Donderdag 09/02/2023

Griekse crisis

Teruglezen - Coalitiepartner steunt Tsipras niet meer: "Coup onder leiding van Duitsers"

Demonstranten protesteren tegen besparingen. Beeld PHOTO_NEWS
Demonstranten protesteren tegen besparingen.Beeld PHOTO_NEWS

• Na 17 uur onderhandelen zijn de leiders van de eurolanden tot een unaniem akkoord gekomen
• "Grexit is ding uit het verleden", reageert Tsipras
• De eurogroep heeft gisteren 'snoeiharde' voorwaarden geformuleerd waaraan eventueel akkoord met Grieken moet voldoen
• ECB verhoogt de steun aan de Griekse banken niet

23.03 - Grieken protesteren tegen het akkoord

Honderden Grieken zijn vanavond samengekomen voor het Griekse parlement om te betogen tegen het akkoord. Ze vinden dat hun premier Tsipras hen in de steek laat, en hen zelfs verraden heeft. De betogers zien de besparingen en hervormingen in ruil voor 86 euro miljard noodsteun niet zitten.

Een van de betogende leerkrachten vergelijkt het akkoord met een staatsgreep. "Tsipras vroeg wat het volk wilde, wij hebben geantwoord. Maar wat er nu in Brussel gebeurd is, is gewoon verraad".

Premier Alexis Tsipras bij aankomst in Athene. Beeld AP
Premier Alexis Tsipras bij aankomst in Athene.Beeld AP

21.55 - 'Nieuw Grieks steunpakket duurt weken'

De onderhandelingen over een nieuw steunpakket voor Griekenland zullen nog weken in beslag nemen. Dat zei de herkozen voorzitter van de eurogroep minister Dijsselbloem, maandag in Brussel. "Eerder vier dan twee weken", zo liet Dijsselbloem optekenen. "En daarmee ben ik nog optimistisch."

Nu de kaarten opnieuw zijn geschud is het aan het Griekse parlement om de nieuwe hervormings- en bezuinigingsvoorstellen goed te keuren. Daarnaast moet ook nog een reeks nationale parlementen akkoord geven. Pas daarna kunnen onderhandelingen over een nieuw pakket steunmaatregelen plaatsvinden.

De ministers van de eurozone bespraken maandag over een overbruggingskrediet, waarmee Griekenland aan haar acute financiële behoefte kan voldoen. Volgens EU-commissaris voor Monetaire Zaken Pierre Moscovici moet Athene deze maand 4,2 miljard euro betalen aan de schuldeisers. Geld dat het land niet op de plank heeft liggen.

21.49 - Griekse minister hoopvol over ECB-steun

Volgens de Griekse minister van Economisch Zaken George Stathakis is het slechts een kwestie van tijd voordat de ECB de steun aan de Griekse banken weer verlengt. Hij zei vertrouwen te hebben in een goede afloop woensdag, als het Griekse parlement zich beraadt over de nieuwe hervomings- en bezuinigingsmaatregelen.

De Europese Centrale Bank (ECB) besloot maandag het bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend niet te verhogen. De ECB heeft het maximale bedrag dat via de Griekse centrale bank aan noodsteun (ELA) kan worden verleend al ruim twee weken niet meer verhoogd.

Gaan de Griekse parlementariërs akkoord, dan zullen ook de banken weer spoedig toegang krijgen tot de noodsteun, aldus de minister. Hij liet daarbij optekenen dat de begrotingsaanpassingen lichter zijn dan voorheen.

20.25 uur - "Tsipras wil regering herschikken"

De Griekse regeringsleider Alexis Tsipras is volgens verschillende Griekse media van plan om zijn regering te herschikken. Daarmee zou hij reageren op de aankondiging van talrijke parlementsleden van de linkervleugel om tegen de besparingsmaatregelen te stemmen.

Mogelijk moeten minister van Energie Panagiotis Lafazanis en minister voor Sociale Zaken Dimitris Stratoulis opstappen, klinkt het eensluidend bij verschillende Griekse media vanavond. Zij gelden als leiders van de linkervleugel van de Syriza-alliantie en controleren een groep van 40 parlementsleden. Syriza telt in totaal 149 zitjes in het parlement. Woensdag stemt het Griekse parlement voor een eerste bundel van besparings- en hervormingsmaatregelen.

Het Griekse ministerie van Financiën bevestigde intussen dat de banken in Griekenland nog tot en met woensdag dichtblijven. De banken in Griekenland zijn al twee weken dicht, omdat ze ten onder dreigden te gaan aan de grote onzekerheid over de toekomst van het land. Vorige week woensdag werd gemeld dat de banken nog tot maandag gesloten zouden blijven. Die termijn is nu dus verlengd tot en met 15 juli.

null Beeld ANP
Beeld ANP

19.08 uur - "Coalitiepartner steunt Tsipras niet"

De kleine partij Onafhankelijke Grieken heeft bevestigd het akkoord met de Europese geldschieters niet te steunen. Volgens AP noemt de partij het akkoord "een coup onder leiding van de Duitsers".

Premier Tsipras heeft met zijn partij Syriza 149 zetels in het parlement van 300 zetels. Kammenos hielp hem aan dertien zetels extra voor de meerderheid. Nu moet de premier voor een meerderheid bij de oppositie aankloppen.

Dat deed hij afgelopen week met succes. Binnen Syriza heerst ook veel weerstand tegen de deal waar Tsipras mee is thuisgekomen. De verkiezingsbeloften van de partij was: geen bezuinigingen meer en pijnlijke maatregelen terugdraaien. Daar komt Tsipras nu op terug om Griekenland in de eurozone te houden.

Alexis Tsipras. Beeld EPA
Alexis Tsipras.Beeld EPA

18.52 - Griekse ambtenarenvakbond kondigt 24 urenstaking aan

De Griekse ambtenarenvakbond roept haar leden op om woensdag deel te nemen aan een 24-urenstaking. Dat meldt persagentschap AFP. De vakbond doet dat in een reactie op het zware besparingsbeleid waaraan de Grieken zich zullen moeten onderwerpen op basis van het bereikte akkoord. Woensdag is de dag dat het Griekse parlement een reeks wetten moet stemmen om de vereiste hervormingen in hun land van start te laten gaan.

18.03 - Dijsselbloem herkozen

De Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem behoudt zijn Europese bijbaan. Hij werd herkozen als de voorzitter van het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden, verenigd in de eurogroep. Hij krijgt een nieuwe termijn van 2,5 jaar, dat maakte Luxemburg dat het roulerende voorzitterschap van de EU houdt, via Twitter bekend.

Dijsselbloem versloeg de enige andere tegenkandidaat, de Spanjaard Luis de Guindos.

Jeroen Dijsselbloem is herkozen als voorzitter van de Eurogroep. Beeld AFP
Jeroen Dijsselbloem is herkozen als voorzitter van de Eurogroep.Beeld AFP

17.45 uur: IMF bereid tot steun

Het IMF is bereid om met Griekenland en zijn Europese schuldeisers te werken aan een oplossing van de Griekse schuldencirisis, nu er een akkoord is over een nieuw steunprogramma. Dat heeft een woordvoerder vandaag laten weten: 'Het IMF staat klaar om met de Griekse autoriteiten en de Europese partners om deze belangrijke stap kracht bij te zetten.'

"The IMF stands ready to work with the Greek authorities and
the European partners to help move this important effort
forward," he said in a brief statement.

Christine Lagarde, directeur van het IMF. Beeld ANP
Christine Lagarde, directeur van het IMF.Beeld ANP

17.03 uur - Michel: "Behoorde niet tot hardliners die Grexit wou"

Premier Charles Michel heeft vanmiddag in de Kamer ontkend dat hij, zoals enkele gerenommeerde buitenlandse kranten beweren, tot het kamp van hardliners behoorde die voorstander waren van een Grexit. "Samen met zes of zeven collega's heb ik geprobeerd om de standpunten te verzoenen, om drama's, het totale failliet of avonturen te vermijden. Ik het geprobeerd een nuttige rol te spelen", antwoordde hij op vragen van onder meer Steven Vanackere (CD&V) en Dirk Van der Maelen (sp.a). "Wij zijn altijd van mening geweest dat Griekenland in de eurozone moet blijven", benadrukte Michel.

Charles Michel zei opgelucht te zijn over het akkoord dat afgelopen nacht bereikt werd. De tekst zal Griekenland een derde substantieel hulpplan ter beschikking stellen, alsook de middelen om de groei opnieuw aan te wakkeren. Voor de eurozone moet het akkoord ervoor zorgen dat het vertrouwen tussen Grieken en zijn schuldeisers hersteld wordt, stelde de premier.

De oppositie had zware kritiek op het bereikte akkoord. Volgens Stéphane Crusnière (PS) gaat het om een breuk met het verleden en heeft de Europese Raad een einde gemaakt aan de solidariteit. Dirk Van der Maelen hekelde de Januskop van Michel-I: voor de camera's zeggen tegen de Grexit te strijden, maar binnenkamers het tegendeel doen. Europa heeft een keiharde slag gekregen, vond de sp.a'er.

Voor Meyrem Almaci is het enige lichtpunt van het akkoord dat een Grexit vermeden is. Het zal zorgen voor problemen en chaos, waarschuwde ze.

16.40 uur - Extreemlinks wil betogen tegen akkoord

Een extreemlinkse partij heeft in Athene opgeroepen tot een demonstratie tegen het jongste akkoord tussen Griekenland en de overige eurolanden over de financiering van de Griekse schuldenlast met een nieuw hulppakket.

Antarsya (Antikapitalistische Linkse Bond voor de Omverwerping) zei in een verklaring dat het een kritiek uur is voor iedereen die een links beleid wil. Daarom moet er voor het parlementsgebouw betoogd worden tegen de stap van premier Alexis Tsipras om na maanden dralen toch toe te geven aan de strenge eisen van geldschieters, vooral Duitsland.

15.40 uur - Eurogroep begonnen

De vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden is begonnen in Brussel. Er wordt vandaag gesproken over de brugfinanciering voor Griekenland.

Daarnaast vindt de verkiezing over het voorzitterschap van de eurogroep plaats. De huidige voorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt "zeker" een kans te maken.

Eurovoorzitter Jeroen Dijsselbloem (tweede van rechts) omringd door de Duitse minister van Financiën Schäuble (tweede van links). Beeld EPA
Eurovoorzitter Jeroen Dijsselbloem (tweede van rechts) omringd door de Duitse minister van Financiën Schäuble (tweede van links).Beeld EPA

15u30 - "Tusk redde Griekenland"

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk zou op het laatste moment een Grexit hebben voorkomen. Om zes uur vanmorgen wezen volgens de Financial Times alle aanwijzingen erop dat Griekenland de eurozone zou verlaten, totdat Tusk ingreep.

De Griekse premier Alexis Tsipras en de Duitse bondskanselier Angela Merkel waren tot de conclusie gekomen dat ze op een dood spoor zaten. De leiders waren volgens de Financial Times al op weg naar de deur toen Donald Tusk de misschien wel historische woorden "Sorry, maar geen denken aan dat jullie deze kamer verlaten" uitsprak.

Het breekpunt was de privatiseringsfonds en de verkoop van de Griekse staatsbezittingen. Merkel wilde dat de 50 miljard die door de verkoop van de bezittingen vrijkomen, besteed zou worden aan het afbetalen van de schuld, Tsipras vond dat een nationale vernedering. Zijn alternatief was een kleiner fonds dat besteed zou worden aan investeringen in Griekenland.

De Franse president François Hollande zou Merkel en Tsipras gesommeerd hebben om in het kantoor van Tusk tot een compromis te komen. "Vanuit Duitsland was er sterk de drang om tot een Grexit te komen," zei Hollande na afloop. "Ik weigerde die uitkomst."

Volgens bronnen tegen de Financial Times werd Tsipras keihard aangepakt tijdens de vergadering. "Ze hebben Tsipras gekruisigd," zei een van de aanwezigen na afloop.

Donald Tusk. Beeld ANP
Donald Tusk.Beeld ANP
Gepensioneerden wachten voor de deuren van de Nationale Bank in Athene tot ze hun pensioen kunnen ophalen. Beeld GETTY
Gepensioneerden wachten voor de deuren van de Nationale Bank in Athene tot ze hun pensioen kunnen ophalen.Beeld GETTY

14.32 uur - "Eurogroepverkiezing gaat gewoon door"

De huidige eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem meldt dat de verkiezingen over het voorzitterschap vanmiddag tijdens de eurogroep gewoon doorgaan. De Nederlander hoopt te worden herkozen en die kans is best groot, meldt correspondent Marc Peeperkorn van de Volkskrant. Dijsselbloem krijgt vermoedelijk de steun van tweederde van zijn collega-ministers. De enige tegenkandidaat is de Spaanse minister De Guindos.

Daarnaast bespreekt de eurogroep vanmiddag de brugfinanciering die nodig is om Griekenland van geld te voorzien.

Jeroen Dijsselbloem hoopt herkozen te worden als voorzitter van de eurogroep. Beeld AP
Jeroen Dijsselbloem hoopt herkozen te worden als voorzitter van de eurogroep.Beeld AP

14.14 uur - ECB verhoogt steun aan Griekse banken niet

Men had in Griekenland gehoopt om in ruil voor het strenge pakket vandaag extra noodsteun voor de Griekse banken te krijgen. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) buigt niet: er komt geen extra geld. Het bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend wordt niet verhoogd. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De ECB heeft het maximale bedrag dat via de Griekse centrale bank aan noodsteun (ELA) kan worden verleend al ruim twee weken niet meer verhoogd. Mede daardoor zijn de Griekse banken al twee weken dicht. Vlak voor het bericht over het nieuwe ECB-besluit naar buiten kwam, maakte het Griekse ministerie van Financiën al bekend dat de banken voorlopig nog dicht blijven.

Griekenland bereikte vanmorgen na een urenlange vergadering een akkoord met de andere eurolanden, waardoor het land weer uitzicht kreeg op nieuwe financiële hulp. In ruil daarvoor moet het Griekse parlement voor woensdag een reeks bezuinigings- en hervormingsmaatregelen aannemen.
Mogelijk wacht de ECB op de uitkomst van dat proces, voordat eventueel wordt besloten de noodsteun voor de banken weer te verhogen.

Een andere mogelijkheid is dat wordt gewacht op overeenstemming binnen de eurogroep over een overbruggingskrediet voor Griekenland. Daarmee moeten financiële problemen worden voorkomen in de tijd die nodig is om het nieuwe steunpakket voor de Grieken in elkaar te zetten.

Met het geld moet Griekenland onder meer in staat worden gesteld om op 20 juli leningen af te lossen die in handen zijn van de ECB. De ministers van Financiën van de eurolanden praten vanmiddag over het overbruggingskrediet.

Een van de hete hangijzers is de oprichting van een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van Griekse staatseigendommen. De opbrengsten daarvan moeten deels worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren.

ECB-topman Mario Draghi. Beeld EPA
ECB-topman Mario Draghi.Beeld EPA

14.10 uur - Banken blijven dicht

De banken in Griekenland blijven voorlopig nog dicht. Dat meldt een woordvoerder van het Griekse ministerie van Financiën. De banken in Griekenland zijn al twee weken dicht, omdat ze ten onder dreigden te gaan aan de grote onzekerheid over de toekomst van het land. Vorige week woensdag werd gemeld dat de banken nog tot maandag gesloten zouden blijven. Die termijn wordt verlengd, maar hoe lang de deuren nog gesloten blijven is vooralsnog onduidelijk.

14.03 uur - Reacties uit Athene

"De reacties hier zijn minder woedend dan misschien werd verwacht", zegt Volkskrantcorrespondent Sarah Venema vanuit Griekenland. En de woede die er is, richt zich vooral op Brussel.

De Griekse premier Tsipras heeft zijn krediet nog niet verspeeld bij zijn volk, zo lijkt het. De bevolking zei eerder in een referendum 'nee' tegen strenge bezuinigingsmaatregelen uit Brussel. De deal die nu voor ligt, stelt nog veel striktere eisen. Maar, zegt Venema: "de mensen die ik spreek, zijn niet boos op Tsipras. Hij heeft gedaan wat hij kon, maar stond met zijn rug tegen de muur, is de gedachte."

Tsipras' grootste zorg is zijn eigen achterban. "De wetten de komende dagen door het parlement krijgen, moet met de steun van de oppositie wel lukken", verwacht Venema. "Maar Syriza is intern behoorlijk verdeeld: zelfs een aantal ministers zullen tegen deze deal zijn." In het Griekse parlement stemmen de ministers mee, er is geen dualisme.

"Een vakbondsleider, aangesloten bij Syriza, vertelde me dat hij wel boos is. En zo zullen er meer dissidenten binnen de partij zijn", zegt Venema. "Het is nog afwachten of er veel mensen afkomen op demonstraties tegen de deal." De meeste Grieken lijken opgelucht over het feit dat er eindelijk een akkoord ligt, maar "het is gelatenheid met een bittere nasmaak", besluit Venema.

Mogelijk zal Tsipras een nieuwe regering vormen, een soort regering van nationale eenheid met de oppositiepartijen die hem steunen. Dan zal de huidige regering worden gebroken.

Een man loopt langs een poster van de Duitse minister van Financiën Schäuble. Beeld AP
Een man loopt langs een poster van de Duitse minister van Financiën Schäuble.Beeld AP

13.51 - 'It ain't over 'till the fat lady sings'

Op de Griekse televisie wordt momenteel een klassiek concert uitgezonden. Een open deur voor een grapje.

13.27 uur - "Grieks parlementsvoorzitter is obstakel"

De Griekse parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou kan een obstakel vormen voor het snel aannemen van wetgeving die de Europese schuldeisers verlangen. De voorzitter is lid van van de Coalitie van Radicaal Links (Syriza) en heeft herhaaldelijk betoogd dat ze de schulden van haar land "volstrekt illegaal, hatelijk en onhoudbaar vindt". De Europese schuldeisers zijn volgens haar afpersers.

Partijgenoot en premier Alexis Tsipras moet snel een reeks maatregelen door het parlement loodsen om een extra noodkrediet van 85 miljard euro te krijgen en Griekenland binnen de eurozone te houden. Volgens de Griekse krant To Vima vrezen kringen rond Tsipras dat de parlementsvoorzitter de behandeling van de wetsvoorstellen gaat rekken.

Een aantal parlementariërs overweegt een motie van wantrouwen in te dienen die met hulp van de oppositie Konstantopoulou van haar strategische zetel zou beroven. Ze heeft zelf al duidelijk gemaakt niet vrijwillig op te stappen.

De Griekse parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou. Beeld EPA
De Griekse parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou.Beeld EPA

13.20 uur - Varoufakis: 'Grexit was breekpunt'

Oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis zegt in een interview met New Statesman (afgenomen vóór het akkoord) dat hij zijn ministerspost heeft afgestaan omdat hij en premier Tsipras uit elkaar waren gedreven. Varoufakis wilde een hardere politiek voeren, zelfs zover dat een Grexit bespreekbaar zou zijn. Tsipras daarentegen zou gezegd hebben dat Griekenland er niet toe in staat is om zelf een nieuwe munt op te zetten.

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Beeld AFP
De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.Beeld AFP

13.04 uur - Michel: "Ik was de eerste die besefte dat er een akkoord was"

Premier Charles Michel was de eerste die het Griekse akkoord wereldkundig maakte. Hij deed dat nog voor er ook effectief een akkoord lag, zo vertelt hij aan La Libre Belgique. Er was geen afspraak dat België het nieuws naar buiten zou brengen, geeft Michel aan.

"We waren de laatste probleempunten aan het redigeren. De discussie was aan het afsluiten en ik heb getweet vanaf het moment dat ik voelde dat het goed zat. Ik was er zeker van omdat ik met veel mensen de hele nacht gepraat heb: Tsipras, Hollande, Merkel. Op het moment dat we de laatste versie van de tekst ontvingen, begreep ik dat het goed zat. Ik was de eerste die besefte dat er een akkoord was."

Premier Charles Michel maakte het akkoord wereldkundig. Beeld PHOTO_NEWS
Premier Charles Michel maakte het akkoord wereldkundig.Beeld PHOTO_NEWS

12.24 uur - Renzi: akkoord was niet vanzelfsprekend

De Italiaanse premier Matteo Renzi zegt tijdens een persconferentie in Brussel dat er momenten waren tijdens de marathonvergadering dat hij erop gegokt had dat de onderhandelingen zouden mislukken. Er vond "een echte discussie plaats".

Dat er nu toch een akkoord op tafel ligt, is volgens hem niet alleen te danken aan de leidende rol van Duitsland, al erkent hij dat het land "een andere benadering heeft".

Renzi heeft zijn steun uitgesproken voor het feit dat het fonds dat erop toeziet dat Griekse staatsbezittingen (ter waarde van vijftig miljard) worden verkocht vanuit Athene wordt gerund en niet vanuit Luxemburg, zoals eerder werd voorgesteld. Een dergelijke stap zou "een vernedering" zijn geweest voor Griekenland, stelt Renzi.

De Italiaanse premier Matteo Renzi. Beeld AP
De Italiaanse premier Matteo Renzi.Beeld AP

11.43 uur - Rusland verwelkomt akkoord over Griekenland

Rusland verwelkomt "elk compromis dat Griekenland en de Europese Unie helpt". Dat zei een woordvoerder van het Kremlin in reactie op de ontwikkelingen in Brussel.

De zegsman herhaalde dat Griekenland niet aan Rusland om financiële steun heeft gevraagd. Wel staat Rusland klaar om een samenwerking met Athene te ontwikkelen.

11.26 uur - Griekse crisis splijt Europa in noord en zuid

De vraag van de Griekse regering naar een derde reddingsplan is uitgemond in een schisma waarbij de historische as Frankrijk-Duitsland zware averij oploopt. Europa is verdeelder dan ooit nu Athene onder curatele wordt geplaatst.

The Guardian visualiseerde de Europese kampen.

11.20 uur - Volledige tekst akkoord

De volledige tekst van het akkoord dat de eurogroep vanochtend heeft gesloten met de Grieken kunt u hieronder lezen.

11.10 uur - Wat staat Tsipras te doen?

• Voor woensdag moet een aantal wetten door het Griekse parlement worden geloodst. Onder andere over het versimpelen en deels verhogen van de btw, bezuinigingen op de pensioenen en het onafhankelijk maken van het nationale statistiekbureau (bij ons het CBS).

• Om hierin te slagen, moet Tsipras waarschijnlijk op zoek naar nieuwe politieke partners, zo mogelijk door een regering van nationale eenheid te vormen. Zijn Syriza-partij is intern verdeeld.

• Als de voorstellen van de eurolanden door het Griekse parlement worden aangenomen, dan kan het parlementaire proces in andere lidstaten van start gaan.

• De parlementen van Finland, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Slowakije en Estland moeten instemmen met nieuwe gesprekken over steun aan Griekenland uit het ESM-fonds, zo meldt The Guardian.

• Dan kan het Griekse parlement opnieuw aan de slag. Verdere wetgeving over implementatie en om in aanmerking te komen voor overbruggingskrediet om de ECB te betalen moet dan worden aangenomen.

11.08 uur - Correspondent: "Dit is echt een zwaar pakket"

De Griekse premier Tsipras claimde vorige week nog dat het ferme "nee" van het Griekse volk zijn onderhandelingspositie zou versterken. Dat blijkt nu totaal onwaar, zegt de Volkskrant-correspondent Marc Peeperkorn vanuit Brussel: "Dit is echt een zwaar pakket voor Griekenland."

Het akkoord betekent dat Tsipras onder strikte voorwaarden in drie dagen tijd vier wetten door zijn eigen parlement moet loodsen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet hij delen van het akkoord als overwinning zien te verkopen. "Dat wordt lastig", zegt Peeperkorn. "Maar er zijn onderdelen die positief zijn uit te leggen. Zo komt er een fonds waar voor vijftig miljard aan Griekse staatsbedrijven worden ondergebracht." De opbrengst daarvan gaat voor de helft naar de rekapitalisering van banken, een kwart gaat naar de aflossing van de staatsschuld en het laatste kwart mag worden geïnvesteerd in eigen land.

Of Griekenland die vijftig miljard ook echt binnen weet te halen, is nog maar de vraag: "Het is een illusoir bedrag. Het is fictie."

11.00 uur - Beurzen gaan hoger

De Europese beurzen zijn met winsten van 1 procent en meer geopend, net nadat de leiders van de eurolanden een akkoord hadden bereikt over de Griekse crisis. De Brusselse sterindex Bel20 startte de dag met een winst van 1,1 procent. Bijna alle aandelen noteren momenteel in het groen.

Bel20 op winst. Beeld Beursduivel
Bel20 op winst.Beeld Beursduivel

10.58 uur - Fragmenten uit het akkoord gelekt

Journalist Peter Spiegel van de Financial Times heeft op Twitter enkele passages uit het akkoord gedeeld.

Uit het akkoord blijkt dat de Griekse banken inderdaad weldra zullen opengaan, maar een defnitieve evaluatie komt er pas na de zomer.

Er wordt inderdaad - zoals Tsipras al aangaf - gesproken over schuldherschikking, maar slechts onder strikte voorwaarden en op lange termijn.

Zie hieronder:

10.56 uur - Banken morgen open

De Griekse banken gaan mogelijk morgen opnieuw open. De beperking op maximale afhalingen van 60 euro per dag per Griek blijft wel gehandhaafd.

10.45 uur - Woedende reacties op akkoord

Griekse politici en media reageren furieus op het akkoord dat na een marathonvergadering werd gepresenteerd. De houding van met name Duitsland, maar ook de overige eurolanden en instanties werd veelvuldig vergeleken met het naziregime en de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme.

"Griekenland wordt gewaterboard door de Europese leiders", zei een woordvoerder van de regeringscoalitie tegen tv-zender ANT1. Hij beschuldigde Duitsland er van Europa voor de derde keer in een eeuw in stukken te scheuren. De rechtse krant Demokratia maakte het wel heel bont en kopte 'Griekenland in Auschwitz'. Meer gematigde bladen, zoals de grote krant Ta Nea, hielden het op 'Gordiaanse knoop'.

Onder de noemer #ThisIsACoup spuwden talloze mensen op Twitter ziedende reacties. De Griekse minister van Defensie Panos Kammenos richtte zijn pijlen op Duitsland en stelde dat "ze ons naar de knoppen willen helpen".

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kent het verhaal verliezers noch winnaars. "Het is een typisch Europees arrangement", stelde hij.

Volgens de eerste documenten moet een aantal afspraken, waaronder ingrepen in het belasting- en het pensioenstelsel, uiterlijk 15 juli wettelijk zijn vastgelegd. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft er een flinke dobber aan om de deal in eigen land te verkopen. Het merendeel van de Griekse bevolking verwierp tijdens een referendum verdere hervormingen in ruil voor steun. Tsipras zei toen nog dat het 'nee' van de bevolking hem machtiger maakte aan de onderhandeltafel in Brussel.

10.30 uur - Letterlijk: het statement van Tusk

Herlees: het statement van Donald Tusk, die met kleine oogjes en wankele stem vanochtend de deal kwam voorstellen op een persconferentie.

"Good morning. Today, we had only one objective: to reach an agreement. After 17 hours of negotiations, we have finally reached it. One can say that we have 'agreekment'. Leaders have agreed in principle that they are ready to start negotiations on an ESM programme, which in other words means continued support for Greece."

"There are strict conditions to be met. The approval of several national parliaments, including the Greek parliament, is now needed for negotiations on an ESM programme to formally begin."

"Nevertheless, the decision gives Greece a chance to get back on track with the support of European partners. It also avoids the social, economic and political consequences that a negative outcome would have brought. I welcome the progress and the constructive position of Greece that helps to bring back trust among euro zone partners."

"Following national procedures, the Eurogroup will work with the Institutions to swiftly take forward the negotiations. Finance ministers will also as a matter of urgency discuss how to help Greece meet her financial needs in the short term, so-called bridge-financing."

"I would like to thank the President of the Commission Jean-Claude Juncker and the Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem for their dedication and involvement in this progress. Without your work, today's agreement wouldn't be possible. Thank you."

Jean-Claude Juncker (links), Donald Tusk en Jeroen Dijsselbloem tijdens de persconferentie. Beeld REUTERS
Jean-Claude Juncker (links), Donald Tusk en Jeroen Dijsselbloem tijdens de persconferentie.Beeld REUTERS
Donald Tusk. Beeld AP
Donald Tusk.Beeld AP

10.15 uur - Tsipras: "Grexit behoort tot verleden"

De Griekse premier Tsipras zegt verder dat het akkoord mogelijkheden tot groei biedt, maar dat de implementatie van de deal moeilijk zal zijn. De deal kan volgens Tsipras het land investeringen brengen die Griekenland uit de recessie zal leiden.

De markten zullen volgens Tsipras begrijpen dat een "Grexit een ding uit het verleden is". De last zal nu ook vallen op hen die niet hebben betaald tijdens de crisis. De lasten zullen worden verdeeld op basis van sociale rechtvaardigheid. En, zegt Tsipras, we hebben radicale hervormingen nodig om af te komen van de oude oligarchie.

Alexis Tsipras spreekt de pers toe. Beeld EPA
Alexis Tsipras spreekt de pers toe.Beeld EPA

10.11 uur - Michel: "Hoop en optimisme"

"We hebben een akkoord dat de hoop en het optimisme biedt dat de relatie tussen Griekenland en de andere Europese landen serener wordt", zo heeft premier Charles Michel maandagochtend gereageerd op de overeenkomst die de leiders van de eurolanden na een marathononderhandeling in Brussel hebben bereikt.

Laatste knelpunt in de urenlange gesprekken was het fonds dat de eurolanden willen oprichten om tot 50 miljard euro aan Griekse staatseigendommen te laten renderen of te verkopen. "De Griekse regering wou een deel van dat fonds spenderen aan groeimaatregelen, eerder dan alles te spenderen aan de terugbetaling van schulden", zo deed Michel het relaas. Uiteindelijk is afgesproken dat de Grieken de eerste 25 miljard euro aan inkomsten aanwenden om de herkapitalisatie van de Griekse banken terug te betalen. De resterende 25 miljard wordt verdeeld tussen de terugbetaling van schulden en groeimaatregelen.

Ook problematisch: beslissingen die de Griekse regering de voorbije maanden nam en die indruisen tegen eerdere afspraken met de geldschieters. Vooral de Nederlandse premier Mark Rutte maakte daar een punt van. "Er is geen sprake van dat humanitaire maatregelen worden teruggeschroefd, maar voor alle andere maatregelen moeten er minstens compenserende maatregelen genomen worden", zo onderstreepte Michel.

De deur is volgens de Belgische regeringsleider ook op een kier gezet voor een verlichting van de kolossale Griekse staatsschuld. Indien de Grieken nauwgezet uitvoeren wat de schuldeisers vragen, dan "zal het op een gegeven moment mogelijk zijn om het gesprek aan te gaan over een verlaging van de interestvoeten of een verlenging van de terugbetalingstermijnen", aldus Michel. De premier wees er ook op dat er dringend maatregelen moeten genomen worden om Griekenland de komende weken van liquiditeiten te voorzien. Dat dossier staat maandagmiddag al op de agenda van de ministers van Financiën van de eurozone.

Michel toonde zich tevreden dat het risico op een tijdelijke Grexit uit de definitieve tekst is gehaald. "We hebben gekozen voor solidariteit" en in ruil engageert Griekenland zich in "een proces dat garandeert dat het land zijn verantwoordelijkheid neemt", zo besloot de premier.

Premier Charles Michel. Beeld BELGA
Premier Charles Michel.Beeld BELGA

9.58 uur - Tsipras: zware strijd is gestreden

De Griekse premier Alexis Tsipras zegt dat er "een zware strijd is gestreden" in Brussel en dat de Grieken voor moeilijke beslissingen staan. Ook zegt hij dat de Griekse delegatie "de verantwoordelijkheid heeft genomen om de meest extreme plannen te vermijden die door de conservatieve kringen in Europa" werden voorsteld. Volgens Tsipras hebben ze een "boodschap van waardigheid" naar Europa uitgezonden. "We zullen blijven vechten om weer terug te keren naar groei", en Tsipras denkt dat de financiering op de middellange termijn is veiliggesteld.

De Griekse premier zei verder dat het akkoord mogelijkheden tot groei biedt, maar dat de implementatie van de deal moeilijk zal zijn. De deal kan volgens Tsipras het land investeringen brengen die Griekenland uit de recessie zal leiden. De markten zullen volgens Tsipras begrijpen dat een "Grexit een ding uit het verleden is". De last zal nu ook vallen op hen die niet hebben betaald tijdens de crisis. De lasten zullen worden verdeeld op basis van sociale rechtvaardigheid. En, zegt Tsipras, we hebben radicale hervormingen nodig om af te komen van de oude oligarchie.

De Griekse premier Alexis Tsipras. Beeld BELGA
De Griekse premier Alexis Tsipras.Beeld BELGA

9.54 uur - 'ECB bekijkt steun Griekse banken'

De Europese Centrale Bank (ECB) neemt waarschijnlijk vandaag een nieuw besluit over de noodsteun voor de Griekse banken. Daarbij wordt rekening gehouden met het akkoord dat de eurolanden maandagochtend in Brussel met de Grieken sloten over nieuwe financiële steun, inclusief geld om de banken te versterken.

De Griekse banken zijn al twee weken gesloten, om te voorkomen dat ze ten onder gaan aan de onzekerheid over de toekomst van Griekenland. De sluiting volgde op het besluit van de ECB ruim twee weken geleden om het plafond voor de noodsteun aan de Griekse banken niet verder te verhogen.

Of de steun weer wordt verhoogd, hangt waarschijnlijk af van het vertrouwen dat ECB-bestuurders hebben in de mogelijkheden van de Griekse regering om de beloofde hervormingen en bezuinigingen uiterlijk woensdag door het parlement te krijgen. Een van de hete hangijzers is de oprichting van een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van staatseigendommen. De opbrengsten daarvan moeten deels worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren.

De Griekse banken zijn al twee weken gesloten. Enkel gepensioneerden kunnen er terecht om hun pensioen op te halen. Beeld AP
De Griekse banken zijn al twee weken gesloten. Enkel gepensioneerden kunnen er terecht om hun pensioen op te halen.Beeld AP

9.48 uur - Hollande: "Moedige keuze van Tsipras"

Hollande noemt deze nacht een "goede nacht voor Europa". De president verwacht geen problemen in het Franse parlement over het plan. "Het is in het Franse belang dat Griekenland niet uit de euro zou stappen."

"Griekenland ligt in het hart van onze geschiedenis en onze cultuur. Dat land kan niet uit de euro." Hollande spreekt over een moeilijk debat, maar debatten in Europa zijn "altijd moeilijk". Het debat over de vluchtelingenproblematiek waren volgens Hollande "zwaarder" dan die over Griekenland. "In Duitsland was sterke vraag naar een Grexit. Dat heb ik geweigerd. Europa staat niet in dienst van de publieke opinie."

De Franse president François Hollande. Beeld AFP
De Franse president François Hollande.Beeld AFP

9.47 uur - Vijftig miljard aan staatsbezittingen verkopen

Europgroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft tijdens de persconferentie gezegd dat er sprake was van "wederzijds vertrouwen" en dat "iederen zijn uiterste best heeft gedaan om Griekenland weer op het juiste pad te brengen".

Met de verkoop van Griekse staatsbezittingen zal vijftig miljard euro worden verdiend, meldt Dijsselbloem. "Dit geld gaat gebruikt worden om de schulden af te betalen en de Griekse banken te ondersteunen." Eens de 25 miljard voor de herkapitalisering van de banken is terugbetaald, zal de ene helft van het resterende bedrag worden gebruikt voor schuldaflossing. De andere helft mag de Griekse regering gebruiken voor investeringen in Griekenland, aldus Dijsselbloem.

Over de komende dagen zei Dijsselbloem: "Vanmiddag gaat de eurogroep weer om de tafel, nadat we een paar uur hebben geslapen. Daarna heeft de hele overeenkomst het akkoord van het Griekse parlement nodig, daarnaast moeten ook de eerste maatregelen apart door het parlement. Vervolgens hebben we woensdag weer een telefonisch overleg met de eurogroep, waarna de nationale parlementen in gesprek gaan."

9.35 uur - Merkel: 82 tot 86 miljard

Er zal 82 tot 86 miljard gedurende drie jaar worden uitgetrokken voor Griekenland. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel laten weten. Volgens Merkel heeft Griekenland keer op keer laten weten dat het in de euro wil blijven. "Ik denk dat het vertrouwen hersteld kan worden."

Er zullen wel grote veranderingen worden doorgevoerd in Griekenland. De situatie in Griekenland is volgens Merkel "zeer gespannen", dus er is een "zeker belang" dat nu snel vervolgstappen gezet kunnen worden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beeld AFP
De Duitse bondskanselier Angela Merkel.Beeld AFP

9.32 uur - Overzicht akkoord

De belangrijkste punten uit de overeenkomst:

- De Grieken moeten al voor woensdag een aantal hervormingen voor het Griekse parlement brengen, bijvoorbeeld als het gaat om het heffen van btw. Bovendien moeten een aantal hervormingsplannen worden aangescherpt, onder meer op het gebied van de pensioenen.

- De Grieken moeten ook preciezer aangeven wanneer ze alles gaan doen. Ook moet Athene alvast werk gaan maken van het privatiseren van overheidsbezittingen.

- Volgens berekeningen van de geldschieters heeft Griekenland tussen de 82 en 86 miljard euro nodig, waarvan ook een flink deel (tot 25 miljard euro) voor het versterken van de Griekse banken.

- Er komt een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van staatseigendommen. Daarmee kan onder meer de enorme schuldenberg worden verkleind.

- Tot medio augustus zou Griekenland al 12 miljard euro nodig hebben om de meest dringende betalingen te kunnen doen. De ministers van Financiën van de eurolanden gaan zich buigen over een overbruggingskrediet, zei Tusk.

9.30 uur: Juncker: "Geen Grexit"

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft tijdens de persconferentie gezegd dat 'er geen Grexit' zal zijn. "Er is een akkoord. Het heeft tijd gekost, maar er komt geen Grexit."

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem legt in de persconferentie hoe het nu in z'n werk gaat. Voor woensdag moet het Griekse parlement enkele wetten doorvoeren. Ook andere eurolanden moeten het akkoord laten goedkeuren door het nationale parlement. Daarna gaan de onderhandelingen tussen de instituties (Europese Commissie, IMF en ECB) en het ESM (Europese noodfonds) verder.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncke (links), Europees president Donald Tusk (midden) en de voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (rechts) tijdens de persconferentie. Beeld EPA
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncke (links), Europees president Donald Tusk (midden) en de voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (rechts) tijdens de persconferentie.Beeld EPA

9.22 uur - Tusk: "Er is een 'agreekment'"

"Je zou kunnen zeggen dat we een 'agreekment' hebben", zegt Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, tijdens de persconferentie over de deal.

"We hadden vandaag één doel, en dat was een akkoord sluiten. Na 17 uur onderhandelen was er eindelijk een akkoord om te starten met de onderhandelingen over het ESM-programma. Concreet betekent dit een voortgezette steun voor Griekenland. Dat zal onder strikte voorwaarden gebeuren."

"Het Griekse parlement zal eerst zijn goedkeuring moeten geven voor verscheidene hervormingen voor we formeel met de onderhandelingen kunnen beginnen. We verwelkomen de vooruitgang en de constructieve houding van Griekenland die het vertrouwen heeft teruggebracht."

9.09 uur - Volg hier live de persconferentie

9.00 uur - Tusk: unaniem akkoord

Europees president Donald Tusk heeft via Twitter laten weten dat er een unaniem akkoord is bereikt over een nieuw ESM-programma voor Griekenland. In ruil voor verregaande hervormingen krijgt Griekenland extra steun.

8.44 uur - "Agreement"

Volgens Charles Michel is er een overeenkomst. Dat zegt hij op Twitter. Ook de woordvoerder van de Cypriotische regering meldt dat er een overeenkomst is.

De woordvoerder van president Tusk is voorzichtiger. Volgens hem is er een nieuwe versie van een compromisvoorstel, maar nog geen overeenkomst.

8.26 uur - Griekse meerderheid in het gedrang

De Griekse minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Panos Skourletis stelt dat de meerderheid van het Griekse kabinet in het gedrangis. Skourletis lijkt zich in te dekken voor de eventuele stemming in het Griekse parlement die volgt als de euroleiders er vandaag uitkomen.

"Er is een probleem met de meerderheid in het parlement, zegt de minister tegen staatsomroep TV ERT. "Ik kan niemand veroordelen die geen 'ja' zegt tegen de deal."

"We proberen niet om de afspraken mooier te maken dan ze zijn en we zeggen duidelijk: dit zijn niet onze afspraak," voegt hij toe.

De Syriza-partij heeft met 149 van de 300 zetels in het parlement net geen meerderheid. De linkse partij vormt een coalitie met de rechtse Onafhankelijke Grieken die dertien zetels heeft in het parlement.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

8.12 uur - Langste eurotop ooit

De regeringsleiders van de eurolanden hebben inmiddels met hun marathonvergadering een record gevestigd; met negentien uur onderhandelen, is het de langste eurotop ooit.

8.05 uur - Litouwse president vertrekt

De Litouwse president Dalia Grybauskaite heeft de eurotop verlaten. "Het is bijna voorbij", zei ze bij haar vertrek.

8.00 uur - Schulz: "Tijdelijke Grexit van tafel"

"Het Europese project hangt aan een zijden draadje", zei de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, tijdens de pauze van de eurotop. De top heeft een twijfelachtig einde en de eurozone zou uiteen kunnen vallen, aldus Schulz.

Een voorstel over een tijdelijke Grexit van vijf jaar is van de tafel, zegt Schulz. "Daar hoeven we niet meer over te praten." Zaterdag meldden meerdere Duitse media dat de Duitse minister Wolfgang Schäuble had voorgesteld dat Griekenland voor minstens vijf jaar de eurozone moest verlaten.

Martin Schulz. Beeld ANP
Martin Schulz.Beeld ANP

7.55 uur - Critici uiten woede via #ThisIsACoup

Via de hashtag #ThisIsACoup geven mensen massaal kritiek op de snoeiharde voorstellen van de internationale schuldeisers. Vooral Duitsland moet het ontgelden, inclusief verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog en de nazi's.

De Amerikaanse topeconoom Paul Krugman is eveneens vernietigend voor de eisen van de Eurogroep, zo schrijft hij in zijn blog op The New York Times. "De eisen van de Eurogroep zijn krankzinnig. De trending hashtag ThisIsACoup heeft gelijk. Dit gaat van strengheid naar pure wraak, de complete vernietiging van de nationale soevereiniteit, zonder hoop op verlichting. Dit is wellicht bedoeld als een voorstel dat Griekenland niet kan aanvaarden, maar dan nog is het een grotesk verraad van alles waar het Europese project voor zou moeten staan."

7.48 uur - Nog een kwestie open

Op de eurotop is nog één kwestie niet opgelost. De Grieken hebben nog steeds moeite met de voorgestelde privaterisering van staatseigendom, die onder Europees toezicht zou moeten gebeuren.

Dat stelde de Sloveense premier Miro Cerar zojuist bij zijn vertrek van de top. Hij moest terug naar Slovenië in verband met het bezoek van NAVO-topman Jens Stoltenberg. Op de top wordt hij vervangen door de Nederlandse premier Mark Rutte, zo twitterde Cerar.

7.37 uur - Wat u moet weten

De eurotop in Brussel is inmiddels ruim vijftien uur bezig, tijd voor een kort overzicht:

• De regeringsleiders van de eurolanden pauzeren momenteel voor eindoverleg. Twee keer eerder werd de top onderbroken om in kleinere kring over bepaalde onderwerpen compromissen te sluiten.

• Na de tweede schorsing kwam een compromisvoorstel op tafel, maar de Grieken zouden nog dwarsliggen op twee punten: Athene wil geen gedwongen privatisering van staatseigendom, en premier Tsipras verzet zich tegen een rol van het IMF bij nieuwe financiële steun.

• De Nederlandse premier Mark Rutte speelt een hoofdrol door zijn verzet tegen een akkoord. Hij wil compensatie voor hervormingen die dit jaar door de Griekse regering zijn teruggedraaid.

• Een van de pijnpunten is het geld dat Griekenland deze week al nodig heeft om de banken te laten functioneren. Daarvoor moet de ECB de portemonnee trekken door noodkrediet voor de banken los te maken.

• De lijst met voorwaarden die de leiders van de eurolanden gisteravond aan hun Griekse collega voorlegden, was ongekend hard en vergaand.

Christine Lagarde en Euclides Tsakalotos. Beeld REUTERS
Christine Lagarde en Euclides Tsakalotos.Beeld REUTERS

7.27 uur - IMF blijft

Volgens een journalist van Die Welt verliest Tsipras de veldslag: het IMF blijft.

7.06 uur - Zoveelste ontwerp op tafel

Volgens BBC ligt momenteel het "vijfde of zesde" ontwerpakkoord op tafel. Griekenland blijft moeilijk doen over de rol van het IMF: de Grieken willen dat het Internationaal Monetair Fonds een kleinere rol gaat spelen.

6.11 uur - Eurotop pauzeert nogmaals voor eindoverleg

Opnieuw hebben de regeringsleiders van de eurolanden hun ingelaste top over steun voor het noodlijdende Griekenland onderbroken. De Maltese premier Joseph Muscat liet even voor 6 uur maandagochtend via Twitter weten dat er een pauze wordt genomen voor "finale consultaties".

Het overleg begon even na 16 uur zondagmiddag. Twee keer eerder werd de top onderbroken om in kleinere kring over bepaalde onderwerpen compromissen te sluiten. Zo sprak de Griekse premier Alexis Tsipras onder meer met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande.

Na de tweede schorsing kwam een compromisvoorstel op tafel, maar naar verluidt zouden de Grieken nog dwarsliggen op twee punten. Athene wil geen gedwongen privatisering van staatseigendom tot 50 miljard euro, onder Europees toezicht. Ook verzet premier Alexis Tsipras zich tegen een rol van het Internationaal Monetair Fonds bij nieuwe financiële steun.

Volgens een redacteur van de nieuwswebsite Politico is de onderbreking al afgelopen, en kan Tsipras niet akkoord gaan met blijvende

Journalisten in de persruimte bij de Eurotop: slapen tussen de nieuwsupdates. Beeld EPA
Journalisten in de persruimte bij de Eurotop: slapen tussen de nieuwsupdates.Beeld EPA

5.41 uur - Overleg hernomen, Tusk komt met voorstel

Na een onderbreking van bijna vijf uur zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden opnieuw in plenaire vergadering bijeengekomen om een oplossing te zoeken voor de Griekse crisis. Op tafel ligt een eerste compromisvoorstel van voorzitter Donald Tusk.

"Tusk wil de eurotop binnen tien minuten opnieuw bijeenroepen met een compromisvoorstel", zo tweette de woordvoerder van de Poolse voorzitter van de vergaderingen van de Europese leiders. De politieke chefs van de monetaire unie onderhandelen inmiddels al meer dan twaalf uur over de verstrekkende besparingen en hervormingen die de Griekse regering moet aanvaarden in ruil voor de financiële redding van het armlastige euroland.

Tusk had even voor middernacht de plenaire vergadering opgeschort om via aparte onderonsjes meer vaart in de onderhandelingen te steken. Zo zat hij onder meer samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande en de Griekse premier Alexis Tsipras om knelpunten als de privatisering van Griekse staatseigendommen te bespreken.

Donald Tusk Beeld EPA
Donald TuskBeeld EPA
Alexis Tsipras Beeld BELGA
Alexis TsiprasBeeld BELGA

2.35 uur - Economen uiten felle kritiek op scherpere voorwaarden voor Athene

De scherpere voorwaarden die Griekenland krijgt voorgelegd, stuiten op felle kritiek bij verschillende economen. Zo stelt de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Paul Krugman dat de voorstellen voor Griekenland overeenkomen met het afstaan van nationale soevereiniteit. Ook op Twitter wordt heel wat kritiek geleverd, doorgaans onder de hashtag #ThisIsACoup.

De staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden onderhandelen in Brussel over nieuwe financiële steun voor Griekenland. In een voorbereidende tekst hebben de ministers van Financiën alvast de voorwaarden voor een nieuw steunprogramma fors opgeschroefd. Zo moet Griekenland tegen woensdag een aantal wetten door het parlement loodsen, bijkomende voorwaarden op het vlak van pensioenen, arbeidsmarkt, belastingen en btw aanvaarden en strenge eisen slikken inzake privatiseringen, met inbegrip van een privatiseringsfonds.

In een column op de website van de krant The New York Times doet de Amerikaanse econoom Paul Krugman de voorstellen af als "waanzin". "Dit gaat de wreedheid voorbij en is pure wraakzucht, volledige vernietiging van de nationale soevereiniteit, zonder hoop op herstel. Het is vermoedelijk bedoeld als een aanbod dat Griekenland niet kan aanvaarden. Maar zelfs dan is het een grotesk verraad van alles waar het Europese project voor hoort te staan", zo klinkt het.

Eerder had ook al de Amerikaan Joseph Stiglitz, net als Krugman winnaar van een Nobelprijs voor de Economie, hard uitgehaald. Hij verwijt de eurolanden, en dan vooral Duitsland, een gebrek aan solidariteit. "Je kan geen eurozone beheren zonder een minimum aan solidariteit. Deze crisis ondergraaft volledig de gemeenschappelijke visie en de Europese solidariteit. Het is een ramp", zo verklaarde de gewezen hoofdeconoom van de Wereldbank in de marge van een conferentie in Addis Abeba. Stiglitz oordeelde dat het "onredelijk" is om "nog meer" van Griekenland te vragen.

De Britse krant The Guardian citeert dan weer een hooggeplaatste Europese ambtenaar die het plan afdoet als het "uitgebreid mentaal waterboarden" van Griekenland.

Ook op de sociale media wordt massaal kritiek geuit op de voorstellen van de eurogroep. In vele landen is #ThisIsACoup - waarmee wordt aangegeven dat Griekenland onder curatele wordt geplaatst - de meest gebruikte hashtag op Twitter. In Griekenland zelf blijkt daarnaast ook #TsiprasLeaveEUSummit erg populair.

1.30 uur - Tijd tikt weg in nachtelijk crisisberaad over Griekenland

De onderhandelingen schieten maar mondjesmaat op. De plenaire onderhandelingen zijn intussen al bijna twee uur lang opgeschort om via allerlei onderonsjes vooruitgang te proberen boeken. Het document dat de ministers van Financiën hebben voorbereid is dan ook behoorlijk ingrijpend. Volgens sommige commentatoren wordt Griekenland onder impuls van de hardliners onder de eurolanden simpelweg onder curatele gesteld.

In een bestek van drie dagen ingrijpende maatregelen in de pensioenen, het btw-systeem en het gerecht door het parlement jagen, een onafhankelijk fonds dat Griekse staatseigendommen privatiseert, geen uitzicht op schuldkwijtschelding: het zijn de voornaamste voorbeelden die Griekse regeringsbronnen aanhalen om de tekst als "desastreus" en "vernederend" te omschrijven. Volgens Griekse media zouden nu al minstens 30 leden van de linkse Syriza-partij van premier Alexis Tsipras deze voorwaarden niet willen slikken.

Maar intussen tikt de klok voor Tsipras en Griekenland genadeloos verder. Bij gebrek aan een perspectief op een nieuw steunprogramma zou de Europese Centrale Bank spoedig de levensbelangrijke noodkredieten aan de Griekse banken moeten staken. Zonder die noodkredieten dreigen de Griekse banken snel om te vallen, maar vooralsnog willen de eurolanden ten vroegste woensdag het licht op groen zetten om de onderhandelingen over een programma te lanceren.

Intussen praten de leiders ook over een brugfinanciering voor Griekenland. Op geld uit een nieuw steunprogramma hoeven de Grieken zelfs in het beste scenario pas binnen enkele weken te rekenen, maar volgende week wacht reeds een belangrijke betaling aan de Europese Centrale Bank. Volgens Europese bronnen zou er tijdelijk geld geput kunnen worden uit het oude noodfonds EFSM, kunnen er bilaterale leningen verstrekt worden of inkomsten uit Griekse obligaties aangesproken worden.

23.56 uur ECB moet geld op tafel leggen, maar de vraag is wanneer

Een van de pijnpunten in de vergaderzaal is het geld dat Griekenland deze week al nodig heeft om de banken te laten functioneren. Daarvoor moet de ECB de portemonne trekken door noodkrediet voor de banken los te maken. De Griekse premier Tsipras wil dat het geld morgen al vrijkomt, terwijl de meeste andere eurolanden eerst willen zien dat het Griekse parlement voor woensdagavond een serie hervormingswetten er doorheen jaagt.

23.35 uur Akkoord nog ver weg

EU-president Tusk heeft net een tweede ronde voor 'consultaties' aangekondigd. Bilateraaltjes dus, om te kijken of dit de het proces kan bespoedigen. Een diplomaat schat dat het later dan 03.00 uur wordt.

Er is nog niet eens overeenstemming over het privatiseringsfonds ter waarde van 50 miljard aan Griekse staatsbedrijven dat de Duitsers graag zien komen. En dan zijn er nog twee pagina's met hordes te gaan.

23.18 uur "Tsipras stuurt tegenstanders weg"

Persbureau Reuters meldt op basis van 'bronnen rond de Griekse regering' dat Tsipras Syriza-leden uit de regering zal werken als zij de hervormingsmaatregelen niet steunen. De premier kan geen opstand in de eigen gelederen gebruiken nu hij van de geldschieters binnen drie dagen een bezuinigingspakket door het parlement moet jagen. Bij de laatste stemming in het parlement over een milder pakket stemden al 17 leden van zijn eigen partij niet met de regering mee. Onder meer de kritische minister van energie, Panagiotis Lafazanis, zou op de lijst staan van kabinetsleden die moeten vertrekken.

22.34 uur Euro verliest slechts licht terrein

De euro verloor maandagochtend lokale tijd slechts licht terrein op de valutamarkten in het Verre Oosten. Van een vrije val was ondanks het vooralsnog uitblijven van een akkoord over de Griekse schuldencrisis geen sprake. De eenheidsmunt zakte in Sydney 0,4 procent tot 1,1117 dollar.

"De marktreactie van de euro is verrassend gedempt", aldus valutastrateeg Steven Englander van de Amerikaanse bank Citigroup. "Het uitblijven van een overeenkomst en de zwaarte van de gestelde eisen zijn opvallend, maar beleggers wachten eerder op de uitkomst dan dat zij erop anticiperen."

22.24 uur "Grieken willen deal"

De Griekse regering wil een deal met haar kredietverleners om een ineenstorting van het Griekse bancaire stelsel te vermijden, dat tweet persagentschap Associated Press.

22.20 uur Hoe reageert Griekenland?

De onderhandelingen tussen de regeringsleiders van de eurozone gaan nu over (de uitwerking van) een pakket aan draconische maatregelen dat de Eurogroep vandaag heeft voorbereid. In de vergadering van de Europese ministers van Financiën is de Griekse minister Euclides Tsakalotos akkoord gegaan met hervormingen die nog verder gaan dan de concessies die Griekenland eerder deze week deed.

Al in het voorstel dat premier Alexis Tsipras afgelopen donderdag naar de geldschieters stuurde ging hij akkoord met het merendeel van de maatregelen die enkele dagen eerder in een Grieks referendum werden verworpen. Daarbovenop komen nu de instelling van Europees toezicht op de Griekse privatiseringen en de eis om hervormingen binnen drie dagen door het parlement te loodsen.

Als Tsipras hierover vandaag een akkoord met de schuldeisers bereikt, is het de vraag hoe dit in Griekenland zal landen. De Griekse krant Ekatherimini beschreef gisteren hoe de stemming dramatisch is omgeslagen, van euforie na het referendum naar verbittering toen de Tsipras' capitulatie duidelijk werd.

Het teleurgestelde Griekse parlement is vrijdagnacht boos en teleurgesteld akkoord gegaan met Tsipras' voorstellen. 'De onhoudbaarheid van de Griekse schuld ligt op tafel. Dat is heel belangrijk', hield Tsakalotos de parlementariërs toen voor om de pijn te verzachten. Maar in de tekst van de eurogroep is van nieuwe schuldverlichting (vooralsnog) geen sprake.

22.02 uur "Opgave fiscale soevereiniteit"

De Europese leiders hebben de Griekse regering een hervormingspakket met draconische austeriteitsmaatregelen gepresenteerd die feitelijk op een opgave van de fiscale soevereiniteit van Griekenland neerkomt. Dat is de prijs die de Grieken moeten betalen voor het vermijden van een financiële ineenstorting en grexit. Dat schrijft The Guardian.

20.57 uur Regeringsleiders werken aan verklaring

De regeringsleiders werken nu verder aan de tekst die eerder door de Eurogroep is opgesteld. Een diplomaat meldt aan de Volkskrant dat een alliantie van 'strenge' landen (Nederland, Letland, Finland etc.) de zin over een mogelijke grexit in het onderhandelingsakkoord wil houden, als een stok achter de deur.

De zin luidt: 'Als er geen overeenstemming kan worden bereikt, moet Griekenland snel onderhandelingen aangeboden worden over een time-out van de eurozone.'

Volgens een andere diplomaat is de zin alleen bedoeld als stok achter de deur, als over het overige overeenstemming wordt bereikt, vliegt de zin over de grexit er uit.

Ook is er veel discussie over een paragraaf in de tekst die gaat over het 'privatiseringsfonds'. Het is een van de meest vergaande voorstellen, waarbij de Grieken bezittingen ter waarde van 50 miljard onderbrengen bij een fonds of een instelling, onder de supervisie van de trojka, die dan geleidelijk geprivatiseerd worden.

De woordvoerder van EU-president Donald Tusk bevestigt dat de regeringsleiders aan de onderhandelingstekst werken. 'Dat is meestal een goed teken', zegt hij, want dat betekent dat er in ieder geval zicht is op een resultaat. Wel zijn er nog grote verschillen over delen van de tekst en de woordkeuze.

Welke EU-lidstaat denkt wat? De Britse krant The Guardian heeft een overzichtskaart gemaakt.

20.54 uur "Duitsland wil Griekenland breken"

Yanis Varoufakis is sinds zijn aftreden als minister van Financiën niet meer betrokken bij de onderhandelingen, maar geeft in de Britse krant The Guardian wel zijn visie op de laatste gebeurtenissen. 'Op basis van maandenlang onderhandelen geloof ik dat de Duitse minister van Financiën Griekenland uit de eurozone wil duwen'.

Yanis Varoufakis Beeld AP
Yanis VaroufakisBeeld AP

20.34 uur Plenaire vergadering hervat

De regeringsleiders zijn klaar met hun bilaterale overleggen, zodat de plenaire vergadering nu wordt hervat.

20.32 uur Mentale waterboarding

Tsipras heeft het tijdens zijn gesprek met Merkel, Hollande en Tusk bijzonder hard te verduren gekregen. Dat schrijft The Guardian op basis van informatie van haar EU-correspondent Ian Traynor.

Tsipras werd verteld dat Griekenland ofwel een 'dienaar' van de eurozone wordt, door onmiddellijk in te stemmen met de vereiste hervormingen, ofwel de eurozone moet verlaten en haar bancair stelsel ziet ineenstorten.

Een EU-ingewijde bestempelde het volgens The Guardian als 'mentale waterboarding', in een poging om Tsipras op de knieën te krijgen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

19.53 uur Plenaire vergadering zo meteen opnieuw van start

De EU-top gaat zo meteen opnieuw van start, zo heeft de woordvoerder van de Cypriotische regering Nikos Christodoulides aangekondigd.

19.14 uur Tijdelijke grexit mogelijk

Een vier pagina's tellend document van de Eurogroep dat momenteel de ronde doet in Brussel bevestigt: een tijdelijke grexit behoort weldegelijk tot de mogelijkheden als er vanavond geen akkoord met de kredietverleners bereikt wordt.

De vierkante haakjes in het document zijn belangrijk; dat betekent immers dat de ministers van financiën het oneens waren op die punten en dat ze de beslissing doorschuiven naar de EU-leiders. Merkel, Hollande en co beslissen dus over een tijdelijke grexit.

18.35 uur Geen kwijtschelding

Naarmate meer informatie naar buiten komt over de eisen van de eurogroep, wordt het beeld er niet beter op voor Griekenland. De kwijtschelding waar de Griekse regering al zo lang op hamert blijft onbespreekbaar, zo staat in het voorstel. Of er nog wel te onderhandelen valt over andere vormen van schuldverlichting, zoals lagere rentes of een andere looptijd van leningen, is niet duidelijk.

De Syriza-partij van premier Alexis Tsipras houdt al sinds het begin van de onderhandelingen vol dat de Griekse staatsschuld onhoudbaar is. De schuld ligt tegen de 180 procent van het Bruto Nationaal Product. Ook IMF-directeur Christine Lagarde, de Amerikaanse regering en sinds afgelopen donderdag EU-president Donald Tusk vinden dat de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld onderdeel moet zijn van de onderhandelingen, maar de Duitse regering wil dat niet.

18.24 uur Tsipras spreekt Merkel, Hollande en Tusk

Langs de zijlijnen van het topoverleg van de Europese regeringsleiders gaat premier Alexis Tsipras nu in gesprek met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en EU-president Donald Tusk.

18.12 uur "Het wordt lastig voor Tsipras"

"De voorwaarden die de euroministers hebben neergelegd om überhaupt met de Grieken over een nieuwe steunprogramma te praten zijn snoeihard", zegt Volkskrant-correspondent Marc Peeperkorn over de eisen van de Eurogroep. "Het zal heel lastig worden voor de Griekse premier Tsipras om dit mee pakket mee naar huis te nemen."

Al bij de parlementaire stemming in Griekenland over het voorstel dat hij vorige week bij de schuldeisers indiende haakte een klein deel van Tsipras' eigen Syriza-partij af. Dat voorstel was een stuk minder ingrijpend dan wat de Eurogroep nu eist.

Hier volgt een eerste greep uit de eisen aan Griekenland die de Eurogroep op tafel heeft gelegd en waarover de regeringsleiders nu verder onderhandelen.

Binnen drie dagen parlementaire goedkeuring voor:
-de hervorming van het btw-systeem
-aanzet tot langetermijnhervorming pensioensysteem
-een fundamentele hervorming van de rechterlijke macht

Zo snel mogelijk concrete voorstellen voor:
-pensioenhervormingen
-privatisering van het elektriciteitsnetwerk

Daarnaast:
-een specifiek privatiseringsprogramma, uitgevoerd door een onafhankelijk orgaan of een fonds dat onder supervisie staat van Europese instellingen
-Op 20 juli moet er een plan liggen voor hervorming van de Griekse overheidsinstellingen
-Wetgeving moet eerst met de Europese instellingen worden doorgesproken voordat deze naar het parlement gaat.

18.05 uur Plenaire vergadering geschorst

De plenaire vergadering van de regeringsleiders wordt zo waarschijnlijk geschorst zodat de deelnemers een op een kunnen overleggen. Met andere woorden: de bilateraaltjes kunnen beginnen.

17.55 uur Eurogroep stelt harde eisen aan Griekenland

Griekenland heeft het vandaag zwaar te verduren gekregen op de Eurogroep, de vergadering van de verzamelde ministers van Financiën uit de eurozone. De laatste voorstellen die premier Alexis Tsipras heeft gedaan - in de ogen van veel Grieken al een capitulatie aan zijn schuldeisers - zijn niet genoeg. De Eurogroep heeft een lijst met aanvullende eisen opgesteld, waar de regeringsleiders van de eurolanden vanavond verder over onderhandelen.

Nog niet alle eisen zijn bekend, maar de Finse financiënminister Alexander Stubb heeft al laten weten dat Griekenland binnen drie dagen een aantal hervormingen door het parlement moet jagen, keiharde garanties af moet geven dat de privatiseringen doorgaan en ook het arbeids- en belastingsrecht moet hervormen.

Als er geen akkoord komt, valt een tijdelijke grexit niet uit te sluiten, zo valt verder in het document van de Eurogroep te lezen. Econoom Paul De Grauwe heeft op Twitter vernietigend gereageerd op dat voorstel.

Al voorafgaand aan de eurogroep werd duidelijk dat van Griekenland gevraagd zou worden om hervormingen snel in te voeren, omdat het vertrouwen in het land volgens onder andere Duitsland ernstig beschadigd is. Het door de Griekse regering georganiseerde referendum vorige week, waarbij Grieken tegen nieuwe hervormingen stemde, zou de geloofwaardigheid ernstig ondermijnen. Ook zouden de nieuwe voorwaarden strenger zijn omdat Griekenland niet langer vraagt om een verlenging van het vorige hulpprogramma, maar om een nieuw noodpakket van drie jaar.

16.47 uur Renzi: "Griekenland is genoeg vernederd"

De Italiaanse premier Matteo Renzi vindt het hoog tijd tot een akkoord te komen. 'Nu is het genoeg', zei hij tegen het Italiaanse blad Il Messaggero. Volgens Renzi zijn de Grieken nu genoeg vernederd en is het tijd om spijkers met koppen te slaan.

De premier is van plan om dit ook vandaag aan Bondskanselier Merkel duidelijk te maken, meldt de Britse krant The Guardian.

16.35 uur Vergadering regeringsleiders is begonnen

Na het marathonoverleg van de ministeries van Financiën, die nog niet tot een akkoord zijn gekomen, zijn nu de regeringsleiders van de eurolanden bij elkaar om te spreken over een nieuw noodpakket voor Griekenland.

De ministers van Financiën hebben een reeks voorwaarden geformuleerd waaraan een eventueel akkoord met de Grieken moet voldoen. Een van de meest vergaande eisen is dat het Griekse parlement binnen drie (!) dagen een aantal nieuwe wetten aanneemt.

Een knuffel tussen de Franse president Hollande, de Griekse premier Alexis Tsipras en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bij de start van de Eurotop. Een teken van vooruitgang? Beeld EPA
Een knuffel tussen de Franse president Hollande, de Griekse premier Alexis Tsipras en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bij de start van de Eurotop. Een teken van vooruitgang?Beeld EPA

16.12 uur Dijsselbloem: "Nog grote problemen"

Een nieuwe marathonvergadering van de Eurogroep is rond 16.00 uur geëindigd. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei na afloop dat er nog 'een paar grote problemen' bestaan. 'Het is nu aan de regeringsleiders om een knoop door te hakken.'

15.29 uur Merkel: "Geen akkoord tegen elke prijs"

Duitsland wil geen akkoord over Griekenland tegen elke prijs. Dat stelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondag voor een top in Brussel over de Griekse crisis.

Ze sprak over een extreem moeilijke situatie. Aan de ene kant is de economische situatie in Griekenland verslechterd. Aan de andere kant is elk vertrouwen in de Grieken verloren gegaan, zo benadrukte ze. Zij verwacht 'hard overleg'.

De voordelen voor een akkoord over financiële steun moeten opwegen tegen de nadelen, zei Merkel. Het belangrijkste is namelijk verloren: vertrouwen, zei zij.

15.12 uur - Tsipras "klaar voor compromis"

Bij zijn aankomst in Brussel heeft de Griekse premier Tsipras gezegd "klaar te zijn voor een eerlijk compromis". "We kunnen vanavond een deal sluiten, als alle partijen dat willen", zei hij nog.

Alexis Tsipras. Beeld PHOTO_NEWS
Alexis Tsipras.Beeld PHOTO_NEWS

15.10 uur - Premier geeft maandag toelichting in Kamer

Premier Charles Michel heeft vrijdag al toegezegd dat hij maandagnamiddag in de Kamer toelichting zal komen geven over de onderhandelingen met Griekenland. Dat meldt zijn woordvoerder. De uiteenzetting staat om 14.15 uur geprogrammeerd in het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden.

De groene fractie vroeg vandaag Kamervoorzitter Siegfried Bracke een plenaire vergadering te organiseren waarop premier Charles Michel en minister van Financiën Johan Van Overtveldt hun standpunt in de onderhandelingen over Griekenland komen toelichten. Volgens fractieleider Jean-Marc Nollet en Kamerlid Kristof Calvo zet onze regering zich meer en meer op de Duitse lijn - een "extreme positie". "Dat kan niet zonder terug te koppelen met het parlement of zonder mandaat", vindt Calvo.

"We hebben steeds meer de indruk dat premier Michel en minister Van Overtveldt aansturen op meer problemen", zegt het groene Kamerlid. "In plaats van alles onder mekaar en binnen de regering te bedisselen, moeten ze terugkoppelen met het parlement. Zij hebben geen mandaat om extreme posities in te nemen. Ze moeten de kant van de oplossingen kiezen in plaats van de problemen te vergroten".

Alexis Tsipras en Charles Michel op de eurotop van 26 juni. Beeld REUTERS
Alexis Tsipras en Charles Michel op de eurotop van 26 juni.Beeld REUTERS

14.34 uur - "Eerst hervormen, dan praten over lening"

Reuters heeft een ontwerpakkoord kunnen inkijken waarin staat dat Griekenland eerst wetten moet doorvoeren die de btw-tarieven en pensioenen aanpassen, voor er ook maar kan gepraat worden over een derde noodlening. Ook moeten de faillissementsregels hervormd worden en de onafhankelijkheid van het statistisch bureau moet gewaarborgd worden.

"De Eurogroep [...] komt tot de conclusie dat er nog geen basis is om de onderhandelingen voor een nieuw programma op te starten", staat te lezen in het ontwerp. "Alleen wanneer de wettelijke invoering van de hierboven vernoemde maatregelen heeft plaatsgevonden, kunnen onderhandelingen beginnen."

Nog volgens het ontwerp heeft Griekenland 7 miljard euro nodig tegen 20 juli, wanneer het een cruciale aflossing moet doen bij de ECB. Tegen midden augustus, wanneer nog meer ECB-betalingen moeten gebeuren, heeft het land 12 miljard euro nodig.

Volgens een bron van Reuters wordt dit ontwerpakkoord overgemaakt aan de leiders van de eurozone, die om 16 uur een eurotop houden.

Euclides Tsakalotos, Griekse minister van Financiën. Beeld AP
Euclides Tsakalotos, Griekse minister van Financiën.Beeld AP

13.33 uur - "Verdeeldheid binnen eurogroep erg groot"

Dat de eurogroep straks met een akkoord komt over de Griekse kwestie, lijkt onwaarschijnlijk. "De standpunten van de verschillende landen liggen daarvoor nog te ver van elkaar", vertelt VTM NIEUWS-reporter Jelle Frencken.

Daardoor zal de eurogroep het waarschijnlijk bij aanbevelingen houden, zodat de staatshoofden en regeringsleiders de knoop zullen moeten doorhakken. Maar ook bij die regeringsleiders is de verdeeldheid nog erg groot. "Je kan spreken van een noord-zuidtegenstelling", vertelt Frencken. "De Duitsers, Finnen en Nederlanders stellen zich het hardst op. De Italianen steunen de Grieken dan weer. Premier Renzi zei zelfs dat de Duitsers de Grieken genoeg vernederd hebben."

13.08 uur - Luxemburg waarschuwt Duitsland

Een Grexit zou catastrofaal zijn. Althans, dat zegt Jean Asselborn, minister van Buitenlandse Zaken van Luxemburg. Hij vindt dat Duitsland er alles aan moet doen om Griekenland binnenboord te houden.

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone zou fataal zijn voor de reputatie van Duitsland, aldus Asselborn tegen de Duitse krant Sueddeutsche Zeitung.

"Als Duitsland op een Grexit aanstuurt, zou dat een conflict met Frankrijk uitlokken", waarschuwt de minister. Zijn uitspraken komen een dag na berichten over plannen van Duitsland voor een tijdelijke Grexit, een "time-out" uit de euro.

12.41 uur - "Grieken moeten nog meer doen"

Tsipras krijgt het nog moeilijk. Zijn nieuwe hervormingsplan heeft hij met horten en stoten door het Griekse parlement geloodst, al was het voor een deel van zijn eigen Syriza-partij lastig te verkroppen. Maar hij is er nog niet.

"Griekenland moet meer doen", vindt Pierre Moscovici, Eurocommissaris van Economische Zaken. "Zowel op korte als middellange termijn", vervolgt hij.

Een eventuele deal "moet ambitieus op economisch vlak en realistisch op politiek vlak zijn", aldus Moscovici.

11.43 uur - Verdeeldheid

"We boeken vooruitgang, maar we zijn er nog niet", verklaarde de Finse minister Alexander Stubb bij aankomst op de Eurogroep. "Ik ben optimistisch, maar het zijn heel, heel moeilijke onderhandelingen omdat er over veel punten nog geen akkoord is", voegde zijn Oostenrijkse collega Hans Jörg Schelling toe. Volgens de Cyprioot Harris Georgiades "is een grexit definitief uitgesloten".

De Financiënministers zijn verdeeld tussen de harde lijn, met de Duitse minister Wolfgang Schäuble voorop, die de laatste Griekse voorstellen als onvoldoende beschouwt en neigt ernaar Griekenland uit de eurozone te zetten tot Athene zijn financiën op orde heeft, en een meer gematigd kamp rond Frankrijk en bijvoorbeeld ook Cyprus. Deze laatsten vrezen dat de mogelijke gevolgen van een grexit op de rest van de eurozone.

Wolfgang Schäuble, aanvoerder van de harde lijn. Beeld AP
Wolfgang Schäuble, aanvoerder van de harde lijn.Beeld AP

11.11 uur - "Niemand blokkeert onderhandelingen"

"Niemand blokkeert de onderhandelingen", spreekt de Finse minister van Financiën Alexander Stubb vanmorgen de berichtgeving over hem tegen. Gezegd werd dat de Finse minister dwars zou liggen, omdat de huidige Griekse voorstellen bij de coalitiepartner in Finland niet in goede aarde zouden vallen.

Stubb is nog altijd "hoopvol", maar hij zegt ook dat het een moeizaam proces is. Op een schaal van één tot tien zitten de onderhandelingen volgens de Fin nu "ergens tussen drie en vier".

Euclides Tsakalotos en Alexander Stubb. Beeld REUTERS
Euclides Tsakalotos en Alexander Stubb.Beeld REUTERS

11.00 uur - Geen eurotop met alle landen

Aanvankelijk zou er na de Eurogroepvergadering een Europese top met alle eurolanden plaatsvinden. Om 18 uur zouden de regeringsleiders van de EU samenkomen om de Griekse voorstellen te bespreken.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, maakte vanmorgen bekend dat die top niet doorgaat. In plaats daarvan komen alleen de regeringsleiders van de eurolanden samen voor overleg om 16 uur.

Tsakalotos en Moscovici. Beeld AP
Tsakalotos en Moscovici.Beeld AP

10.56 uur - Nog geen oplossing

"De grote problemen op tafel zijn nog niet opgelost", zei Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselboem afgelopen nacht na afloop van het overleg van de ministers van Financiën van de eurozone. Pas na middernacht kwamen de weinig spraakzame hoofdrolspelers naar buiten. Nog geen akkoord, morgen verder. Dat was het enige dat duidelijk werd.

Morgen is inmiddels vandaag: om 11 uur wordt het overleg over steun aan Griekenland in ruil voor ingrijpende hervormingen voortgezet. De ministers van Financiën van de eurolanden buigen zich over het meest recente voorstel, afgelopen donderdag ingediend door de Griekse premier Tsipras.

Om te bepalen of Griekenland in aanmerking komt voor nieuwe noodsteun en wellicht ook schuldenverlichting, moet rekening worden gehouden met de wensen en opmerkingen van de trojka (Europese Commissie, Europese Centrale Bank, Internationaal Monetair Fonds). Maar ook de wensen en nationale belangen van de EU-lidstaten zijn van essentieel belang. Gaat er ook maar één land niet akkoord, dan is een deal van de baan. Het gaat hier om een nieuw steunpakket aan de Grieken, dat moet worden goedgekeurd door alle nationale parlementen.

Jeroen Dijsselbloem. Beeld ANP
Jeroen Dijsselbloem.Beeld ANP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234