Zaterdag 19/06/2021

Live

Teruglezen - ECB geeft Griekse banken geen extra geld

Net vandaag werd het grote euroteken voor de ECB in Frankfurt ontmanteld voor onderhoud. Beeld REUTERS
Net vandaag werd het grote euroteken voor de ECB in Frankfurt ontmanteld voor onderhoud.Beeld REUTERS

• In het referendum stemt 61 procent van de Grieken 'nee'
• De Griekse Financiënminister Varoufakis is afgetreden, zijn opvolger is Euclides Tsakalotos
• Letterlijk: Waarom stapt Varoufakis op?
• Standpunt: Griekse neen is moedig, maar is ze ook verstandig?
• Griekse oppositie schaart zich achter premier Tsipras

22u10 - Tsipras belt met ECB-topman Draghi

De Griekse premier Tsipras heeft voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag gebeld om de problemen van de Griekse banken te bespreken. Dat meldt het persbureau Reuters. Volgens overheidsbronnen sprak de premier ook over de noodzaak om de kapitaalcontroles onmiddellijk op te heffen. Grieken kunnen nog altijd maar 60 euro per dag afhalen.

De ECB besloot eerder vandaag de noodsteun die maximaal aan Griekse banken mag worden verstrekt, niet te verhogen. Het plafond voor noodsteun staat sinds 26 juni op circa 89 miljard euro. De Griekse centrale bank had juist om een verhoging van het plafond voor de noodkredieten gevraagd.

De kassen van de Griekse banken stromen snel leeg. Als de banken op zeker moment weer opengaan zonder nog langer terug te kunnen vallen op de noodsteun, zullen zij naar verwachting stuk voor stuk snel failliet gaan, met desastreuze economische gevolgen.

22u00 - "Zullen geen niet-levensvatbare oplossing accepteren"

De Grieken hebben met het referendum laten verstaan dat ze beter verdienen en een niet-levensvatbare oplossing niet zullen accepteren. Dat zei de nieuwe Griekse minister van Financiën, Euclid Tsakalotos, bij zijn eerste publieke optreden als minister.

"We willen het gesprek met de schuldeisers voortzetten", zei Tsakalotos. "Ik geloof dat er iets kan veranderen in Europa."

De minister gaf wel toe zenuwachtig te zijn voor zijn nieuwe functie, die hij opneemt op "een moment dat niet het makkelijkste in de Griekse geschiedenis is".

21u45 - Griekse crisis: stand van zaken

• Gisteren stemde 61 procent van de Grieken 'nee' op het voorstel van de schuldeisers
• De belangrijkste oppositiepartijen scharen zich achter premier Tsipras, wiens positie zo aanzienlijk versterkt wordt
• De nieuwe Griekse minister van Financiën is toponderhandelaar Euclides Tsakalotos. Hij volgt Yanis Varoufakis op, die ondanks de vertrouwensstem vanmorgen onverwachts aftrad
• De Griekse banken blijven zeker nog tot woensdag dicht
• De ECB behoudt het huidige niveau van de noodkredieten, maar verstrengt de voorwaarden voor die kredieten
• De Duitse bondskanselier Angela Merkel zat samen met de Franse president Hollande, maar ziet geen basis voor onderhandelingen met Griekenland over een nieuw steunprogramma, eerst moet Griekenland - liefst deze week nog - voorstellen doen
• Volgens Nederlands premier Mark Rutte moet Griekenland beslissen of het in de eurozone blijft: "Als het hier bij blijft, dan stopt het, dan komt er geen geld. Je kunt ze er niet uit duwen denk ik, maar ik weet niet hoe we hier uit moeten komen als ze niet bereid zijn tot fundamentele hervormingen en bezuinigingen"
• Ook Duitsers verharden hun standpunt: Griekenland moet met een bod komen dat veel verder gaat dan tot nu toe het geval was
• Morgen komt de eurogroep om 13 uur bijeen. De ministers van Financiën van de eurozone verwachten dat de Griekse regering tegen dan met nieuwe hervormingsvoorstellen komt
• Morgen komen ook de leiders van de landen uit de eurozone samen voor een eurotop om 18 uur om de huidige situatie te bespreken

21u36 - Duitse houding verhardt

De Duitse houding tegeover de Grieken lijkt zich steeds meer te verharden. Nadat bondskanselier Merkel in Parijs had benadrukt dat Athene morgen met "geloofwaardige voorstellen" moet komen, verhoogde ook vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) de druk.

"Als Griekenland in de eurozone wil blijven, moet de Griekse regering snel met een aanzienlijk bod komen dat veel verder gaat dan waartoe ze tot nu toe bereid was", waarschuwde Gabriel. "Het wordt in de komende dagen en weken nog moeilijker voor de Griekse bevolking. Het dreigende bankroet van het land vormt een direct en groot gevaar", aldus de leider van de SPD, de kleinere partner in de coalitieregering.

21u04 - Rutte verzekert: met een "flutverhaal" zal het niet lukken

De Griekse regering moet morgen niet met een flutverhaal naar Brussel komen, want dan is het snel voorbij met het gesprek dat de andere regeringsleiders van de eurolanden zullen hebben met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Dat is althans wat de Nederlandse premier Mark Rutte heeft verklaard in het parlement in Den Haag, dat voor een spoeddebat over de Griekse kwestie is teruggekeerd uit reces.

Rutte stelde dat de achttien eurolanden niet ineens bereid zijn alle afspraken overboord te gooien omdat de bevolking van Griekenland in een referendum tegen was. "Dat doen we niet. De eurozone bestaat bij de gratie van strakke afspraken. Als Griekenland daar niet toe bereid is, dan houdt het inderdaad op. Ik zou niet weten hoe je er dan nog uit moet komen", aldus de premier. "We willen elk land erbij houden, maar dan moet het bereid zijn moeilijke maatregelen te nemen."

Griekenland moet hard ingrijpen, serieus hervormen en ook drastisch bezuinigen, al moeten daarbij lastenverhogingen zo veel mogelijk worden vermeden, aldus Rutte. Is de Griekse regering daartoe bereid, dan is de eurozone bereid de Grieken opnieuw te helpen. "Maar als het hier bij blijft, dan stopt het, dan komt er geen geld. Je kunt ze er niet uitduwen denk ik, maar ik weet niet hoe we hier uit moeten komen als ze niet bereid zijn tot fundamentele hervormingen en bezuinigingen.''

Jeroen Dijsselbloem en Mark Rutte tijdens het debat vanavond. Beeld ANP
Jeroen Dijsselbloem en Mark Rutte tijdens het debat vanavond.Beeld ANP

20u09 - Merkel en Hollande: Bal ligt in Griekse kamp

Het overleg tussen Angela Merkel en François Hollande is afgelopen. Volgens de Franse president respecteren Frankrijk en Duitsland de uitslag van het referendum van gisteren, en staat de deur nog altijd open voor onderhandelingen en voorstellen. Merkel is het daar mee eens, maar benadrukte op de persconferentie achteraf wel dat er op dit moment geen basis voor onderhandelingen over een nieuw hulpprogramma is. Eerst moeten er voorstellen op tafel komen, heette het.

Merkel benadrukte dat als de Europeanen de Griekse wil respecteren, de Grieken ook de 18 andere eurolanden moeten respecteren. Het laatste voorstel van de eurogroep was zeer genereus, zo verzekerde ze.

Het Frankrijk van François Hollande en het Duitsland van Angela Merkel proberen voor het topoverleg van morgen op één lijn te geraken. Beeld GETTY
Het Frankrijk van François Hollande en het Duitsland van Angela Merkel proberen voor het topoverleg van morgen op één lijn te geraken.Beeld GETTY
null Beeld EPA
Beeld EPA

19u58 - ECB handhaaft huidige niveau noodkredieten

De Europese Centrale Bank behoudt het huidige niveau voor de noodkredieten aan Griekenland op 89 miljard euro. Het ELA-niveau (Emergency Liquidity Assistance) blijft op de huidige hoogte en wordt dus niet verhoogd.

De Griekse centrale bank had om een verhoging van het plafond voor de noodkredieten gevraagd. Dat komt er dus niet.

De ECB verstrengt - 'past aan' in officiële termen - tegelijkertijd wel de voorwaarden voor het onderpand dat de bank in ruil voor de noodkredieten van Griekenland vraagt. Dat Griekse onderpand wordt nu namelijker als risicovoller en dus minder waard gezien. Dat betekent dat de Griekse duimschroeven nog wat verder worden aangedraaid en banken moeilijker aan noodkredieten geraken omdat het onderpand feitelijk minder waard is geworden. Hoe fel de voorwaarden verstrengd zijn en hoeveel meer de banken aan bezittingen moeten meebrengen om nog voor noodsteun in aanmerking te komen, maakte de ECB niet bekend.

Woensdag, een dag na de Europese top van morgen, zal de ECB de situatie van de Griekse banken opnieuw evalueren.

19u35 - Griekse rentes stijgen zeer fors, vooral op kortetermijnpapier

De rentes op Grieks staatspapier zijn uiterst fors gestegen op de secundaire markt, waar reeds uitgegeven staatspapier verhandeld wordt. De tienjaarsrente steeg volgens data van het financiële nieuwsagentschap Bloomberg, rond 19 uur, met zowat 326 basispunten tot 17,27 procent. Bij de tweejarige obligaties kwamen er maar liefst 1.450 basispunten bij tot 48,26 procent. Vrijdag was die rente nog gesloten op 34,8 procent.

De toegenomen onzekerheid over de toekomst van Griekenland binnen de eurozone zette ook druk op de staatsleningen van andere Zuid-Europese eurolanden. Wanneer de vraag naar die leningen afneemt, stijgen de rentes op die obligaties.

Dat verklaart meteen waarom de rentes op staatspapier van "veilige landen" als Duitsland, Finland en Nederland daalde. België sluit hier nauw bij aan: de rente op het Belgische papier met looptijd van tien jaar steeg uiterst beperkt met zowat 0,8 basispunt tot 1,268 procent tegenover 1,2627 vrijdag.

19u20 - Forse kritiek op voorzitter EU-parlement

Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, heeft de volle laag gekregen van collega's vanwege zijn uitspraken zondag over het Griekse referendum. Hij kreeg flinke kritiek van linkse partijen.

Schulz riep de Grieken op om ja te stemmen. Hij beschuldigde in een interview premier Alexis Tsipras van het manipuleren van zijn volk door de Grieken op te roepen nee te stemmen. Twee fracties, de Groenen en uiterst links, wilden maandag een motie van wantrouwen indienen tegen Schulz. Zij kregen echter geen meerderheid achter zich.

De fracties, waar ook GroenLinks en de SP bij zijn aangesloten, hielden het daarom bij een verklaring. "U bent een manipulator en een demagoog", zei Gabrielle Zimmer van de extreem linkse fractie. "Uw uitspraken hebben niets te doen met uw rol als voorzitter van dit huis."

Martin Schulz met Duits bondskanselier Angela Merkel. Beeld PHOTO_NEWS
Martin Schulz met Duits bondskanselier Angela Merkel.Beeld PHOTO_NEWS

19u02 - Tsakalotos legt de eed af

Euclides Tsakalotos heeft in Athene de eed afgelegd als nieuwe minister van Financiën van Griekenland. Tsakalotos volgt Yanis Varoufakis op, die eerder vandaag ontslag nam. Varoufakis vertrok naar eigen zeggen omdat zijn aanwezigheid op de bijeenkomsten van de ministers van Financiën van de eurolanden niet gewaardeerd werd. De discrete Tsakalotos, die alleszins een andere stijl hanteert dan de flamboyante Varoufakis, zal morgen in Brussel mee aan tafel schuiven met zijn Europese ambtgenoten voor spoedoverleg over het Griekse drama.

Tsakalotos en premier Alexis Tsipras wacht in Brussel de loodzware opdracht om het vertrouwen met de kredietverleners te herstellen en nieuwe voorstellen op tafel te leggen die de partners in de eurozone kunnen overtuigen.

De 55-jarige Tsakalotos was tot vandaag onderminister van Internationale Economische Betrekkingen in de regering van premier Alexis Tsipras. Sinds eind april, toen Varoufakis steeds meer geïsoleerd raakte binnen de eurogroep, leidde hij het Griekse onderhandelingsteam dat met de kredietverleners gesprekken voerde over de maatregelen die Athene moest nemen in ruil voor verdere financiële ondersteuning. Hier kan u een portret van de 'aristocratische andersglobalist' Tsakalotos lezen.

Tsakalotos (r.) bij de eedaflegging met premier Tsipras (l.) en de Griekse president Prokopis Pavlopoulos. Beeld EPA
Tsakalotos (r.) bij de eedaflegging met premier Tsipras (l.) en de Griekse president Prokopis Pavlopoulos.Beeld EPA
Euclides Tsakalotos hanteert een heel andere stijl dan zijn voorganger Yanis Varoufakis. Beeld REUTERS
Euclides Tsakalotos hanteert een heel andere stijl dan zijn voorganger Yanis Varoufakis.Beeld REUTERS

18u53 - Merkel en Hollande beginnen overleg

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is in Parijs aangekomen voor gesprekken met de Franse president François Hollande. De twee belangrijkste Europese leiders overleggen samen en proberen de violen gelijk te stemmen voor de Europese top van morgen.

Want terwijl Duitsland de harde besparingslijn vertegenwoordigt, staat Frankrijk voor een veel zachtere aanpak van Griekenland. Het diner van vanavond is dan ook enorm belangrijk, zo schreef Pieter Giesen vanmiddag al.

null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

18u25 - Bel20 beperkt verlies na Grieks referendum

De Brusselse beurs heeft de eerste handelsdag na het referendum over de Griekse overheidsschulden vrij goed doorstaan. De Bel20-index moest slechts 1,53 procent prijsgeven om uit te komen op 3.536,87 punten. Van de twintig aandelen in de graadmeter eindigden alleen KBC en GDF Suez meer dan 2 procent lager.

Van paniek was helemaal geen sprake. De Bel20-index daalde aanvankelijk weliswaar stevig, maar moest op zijn diepste punt van de dag toch maar 1,71 procent prijsgeven. Nadien herstelde de graadmeter gedeeltelijk.

Bij de andere beurzen was er eveneens verlies, maar het beeld is niet eenduidig. In Londen - Groot-Brittannië is geen lid van de euro - verliest de FTSE100-sterindex 0,76 procent. Maar in Frankfurt en Amsterdam is het verlies tweemaal zo groot: respectievelijk -1,52 procent voor de Dax en -1,45 procent voor de AEX. De Parijse graadmeter CAC40 moest het meest terrein prijsgeven: -2,01 procent.

In Zuid-Europa zijn de verliezen gevoelig groter. Die landen hebben zelf, in mindere mate, besparingen en hervormingen moeten doorvoeren in ruil voor steun. De markten reageren er doorgaans heviger bij belangrijke euro-ontwikkelingen. In Portugal staat -3,81 procent op de tabellen voor de beurs van Lissabon. De beurs van Milaan incasseert 4 procent verlies. Madrid weet de achteruitgang te beperken tot zowat 2,2 procent.

Premier Tsipras met de andere partijleiders na de gesprekken. Beeld EPA
Premier Tsipras met de andere partijleiders na de gesprekken.Beeld EPA

18u05 - Griekse banken blijven gesloten

De voorzitter van de Griekse bankenassociatie bevestigt dat de banken in het land morgen en woensdag gesloten blijven. Ook de dagelijkse afhaallimiet van 60 euro blijft gehandhaafd.

Eerder was al vanuit diverse hoeken te horen dat de banken nog heel de week hun deuren zouden dichthouden.

Het besluit betekent een forse teleurstelling voor de Grieken, een dag na het referendum.

In de confrontatie met de Europese geldschieters besloot de regering een week geleden de banken te sluiten uit vrees dat het beschikbare geld massaal zou worden opgenomen. Toen werd aangekondigd dat de banken dinsdag 7 juli weer gewoon open zouden gaan.

Lange rijen bij de bankautomaten in Athene. Beeld GETTY
Lange rijen bij de bankautomaten in Athene.Beeld GETTY

17u55 - Bestuur ECB zit mogelijk vanaf 18 uur samen

De raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) zit vanaf 18 uur samen voor telefonisch overleg over de noodleningen voor de Griekse banken. Dat werd bij bankbronnen vernomen.

De ECB wil de vergadering niet bevestigen, die volgens twee bronnen nabij de nationale centrale banken om 18 uur start.

De ECB-top zal moeten beslissen over de zogenaamde 'Emergency liquidity assistance'-kredieten waarmee de Griekse banken rechtgehouden worden. De Griekse centrale bank heeft de ECB gevraagd het plafond voor die noodkredieten verder op te trekken. Het plafond staat nu op 89 miljard euro. Zonder die steun, zouden de Griekse banken al in geldnood gekomen zijn omdat de Grieken massaal geld afgehaald hebben.

Toeval of niet trouwens, maar vandaag werd er gewerkt aan het grote euroteken voor de deur van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Het euroteken voor de ECB in Frankfurt wordt ontmanteld. Een voorteken? Beeld GETTY
Het euroteken voor de ECB in Frankfurt wordt ontmanteld. Een voorteken?Beeld GETTY

17u30 - "Situatie kan snel verslechteren"

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft gewaarschuwd voor de snel verslechterende situatie in Griekenland. Hij dringt aan bij de regeringsleiders om tot een overeenkomst te komen. Ook raadde hij Britse toeristen in Griekenland aan niet alleen veel cash mee te nemen, maar ook eigen medicijnen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

17u20 - Gemeenschappelijke verklaring Griekse partijen

Alle Griekse partijen, met uitzondering van de communisten van KKE en de extreemrechtse Gouden Dageraad, scharen zich dus achter premier Tsipras, wiens positie zo fors versterkt lijkt in de onderhandelingen met de eurogroep morgen.

De partijen hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin ze stellen dat "de regering de verantwoordelijkheid opneemt om de gesprekken verderzetten. Elke politieke leider zal zijn deel doen binnen de mogelijkheden van zijn of haar institutionele of politieke rol."

De eerste prioriteit van de politici is in elk geval om de banken zo snel mogelijk opnieuw open te krijgen en de liquiditeit van de banken te herstellen. Ook over de schuld moet er volgens hen gesproken worden.

17u10 - Leiders gaan humanitaire maatregelen bespreken

De staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone gaan zich morgenavond in Brussel buigen over humanitaire maatregelen voor Griekenland, zo heeft de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel gemeld. "De mensen daar hebben hulp nodig, en we kunnen die niet weigeren omdat we niet tevreden zijn met het resultaat van het referendum", zo stelde Gabriel, de sociaaldemocratische coalitiepartner van bondskanselier Angela Merkel. "We mogen Griekenland niet laten vallen. Alle Europese landen moeten klaar zijn om humanitaire hulp toe te kennen (...) Ik vermoed dat dat morgen besproken zal worden in Brussel."

Eerder had ook partijgenoot en Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz al gepleit voor een humanitair programma voor Griekenland. Hij trad iets meer in detail. "Misschien kunnen we noodkredieten toekennen aan Athene om ervoor te zorgen dat de openbare diensten blijven functioneren en dat behoeftige mensen het geld krijgen dat nodig is om te overleven".

null Beeld AFP
Beeld AFP

16u50 - IMF bereid om Griekenland bij te staan, maar niet uitgenodigd op Europese top

Het Internationaal Monetair Fonds is bereid om Griekenland bij te staan indien er een verzoek komt. Dat heeft directrice Christine Lagarde gemeld in een korte reactie op het referendum.

"Het IMF heeft nota genomen van het referendum in Griekenland. We houden de situatie van nabij in de gaten en staan klaar om Griekenland bij te staan indien er een verzoek komt", zo luidt het in een korte verklaring.

Het IMF is morgen echter niet uitgenodigd op de Europese top morgenavond, in tegenstelling tot ECB-voorzitter Mario Draghi en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Dat meldde Europees president Donald Tusk op Twitter.

IMF-topvrouw Christine Lagarde met de Griekse ex-minister Yanis Varoufakis. Beeld REUTERS
IMF-topvrouw Christine Lagarde met de Griekse ex-minister Yanis Varoufakis.Beeld REUTERS

16u40 - Tsakalotos volgt Varoufakis op als Grieks minister van Financiën

Euclides Tsakalotos volgt Yanis Varoufakis op als minister van Financiën van Griekenland. at heeft de Griekse president bevestigd. Om 20 uur vanavond Griekse tijd legt hij de eed af.

Tsakalotos is geboren in Rotterdam en studeerde in Oxford. De 55-jarige professor was tot op heden onderminister van Internationale Economische Betrekkingen in de regering van de linkse premier Alexis Tsipras. In die hoedanigheid bekleedde hij de voorbije maanden al een vooraanstaande rol in de onderhandelingen met de kredietverleners van Griekenland. Collega Annick Joossen maakte een profiel van de aristocratische andersglobalist (+).

Tsakalotos is alleszins discreter dan zijn voorganger Yanis Varoufakis. Die had vanochtend zijn ontslag aangekondigd, een beslissing die geïnterpreteerd wordt als een gebaar van verzoening van Athene ten aanzien van de schuldeisers.

Tsakalotos eerder dit jaar met zijn voorganger Yanis Varoufakis. Beeld EPA
Tsakalotos eerder dit jaar met zijn voorganger Yanis Varoufakis.Beeld EPA

16u30 - Positie Tsipras fors versterkt

Met de steun van alle Griekse partijen - behalve de communisten en het extreemrechtse Gouden Dageraad - achter zich, is de positie van premier Tsipras fors versterkt. Hij vertegenwoordigt morgen aan de Europese tafel niet enkel meer zijn eigen partij, maar ook de 'traditionele' partijen Nea Demokratia, To Potami en Pasok. Mogelijk is de steun een opstapje naar een regering van 'nationale eenheid'. Europese Syriza-critici die hadden gehoopt op een regimewissel in Athene, lijken ook alvast een koude douche te krijgen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

15u55 - Gesprekken tussen Griekse partijen afgelopen, oppositie steunt Tsipras

Het crisisoverleg tussen de Griekse partijleiders, premier Tsipras en de Griekse president Pavlopoulos is na meer dan zes uur afgelopen. De politieke tenoren bespraken de situatie na het referendum van Griekenland.

Volgens Reuters hebben de oppositiepartijen schriftelijk verzekerd achter premier Tsipras te staan in zijn onderhandelingen met de schuldeisers. Dat meldde de partijleider van de kleinere coalitiepartner van premier Tsipras, de rechtse Onafhankelijke Grieken. Enkel de communistische partij KKE zou zich niet achter de gemeenschappelijke verklaring scharen.

Interimvoorzitter Vangelis Meimaraki van belangrijkste oppositiepartij Nea Demokratia, waarvan voorzitter Antonis Samaras gisteren nog zijn ontslag indiende na het neen in het referendum, bekritiseerde premier Tsipras dat de vergadering tussen de partijen zo laat kwam, maar tekende uiteindelijk de verklaring toch. Hetzelfde geluid was te horen bij de centrumlinkse partij Pasok.

15u45 - Piketty is streng voor Duitse conservatieven

De Franse econoom Thomas Piketty, bekend van zijn bestseller 'Kapitaal in de 21ste eeuw', reageert streng voor de Duitse conservatieven. "Zij vernietigen Europa met hun streng besparingsbeleid", zo zegt hij. Het Duitse economische wonder van na de Tweede Wereldoorlog, het zogenaamde Wirschaftswunder, is volgens Piketty gebaseerd op het soort schuldkwijtschelding dat uitgerekend de Duitsers nu niet aan Griekenland willen toekennen. "Als ik hoor hoe de Duitsers vasthouden aan een moreel oordeel over schuldaflossing en volhouden dat schulden moeten terugbetaald worden, denk ik: wat een grap! Duitsland heeft nooit zijn schulden betaald en hoeft andere landen dus de les niet te spellen".

Thomas Piketty. Beeld PHOTO_NEWS
Thomas Piketty.Beeld PHOTO_NEWS

15u30 - Grexit in stijl

Yanis Varoufakis verliet vanmiddag voor het laatst het Griekse ministerie van Financiën in het centrum van Athene, nadat hij vanmorgen zijn ontslag indiende. Hij deed dat op zijn overbekende motorfiets, met zijn echtgenote Danae Stratou achterop.

Lees ook het portret dat Sacha Kester van Varoufakis maakte: De hoogleraar die trots is op de weerzin die hij oproept en het gezicht van Griekenland werd.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

15u20 - Banken blijven dicht, mogelijk vandaag nieuw nooddecreet

De Griekse regering houdt de banken nog een aantal dagen dicht, meldt persbureau Reuters op basis van verklaringen van bankiers. Veel keuze heeft de regering niet, want zonder kapitaalcontroles en zonder nieuwe Europese noodhulp zouden de Griekse banken snel omvallen. Zelfs met de huidige beperkingen, waarbij iedere Griek maximaal 60 euro per dag mag opnemen, is het de vraag hoe lang de banken het nog volhouden.

Financieel expert Paul D'Hoore voorspelde vanmiddag op het VTM-nieuws dat Griekenland sowieso in de eurozone blijven, "omdat ze er niet zelf willen uitstappen en omdat anderen hen er niet kunnen uitzetten en dat ook niet willen".

null Beeld AP
Beeld AP

15u04 - Tsipras belooft Merkel morgen nieuwe voorstellen

De Griekse regering is druk bezig met de voorbereidingen voor de eurotop morgen. Premier Tsipras heeft vanmiddag Duits bondskanselier Angela Merkel gesproken en beloofd om morgen de Griekse voorstellen te presenteren, meldt persbureau Reuters, terwijl de Griekse president Pavlopoulos eerder vandaag met François Hollande belde. De Franse president zelf dineert vanavond weer met Merkel om de landen op een lijn te brengen over de Griekse kwestie.

Alexis Tsipras en Angela Merkel eerder dit jaar in Berlijn. Beeld AFP
Alexis Tsipras en Angela Merkel eerder dit jaar in Berlijn.Beeld AFP
Angela Merkel. Beeld REUTERS
Angela Merkel.Beeld REUTERS
Mensen schuiven aan bij een bankautomaat in Athene. Beeld EPA
Mensen schuiven aan bij een bankautomaat in Athene.Beeld EPA

14.28 uur - Het belang van het diner tussen Hollande en Merkel

Vanavond dineren de Franse president François Hollande en bondskanselier Angela Merkel samen op het Elysée om een oplossing te zoeken voor de Griekse kwestie.

De Fransen willen Griekenland koste wat het kost in de eurozone houden, de Duitsers hebben weinig zin om meer concessies aan de Grieken te doen. Het is niet waarschijnlijk dat Hollande Merkel vanavond tot een soepelere opstelling kan verleiden, schrijft correspondent Peter Giesen in zijn analyse van de Frans-Duitse betrekkingen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

13.55 uur - Varoufakis in 1993

De vandaag opgestapte minister Varoufakis maakte zich in 1993 al zorgen over de toekomst van Griekenland. De jonge, nieuwe generatie politici maakten op dat moment weinig indruk op hem, zei hij in een interview over de Griekse verkiezingen op een Australische televisiezender: "We gaan van een jongere generatie niet per se een betere visie krijgen. Ik zie binnen de verschillende partijen, de communisten, de socialisten en de rechtervleugel, niet erg veel talent."

13.15 uur - Griekse crisis: stand van zaken

• Gisteren stemde 61 procent van de Grieken 'nee' op het voorstel van de schuldeisers
• De Griekse financiënminister Varoufakis is ondanks de vertrouwensstem vanmorgen onverwachts afgetreden. Hij wil het overleg zo alle kansen geven
• Varoufakis wordt waarschijnlijk opgevolgd door de Griekse toponderhandelaar Euclides Tsakalotos
• Morgen komt de eurogroep om 13 uur bijeen. De ministers van Financiën van de eurozone verwachten dat de Griekse regering tegen dan met nieuwe hervormingsvoorstellen komt
• Morgen komen ook de leiders van de landen uit de eurozone samen voor een eurotop om 18 uur om de huidige situatie te bespreken.
• Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet vooralsnog geen basis voor onderhandelingen met Griekenland over een nieuw steunprogramma
• Ook Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem is somber: "Het referendum brengt ons niet dichter bij een oplossing"
• Merkel zit vanavond wel samen met president Hollande in Parijs

13.07 uur - Dijsselbloem: "Referendum brengt ons niet dichter bij oplossing"

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft voor het eerst gereageerd op het Griekse referendum. "Dit brengt ons niet dichter bij een oplossing", vindt hij. "Griekse hervormingen zijn nog steeds nodig, ook na het referendum."

De Grieken willen in de eurozone blijven. "Dat is ook mijn doel. Maar of het lukt, gaan we kijken", zei Dijsselbloem. "We moeten zien of er openingen zijn".

12.43 uur - Tsipras telefoneert met Poetin

De Griekse premier Tsipras belt later vandaag met president Poetin. Dat zegt persagentschap Reuters op basis van een overheidsbron.

Volgens de bron nam Poetin het initiatief voor het gesprek, dat zal plaatsvinden tijdens een pauze in de gesprekken die Tsipras momenteel voert met de partijleiding van Syriza. Die gesprekken volgen op het overweldigende nee van het Griekse volk en het ontslag van financiënminister Yanis Varoufakis.

Tsipras en Poetin ontmoetten elkaar onder andere al in april. Beeld AFP
Tsipras en Poetin ontmoetten elkaar onder andere al in april.Beeld AFP

12.35 uur - Dombrovskis: "Nee vergroot kloof Griekenland en eurozone"

Het Griekse 'nee' bij het referendum drijft Griekenland en de andere eurolanden verder uit elkaar. Dat zegt vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie in een reactie.

"De nee-stem zal de onderhandelingspositie van de Grieken dramatisch verslechteren", zei Dombrovskis. Bovendien maakt de uitslag het vinden van een oplossing "nog gecompliceerder".

Zondag wezen de Grieken voorstellen voor een financieel reddingsplan voor Griekenland massaal van de hand.

Volgens Dombrovskis is de stabiliteit van de eurozone niet in gevaar. Hij onderstreepte dat alle eurolanden bereid zijn maatregelen te nemen om die stabiliteit te garanderen. "Griekenland is onderdeel van Europa en zal dat ook blijven."

Valdis Dombrovskis. Beeld AFP
Valdis Dombrovskis.Beeld AFP

12.15 uur - Wie is Euclides Tsakalotos, de gedoodverfde opvolger van Varoufakis?

Na het onverwachte ontslag van de Griekse financiënminister met rocksterstatus Yanis Varoufakis wordt Euclides Tsakalotos genoemd als opvolger. Een minder excentrieke opvolger, al is dat maar hoe je het bekijkt.

Hij is geen onbekende bij de internationale geldschieters en net als Varoufakis is Tsakalotos is hij fel gekant tegen de door Europa opgelegde besparingen. Annick Joossen maakte een portret (+) van de man.

Euclides Tsakalotos. Beeld ANP
Euclides Tsakalotos.Beeld ANP

11.57 uur - Duitsland: "Schuldverlichting onbespreekbaar"

Terwijl Frankrijk, Spanje en Italië alledrie hebben laten weten dat Griekenland in de eurozone moet blijven, lijkt de Duitse regering zich opnieuw strenger op te stellen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet vooralsnog geen basis voor onderhandelingen met Griekenland over een nieuw steunprogramma. Zo heeft haar woordvoerder gereageerd op de duidelijke afwijzing van de besparings- en hervormingsvoorstellen van de geldschieters in het Griekse referendum van zondag.

De Duitse regering "heeft kennis genomen van het duidelijke neen en respecteert dit resultaat", aldus de zegsman. Hij beklemtoonde dat "de deur voor nieuwe gesprekken steeds open blijft", maar "in het licht van de beslissing van de Griekse burgers zijn de voorwaarden voor onderhandelingen over een nieuw steunprogramma momenteel niet ingevuld".

Volgens de woordvoerder van Merkel moet nu bekeken worden hoe de Griekse burgers geholpen kunnen worden. "In dit alles zal veel afhangen van de voorstellen die de Griekse regering op tafel legt", klinkt het in Berlijn.

Intussen beklemtoonde de woordvoerder van het ministerie van Financiën dat schuldkwijtschelding nog steeds geen gespreksonderwerp is. Het Duitse standpunt is niet veranderd, aldus de woordvoerder.

11.45 uur - "Griekse banken hebben tot vrijdag geld"

Als de Europese Centrale Bank het maximumbedrag van de noodvoorziening ELA niet verhoogt kunnen de banken daarmee nog tot vrijdag openblijven voordat het geld op is, meldt BBC-redacteur Robert Peston op twitter.

null Beeld EPA
Beeld EPA

11.41 uur - Eurogroep wacht op nieuwe Griekse voorstellen

De eurogroep verwacht dat de Griekse regering tegen dinsdag nieuwe hervormingsvoorstellen op tafel legt. Dat zeggen de ministers van Financiën van de eurozone maandag in een nieuwe verklaring.

De eurogroep komt dinsdag bijeen om de top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone voor te bereiden. Zij buigen zich maandagavond over Griekenland, na het referendum van zondag. De eurogroep start om 13 uur, de eurotop om 18 uur.

In hun verklaring benadrukken de ministers van Financiën nogmaals dat het de Griekse vertegenwoordigers zelf waren die "unilateraal" de onderhandelingen met de Europese Commissie, de ECB en het IMF afgebroken hebben. Sinds zondagavond zeiden verschillende ministers reeds dat "de bal in het Griekse kamp ligt".

Om de eurotop voor te bereiden, hield voorzitter Donald Tusk maandagochtend een conference call met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, ECB-directeur Mario Draghi, eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en Klaus Regling, de topman van het noodfonds ESM.

Tsipras is nu aan zet, vinden de Griekse financiënministers. Beeld EPA
Tsipras is nu aan zet, vinden de Griekse financiënministers.Beeld EPA

11.30 uur - Spanje biedt zich aan als bemiddelaar

De Spaanse regering is bereid om te bemiddelen tussen Griekenland en zijn geldschieters om een nieuw akkoord te bereiken. Dat heeft minister van Economische Zaken Luis de Guindos vandaag gezegd, meldt persbureau Reuters.

11.15 uur - Eurogroep morgen om 13 uur bijeen

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft op Twitter bekendgemaakt dat de Europese ministers van Financiën morgenmiddag om 13 uur bijeenkomen om te vergaderen over de uitslag van het Griekse referendum.

In een gezamenlijke verklaring laten de ministers van de eurogroep weten dat ze morgen ook nieuwe voorstellen van Griekenland verwachten.

11.10 uur - Waarom stapt Varoufakis op?

Waarom stapt Varoufakis op? De voormalige Griekse minister van Financiën legde vanmorgen in een verklaring op zijn blog uit waarom hij het nodig vond om zijn ontslag in te dienen. We hebben de tekst vertaald.

"Zoals bij elke strijd voor democratische rechten komt ook deze historische afwijzing van het eurogroep-ultimatum met een groot prijskaartje."

Yanis Varoufakis. Beeld AFP
Yanis Varoufakis.Beeld AFP

11.02 uur - Voor Frankrijk is Griekenland aan zet

Het is na het referendum aan Griekenland om met een voorstel te komen, zegt de Franse minister van financiën Michel Sapin, enkele uren voordat de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Parijs aankomt voor spoedoverleg met de Franse president François Hollande.

"De basis voor een dialoog ligt op tafel, maar het is aan Griekenland om te laten zien dat het de dialoog serieus neemt, dat het land weet dat het in de euro kan blijven en dat er beslissingen moeten worden genomen", zei Sapin op radiozender Europe 1.

Frankrijk wil niet dat Griekenland uit de euro stapt, maar Sapin benadrukte wel dat de monetaire unie niet in gevaar is als dat wel gebeurt. "Griekenland zit in de problemen, Europa is niet in de problemen; Europa heeft te maken met een Grieks probleem."

10.49 uur - Geen paniek bij staatsobligaties

Het Griekse 'nee' tijdens het referendum maakt beleggers in staatsobligaties nog niet echt nerveus. De rentes voor Spanje, Italië en Portugal lopen deze ochtend wel iets op, maar zijn nog niet hoger gekomen dan begin vorige week, vlak na de aankondiging van het referendum.

De Spaanse rente op obligaties met een looptijd van tien jaar bedraagt nu 2,2 procent, de Italiaanse rente 2,3 procent.

Alleen de Portugese rente is maandag net boven de 3 procent gekomen. De Portugese rente is daarmee nog altijd ver verwijderd van de niveaus van 10 procent en meer tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis.

Voormalig Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis voor een persconferentie gisteren. Beeld REUTERS
Voormalig Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis voor een persconferentie gisteren.Beeld REUTERS

10.41 uur - Harde klap voor het ja-kamp

Bij de centrum-linkse partij To Potami (De Rivier) is de overtuigende winst van "oxi" - nee tegen meer bezuinigingen - hard aangekomen. "Deze uitslag is zeer teleurstellend", zei partijleider Stavros Theodorakis gisterenavond op het partijkantoor tegen Volkskrant-verslaggeefster Carlijne Vos.

"Premier Alexis Tspiras is er in geslaagd het volk te doen geloven dat een nee hem sterker maakt in de onderhandelingen met de geldschieters. Maar de werkelijke uitkomst van de populistische beweringen van Syriza, die ook nog zijn versterkt door de media, is dat Europa zal denken dat de Grieken uit de euro willen." Het tegendeel is waar, zo benadrukt de aangeslagen Theodorakis.

10.30 uur - ECB beslist of banken opengaan

De Europese Centrale Bank beslist vandaag of Griekenland extra noodkrediet krijgt. Als dat wordt geweigerd (en die kans is groot) kunnen de Griekse banken waarschijnlijk niet open en valt er ook geen geld meer af te halen.

De Griekse Centrale Bank heeft gisteren bij de ECB om een nieuwe noodlening gevraagd. Ze hebben dringend meer geld nodig omdat Griekse rekeninghouders zoveel mogelijk hebben opgenomen of weggesluisd.

9.50 uur: "Euclid Tsakalotos nieuwe minister van Financiën"

Volgens Reuters wordt Euclid Tsakalotos de nieuwe minister van Financiën van de Griekse regering. Dat zou een bron binnen de regering aan het persagentschap gezegd hebben.

De huidige onderminister van Buitenlandse Zaken kreeg eind april de leiding over het Griekse team dat onderhandelde met de toezichthouders van de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Die promotie volgde op de stevige kritiek die Varoufakis kreeg na een mislukte bijeenkomst van de eurogroep in Riga.

De opvolger van Varoufakis wordt officieel bekendgemaakt na een overleg tussen de Griekse ministers later deze ochtend.

Euclid Tsakalotos (r), hier achterop de moto bij Yanis Varoufakis. Beeld REUTERS
Euclid Tsakalotos (r), hier achterop de moto bij Yanis Varoufakis.Beeld REUTERS

9.20 uur - Ook kranten weten niet hoe het verder moet

Griekenland domineert vandaag de voorpagina's van de Europese kranten. Zij vragen zich allemaal hetzelfde af: hoe moet het nu verder na het Griekse 'neen' tegen het Euopese reddingsplan?

"Griekenland zet een grote stap naar een exit uit de euro", kopt Le Figaro. Na het overtuigde neen tegen het Europese besparingsplan wordt het vraagstuk van een grexit meer dan ooit gesteld. Voor Berlijn heeft Griekenland alle bruggen met Europa opgeblazen, waarschuwt Le Figaro onder meer.

Niet elke krant ligt overigens wakker van de Griekse crisis. In de Britse tabloid Daily Star wordt op de voorpagina met geen woord gerept over de Grieken en hun referendum. De tabloid opent met een groot verhaal over de voor verkrachting veroordeelde voetballer Ched Evans die vader wordt.

"Nee van Zeus", klinkt het cryptisch in Libération.Beeld rv

9.10 uur - Europese beurzen onderuit na Grieks 'nee'

De Europese beurzen zijn maandag met stevige verliezen geopend. Beleggers reageerden op het Griekse 'nee' bij het referendum zondag, over meer hervormingen in ruil voor extra steun.

In Brussel verliest de Bel20 iets minder dan 2 procent. De AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel 2,1 procent lager op 464,08 punten en tekent voor het grootste openingsverlies. De MidKap noteerde 1,6 procent in de min op 691,59 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden 1,8 en 2,1 procent lager. De FTSE-index in Londen leverde 1,1 procent in.

Toch houden de beurzen alles bij elkaar het hoofd koel na de Griekse nee. De grote drama's blijven merkbaar uit.

8.56 uur - Speculatie over nieuwe minister van Financiën

Na een overleg tussen de Griekse ministers later vanmorgen wordt de opvolger van minister van Financiën Yanis Varoufakis bekendgemaakt.

De namen die genoemd worden in de Griekse media zijn Euclid Tsakalotos, de coördinator van de onderhandelingen met de geldschieters, en George Stathakis, de huidige minister van Economie.

De verrassende beslissing van Varoufakis om op te stappen komt voor een ontmoeting tussen de leiders van de Eurozone morgen. "Kort na de bekendmaking van de resultaten van het referendum is het mij duidelijk geworden dat een aantal deelnemers aan de eurogroep mij liever niet bij de vergaderingen heeft", geeft Varoufakis op als reden.

Dat de beslissing van de voormalige minister van betekenis is, toont de waarde van de euro. Die ging er sinds de beslissing weer wat op vooruit.

Yanis Varoufakis. Beeld REUTERS
Yanis Varoufakis.Beeld REUTERS

8.00 uur - Van Overtveldt: "Varoufakis maakte het zichzelf niet gemakkelijk"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt vindt het een goede evolutie dat Yanis Varoufakis niet langer aan de onderhandelingstafel zit.

"Varoufakis maakte het zichzelf en zijn collega's niet makkelijk door zijn gedrag en inhoud", zegt Van Overtveldt in De Ochtend op Radio 1. "Enkele dagen geleden schold hij zijn collega-ministers van Financiën nog min of meer uit voor terroristen." Ook inhoudelijk deed Varoufakis merkwaardige uitspraken, vindt de minister. "Zo zei hij onder andere dat de ECB zomaar regels uitvindt en aanpast."

De neen-stem van het Griekse volk ziet Van Overtveldt niet als een proteststem tegen Europa, maar tegen de gang van zaken de afgelopen tijd. De opeenvolgende Griekse regeringen - met de regering-Tsipras op kop - hebben de hervormingen onvoldoende doorgevoerd, zegt Van Overtveldt.

[BREAKING 7.40 uur] Varoufakis stapt op

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, stapt op. Dat maakte hij vanmorgen zelf bekend in een blogpost op zijn website.

Met zijn ontslag wil Varoufakis zijn eerste minister naar eigen zeggen helpen om de onderhandelingen beter vooruit te laten gaan.

In een blog met de duidelijke kop 'Minister No More' doet hij zijn beweegredenen uit de doeken: "Kort na de bekendmaking van de resultaten van het referendum is het mij duidelijk geworden dat een aantal deelnemers aan de eurogroep mij liever niet bij de vergaderingen heeft; de minister-president ziet de potentiële voordelen hiervan in. Om deze reden verlaat ik het ministerie van Financiën vandaag.

Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om het kapitaal dat de Griekse bevolking ons gisteren bij het referendum heeft gegeven te verzilveren, op de manier die hem goed acht.

En ik zal de minachting van de schuldeisers met trots ondergaan. Ik zal premier Tsipras, de nieuwe minister van Financiën en onze regering voluit steunen."

Wie Yanis Varoufakis zal opvolgen is onduidelijk.

7.33 uur - Grieken stonden voor duivelse keuze

Lees het standpunt van De Morgen over de huidige impasse binnen de Europese Unie. Volgens commentator Bart Eeckhout stonden de Grieken voor een "duivelse keuze", "die voor de Griekse burgers eigenlijk geen goede kant bevatte". Met een relatief ruime 'neen' kozen ze toch voor een duik in het zwarte gat.

"Het zwarte gat is het totaal onbekende avontuur van verzet. Het kan Griekenland uit de euro halen, misschien zelfs uit de Europese Unie. Het kan ook van niet, en het kan zelfs dat de grexit er komt zonder de gevreesde chaos. Wat dit onbetreden pad brengt, is immers echt wel onbekend.

Toch hebben de Grieken de duik in dat zwarte gat verkozen. Die relatief ruime 'neen' is nog meer een blamage voor de Europese leiders, die eensgezind druk uitoefenden op een regimewissel, dan een plebisciet voor de eigen regering. Het is een genuanceerd resultaat, dat hopelijk ook wat nuance aan de onderhandelingstafel brengt. Of die nuance een kans krijgt, hangt volledig af van de Europese Centrale Bank. Als zij de levenslijn van de Griekse banken doorsnijdt, klapt de Griekse economie in elkaar en is de grexit een feit."

Supporters van het nee/oxi-kamp op de Griekse straten. Beeld GETTY
Supporters van het nee/oxi-kamp op de Griekse straten.Beeld GETTY

7.06 uur - Grieken plaatsen EU voor lastig dilemma

Het merendeel van de Grieken heeft zich gisteren in een referendum tegen de voorstellen van de Europese geldschieters uitgesproken. Dat blijkt uit de einduitslag die vannacht rond 2.00 uur door het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend werd gemaakt. Het nee-kamp won met 61 procent van de stemmen. De opkomst was met 62 procent erg hoog.

De Grieken hebben de Europese Unie voor een lastig dilemma geplaatst. Ondanks waarschuwingen uit Brussel dat Griekenland uit de eurozone dreigt te vallen, kwam een verrassend ruime meerderheid van de Grieken in opstand tegen de hervormingseisen van de EU en het IMF. In een referendum over de voorstellen, stemde 61 procent 'nee', terwijl 39 procent 'ja' stemde. De EU-leiders staan nu voor de keuze water bij de wijn te doen of het te laten aankomen op een Grexit, een vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Het eindresultaat van het referendum. Beeld dm
Het eindresultaat van het referendum.Beeld dm

De uitslag is een zege voor premier Alexis Tsipras, die de Grieken had opgeroepen zich tegen de 'vernederende' afslanktherapie van Brussel te keren. Aanvankelijk werd verwacht dat het kantje boord zou worden voor Tsipras en zijn linkse Syriza-partij. Veel Grieken leken op het laatste moment bedenkingen te krijgen over zijn onderhandelingstactiek uit vrees dat Griekenland de eurozone zou moeten verlaten. Maar uiteindelijk had de afkeer van het EU-beleid, dat zware offers van de Grieken heeft gevraagd, toch de overhand. (Bert Lanting)

7.00 uur - Samenvatting

Met een luide en duidelijke nee als antwoord op het referendum verbaasde Griekenland gisteren de eurozone en vandaag waarschijnlijk ook de financiële markten. Hier kun je nog eens onze live verslaggeving herlezen van hoe het referendum verliep en hoe daarop werd gereageerd.

Elke regio van Griekenland het het voorstel van de schuldeisers verworpen. Het nee-kamp won met 61 procent van de stemmen.

Grieks premier Alexis Tsipras heeft verklaard dat Griekenland "geschiedenis heeft geschreven". "We hebben bewezen dat de democratie niet gechanteerd kan worden."

"Het mandaat u me gaf is niet om met Europa te breken, maar een mandaat om onze onderhandelingspositie te versterken om een levensvatbare oplossing te vinden", zei hij in een nachtelijke tv-toespraak.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234