Dinsdag 18/02/2020

DMroadUSA

Teruglezen - De Morgen-journalisten in de VS

Fotograaf Jef Boes, journalist Koen Vidal en fotograaf Tim Coppens zijn op roadtrip naar het Witte Huis.Beeld DM

Journalist Koen Vidal en foto- en cameramannen Jef Boes en Tim Coppens doorkruisen het conservatieve zuiden. Journalist Maarten Rabaey verzorgt analyses en vlijmscherpe interviews vanuit Washington DC.

Onze journalisten Maarten Rabaey en Koen Vidal hebben elkaar getroffen in Washington DC. Koen Vidal trok de afgelopen weken door het conservatieve zuiden van de VS, terwijl Maarten Rabaey de politieke verslaggeving vanuit Washington DC verzorgde.

De #Notmypresident-beweging tegen Trump heeft in enkele dagen tijd het potentieel verzameld om uit te groeien tot een massaal volksprotest, schrijft Maarten Rabaey. Hij was erbij in Washington DC.

Lees: "Donald Trump mag nooit het Witte Huis in"Thomas Jefferson (1743-1826) geldt als de meest verlichte president van de VS en volgens veel Amerikanen zou hij zich met Trump omdraaien in zijn graf. Daarom trokken we naar Monticello, Jeffersons prachtige landgoed in Virginia: om te praten met Amerikanen die de domper van afgelopen dinsdag komen verwerken.

Als bezoekers horen dat we journalisten uit België zijn, willen sommigen graag hun frustratie delen over president-elect Trump. "Heel Europa denkt nu zeker dat wij gek zijn geworden", zegt een vrouw die even naast ons komt staan. "Maar jullie moeten weten dat slechts de helft van de Amerikanen gek is. De andere helft heeft de verkiezingen verloren."

Lees de reportage: "Jefferson en Trump zouden over alles bekvechten"

Beeld Tim Coppens

Koen Vidal, Jef Boes en Tim Coppens doorkruisen nog steeds het zuiden van de VS. Het is ongebruikelijk stil in de camper, nu. Op Jimi Hendrix na.

Journalist Maarten Rabaey is in Washington DC, waar wordt geprotesteerd tegen president Trump. "Hij is hier niet welkom."

"Ik ben bang voor Trump en ik begin steeds meer te denken dat hij gaat winnen", vertelt Phil aan onze journalist Koen Vidal. Hij is ter plaatse in Charlesville.

Lees: "Damn, ik heb vandaag niet gestemd omdat ik achter de bar moest staan. Ik had beter gestemd"

In Washington DC wordt tijdens de 'Country over Party'-party in het Lincoln-restaurant gejuicht als Hillary Clinton staten binnenhaalt... door honderden Republikeinen. 'Het is kiezen tussen vier jaar migraine met Hillary Clinton of terminale kanker met Donald Trump', zegt Republikein Andrew Weinstein, de organisator van de #Nevertrump-campagne aan journalist Maarten Rabaey.

Lees: Republikeinse #Nevertrump-campagne supportert voor HillaryHet stembureau aan de Piedmont elementary school, Charlestone, West-Virginia. Een zwarte vrouw stapt naar buiten met haar zoontje aan de hand. “She's the one!”, roept ze ons toe. “Leve Hillary! Zij is de enige die ons een toekomst gaan geven. Have a good day gentlemen.”

De reportage van Koen Vidal, Jef Boes en Tim Coppens: "Trump zal goed zijn voor de Belgen"Onze journalisten in de VS vroegen aan gewone Amerikanen op wie zij vandaag zullen stemmen, en waarom.

Zo stemt de man/vrouw in de straat

WC Taylor: "Ik ga niet stemmen op die ellendige eikels"Beeld Jef Boes/Tim Coppens

Koen Vidal praat in de VS met Trump-stemmers. "Hun stemgedrag is vaak te verklaren met drie woorden: abortus, homohuwelijk en vrij wapenbezit. Veel Trump-kiezers zijn diepgelovige patriotten en praten met bijzonder veel emotie over deze drie thema's."

Het is voor Clinton zaak om bij een overwinning antwoorden te zoeken voor de tegenstellingen tussen progressieven en conservatieven in de VS, schrijft hij.

Wapencontrole: het is een thema dat bij veel Amerikanen gevoeliger ligt dan jobs en gezondheidszorg. Na een bezoek aan een wapenshow in Tennessee is een ding duidelijk: pro-Gun is 100 procent contra-Clinton, stellen onze journalisten vast.

Lees de reportage: "Ik kwam met een wapen uit de baarmoeder"Work, work, work: Jef Boes en Tim Coppens zijn druk aan het monteren.

Moeders van Afro-Amerikaanse jongeren die omkwamen bij confrontaties met agenten of burgerwachten kwamen dit weekend samen in Washington DC. Maarten Rabaey sprak met hen. "Ik ga absoluut stemmen. We hebben gevochten voor stemrecht. En niet alleen dat: ik hou niet van Donald Trump. Punt."Hunter Garstin uit Tennessee heeft gestemd voor Donald Trump. "Dit zijn de belangrijkste verkiezingen sinds lang. Het zal ons land veranderen. Ik wil miner bemoeienis van de overheid, ik wil dat mensen beloond worden voor hun succes", zegt de jongen aan onze journalisten in de VS. "Ze zouden elke cent die ze verdienen moeten houden. De veiligheid van Amerika is het allerbelangrijkste."

Toch is Garstin ook kritisch over Trump. "Ik geloof zelf niet alles wat hij zegt, maar ik denk dat je echt moet kijken naar de basiswaarden van beide kandidaten. En dan kan ik me beter vinden in Donald Trump en zijn beleid, dan in dat van Hillary Clinton."Dollywood, het pretpark van de wereldberoemde zangeres Dolly Parton, is een belangrijke reddingsboei voor het achtergestelde Tennessee. Jaarlijks passeren hier 2,5 miljoen Amerikanen uit alle hoeken van het land. Een goede plaats om vrouwelijke bezoekers te vragen naar het belang van vrouwenrechten in deze presidentiële race vol machopraat en seksschandalen.

"Willen wij Trump echt als rolmodel?" Lees de volledige reportage.

Beeld Jef Boes / Tim Coppens
Beeld Maarten Rabaey

Maakt de verwachte grote opkomst van latino’s dinsdag het verschil op verkiezingsdag? De kans is groot, zegt Janet Hernandez van hun grootste belangengroep vanuit Washington tegenover Maarten Rabaey. Clinton krijgt de voorkeur, maar vergis u niet: ook het wantrouwen tegenover de Democraten is groot.

Lees de volledige reportage hier.

Beeld REUTERS

In Oak Ridge Tennessee, de geboorteplaats van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, maken zelfs Trump-kiezers zich zorgen over het feit dat hun kandidaat binnenkort wel eens de controle zou kunnen krijgen over de rode knop van het kernarsenaal. “Tja, Donald kan soms nogal onvoorspelbaar en impulsief zijn. Ik weet het.”

De volledige reportage leest u hier.

Beeld Tim Coppens.


De polarisering in de VS splitst ook de fans van country. "Je hebt de gasten die over pick-ups, sixpacks en kontjes zingen en je hebt zangers die de diepe roots willen koesteren. Net twee stammen die niets meer met elkaar te maken willen hebben."

Lees hier het volledige verhaal.

Beeld Jef Boes/Tim Coppens


De Amerikaanse millennialgeneratie (18-35 jaar) kan in deze verkiezingen in stemmenaantal voor het eerst even zwaar doorwegen als de babyboomers (51-70 jaar). Wat millennials verwachten? De debatclub van de Georgetown University ziet één grote uitdaging: "Hillary- en Trump-kiezers weer dichter bij elkaar brengen."

Lees het volledige stuk van Maarten Rabaey in onze Pluszone.

Beeld reuters

Volgende week wordt Amerika verdeeld in rode (Republikeinse) en blauwe (Democratische) staten, maar op een ballroomavond in Washington DC kunnen blauw- en roodhemden het nog best met elkaar vinden, stelt Maarten Rabaey vast.

Beeld Maarten Rabaey

Onze journalisten houden ondertussen halt in de hoofdstad van de country: Nashville, Tennessee.

Een nieuw kostuum bemoeilijkt de bewegingsvrijheid in de camper van de roadtrippers...

Lees de reportage van Koen Vidal in het Space & Rocket Center in Huntsville, Alabama.

Het indrukwekkende Space & Rocket Center in Huntsville, Alabama is de perfecte plaats om Amerikanen te vragen hoe hun land opnieuw groots kan worden. How can America become great again? De antwoorden verschilden met die van Trump. "We moeten innoveren om de planeet te beschermen."

Lees de reportage van Koen Vidal: "Make America great again? Als we de wereld omhelzen"

Beeld Jef Boes / Tim Coppens


Sinds Donald Trump hen beledigde, nam het aantal haatmisdrijven tegen Amerikaanse moslims dramatisch toe. "Bijna alle moslims gaan nu voor Hillary stemmen." Maarten Rabaey sprak met toplobbyist Robert McCaw van de Council om American Islamic Relations (CAIR), de belangrijkste belangenvereniging van Amerikaanse moslims. "Het zal wel niet zijn doel geweest zijn, maar Trump bracht de Amerikaanse moslims wel samen in protest."

Lees het interview hier: "Trumps haat stuwt moslims naar stembus"

The American way of life? Rijden in een... Hyundai. Donald Trump mag dan tegen globalisering en import van Aziatische wagens zijn, maar in typische Trump-staten als Alabama en Tennessee zorgen automakers als Hyundai en Nissan voor tienduizenden jobs. Al verandert die tegenstelling blijkbaar niets aan het kiesgedrag.

Lees de reportage van Koen Vidal: De Aziatische auto's die de economie in het Zuiden redden"Wie ook verkozen wordt op 8 november, diegene zal te maken krijgen met kreupele infrastructuur. Veiligheidswerken zijn nodig in het metronetwerk van DC", schrijft Maarten Rabaey op Instagram.

Beeld Maarten Rabaey

Een bekentenis van journalist Koen Vidal:

Donald Trump kan nog altijd winnen, zegt peilinganaliste Karlyn Bowman van het American Enterprise Institute. Maar hoe dan ook dreigt de Republikeinse partij uit elkaar te vallen. "De interne verschillen zijn zo groot dat er al gesproken wordt over de vorming van een nieuwe conservatieve partij", zegt ze in een interview met Maarten Rabaey.

Lees: De Republikeinse partij dreigt uit elkaar te vallen (+)

The American way of life? Rijden in een... Hyundai. Donald Trump mag dan tegen globalisering en import van Aziatische wagens zijn, maar in typische Trump-staten als Alabama en Tennessee zorgen automakers als Hyundai en Nissan voor tienduizenden jobs. Al verandert die tegenstelling niets aan het kiesgedrag.

Onze reporters gingen langs in Montgomery, Alabama. Niemand die ze aanklampten over deze kwestie, volgt de redenering van Trump. "Waarom zouden we? De Hyundai is toch ook een Amerikaanse auto? Hij wordt in Alabama gebouwd."

Lees het artikel: De Aziatische auto's die de economie in het Zuiden redden (+)

Beeld Jef Boes/Tim Coppens

Onze reporters gingen langs in Selma, waar Martin Luther King en zijn aanhangers de beslissende slag voor het stemrecht voor zwarten leverden. "Na de verkiezing van Obama leefden velen met de illusie dat we plotseling in een post-raciale samenleving waren beland. Maar voor mij onthulde die situatie vooral hoe diep racistisch dit land nog steeds is."

Bekijk de reportage:Beeld Maarten Rabaey
Beeld Maarten Rabaey

Ondanks het FBI-onderzoek kijkt invloedrijk Hillary-fondsenwerver Ankit Desai - goed voor zo'n 2 miljoen - vol vertrouwen de verkiezingsdag tegemoet. "Onze politiek is nu eenmaal keiharde business. Hillary is onze Iron Lady. Ze zal een grootse presidente worden", zegt hij in een interview met Maarten Rabaey in Washington DC.

Hillary's man van 2 miljoen: "De kaarten zijn nu al geschud"

Ankit Desai.Beeld rv

Hoewel Amerikanen uit het diepe zuiden Donald Trump een afschuwelijke kandidaat vinden, zullen ze toch op hem stemmen. Want Hillary Clinton is de antichrist. "We oordelen niet over homoseksuelen, we proberen ze weer op Gods pad te brengen, net zoals alcoholisten en overspeligen."

Deel 2 van onze road trip van Selma naar Washington DC: vandaag in Montgomery.

Beeld Jef Boes / Tim Coppens


De DM-crew rijdt over de historische route van de burgerrechtenmars van Selma naar Montgomery.Koen Vidal reist samen met fotografen Tim Coppens en Jef Boes van Selma, Alabama naar Washington DC, en maakt daarbij 10 tussenstops. Maarten Rabaey verslaat de race naar het Witte Huis vanuit Washington D.C. Dit is de route van onze reporters (scroll om in te zoomen en klik op de icoontjes voor meer details).

"Wie op 8 november ook de president wordt, zowel ter linker- als ter rechterzijde zullen miljoenen gefrustreerde kiezers achterblijven."

Dat zeggen Koen Vidal en Maarten Rabaey in een opiniestuk.

Maarten Rabaey en Koen Vidal.Beeld Jef Boes

In Selma leverden Martin Luther King en zijn aanhangers de beslissende slag voor het stemrecht voor zwarten. Anno 2016 hangt de schaduw van Trump boven de zuidelijke stad. "Het probleem met Trump is dat hij vol nostalgie naar een verleden wil terugkeren waarbij één groep alle genot over de wereld krijgt."

Lees de reportage van Koen Vidal nu online in de pluszone, en morgen in uw krantOnder een stralende hemel begeven roadtrippers Koen Vidal, Jef Boes en Tim Coppens zich naar de volgende stop. Ze leggen - met de wagen - de route af waarop de burgerrechtenmars van Selma naar Montgomery zich afspeelde.Ontdek de reportage vanuit Selma vanavond in de pluszone, of morgen in uw krant.

Selma, a nice place to live.Beeld Tim Coppens
Jesus Christ. Follow him.Beeld Jef Boes


Vliegen: van Brussel naar Chicago naar Alabama.

Koen Vidal, journalist bij De Morgen, ziet de roadtrip zonnig tegemoet.Beeld Jef Boes
Het (ongetwijfeld uitermate gezellige) Historic Selma Hotel.Beeld Jef Boes

Volg alle ontwikkelingen van onze America-crew vanaf 30 oktober in dit liveblog.

De DM-America-crew.Beeld DM

Terwijl verslaggever Maarten Rabaey analyses en vlijmscherpe interviews verzorgt vanuit Washington DC, doorkruisen journalist Koen Vidal en foto- en cameramannen Jef Boes en Tim Coppens het conservatieve zuiden. Op zoek naar wat er echt leeft bij de Trump-fanaten en Clinton-supporters in de bible belt van de VS.

Onze America-crew wil met unieke verslaggeving en een niet-evidente roadtrip naast de grote verhalen ook de kleine kantjes van de meest bevreemdende Amerikaanse kiescampagne ooit blootleggen. In woorden, foto en video.

Vanaf vrijdag 28 oktober tot en met zaterdag 12 november, elke dag in De Morgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234