Hamyd Mourad, is volgens de krant Le Monde de schoonbroer van de twee andere verdachten. Hij heeft dezelfde familienaam als de vrouw van Chérif Kouachi. Zij is afkomstig uit Charleville-Mézières en werkt er in een crèche. Chérif zou ooit de visstand hebben uitgebaat van een Leclerc-supermarkt in Conflans-Sainte-Honorine.

Volgens verschillende bronnen is Mourad niet de hoofdverdachte en zou hij niet een van de twee schutters zijn. Het is zelfs niet zeker of hij op de plaats van de aanval aanwezig was. De onderzoekers zouden er eerder van uitgaan dat hij instond voor de logistieke voorbereiding van de aanslag of de daders geholpen zou hebben in hun vlucht.

De Franse premier Valls was zonet te gast op de Franse radio RTL. Daar bevestigde hij dat er verschillende personen opgepakt zijn. "Er zijn mannen opgespoord, er zijn er verschillende opgepakt en een aantal onder hen zijn ook aangehouden." Volgens de krant Le Monde zou het om zeven personen gaan. Daar zouden ook familieleden van de twee verdachte daders bij zijn.

Valls benadrukte dat de politie nu haar werk moet kunnen doen. "Prioriteit is om de terroristen van deze verschrikkelijke daad op te sporen en op te pakken." Valls is naar eigen zeggen bezorgd dat de daders opnieuw zouden kunnen toeslaan. "Daarom heeft het parket beslist de namen en foto's van de verdachten vrij te geven, zodat iedereen informatie kan aanleveren."

De premier ging niet dieper in op de vraag of er fouten zijn gemaakt bij de politie. "Gisteren heeft men geprobeerd Frankrijk in zijn ziel te raken. Maar het hart van Frankrijk is groot. Vandaag moeten we denken aan de slachtoffers. Maar alle vragen zijn legitiem. De onderzoekers en justitie zullen alle elementen vrijgeven."

Valls kon wel kwijt dat de twee verdachten die nog gezocht worden, door de politie opgevolgd werden. "Deze individuen waren gekend bij de politie en dus opgevolgd. Maar we staan tegenover een terroristische dreiging zonder voorgaande, en bij zulke dreiging is er altijd een risico."

Vanavond om 19 uur vindt in Antwerpen een stille wake met pen en kaars plaats uit solidariteit voor de slachtoffers van de aanslag in Parijs. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Het zijn Ninette Murk, oprichtster van Designers Against Aids, en Linda Torfs van stripwinkel Mekanik Strip die een oproep op Facebook lanceerden. Meer info vindt u op de Facebookpagina van het event.

De wake start om 19 uur op de Oever, aan de stripmuur van Brecht Evens, vlakbij de voetgangerstunnel in het centrum van de stad.

Ook de Antwerpse afdeling van de Vlaamse Vereniging van Journalisten steunt de oproep:

De drie verdachten werden gisterenavond al geïdentificeerd. Dat kon omdat in de vluchtwagen een identiteitskaart zou zijn gevonden. Het gaat om die van verdachte Said Kouachi. De auto werd achtergelaten aan de Porte de Pantin in het noordoosten van Parijs.

De politie vond ook andere sporen in de Citroën C3. Volgens de Franse radio Europe 1 gaat het om een kalasjnikovlader en twee sporttassen.

Tot slot kon de politie ook gebruik maken van bewakingsbeelden van aan de Porte de Pantin, waar de verdachten de vluchtauto achterlieten en te voet verder gingen.

De twee nog voortvluchtige verdachten Cherif (l.) en Said (r.) Kouachi. Beeld AFP
De twee nog voortvluchtige verdachten Cherif (l.) en Said (r.) Kouachi.Beeld AFP

Volgens Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, zal het debat over de vrijheid van meningsuiting nu opnieuw gevoerd worden. Dat zei hij vanmorgen op Radio 1. "Iemand op onze redactie zei: 'Dit zijn 12 Theo Van Goghs. Toen heeft hier ook debat plaarstgevonden over vrijheid van mening. Dat debat zal ongetwijfeld weer geopend worden."

"Maar ik ben daar heel radicaal in: de vrijheid van de pers is wettelijk bepaald, spot drijven mag, het recht om te beledigen bestaat en dat moeten we behouden. Dat maakt deel uit van de ruimte waarin de pers in onze samenleving functioneert. Daarom dat elk medium dat in zijn toonaard moet kunnen doen. Dit gaat om een fundamentele vrijheid die deel uitmaakt van onze democratie. Daar mag een discussie over zijn, maar die kan niet beslecht worden met een kalasjnikov."

Niet alleen in Europa, ook op het Amerikaanse continent zijn mensen op straat gekomen om de aanslag in de lokalen van het Franse magazine Charlie Hebdo aan te klagen.

In Washington DC kwam een driehonderdtal mensen samen, onder wie IMF-voorzitter en Française Christine Lagarde, om hun solidariteit te betuigen met de slachtoffers. "We zijn nog in shock", aldus Lagarde. De manifestatie vond plaats voor het Newseum, een museum gewijd aan de persvrijheid. Olivier Roumy, een Franse expat die opgeroepen had tot de bijeenkomst, had het over "de Franse 9/11".

Ondanks temperaturen van 20 graden onder nul, kwamen in New York honderden mensen samen op Union Square. Het merendeel waren Fransen, die de Marseillaise zongen en "Charlie, Charlie" scandeerden. De Franse ambassadeur bij de Verenigde Naties, François Delattre, en de Franse consul in New York, Bertrand Lortholary, waren ook present.

In de Canadese steden Montréal, Québec en Winnipeg verzamelden eveneens honderden mensen om hun solidariteit te betuigen. Op verschillende openbare gebouwen hingen de vlaggen halfstok.

#JeSuisCharlie in Washington DC. Beeld EPA
#JeSuisCharlie in Washington DC.Beeld EPA
#JeSuisCharlie in New York. Beeld AP
#JeSuisCharlie in New York.Beeld AP
#JeSuisCharlie in Montreal. Beeld REUTERS
#JeSuisCharlie in Montreal.Beeld REUTERS

Zowat alle internationale en landelijke kranten staan vandaag in het teken van de bloedige aanslag op tijdschrift Charlie Hebdo, gisteren in Parijs. Zowat alle Vlaamse kranten nemen vooraan of binnenin elkaars cartoons over.

De Morgen heeft een cartoon waarop een journalist zich met een potlood tegen een terrorist verweert. "No pasarán", schrijft Yves Desmet in zijn editoriaal. Hij plaatst wel een kanttekening: "Wanneer we hierdoor onverdraagzamer worden, fundamentalistischer in onze stellingen over de andere, angstiger, meer vatbaar voor autoritaire denkbeelden, meer bereid onze democratische rechten uit 'veiligheidsoverwegingen' op te geven, pas dan hebben deze terroristen hun doel echt bereikt: want dan zullen we hetzelfde geworden zijn als zij."

"Het enige wat we kunnen doen, is inspiratie putten uit hoe de Noren het post-Breivik­tijdperk beleefden: door verbondenheid en warmte te zoeken, niet door de kilheid en de angst zijn intrede te laten doen."

Het Laatste Nieuws kopt met "De oorlog is bij ons".

De voorpagina van De Tijd kleurt volledig zwart. "Je suis Charlie is maar een deel van antwoord", schrijft Isabel Albers in het editoriaal.

De Standaard drukt op de voorpagina de cartoon af die Charlie Hebdo in 2011 publiceerde na een eerdere aanslag met een molotovcocktail. "L'amour plus fort que la haine" (Liefde sterker dan haat), luidt de titel. De tekening toont twee kussende mannen, de ene een moslim, de andere een redacteur van het blad.

Op de voorpagina van Het Nieuwsblad staat een cartoon van een man met baard die de handen voor zijn gezicht houdt. "Ik durf me nergens nog te vertonen", zegt hij. De tekening is voorzien van de titel: "Zwarte dag voor de profeet." "Tot hier en niet verder", schrijft Liesbeth Van Impe in haar editoriaal binnenin de krant.

De voorpagina van Het Belang van Limburg getuigt van de ijverigheid waarmee cartoonisten gisteren weer aan het werk gingen. De krant drukt er alle cartoons af over het drama die vandaag verschijnen in de Vlaamse en Franstalige kranten en weekbladen. "Ik ben Charlie" staat op de voorpagina van de Gazet van Antwerpen.

De Nederlandse Nrc.next plaatst op de voorpagina de bekende Charlie Hebdo-cartoon met de kop 'Liefde is sterker dan haat' boven een tekening van een moslim die zoent met een journalist van het tijdschrift. Door de hele krant heen zijn kogelgaten afgedrukt. Ook het statement bij The Independent is duidelijk.

null Beeld NRC
Beeld NRC

Gisterenavond gaf een van de drie verdachten van de aanslag gisteren zichzelf aan bij de politie in Charleville-Mézière, niet ver van de Belgische grens. Het zou gaan om de 18-jarige Hamyd Mourad, die zijn naam op de sociale media zag verschijnen. Maar klasgenoten van Mourad meldden gisteren al massaal dat hij de hele dag op school was. Maar de verdachte heeft volgens de politie de twee daders van de schietpartij mogelijk geholpen. Het valt dus echter niet uit te sluiten dat het gaat om een geval van identiteitsverwisseling.

De twee andere verdachten zijn de broers Chérif en Said Kouachi, 32 en 34 jaar oud. De politie heeft foto's van de twee vrijgegeven en zoekt nog altijd met man en macht. Ze zijn volgens de politie gewapend en gevaarlijk. Volgens de politie zijn wel nog andere personen uit hun omgeving opgepakt. De politie viel vannacht alvast binnen in een appartement in Reims.

De twee broers zijn van Algerijnse afkomst, Chérif werd in 2008 al veroordeeld voor het ronselen van jongeren om te gaan vechten in Irak. Volgens verschillende bronnen hebben de twee broers ook gevochten in Syrië.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De jongste van de drie vermoedelijke daders heeft zich aangegeven bij de politie. Dat meldden Franse media op gezag van bronnen dicht bij de politie. De achttienjarige jongen is gearresteerd en vastgezet door de politie. De jongen zou zich hebben aangegeven, omdat hij zijn naam op sociale media zag opduiken in berichten over de aanslag.

Er was geen sprake van willekeur bij de aanslag. De daders hebben in het pand redactieleden naar hun naam gevraagd alvorens zij begonnen te schieten. Dat zei dokter Gerald Kierzek, die slachtoffers behandelde en sprak met overlevenden, tegen Franse media.

Volgens de dokter werden bovendien vrouwen van de mannen gescheiden. Er was geen sprake van een ongerichte kogelregen, maar van gerichte executies, aldus Kierzek.

In de nacht van woensdag op donderdag publiceerde de Franse krant Le Monde de namen van de doden.

Vijf doden zijn tekenaars van het blad, namelijk Cabu, Charb, Tignous, Wolinski en Honoré. Charb wordt bovendien gezien als de hoofdredacteur van het satirische blad. Ook econoom Bernard Maris, eindredacteur Moustapha Ourrad en kroniekschrijfster en psychoanaliste Elsa Cayat zijn vermoord.

Onder de doden zijn ook twee agenten: Franck Brinsolaro en Ahmed Merabet. Ook een voormalig chef van het ambtenarenapparaat in Clermont-Ferrand, Michel Renaud, is overleden. Verder is Frédéric Boisseau, een medewerker van de facilitaire dienst, gedood bij de aanval. Naast de doden zijn er elf gewonden, van wie vier in kritieke toestand.

Belgische cartoonisten en journalisten zullen donderdagmiddag verzamelen in galerie The Cartoonist in Brussel om de slachtoffers van de aanslag te gedenken. Dat meldt The Cartoonist, een collectief van twaalf Belgische cartoonisten.

"Net zoals in Parijs duizenden mensen op straat komen om hun steun te betuigen, vind ik dat wij dat ook moeten doen", zegt galeriehoudster Marloes De Cloedt. Het idee voor de bijeenkomst van donderdag zou gegroeid zijn uit contacten met de RTBF-redactie. Ze nam contact op met The Cartoonist om samen alle Belgische journalisten uit te nodigen om hun steun te betuigen voor de "cartoonisten en de vrije pers in het algemeen".

Verschillende cartoonisten zegden al toe, zoals Marec, Gal, Kroll, Vadot, duBus, en Cécile Bertrand. De galerie zal de gebeurtenissen in Parijs herdenken met onder meer cartoons van journalisten uit binnen- en buitenland die daarover zijn gemaakt. De bijeenkomst vindt plaats om 14 uur.

In de noord-Franse stad Reims is een grote politie-actie bezig. Het Franse persagentschap AFP meldt dat een grote anti-terrorisme-eenheid onderweg is naar de stad. Volgens Le Point zouden de verdachten zich daar schuilhouden.

Eerder gingen er al hardnekkige geruchten dat de verdachten zich in Reims zouden ophouden. De achttienjarige verdachte waar de politie onder anderen naar op zoek is, stond vorig jaar nog ingeschreven op een school in Reims.

Amerikaans president Barack Obama noemt de schietpartij bij Charlie Hebdo een laffe en kwaadaardige daad. In een telefoongesprek met Frans president Hollande beloofde hij Frankrijk te zullen helpen met de jacht op de daders.

"De aanslag in Frankrijk is een herinnering dat zulke tragedies overal in de wereld kunnen optreden. Het feit dat dit een aanval op journalisten was, een aanslag op onze vrije pers, onderstreept ook de mate waarin deze terroristen de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de pers vrezen", zei Obama.

Voormalig uitgever van Charlie Hebdo Philippe Val reageerde emotioneel op de Franse radiozender France Inter. "Ik ben vandaag al mijn vrienden verloren. Ze waren zo levendig, ze hielden ervan mensen gelukkig te maken, hen te laten lachen, hen te inspireren. Ze waren goede mensen, de beste onder ons. Dit is ondraaglijk."

Val riep op samen te strijden tegen deze horror. "Terreur moet plezier niet in de weg staan, moet ons niet verhinderen te leven. We kunnen dit niet toestaan, dit is een oorlogsdaad. Het zou goed zijn als alle kranten in Frankrijk morgen Charlie Hebdo heten. Als heel Frankrijk Charlie Hebdo is. Het zou tonen dat we dit niet oké vinden."

De krant Paris Normandie geeft alvast gehoor aan zijn oproep:

null Beeld Paris Normandie
Beeld Paris Normandie

De twaalf doden in Parijs zijn acht journalisten, twee agenten, een genodigde en een receptionist. Dat meldde de Franse krant Le Monde woensdagavond.

De gedode journalisten zijn de tekenaars Cabu, Charb, Tignous, Wolinski en Honoré. Ook econoom Bernard Maris, eindredacteur Moustapha Ourrad en kroniekschrijver Michel Renaud zijn vermoord.

De twee agenten zijn Franck D. en Ahmed Merabet. De laatste werd buiten het gebouw gedood; het is gefilmd hoe een van de daders hem van dichtbij door zijn hoofd schiet terwijl hij gewond op de grond ligt. Een van de agenten was belast met het beschermen van hoofdredacteur Charb.

De gedode receptionist is Michel Renaud, de identiteit van de genodigde is niet bekend. Bovendien zijn er elf gewonden, van wie vier in kritieke toestand.

De vermoorde cartoonist Tignous aan het werk op de redactie van Charlie Hebdo. Beeld PHOTO_NEWS
De vermoorde cartoonist Tignous aan het werk op de redactie van Charlie Hebdo.Beeld PHOTO_NEWS

De Britse krant The Guardian meldt dat de drie verdachten van de aanslag gearresteerd zijn. Dat vernam de krant van een woordvoerder van de Franse politie. Wel wijst ze erop dat minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve niet lang geleden de media toesprak en het niet over arrestaties had.

Volgens Franse media is cartoonist Philippe Honoré een van de twaalf slachtoffers. Eerder werd al bekend dat cartoonisten Cabu, Charb, Tignous en Wolinski omkwamen bij de aanslag.

"De democratie ligt op een doodsbed als satire eindigt in een bloedbad." Dat zegt het Minderhedenforum in een reactie op de aanslag in Parijs.

De organisatie zegt geschokt te zijn door de moorden. "Het is volkomen barbaars dat mensen doden om hun ongenoegen te uiten. Er is geen plaats voor kogels van extremisten in een democratie", zegt Hüseyin Aydinli, de voorzitter van het Minderhedenforum, die zijn medeleven betuigt aan de families van de slachtoffers.

"Daarnaast hopen we dat onze politici dapper genoeg zijn om de stem van de rede te blijven vertolken, tegen hysterische tendensen in. Zeker nu in onze samenleving door deze aanslagen weer xenofobe stemmen opgaan", onderstreept Aydinli.

De drie verdachten van de aanslag in Parijs zijn bekend en gelokaliseerd, maar nog niet opgepakt. Dat meldt de Franse krant Libération. Daarmee nuanceerde de krant woensdagavond eerdere berichtgeving dat de mannen mannen (34, 32 en 18 jaar oud) al waren opgepakt.

null Beeld AP
Beeld AP

Volgens sommige bronnen zijn de drie daders inmiddels geïdentificeerd. Dat werd echter nog niet officieel bevestigd. Volgens Le Parisien voerde de politie huiszoekingen uit in twee appartementen.

Le Point meldt dat de politie twee mannen van Algerijnse afkomst op het spoor is. Een van hen werd in 2008 al eens gearresteerd toen de organisatie van het '19de arrondissement' werd opgerold. Die zette tussen 2003 en 2005 jonge Franse mannen aan om te gaan vechten in Irak.

Beide verdachten, 32 en 34 jaar oud, zouden deze zomer teruggekeerd zijn uit Syrië. De derde verdachte zou een achttienjarige man zonder vaste verblijfplaats zijn.

L'Union meldt dan weer dat een speciale politie-eenheid momenteel aanwezig is in de stad Reims. Eén van de daders zou van daar afkomstig zijn.

Honderden mensen zijn vanavond in Brussel samengekomen om hun solidariteit met de redactie van Charlie Hebdo te tonen en om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen. Aan het Luxemburgplein hebben zich een duizendtal mensen verzameld voor een wake, terwijl aan het Franse consulaat een tweehonderdtal aanwezigen werd geteld op een gelijkaardig initiatief.

Aan het Franse consulaat in Brussel werden twaalf kaarsen aangestoken, ter ere van de twaalf dodelijke slachtoffers van de aanval. De ongeveer tweehonderd manifestanten droegen zwarte affiches met het opschrift "Je suis Charlie", de slogan waarmee ook op sociaalnetwerksites massaal steun wordt verleend aan de redactie van Charlie Hebdo.

"De vrijheid van meningsuiting ligt aan de basis van de democratie. Men heeft het recht om alles te bekritiseren, ook religies", zo zegt Cécilia Gondard van het Frans consulaat, die mee het initiatief heeft genomen voor de wake. "De mobilisatie van burgers overal in Frankrijk toont aan dat velen bereid zijn om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen."

De actie aan het Franse consulaat vond plaats tussen 18.00 en 18.30 uur.

Daarna werd nog een wake georganiseerd aan het Europees parlement. Volgens de politie waren daar tussen de achthonderd en duizend mensen aanwezig.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP

Morgen is een dag van nationale rouw in Frankrijk. Dat heeft de Franse president François Hollande vanavond gezegd in een televisietoespraak. De vlaggen zullen drie dagen lang halfstok hangen, en in alle openbare diensten zal er morgen op de middag een moment van stilte en meditatie zijn.

"Ons beste wapen is onze eenheid. Niets kan ons verdelen", sprak de president. "Laten we ons verenigen."

Frans president Françcois Hollande.
Frans president Françcois Hollande. "Ons beste wapen is onze eenheid. Niets kan ons verdelen."Beeld REUTERS

In Parijs zijn zeker 15.000 mensen op straat gekomen om hulde te brengen aan de slachtoffers. Dat heeft de politie tegenover de Franse krant Le Figaro gezegd.

Ook in andere Franse steden kwamen de mensen massaal op straat om hun steun te betuigen. In Lyon troepten minstens 10.000 mensen samen, in Rennes zouden er tussen de 13.000 en 15.000 manifestanten zijn. Ook in Toulouse zou de kaap van de 10.000 betogers gerond worden.

null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld GETTY
Beeld GETTY
Place Royal in Nantes. Beeld REUTERS
Place Royal in Nantes.Beeld REUTERS

Naar aanleiding van de aanslag tegen Charlie Hebdo is het reisadvies voor Frankrijk aangepast, meldt Buitenlandse Zaken in België. In Parijs en in de regio Ile-de-France hebben de Franse autoriteiten het waakzaamheidsniveau opgetrokken. Toch, luidt het reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken, "zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan een reis naar Frankrijk. Frankrijk is, zoals België, een veilig land".

Het waakzaamheidsniveau in de Parijse regio waarschuwt nu voor een imminente dreiging - de daders van de aanslag zijn nog niet gevat - en leidt tot een versterking van de controles en de bewaking van gevoelige locaties. Er kunnen ook maatregelen worden genomen die het verkeer beperken, ook wat het openbaar vervoer betreft en een beperking van de parkeerruimte.

Toch blijft Frankrijk een veilig land. "Toeristen vormen geen specifiek doelwit van criminaliteit, doch opgelet voor zakkenrollers en diefstal in geparkeerde wagens", luidt het advies op diplomatie.belgium.be.

"Het professionalisme van de uitvoering van de aanslag doet vermoeden dat het om Syriëstrijders gaat die na een opleiding zijn teruggestuurd om het jihadisme in Europa binnen te brengen." Dat zegt Johan Leman, voormalig directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen aan Het Nieuwsblad.

"Ik had gewaarschuwd dat er na de fatwa van de leider van IS in september radicaal-islamitische aanslagen in Europa zouden volgen", zegt hij in het interview. Johan Leman had op een conferentie over moslimextremisme in oktober al gezegd dat Europa zich kon verwachten aan aanslagen.

"Abu al-Bagdadi, de leider van de Islamitische Staat (IS), had in september een fatwa uitgesproken die daarvoor het licht op groen zette. Wie geen kans zag om naar Syrië te komen voor de strijd, kreeg door de fatwa de toelating om het jihadisme uit te breiden tot het Westen. Dat is wat men globaal jihadisme noemt."

Leman is niet verrast door de keuze voor Charlie Hebdo. "Jihadstrijders hebben altijd veel zin voor symboliek gehad. Het had in Rome kunnen zijn, wieg van de katholieke kerk, of in Brussel als centrum van Europa, of in de grote metropolen Londen of Parijs. Parijs heeft een heel grote Marokkaanse gemeenschap, bij wie het jihadisme veel populairder is dan bijvoorbeeld bij de Turkse gemeenschap, die in Berlijn sterk staat."

Koning Filip en koningin Mathilde hebben hun diep medeleven aan de president van Frankrijk betuigd. Dat schrijft het Paleis in een persbericht.

"In deze tijden van rouw en leed gaan onze gedachten uit naar de Franse natie en in het bijzonder naar de familieleden en naasten van de slachtoffers. De Koning en de Koningin wensen hen veel sterkte en moed tijdens deze buitengewoon moeilijke momenten", klinkt het.

Op een persconferentie heeft procureur François Molins van Parijs meer details vrijgegeven over de gebeurtenissen bij het satirische weekblad Charlie Hebdo, maar hij weigerde een stand van zaken te geven omtrent het onderzoek, zo blijkt uit berichtgeving van meerdere Franse media. Volgens de magistraat zijn twee lieden binnengedrongen in het gebouw van het weekblad. Ze vroegen twee onderhoudsmensen waar de ingang was en doodden daarop één van hen. Daarop trok het duo naar de tweede verdieping waar een redactievergadering plaatsvond en begon daar te schieten.

Daarbij zijn acht journalisten, een geïnviteerd iemand en een politieman gedood. De daders riepen "God is groot" en zeiden "de profeet te willen wreken".

Volgens de procureur zijn er twaalf doden en elf gewonden. Van die elf zijn er vier erg aan toe.

Toen de daders het gebouw verlieten stootten ze op een politiepatrouille, waarbij het tot drie schietpartijen kwam. Eén daarvan kostte het leven aan een politieman die op de grond liggend in koelen bloede werd afgemaakt.

De daders lieten in de Rue de Meaux hun vluchtauto achter en zetten hun vlucht voort in een auto die zij te pakken kregen.

"Ik geef geen enkele verduidelijking omtrent het onderzoek. Wij willen de individuen zo snel mogelijk oppakken. Wij doen een beroep op de verantwoordelijkheid(szin) van de media", zo citeerde de krant Le Monde de procureur.

Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs heeft aangekondigd Charlie Hebdo uit te roepen tot ereburger van de Franse hoofdstad, meldden meerdere media.

Schrijver Salman Rushdie verklaart zich op zijn Facebookpagina solidair met Charlie Hebdo na de aanslag op de redactielokalen van het Franse satirische weekblad. "Ik sta aan de kant van Charlie Hebdo, zoals we allemaal moeten doen, om de kunst van satire te verdedigen, die altijd een kracht is geweest voor vrijheid en tegen tirannie, oneerlijkheid en domheid", aldus de in het Indiase Mumbai geboren schrijver. Op Twitter sloot Rushdie zich aan bij de steunbetuigingen onder de hashtag #jesuischarlie.

Rushdie werd vooral beroemd met zijn boek "De Duivelsverzen". In 1989 vaardigde de Iraanse geestelijke leider Khomeini een fatwa tegen hem uit waardoor hij vogelvrij werd verklaard wegens "blasfemie tegen de islam". Bijna een decennium lang was hij het voorwerp van doodsbedreigingen.

"Religie, een middeleeuwse vorm van onredelijkheid, wordt een echte bedreiging voor onze vrijheden als het wordt gecombineerd met moderne wapens", aldus de schrijver op zijn Facebookpagina. "Dit religieuze totalitarisme heeft een dodelijke mutatie veroorzaakt in het hart van de islam en vandaag zien we de tragische gevolgen in Parijs."

null Beeld EPA
Beeld EPA

"Het einde van een tijdperk", noemt cartoonist Kamagurka de gebeurtenissen vandaag in een reactie aan de Nederlandse krant NRC. Hij publiceerde zijn werk vele jaren lang in Charlie Hebdo. "Het blad zal nu wel ophouden te bestaan", vreest hij.

Terwijl cartoonisten over de hele wereld naar het potlood grijpen om op de aanslag te reageren, zegt Kamagurka te geschokt te zijn om erover te tekenen. In de plaats van een cartoon leverde hij een blanco blad in bij de kranten waarin hij een dagelijks plekje heeft. "Wat kun je nu nog tekenen?"

null Beeld Woestijnvis
Beeld Woestijnvis

Fransen stromen massaal toe op de Place de la République in Parijs. Ze komen er hun steun betuigen na de aanslag op Charlie Hebdo.

Honderden Fransen houden een pen of potlood of een kaars in de lucht. Ook borden met daarop 'Je suis Charlie' of uitgaves van Charlie Hebdo, worden massaal de lucht in gestoken.

In Frankrijk zullen vanavond en morgen in een veertigtal steden bijeenkomsten gehouden worden om steun te betuigen. Onder meer in Parijs, Montpellier, Grenoble, Rijsel, Lyon, Marseille en Straatsburg zal dat gebeuren. Alleen al in Parijs worden 25.000 mensen verwacht.

Daarnaast zullen ook evenementen georganiseerd worden aan de Franse ambassades in onder andere Berlijn, Wenen en Buenos Aires.

Ook in Brussel en Luik zullen dergelijke bijeenkomsten plaatsvinden. In Brussel vragen de organisatoren aan mensen om zich rond deze tijd te verzamelen aan het Franse consulaat op de Brusselse Regentlaan. Meer dan vierhonderd mensen zeggen op Facebook dat ze daar aanwezig zullen zijn.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Op zijn eigen website veroordeelt oorlogsjournalist Rudi Vranckx de aanslagen in Parijs scherp: "Extremisten en dictators hebben geen gevoel voor humor. Dat blijkt ook vandaag weer", schrijft hij. Hij doet ook een opmerkelijke oproep:

"Op zo’n gruwel past maar één antwoord: veroordeling, straf en vooral bittere spot. Misschien moeten alle cartoonisten en alle media ter wereld de volgende dagen satire en humor op hun voorpagina’s zetten, in hun titels en in hun hoofdpunten. Geen satire die een hele gemeenschap nodeloos kwetst – dat is geen constructieve bijdrage – maar satire die extremisme en geweld in hun hemd zetten."

"Laat vanaf nu duizend cartoons verschijnen over IS en Al Qaida", besluit de journalist. "Want dat doet het meeste pijn."

Rudi Vranckx. Beeld PHOTO_NEWS
Rudi Vranckx.Beeld PHOTO_NEWS
Quote

Laat vanaf nu duizend cartoons verschijnen over IS en Al Qaida

Rudi Vranckx

De website van Charlie Hebdo toont nu alleen nog maar deze afbeelding. 'Je suis Charlie' ('ik ben Charlie') is inmiddels uitgegroeid tot een symbool op sociale media en bij verschillende acties over Frankrijk.

Mensen delen de afbeelding massaal om hun ongenoegen te uiten over de aanslag op Charlie Hebdo en om op te komen voor het recht op vrije meningsuiting.

null Beeld AFP
Beeld AFP

In Parijs en Brussel worden spontane betogingen georganiseerd na de bloedige aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Via sociale media wordt iedereen opgeroepen zich aan te sluiten om steun uit te spreken aan de slachtoffers en hun familieleden.

De Place de la République in het hart van Parijs vormt het beginpunt van een manifestatie. Onder de noemer JeSuisCharlie (Ik ben Charlie) worden via sociale media Parijzenaars opgeroepen te komen.

In Brussel is de verzamelplek het plein voor het Europees Parlement. Daar begint om 18.30 uur een protestactie. Iedereen is gevraagd een tijdschrift mee te nemen om "ja te zeggen tegen vrijheid en nee tegen fanatisme". Het is een initiatief van EU-parlementariërs.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Het weekblad kreeg de afgelopen bedreigingen "die van terugkerende aard waren, en de afgelopen dagen steeds ernstiger werden". Dat zegt een woordvoerder van de Parijse politie tegen Le Figaro.

Hoofdredacteur van Charlie Hebdo Gérard Biard, die in Londen was tijdens de aanslaag, heeft inmiddels ook gereageerd op de aanslag. "Ik begrijp niet dat mensen met zwaar wapentuig een krant kunnen aanvallen. Een krant is geen oorlogswapen", zei hij.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Een 33-jarige makelaar liep rond half twaalf 's ochtends de deur uit in het 19e arrondissement en zag daar twee mannen, waarvan een met een raketwerper, uit hun eerste vluchtwagen stappen en wegrijden in een grijze Renault Clio.

"Zeg maar tegen de media dat we van Al-Qaida in Jemen zijn", riepen de mannen volgens de ooggetuigen. Dat meldt de Franse krant 20minutes.

Eerder getuigde tekenares Corinne Rey, die de aanslag overleefde, al over haar eerste ervaringen aan de krant l'Humanité. Volgens haar beweerden de aanvallers ook dat ze van Al Qaida waren.

"Er stonden twee gemaskerde mannen voor de deur die ons met hun wapens bedreigden en toegang eisten. Ik tikte de code van de deur in, toen schoten ze op Wolinski, Cabu. Het duurde vijf minuten. Ik had me onder een bureau verstopt (...) Ze spraken perfect Frans, en zeiden dat ze van Al Qaida waren."

Ook op videobeelden van de Franse journalist Martin Boudot, gefilmd van op het dak van het gebouw van Charlie Hebdo, is te horen hoe de aanvallers "Allahoe akbar" (God is groot) roepen terwijl ze in het rond schieten.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld kos
Beeld kos

In tegenstelling tot berichten in sommige media is er na de schietpartij bij Charlie Hebdo in Parijs geen gijzeling geweest.

Volgens Le Monde hebben de aanvallers weliswaar hun auto achtergelaten in Parijs en een andere genomen, maar dat is gebeurd zonder de bestuurder ervan te gijzelen.

In heel Frankrijk worden vandaag manifestaties gehouden tegen de aanslag en voor de persvrijheid en de democratie. In Parijs roept het nationaal syndicaat van de journalisten op om 18 uur samen te komen op de Place de la République. Morgen, op hetzelfde uur, roept de Parijse burgemeester Anne Hidalgo "alle republikeinen" op een stille mars te houden. Onder meer Nantes, Besançon, Toulouse, Lille, Nîmes, Lyon en Montpellier worden vandaag nog optochten gehouden.

null Beeld AFP
Beeld AFP
Hulpverleners brengen een slachtoffer weg na de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Beeld REUTERS
Hulpverleners brengen een slachtoffer weg na de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo in Parijs.Beeld REUTERS
null Beeld AP
Beeld AP

Het is geen toeval dat de daders ervoor hebben gekozen om op woensdag de aanslag te plegen, zegt onder meer de Nederlandse tekenaar Bernhard Willem Holtrop tegen het Algemeen Dagblad. Volgens de tekenaar, die vaker voor Charlie Hebdo heeft gewerkt, is dat de dag waarop de hele redactie altijd bij elkaar kwam.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bevestigt dat er drie daders bij de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo betrokken zijn. Hij zegt dat alle maatregelen worden getroffen zodat "de drie criminelen die deze barbaarse daad verricht hebben, kunnen worden geneutraliseerd".

De Franse ministerraad is momenteel in crisisberaad bijeengekomen. Het presidentiële paleis plaatste een foto van de bijeenkomst op Twitter.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Beeld AFP
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.Beeld AFP

De daders van de aanslag waren getraind, zegt de Franse terrorisme-expert Jean Charles Brisard tegen de BBC. "Op basis van de beelden van de aanslag kunnen we zeggen dat de daders getraind waren, goed voorbereid en uitgerust. Ze hadden militaire wapens en droegen waarschijnlijk kogelvrije vesten. Deze mannen waren opgeleid en vastberaden deze daad te plegen. Deze aanslag is waarschijnlijk de ergste in Frankrijk in de afgelopen dertig jaar."

Een foto toont hoe twee aanvallers van de aanslag de confrontatie aangaan met de politie. Beeld rv
Een foto toont hoe twee aanvallers van de aanslag de confrontatie aangaan met de politie.Beeld rv

Charb, de doodgeschoten cartoonist en voormalig hoofdredacteur van Charlie Hebdo, kreeg extra politiebescherming naar aanleiding van de constante bedreigingen die het satirische weekblad kreeg. Ook het kantoor van het blad zelf werd in de gaten gehouden.

"De laatste maanden waren we niet erg ongerust, ondanks de constante bedreigingen. Natuurlijk stond onze locatie onder politiebescherming", getuigt een journalist van het blad, die niet ter plaatse was, in Le Monde. "Charb kreeg bescherming, maar hij verplaatste zich soms zonder politieagenten: een teken dat hij niet voortdurend bezorgd was. Luz en Riss hadden ook bescherming gekregen maar die werd ongeveer een jaar geleden opgeheven. We krijgen constant bedreigingen per e-mail."

De laatste cartoon die tekenaar Charbonnier ('Charb') maakte voor het laatste nummer van Charlie Hebdo ging uitgerekend over het feit dat er nog geen aanslagen waren gebeurd in Frankrijk.

De tekst luidt: "Nog geen aanslagen in Frankrijk". De jihadist zegt vervolgens: "Maar wacht, we hebben nog tot het einde van januari om onze wensen te presenteren."

Charbonnier werd gedood bij de aanslag. Ook de tekenaars Cabu, Wolinske en Tignous zijn dood.

De auto van de aanvallers is teruggevonden in de Rue de Meaux, in het centrum van Parijs. De zwarte Citroën stond in het negentiende arrondissement van de stad, ten noorden van het elfde arrondissement waar de aanslag werd gepleegd.

De politie heeft de wagen meegenomen voor onderzoek.

Van de twee daders zelf is nog altijd elk spoor bijster. De politie heeft ze nog niet kunnen arresteren.

In Parijs is het hoogste terreuralarm van kracht, aangezien de daders nog altijd niet gevat zijn. Vooral bij andere kranten en media zijn de veiligheidsmaatregelen opvoerd, zoals hier bij Le Monde. Ook bij Flammarion, de uitgever van schrijver Michel Houellebecq, is de veiligheid opgedreven.

Charlie Hebdo thematiseerde in zijn jongste nummer, dat vandaag is verschenen, het ophefmakende boek "Soumission" (onderwerping of overgave, nvdr) van Houellebecq. Daarin beschrijft die een denkbeeldige islamisering van Frankrijk onder een moslimpresident. Centraal staan de kwesties over de ondergang van het decadente Westen en hoe de drie godsdiensten jodendom, islam en christendom zich tegenover elkaar gedragen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De Parijse politie bevestigt dat vier tekenaars, waaronder ook voormalig hoofdredacteur Stéphane Charbonnier, ook gekend onder de naam Charb, overleden zijn. Het gaat nog om tekenaars Cabu, Wolinski en Tignous. Ook de politieagent die instond voor de veiligheid van Charb, is bij de dodelijke slachtoffers.

Volgens de krant Le Parisien moet de aanslag uitstekend zijn voorbereid. De daders pleegden de aanslag tijdens een redactievergadering waardoor er veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren. Ook noemden ze de slachtoffers bij hun voornaam voordat ze hen executeerden, aldus de krant.

Van de aanslagplegers ontbreekt nog elk spoor. De auto van de plegers is teruggevonden in het centrum van Parijs. De zwarte Citroën stond in het negentiende arrondissement van de stad, ten noorden van het elfde arrondissement waar de aanslag werd gepleegd.

Charb. Beeld AFP
Charb.Beeld AFP
Wolinski. Beeld EPA
Wolinski.Beeld EPA
Cabu. Beeld EPA
Cabu.Beeld EPA

Op de website van de krant L'Humanité getuigt de Charlie Hebdo-tekenaar Coco over het moment van de aanslag: "Ik had net mijn dochter opgehaald bij de kinderopvang, toen twee gemaskerde en gewapende mannen aan kwamen rijden en ons bedreigden. Ze wilden de redactie binnen en lieten me de toegangscode ingeven. Ze hebben gevuurd op Wolinski, Cabu, ... Het duurde vijf minuten. Ik vluchtte onder een tafel. Ze spraken perfect Frans, maar zeiden dat ze wraak namen voor Al-Qaida.

De Europese Unie is diep geschokt over de aanslag in Parijs op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker sprak van een "brutale en onmenselijke aanslag". Hij sprak zijn medeleven uit voor de slachtoffers en hun familieleden en betuigde zijn solidariteit met Frankrijk.

"Dit is een onaanvaardbare daad", liet Juncker in een persbericht optekenen. "Een barbarij die ons allemaal aangaat als mens en Europeanen."

Meerdere EU-Commissarissen gebruikten sociale media om hun schok over de aanslag en hun medeleven aan de slachtoffers en hun familieleden te uiten.

De Hongaarse EU-commissaris Kristalina Georgieva (Begroting) bestempelde de aanslag als barbaars. Haar Zweedse collega Cecilia Malmström (Handel) noemde het een "onaanvaardbare aanslag op de vrijheid van meningsuiting".

Er heerst momenteel grote onduidelijkheid over de slachtoffers. Verschillende bronnen bevestigen wel dat de hoofdredacteur van Charlie Hebdo, Charb, bij de aanslag om het leven is gekomen.

Het satirische weekblad Charlie Hebdo stamt uit 1969. Het linkse blad vaart uit met behulp van spotprenten, bijtende humor, tirades, essays en nieuwsverhalen tegen extreemrechts, religies en de traditionele politiek. Het buigt zich graag zeer tegendraads over politieke en culturele kwesties. Het verschijnt op woensdag en heeft veel vijanden gemaakt, vaak met wrange grappen en onder islamieten met spotprenten van de profeet Mohammed.

Het blad schroomde bijvoorbeeld niet kort na de oprichting een grap te maken over de dood in november 1970 van de nationale held generaal en president Charles de Gaulle. Het streng seculiere Charlie Hebdo heeft zich de laatste jaren erg fel gekant tegen islamisme. In 2011 werd het kantoor van het weekblad met een molotovcocktail belaagd. Het pand werd volgens Franse media bewaakt.

Pas vanmiddag, luttele ogenblikken voor de aanslag, tweette het weekblad onderstaande cartoon:

In tegenstelling tot eerdere berichten zou de hoofdredacteur en tekenaar van Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier, toch zijn omgekomen bij de aanslag. Dat bericht Le Monde op basis van bronnen bij de politie. Ook de tekenaar Riss zou zijn overleden. De krant Le Figaro zegt dan weer dat drie tekenaars gedood zijn. Het zou gaan om Charb, Cabu en Wolinski.

De daders zouden net voor de middag zijn binnengevallen in de kantoren van Charlie Hebdo, waar op dat moment een redactievergadering gaande was.

Volgens Libération-journalist Willy Le Devin is de hoofdredacteur van Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier, gewond, maar in leven.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld EPA
Beeld EPA

De Deense cartoonist Kurt Westergaard heeft geschokt gereageerd op de aanslag in Parijs op het satirische weekblad Charlie Hebdo. Westergaard is de man achter de omstreden cartoon van Mohammed met een bom in zijn tulband die ook door Charlie Hebdo werd afgedrukt.

"Dit beroert mij natuurlijk. Het is griezelig, maar alles dat mijn beveiliging aangaat laat ik over aan de speciale beschermingsdienst van de politie. Mijn beveiliging is uitstekend", aldus Westergaard tegen het Deense Ekstra Bladet. "Natuurlijk maakt dit indruk, het is angstaanjagend", ging hij verder tegen de krant.

"In 2010 kreeg ik bezoek van twee medewerkers van het satirische blad, kort nadat ik en mijn huis waren aangevallen. Dit doet me denken aan de aanval op Politiken, die gelukkig werd verijdeld."

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Volgens de Franse radiozender Europe-1 is er ook al sprake van vier daders waar eerder over twee tot drie was gewaagd. Ze zouden het gebouw zijn binnengevallen toen er een redactievergadering plaatsvond. Er zou "de profeet is gewroken" en "Allah is groot" zijn geroepen terwijl een dertigtal schoten is afgevuurd.

BFMTV meldde dat ook "Charlie Hebdo is dood" zou zijn geroepen.

Na de schietpartij zijn de daders met een zwarte auto gevlucht en hebben zij in hun vlucht een voetganger omvergereden, aldus Europe-1.

Ook premier Charles Michel betuigt zijn medeleven aan de slachtoffers en hun familieleden.

Het parket bevestigt dat er ondertussen twaalf doden zijn gevallen bij de aanslag in Parijs. Twee van hen zijn politieagenten. Vier of vijf personen zijn in levensgevaar, een twintigtal andere personen zijn gewond.

NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft zijn volledige steun uitgesproken aan bondgenoot Frankrijk na de "afschuwelijke aanslag op de persvrijheid". Via Twitter sprak Stoltenberg zijn solidariteit uit. Hij schreef ook dat zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families zijn.

Verschillende Franse media maken gewag van twee daders, waarvan een met een kalasjnikov, een ander met een raketlanceerder. Op een video van Francetv Info, door de journalist Martin Boudot gemaakt vanop het dak van een aanpalend gebouw, zijn geweerschoten te horen, en een stem die "Allahu Akbar" roept. In de verte zijn er twee personen te zien die op de vlucht zijn.

Volgens de Franse president François Hollande bestaat er geen twijfel over dat de schietpartij bij Charlie Hebdo een terroristische aanslag is. Hij veroordeelt de "barbaarse daad". De aanslagplegers "zullen worden opgejaagd zolang dat nodig is en ze zijn gepakt, voor een rechter zijn gebracht en zijn veroordeeld", aldus het staatshoofd. Hij riep de bevolking op de nationale eenheid te bewaren.

Ook de Britse premier Cameron reageerde al, hij noemde de aanslag "misselijkmakend". "Groot-Brittannië staat aan de zijde van Frankrijk in de strijd tegen terreur", zo liet hij nog verstaan.

De daders van de aanslag zijn op dit moment nog altijd op vrije voeten. Bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers wild om zich heen. Een politieauto is daarbij herhaaldelijk geraakt en ook winkelruiten van nabijgelegen panden vertonen kogelgaten. Ze zijn in een auto in noordelijke richting weggevlucht. De politie heeft de achtervolging ingezet.

In de hele Parijse regio is het hoogste terreuralarm momenteel van kracht. Alle kranten- en nieuwsredacties krijgen op dit moment extra bescherming van de ordediensten.

Een gewonde wordt weggevoerd van de plaats van de anaslag.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

De laatste tweet van het officieel account van Charlie Hebdo:

Het Franse parket bevestigt nu ook officieel dat er minstens elf doden zijn gevallen en tien personen gewond zijn geraakt. Vijf daarvan zijn in kritieke toestand.

President Hollande is op dit moment onderweg naar de redactie van Charlie Hebdo, zo bevestigt zijn kabinet. Hij zal ook de regering in spoedzitting bij elkaar roepen.

Een bron dicht betrokken bij het onderzoek bevestigt aan het persagentschap AFP dat er 11 doden zijn, waaronder twee politieagenten. Verschillende mensen zijn ook gewond.

In de gebouwen in hartje Parijs zouden twee in het zwart geklede schutters kort voor 12.00 uur met een machinegeweer zijn binnengedrongen, aldus 20Minutes. Er zou "een dertigtal" keer zijn geschoten, volgens mensen ter plaatse. Dat duurde enkele minuten, daarna zijn de mannen gevlucht. De aanvallers zouden hebben geroepen: "We komen de profeet wreken".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234