Maandag 21/06/2021

Live

Teruglezen: Brussel verandert in spookstad na optrekken dreigingsniveau

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

  • Dreigingsniveau voor Brussels gewest naar 4, het hoogst mogelijke niveau
  • MIVB schrapt alle metro- en premetroverkeer tot zeker morgen 15 uur
  • Veel evenementen geannuleerd
  • Dreigingsniveau rest van het land, inclusief Brussels Airport blijft op 3
  • Speciaal telefoonnummer crisiscentrum 1771
  • Burgemeester Mayeur vraagt cafés in bepaalde zones om 18 uur te sluiten

Brussel leek zaterdag wel een belegerde stad. Door het optrekken van het dreigingsniveau naar het hoogste niveau, patrouilleerden politie en het leger door de straten van onze hoofdstad. Tal van evenementen werden afgelast, de regering riep op om Brussel te mijden en de burgemeester vroeg winkeliers en cafés om hun deuren te sluiten.

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukte dat de veiligheidsdiensten alles in het werk stellen om betrokkenen te kunnen oppakken. "We houden dit verhoogde dreigingsniveau vol zolang het nodig is. We kunnen hier geen toegevingen op doen. Niveau 4 gaat om meer dan die ene figuur van Salah Abdeslam", zei hij in een extra uitzending van De Afspraak.

In de Antwerpse verstiging van Kinepolis zijn kort zalen geëvacueerd. Het gaat niet om een bommelding maar om een vals brandalarm, zegt woordvoerder Anneleen Van Troos aan De Morgen. "Na enkele minuten zijn de bezoekers terug naar de zalen kunnen gaan", zegt Van Troos. Daar werd de film hervat. In enkele zalen lukte de heropstart niet, die bezoekers kunnen hun ticket binnen de zes maanden opnieuw gebruiken.

Er ontstond tijdens de evacuatie kort paniek. Daarom is beslist om de laatavondvoorstellingen in Kinepolis Antwerpen af te gelasten.

Het speciale telefoonnummer 1771, waarop burgers informatie kunnen verkrijgen over het verhoogde terreurniveau, is gesloten sinds 21 uur. Vanaf 8 uur morgenochtend is het nummer opnieuw bereikbaar.

Vanavond om 22.30 uur stond op tv-zender VIER de film 'Kill Switch' geprogrammeerd, over een meedogenloze seriemoordenaar en de rechercheur die hem opspoort. Die film wordt echter vervangen "omwille van de ongepaste inhoud".

"Naar aanleiding van de terreurdreiging wordt de geplande late film vervangen door 'Wild Hogs'", klinkt het op de website van VIER.

Het speciale telefoonnummer van het crisiscentrum Binnenlandse Zaken (1771) voor wie vragen heeft of raadgevingen wil in verband met de terreurdreiging, wordt overstelpt.

Er zijn gemiddeld 400 oproepen per uur, zo laat woordvoerder Benoît Ramacker weten. Een twintigtal medewerkers antwoorden op de vragen van de burgers.

De Brusselse burgemeester Mayeur verduidelijkt op Twitter dat hij niet vraagt dat restaurants in Brussel sluiten. Hij beveelt wel aan dat cafés in de buurt van Sint-Goriks en Plattesteen vanaf 18 uur vanavond de deuren zouden sluiten.

Volgens Le Soir zijn de veiligheidsdiensten op zoek naar minstens twee terroristen. Een van beiden zou een bom bij zich dragen, van het type dat vrijdag bij de aanslagen in Parijs werd gebruikt.

Ook in Jette is de markt van morgen geannuleerd wegens de verhoogde terreurdreiging in Brussel en omgeving. Dat heeft de burgemeester beslist, zo meldt de communicatiedienst van de gemeente.

De maatregel moet de politiediensten toelaten zich te concentreren op het veiligstellen van mogelijke doelwitten in het Brusselse. Ze betekent niet dat de zondagsmarkt van Jette een doelwit vormde, benadrukt de burgemeester.

De voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam liet zich na de aanslagen door twee vrienden ophalen in Parijs. Een van hen zegt nu, via zijn advocaat Carine Couquelet, dat Abdeslam tijdens de rit terug naar Brussel erg zenuwachtig overkwam.

Hij heeft toen ook laten verstaan dat hij mogelijk klaar was om zichzelf op te blazen, zegt de advocate aan VRT Nieuws. Hij droeg een wijde vest, met daaronder mogelijk een bommengordel, maar die heeft haar cliënt niet gezien.

Salah Abdeslam. Beeld AP
Salah Abdeslam.Beeld AP

Het speciale telefoonnummer 1771 kreeg al 2.200 oproepen binnen vandaag. Dat meldt VTM Nieuws.

De burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt, heeft de sluiting gevraagd van de handelszaken in de Brabantstraat vandaag en morgen. De straat ligt vlakbij Brussel-Noord.

De maatregel komt er wegens het verhoogde terreurniveau, waardoor heel wat zaken gesloten en evenementen geannuleerd worden in de hoofdstad dit weekend.

We meldden al dat Brussel café-uitbaters aanraadt om vanaf 18 uur vanavond te sluiten.

Volgens het Nederlandse persagentschap ANP leert navraag bij verschillende gelegenheden dat ze geen gehoor geven aan die oproep. Veelal geven de uitbaters aan dat ze van plan zijn pas op de gebruikelijke tijd te sluiten, vaak in de vroege uren van zondag.

Het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel wordt extra beveiligd. Dat meldt Jim Scutio, CNN-journalist, op Twitter.

Om 20 uur is er een extra uitzending van het programma De Afspraak te zien op Canvas. Onder andere minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Rudi Vranckx zullen te gast zijn.

Ondernemersorganisatie Unizo roept op tot kalmte naar aanleiding van het verhoogde terreurniveau in Brussel. "De veiligheid van ons allemaal primeert. Als er concrete dreigingen zijn, dan moeten er maatregelen genomen worden. Maar laat ons oppassen met het aanwakkeren van hysterie", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Voor de ondernemersorganisatie is het nu evenwel belangrijk om zicht te krijgen op de impact op de handelaars of horeca of andere klantgerichte activiteiten. "Voor hun eigen veiligheid, maar ook voor de economische gevolgen van de terreurdreiging", zo luidt het. Houdt de terreurdreiging aan en ligt het economische leven lam, dan heeft dat gevolgen op het inkomen van heel wat ondernemers, benadrukt Unizo.

De ondernemersorganisatie dringt daarom aan op overleg met de overheid.

Quote

'Laat ons oppassen met het aanwakkeren van hysterie'

Karel Van Eetvelt

Verschillende supermarkten in het Brusselse hebben uit voorzorg hun deuren gesloten. De hypermarkten Carrefour van Evere en Sint-Agatha-Berchem sloten tijdens de dag de deuren, net als de Carrefour Markets van Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe. "De winkels werden niet gesloten omwille van een directe dreiging, maar eerder op vraag van de gemeentelijke autoriteiten", aldus Baptiste Van Outryve, woordvoerder van Carrefour.

Ook de Carrefour-winkel van City 2 en de Carrefour Express-winkels van winkelcentrum Rogier en metrostation Rogier gingen zaterdag dicht, nadat het winkelcentrum en metrostation op aandringen van de ordediensten ook gesloten werden.

Bij Delhaize werden twee winkels in de hoofdstad gesloten, met name in de shoppingcentra Basilix en Westland Shopping.

De twee supermarktketens meldden ook dat ze de veiligheidsmaatregelen in hun winkels opgetrokken hebben.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De UEFA Youth League-wedstrijd van dinsdag tussen RSC Anderlecht en het Zwitserse Servette Genève is omwille van de huidige toestand in en rond Brussel uitgesteld naar een latere datum. Dat heeft Paars-Wit laten weten.

De U19-ploeg van Anderlecht neemt het in de tweede ronde van de Youth League in een dubbele confrontatie op tegen het Zwitserse Servette Genève. De heenwedstrijd werd normaal gezien dinsdag om 19.30 uur in het Constant Vanden Stockstadion afgetrapt, de terugwedstrijd is voor 2 december om 14 uur in Genève.

Op de snelwegparking in Bierges, een deelgemeente van het Waals-Brabantse Waver, heeft een grote politieactie plaatsgevonden. Dat is vernomen van de lokale politie. Het zou gaan om een vals alarm in het kader van de terreurdreiging.

De politie van de zone Waver werd zaterdag omstreeks 14 uur op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van "drie verdachte oude ambulances met bebaarde mannen aan boord" op de snelwegparking van Bierges langs de E411 in de richting van Namen.

De drie voertuigen, met Britse nummerplaten, werden volledig doorzocht. "Daarbij werden alleen kleding, voedsel en geld aangetroffen", aldus een commissaris van de politiezone Waver.

Verschillende personen zijn wel administratief aangehouden en naar het politiekantoor overgebracht. "De opgepakte personen blijken deel uit te maken van een humanitair konvooi met bestemming Turkije, hetgeen dus a priori niets te zien heeft met de terreurdreiging", klinkt het bij de Waverse politie.

Als gevolg van de verhoging van het dreigingsniveau in Brussel is ook het veiligheidssysteem van de Europese Commissie is in werking getreden. Dat heeft een woordvoerder meegedeeld. "Wij volgen het advies van de Belgische autoriteiten", klinkt het.

In de Europese gebouwen worden controles uitgevoerd en enkel de werknemers van de Europese Commissie mogen binnen. "We blijven, net als de andere instellingen, op niveau geel, en dat sinds de aanslagen in Parijs", meldt een parlementaire bron aan Belga.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De stad Brussel raadt caféuitbaters in het centrum aan om vanavond om 18 uur te sluiten. Dat is geen verplichting, maar wel een aanbeveling, zegt de woordvoerder van burgemeester Yvan Mayeur aan De Morgen.

De aanbeveling geldt onder andere voor de zone rond de Sint-Gorikshallen, de beurs en Plattesteen. De politie heeft de uitbaters van de etablissementen in de buurt ter plaatse geïnformeerd.

Het Beursplein in Brussel (archiefbeeld). Beeld BELGA
Het Beursplein in Brussel (archiefbeeld).Beeld BELGA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De gemeente Etterbeek besliste om een aantal theater- en concertzalen dicht te houden, onder meer theaterzaal Saint-Michel, Le Senghor en Arsenal. Ook de zondagsmarkt op het Jourdanplein gaat niet door.

De Villa Empain, een kunstencentrum aan de Rooseveltlaan in Elsene, houdt het hele weekeinde de deuren dicht.

De Koninklijke Bibliotheek in Brussel blijft het volledige weekeinde gesloten en dat "geldt voor alle afdelingen en evenementen".

Onder voorbehoud van verdere maatregelen door de Nationale Veiligheidsraad opent de bibliotheek opnieuw op maandag vanaf 9 uur volgens de reguliere openingsuren, zo luidt het.

De speciale eenheden van de federale politie hebben rond 15 uur vier personen opgepakt die in een verdachte wagen zaten aan de Grote Zavel in Brussel. Dat heeft een militair ter plaatse gemeld aan persagentschap Belga.

Er is voorlopig geen verdere informatie.

Standard heeft bevestigd dat het competitieduel van morgen om 14.30 uur gewoon zal gespeeld worden. Om de veiligheid te garanderen neemt de Luikse club - voor een onbepaalde periode - wel enkele veiligheidsmaatregelen in acht.

"Deze morgen besliste de Pro League om de geprogrammeerde matchen van dit weekend niet af te gelasten tenzij de lokale autoriteiten een andere mening waren toegedaan. Onze club nam daarop contact op met de bevoegde autoriteiten en die zetten het licht op groen om de match tegen KV Kortrijk te laten doorgaan", aldus de Rouches.

"Onze club heeft na een vergadering met de stad Luik beslist om, in overleg met de bevoegde autoriteiten, een reeks maatregelen te ondernemen die vanaf de match van deze zondag voor een onbepaalde duur zullen gelden. Er zal geen enkele zak van gelijk welk type toegelaten zijn in het stadion (met inbegrip van handtassen en dit zelfs in de VIP-ruimtes)."

"Daarnaast zal er een systematische controle van de kledij gehouden worden aan alle ingangen van het stadion. Er zal ook een controle van de autokoffers in de buurt van het stadion plaatsvinden en pyrotechnische materialen (voetzoekers, rookbommetjes, Bengaals vuur) zijn strikt verboden in stadions", klinkt het.

Kortrijk-Standard, in juli dit jaar. Beeld BELGA
Kortrijk-Standard, in juli dit jaar.Beeld BELGA

De zondagsmarkt in de wijk Ville-Haute in Charleroi vindt morgen niet plaats. De autoriteiten van de stad hebben beslist de markt te annuleren uit voorzorg, zo melden ze.

Terreurdreiging of niet, het leven gaat toch gewoon door. Zo is er dit koppel, dat vandaag trouwfoto's laat nemen in Brussel. Een verslaggever van de Nederlandse omroep NOS plaatste de foto op Twitter, waar hij honderden likes en retweets kreeg.

Een voor morgen geplande fietstocht van Groen, Ecolo, het Nederlandse Groenlinks en het Duitse Die Grünen, van Leuven naar Brussel gaat niet door.

Het eerste deel van de fietstocht, tussen Gemmenich en Borgworm, vond vandaag wel plaats. Met de fietstocht wilden de organisatoren het publiek attent maken op de inzet van de klimaatconferentie in Parijs, die over tien dagen van start gaat.

Door de recente gebeurtenissen kregen de fietsers op een aantal plaatsen geen toestemming voor hun fietstocht.

De Amerikaanse ambassade heeft landgenoten in Brussel opgeroepen om niet de deur uit te gaan. "Als u toch naar buiten gaat, vermijd dan grote menigten", waarschuwt de ambassade.

De ambassade stelt dat waakzaamheid geboden is "in het openbaar vervoer, bij sportevenementen, in woonwijken, kantoren, hotels, clubs, restaurants, kerken, openbare gelegenheden, winkelcentra en toeristische bestemmingen".

Het commando van de Amerikaanse troepen in Europa (Eucom) heeft alle privéverplaatsingen naar Brussel van Amerikaanse militairen en burgerwerknemers van Defensie en hun familie gedurende 72 uur verboden.
Het reisverbod geldt voor al het personeel van Defensie (DoD) en hun familieleden die zich niet op Belgisch grondgebied bevinden. Wie al in Brussel is, moet volgens het US European Command (Eucom) in Stuttgart, in het westen van Duitsland, binnenshuis blijven.

In België is een duizendtal Amerikaanse militairen gelegerd, vooral op de zetel van de Navo en het hoofdkwartier van de geallieerde troepen in Europa, maar ook op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel.

undefined

Verschillende buschauffeurs van de openbare vervoermaatschappij MIVB hebben het werk neergelegd wegens het verhoogde dreigingsniveau in de hoofdstad. De reactie van die werknemers heeft weinig impact op het net, maar een vergadering is aan de gang over de kwestie, zo meldt een MIVB-woordvoerster.

Na die vergadering zal de MIVB meer informatie geven.

(Archiefbeeld). Beeld ANP
(Archiefbeeld).Beeld ANP

Het commando van de Amerikaanse troepen in Europa (Eucom) heeft alle privéverplaatsingen naar Brussel van Amerikaanse militairen en burgerwerknemers van Defensie en hun familie gedurende 72 uur verboden.

Het reisverbod geldt voor al het personeel van Defensie (DoD) en hun familieleden die zich niet op Belgisch grondgebied bevinden. Wie al in Brussel is, moet volgens het US European Command (Eucom) in Stuttgart, in het westen van Duitsland, binnenshuis moet blijven.

In België is een duizendtal Amerikaanse militairen gelegerd, vooral op de zetel van de NAVO en het hoofdkwartier van de geallieerde troepen in Europa, maar ook op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel.

Op 16 november is een soortgelijke maatregel voor Parijs getroffen.

De competitiewedstrijd van morgen om 18 uur in de hoogste voetbalklasse tussen Moeskroen-Péruwelz en Sporting Charleroi gaat niet door. Dat bevestigen de clubs en de Pro League.

De wedstrijd is afgelast omdat de lokale ordediensten door de verhoogde terreurdreiging in Brussel niet kunnen rekenen op federale versterking, zo meldt de Pro League.

Naar aanleiding van de verhoging van het dreigingsniveau in Brussel heeft de KU Leuven beslist om haar campus in Brussel het hele weekend te sluiten. Alle activiteiten worden er afgelast. Ook de activiteiten in het kader van Dag van de Wetenschap in het BRONKS jeugdtheater waaraan de KU Leuven deelnam zijn afgelast. Dat meldt rector Rik Torfs in een mail aan het personeel en studenten van de KU Leuven.

"De KU Leuven neemt de situatie ernstig, maar benadrukt dat er op dit moment geen concrete dreiging is aan de universiteit", aldus Torfs.

De rector roept eenieder op de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen en alert te zijn. Verdachte personen of situaties in alle campussen van de KU Leuven dienen gemeld te worden aan de veiligheidsdienst van de universiteit op het nummer 016 32 22 22. Deze dienst neemt dan verder contact op met de politie.

Volgens een journalist van de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad worden mensen opgepakt op de Grote Zavel in Brussel. De EU-correspondent is ter plaatse en meldt dat op Twitter.

De Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC) van de politiezone Vilvoorde-Machelen gaat de evenementen van de komende dagen die veel publiek trekken stuk voor stuk evalueren om na te gaan of ze al dan niet kunnen plaatsvinden of bijkomende veiligheidsmaatregelen vergen. Evenementen in gebouwen zullen onder verscherpte veiligheidsmaatregelen wel kunnen plaatsvinden. Dat meldt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a).

Wie twijfels heeft bij de organisatie van een evenement dient contact te nemen via evenement@pzvima.be.

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde. Beeld epa
Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde.Beeld epa

De misvieringen in Brussel vinden dit weekend gewoon plaats. Dat heeft Tommy Scholtes, de woordvoerder van de Belgische Bisschoppenconferentie, laten weten.

"Er is geen vraag gekomen van de overheid of de autoriteiten om de misvieringen te annuleren", zegt Scholtes. "Maar we volgen de zaak op."

Handelsfederatie Comeos wil structureel overleg met de federale overheid over de gevolgen van de terreurdreiging voor de handelszaken. "De improvisatie waarmee vandaag wordt gewerkt, zorgt voor te veel onzekerheid", klinkt het in een persbericht.

Volgens Comeos-topman Dominique Michel is er nood aan "een duidelijke, structurele oplossing, waarbij iedereen precies weet wat wordt verwacht wanneer het dreigingsniveau stijgt".

De Nieuwstraat in Brussel. Beeld AP
De Nieuwstraat in Brussel.Beeld AP

Door de verhoogde terreurdreiging houden de zes Brusselse politiezones hun 'agenten van politie', de vroegere hulpagenten, binnen. Hulpagenten dragen wel een politie-uniform, maar zijn niet gewapend.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De Brusselse overheden willen zoveel mogelijk grote bijeenkomsten vermijden nu het niveau van de terreurdreiging is verhoogd. Ze willen winkelcentra sluiten en raden aan om markten en sportwedstrijden af te blazen, zei Brussels minister-president Rudi Vervoort na een bijeenkomst met de Brusselse burgemeesters.

Ook de Brusselse regionale veiligheidsraad werd bijeengeroepen.

Vervoort zegt dat de Brusselse metro en premetro zeker tot zondag 15 uur dichtblijft. Trams en bussen van de MIVB rijden wel, maar sommige lijnen zijn beperkt.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Meerdere landen hebben hun reisadvies voor België aangepast. Centraal daarin steeds de oproep om plaatsen waar veel mensen komen te mijden in het Brussel gewest, waar het dreigingsniveau werd verhoogd naar vier, het hoogst mogelijk niveau.

"Bent u in Brussel? Vermijd plaatsen waar veel mensen komen, zoals bijvoorbeeld winkelstraten, musea, etc.", zo staat bijvoorbeeld in het aangepaste reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. "De metro en pre-metro rijden tot nader bericht niet. De situatie wordt door de Belgische autoriteiten van dag tot dag bekeken. Blijf op de hoogte en volg dan de berichten van de lokale autoriteiten op."

Een gelijkaardig geluid bij Buitenlandse Zaken in het Verenigd Koninkrijk. Dat wijst erop dat het hoogste dreigingsniveau betekent dat "de dreiging van een terroristische aanval ernstig en zeer nabij" is. "Mensen moeten plaatsen vermijden waar veel volk bijeenkomt, in het bijzonder in het Brussels gewest, inclusief concerten, grote evenementen, stations, luchthavens, het openbaar vervoer en drukke shoppingcentra", zo staat in het reisadvies voor België.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Duitsland roept reizigers op grote mensenverzamelingen in het Brussels gewest te vermijden. Het vraagt mensen ook om "zich op het openbare domein met verhoogde oplettendheid en waakzaamheid te bewegen", en steeds de aanwijzingen van de Belgische ordediensten op te volgen.

Ook Frankrijk geeft gelijkaardige richtlijnen mee, en vraagt bovendien "om geen geruchten te verspreiden", zoals ook in de aanbevelingen van het Crisiscentrum staat.

De Brusselse Grote Markt, waar eerder de kerstboom in de Franse kleuren verlicht was. Beeld EPA
De Brusselse Grote Markt, waar eerder de kerstboom in de Franse kleuren verlicht was.Beeld EPA

"Met de huidige gebeurtenissen kreeg ik van de crisiscel van Binnenlandse Zaken een negatief advies wat betreft de voetbalwedstrijd Lokeren-Anderlecht", stelt burgemeester de Lokerse Filip Anthuenis na de afgelasting van Lokeren-Anderlecht.

"Door de huidige situatie kregen onze politiediensten geen steun meer van de federale politie. Bovendien kwam het bericht binnen dat de spotters en de politiemensen die normaal gezien mee afzakken met de fans van RSCA eveneens opgevorderd waren in Brussel. Ik vond het daarmee niet opportuun deze, steevast als risicowedstrijd gecatalogeerde match te laten doorgaan. De veiligheid van de vele voetbalsupporters kon niet worden gegarandeerd en daarmee nam ik de beslissing de match te laten afgelasten. Ik wil als burgemeester geen enkel risico nemen."

Quote

'Ik wil als burgemeester geen enkel risico nemen'

Filip Anthuenis

De burgemeester van Molenbeek Françoise Schepmans (MR) stuurt militairen naar de supermarkten in haar gemeente. Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF zijn er soldaten gestuurd naar de supermarkten Carrefour, Delhaize, Aldi en Lidl in de buurt rond de Gentsesteenweg.

De burgemeester van Brussel raadt de uitbaters van winkels aan om hun zaak te sluiten. Yvan Mayeur richt zijn vraag tot de eigenaars van zaken in de Vijfhoek, op de Elsensesteenweg, de Naamse Poort en de Louisawijk.

In de drukste winkelstraat van Brussel sluiten de winkels een voor een de deuren. Dat meldt RTBF. Eerder bleef Mediamarkt al toe, maar nu volgen ook de andere winkels. Het winkelcentrum City 2 is ook gesloten.

De wedstrijd Lokeren-Anderlecht van vanavond wordt dan toch afgelast. Dat meldt de Pro League in een tweet.

Eerder heeft de Pro League laten weten dat alle geplande competitiewedstrijden van de zestiende speeldag in de hoogste voetbalklasse gewoon doorgaan ondanks de verhoogde terreurdreiging.

In regeringskringen is men alvast 'not amused' over de weigering om de speeldag in het voetbal af te gelasten.

Het verhogen van het dreigingsniveau vier in het Brussels Gewest heeft volgens enkele Franstalige nieuwssites alles te maken met een huiszoeking in Molenbeek, waarbij gisteravond een grote hoeveelheid wapens en mogelijk explosieven zouden zijn aangetroffen.

De ordediensten zouden gisteravond rond 23 uur zijn binnengevallen in een pand op de hoek van Vierwindenstraat en de Isidore Teirlinckstraat. Het is niet bekend of er arrestaties zijn verricht.

Volgens premier Charles Michel werd het dreigingsniveau in Brussel verhoogd tot het maximum na aanwijzingen over mogelijke aanslagen met wapens en explosieven in Brussel, mogelijk door verschillende personen en op verschillende plaatsen, gelijkaardig aan die in Parijs.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Premier Michel kondigt vier maatregelen aan als gevolg van het verhoogde dreigingsniveau.

Als mogelijke doelwitten noemde de premier winkelcentra, openbaar vervoer en grote evenementen.

Door de terreurdreiging is beslist om:

1. Het aantal grote evenementen terug te dringen.

2. De Brusselse metro stil te leggen tot zondagnamiddag, dan zou er een nieuwe evaluatie komen van het OCAD, het orgaan voor de terreurdreiging.

3. Optrekken van de capaciteit van politie en militairen, zeker in Brussel.

4. In gebruikname van een speciaal nummer (1771) op het crisiscentrum voor wie vragen heeft.

Het concert van André Rieu in de Ethias Arena in Hasselt is geschrapt. Dat heeft de violist en orkestleider zelf getweet. Aanleiding is de verhoogde terreurdreiging. Het optreden van vanavond wordt verschoven naar 27 februari.

Door het verhoogde dreigingsniveau blijft ook het Atomium vandaag gesloten. Dat het Atomium een dag sluit, is zeer uitzonderlijk. "Dat is nog maar één keer gebeurd, en dat was na het hevige onweer dat toen ook doden geëist had op Pukkelpop", zegt Inge Van Eycken van het Atomium aan de VRT. De VUB schorst dan weer alle lessen en evenementen op haar campussen vandaag.

In de Wetstraat 16 is de Nationale Veiligheidsraad bijeen over de verhoging van het dreigingsniveau in het Brussels Gewest tot het hoogste niveau. De veiligheidsraad zal bekijken of en welke bijkomende maatregelen er genomen moeten worden. Voor aanvang noemde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de "situatie ernstig - anders ga je niet naar niveau vier - maar onder controle".

De diensten zijn in opperste staat van paraatheid, zei Jambon. "Ik denk niet dat het openbaar leven stilgelegd moet worden, maar wel dat we de nodige maatregelen moeten nemen."

Quote

De situatie is ernstig - anders ga je niet naar niveau vier - maar onder controle

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon

De competitiewedstrijden in de hoogste voetbalklasse worden ondanks de verhoogde terreurdreiging niet afgelast. Dat meldt de Pro League. Het Crisiscentrum had nochtans aanbevolen om alle voetbalwedstrijden in eerste en tweede klasse dit weekend te annuleren als gevolg van de verhoogde terreurdreiging.

Het verhoogde dreigingsniveau zou te maken hebben met de zoektocht naar de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam, nadat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders eerder vandaag al van 'een zeer precieze dreiging voor Brussel sprak.' "Bij een zoektocht is het ook makkelijker voor de ordediensten als er niet te veel volk op straat loopt", meldt Radio 1.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Turkse politie heeft een 26-jarige Belg van Marokkaanse origine opgepakt in een luxehotel in Antalya. Hij wordt ervan verdacht voorbereidend werk te hebben verricht met het oog op de aanslagen in Parijs. Het Belgische federale parket kan de informatie voorlopig niet bevestigen.

Er stoppen voorlopig geen treinen in het station Schuman, omdat het metrostation Schuman op politiebevel afgesloten werd. Dat meldt Thomas Baeken, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel. Reizigers die in de buurt van Schuman moeten zijn, kunnen terecht in de omliggende stations, zoals Brussel-Luxemburg.Voor de rest zijn er geen aanpassingen aan de treinregeling, aldus Baeken

SOUND/CHECK, de dag voor muzikanten en music creatives, gaat niet door in de Ancienne Belgique in Brussel. Dat hebben Poppunt en AB beslist na overleg met de politie en de lokale overheid, naar aanleiding van de verhoging van het terreurniveau naar niveau 4. Info voor ticketkopers volgt later.

"Het is zeer uitzonderlijk dat het dreigingsniveau wordt opgetrokken van 3 naar 4", zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Ozgünes. "Dat betekent dat een aanslag zeer ernstig en nabij is. Er zijn dus elementen om te geloven dat er op elk moment een aanslag kan gebeuren, vandaar de verhoogde waakzaamheid. Dit niveau kan wel maar een paar dagen worden volgehouden, ze moeten het probleem zien op te lossen."

Het dreigingsniveau voor de luchthaven van Zaventem blijft op niveau 3 staan. Dat komt omdat Brussels Airport niet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt. Dat bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan VTM Nieuws. Brussels Airport meldt dat reizigers gewoon naar de luchthaven kunnen komen, maar vraagt hen om alert en voorzichtig te zijn.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil elk adres in Molenbeek laten controleren. Dat is volgens hem een noodzakelijke stap om de problemen met jihadisme en radicalisering in de Brusselse gemeente aan te pakken, zo zegt hij in een interview met Het Nieuwsblad.

"Het is onaanvaardbaar dat we niet weten wie er op het grondgebied is", zegt hij. "Nu zijn er in sommige appartementen twee mensen ingeschreven, maar wonen er tien."

Daarom pleit Jambon voor een letterlijke huis-aan-huiscontrole. "Wat mij betreft moet de gemeentelijke administratie deur aan deur aanbellen en vragen wie daar nu effectief woont. Een woonstcontrole, zoals de wijkagent dat doet wanneer je ergens op een nieuwe plek gaat wonen."

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De MIVB schrapt al het metro- en premetroverkeer in Brussel. Ook het premetronetwerk - tramlijnen die geheel of gedeeltelijk ondertunneld zijn - zal stilliggen. De overige trams en de bussen zullen wel normaal rijden. Op Twitter meldt de openbare vervoermaatschappij ook dat alle Brusselse metrostations "op politiebevel" gesloten zijn. Of er zondag metro's zullen rijden in Brussel, zal later nog bekeken worden.

Vilvoorde heeft beslist om vandaag alle publieke activiteiten in de stad te annuleren. De stad volgt de aanbevelingen die het Crisiscentrum van Binnenlandse zaken voor het Brussels gewest heeft gedaan. Onder meer de intrede van Sinterklaas wordt daardoor geschrapt. "Er is maar 1 centimeter verschil tussen Brussel en Vilvoorde", maakt burgemeester Hans Bonte zijn beslissing duidelijk. "De plaats waar de Sint aanmeert, ligt ook maar op een paar honderd meter van de grens met het Brussels gewest".

Hans Bonte Beeld epa
Hans BonteBeeld epa

Afgelopen nacht heeft de VN-Veiligheidsraad unaniem een door Frankrijk ingediende resolutie goedgekeurd, waarin gevraagd wordt de strijd tegen de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) verder op te voeren. In de resolutie wordt opgeroepen om "alle nodige maatregelen" te nemen tegen IS. De inspanningen die landen leveren om terroristische daden van IS te voorkomen, moeten "verdubbeld en gecoördineerd" worden, zo vermeldt de tekst. Dat moet wel gebeuren "in overeenstemming met het volkerenrecht en de mensenrechten".

null Beeld AP
Beeld AP

Het is niet de eerste keer dat de terreurdreiging tot niveau vier verhoogd wordt. Tijdens de eindejaarsperiode 2007-2008 gold het hoogste niveau al eens in Brussel, wegens plannen om de veroordeelde terrorist en voormalig profvoetballer Nizar Trabelsi uit de gevangenis te bevrijden. Het traditionele eindejaarsvuurwerk op de Brusselse Kunstberg werd toen afgelast.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Als gevolg van de verhoogde terreurdreiging vraagt het Crisiscentrum om alle voetbalwedstrijden in eerste en tweede klasse dit weekend te annuleren. Daarnaast wordt ook aanbevolen het metroverkeer in het hele Brusselse gewest te overwegen. Hoewel in de rest van België niveau drie van kracht blijft, beveelt het Crisiscentrum toch aan om alle voetbalwedstrijden in de eerste en tweede klasse dit weekend te annuleren. Dus ook de wedstrijden die niet in op Brussels grondgebied plaatsvinden, moeten worden uitgesteld.

Het dreigingsniveau voor het Brussels gewest is deze nacht opgetrokken naar vier, het hoogst mogelijk niveau. Niveau vier betekent dat de dreiging "ernstig en zeer nabij" is. De verhoging van het dreigingsniveau voor het hoofdstedelijk gewest komt er na een nieuwe evaluatie van het antiterreurorgaan OCAD. Voor de rest van België blijft wel niveau 3 van kracht.

Het dreigingsniveau voor het Brussels gewest wordt opgetrokken naar vier, het hoogst mogelijk niveau. Dat heeft het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken deze nacht meegedeeld. Niveau vier betekent dat de dreiging "ernstig en zeer nabij" is. De verhoging van het dreigingsniveau voor het hoofdstedelijk gewest komt er na een nieuwe evaluatie van het antiterreurorgaan OCAD. Voor de rest van België blijft wel niveau 3 van kracht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234