Donderdag 22/04/2021

Live

Teruglezen: bewogen dag in Molenbeek en match Rode Duivels afgelast

null Beeld AFP
Beeld AFP


- 129 dodelijke slachtoffers, onder wie 3 Belgen
- 350+ gewonden
- Dreigingsniveau verhoogd naar 3 voor heel België
- Zeker twee dode terroristen woonden in Brussel, derde op de vlucht
- Opsporingsbericht verspreid voor Brusselaar Salah Abdeslam
- Abdeslam uren na aanslag tegengehouden en weer vrijgelaten
- Grootschalige politieraids in Frankrijk tegen terreur
- Zes van de zeven aanslagplegers geïdentificeerd
- Massale razzia in Molenbeek afgelopen

De veiligheidsdiensten zijn in hoogste staat van paraatheid sinds duidelijk is dat de aanslag in Parijs deels vanuit Brussel werd beraamd. De crisiscel van Binnenlandse Zaken en de hoogste veiligheidsinstanties van ons land kwamen gisteravond opnieuw bijeen om het dreigingsniveau te evalueren. Zondag werd dat voor grote evenementen al naar het op één na hoogste niveau gebracht, maar op basis van de jongste ontwikkelingen in Molenbeek wordt dat nu algemeen opgetrokken naar 3. Dat wil zeggen dat er vanaf vandaag opnieuw soldaten in het straatbeeld verschijnen en dat de bewaking in stations en op openbare plaatsen fors wordt opgedreven. Organisatoren van evenementen tijdens de komende 48 uur wordt gevraagd om contact op te nemen met de crisiscel. De grootste gevolgen zijn er voor de vriendschappelijke interland van de Rode Duivels tegen Spanje. Die is op aanraden van de regering afgelast uit veiligheidsoverwegingen. Alles heeft te maken met het feit dat Abdeslam Salah, één van de terroristen achter de aanslag in Parijs, nog niet gevonden is.

Frankrijk heeft afgelopen nacht opnieuw de Syrische stad Raqqa gebombardeerd. CNN zegt dat er zeven luchtaanvallen uitgevoerd zijn, de meesten in het zuiden van de stad.

Abdelhamid Abaaoud, het ‘brein’ achter de aanslagen in Parijs werd door de Westerse bondgenoten gemonitord in Syrië, dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op zijn website.

Het doel was Abaaoud om te brengen, maar in de weken voor de aanslagen kon hij niet gevonden worden.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het aantal Amerikaanse staten dat naar aanleiding van de aanslagen in Parijs geen Syrische vluchtelingen wil opvangen, is ondertussen gestegen naar 24. Het gaat om staten door het hele land, die op één uitzondering met elkaar gemeen hebben dat hun gouverneur Republikeins is.

Maar eens een vluchteling in de VS is opgevangen, kan men niet verhinderen dat die zich naar een andere staat begeeft. Als inwoner kan je je vrij verplaatsen doorheen het hele land.

Zes aanslagplegers hebben tijd doorgebracht in Syrië, dat zegt de Franse zender BFMTV.

De federale politie heeft vannacht een nieuw opsporingsbericht voor Salah Abdeslam verspreid. De medeverdachte van de tereuraanslagen die vrijdag in Parijs plaatsvonden, kon voorlopig nog niet gevat worden.

Het opsporingsbericht werd op vraag van de Brusselse onderzoeksrechter verspreid, zo wordt meegedeeld door de federale politie. Zondag had ons land al een internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven.

Brahim Abdeslam, een van de aanslagplegers, heeft een appartement in Bobigny bij Parijs gehuurd van 10 tot 17 november. Ook zijn broer, Salah Abdeslam, zou er gelogeerd hebben. Zondagavond deed de politie een huiszoeking in dat appartement.

Mogelijk verbleven nog meerdere van de aanslagplegers in de woning in de dagen voor de aanslag. Dat schrijft BFM TV op basis van informatie van de krant Le Figaro.

"De KBVB heeft in overleg met de bevoegde instanties en de Spaanse nationale ploeg besloten om de wedstrijd niet te laten doorgaan", zo laat de voetbalbond in een mededeling weten.

"Wij betreuren heel erg dat een dergelijke vriendschappelijke match tussen twee gemotiveerde ploegen zo laat geannuleerd moet worden en begrijpen dat heel wat supporters ontgoocheld zullen zijn. We willen en kunnen in deze uitzonderlijke omstandigheden echter geen enkel risico nemen met de veiligheid van onze spelers en supporters."

Het Crisiscentrum laat weten dat het "de annulatie van de voetbalmatch België - Spanje aanbeveelt. Voor alle andere evenementen kan op voorhand door organisatoren contact opgenomen worden met het Crisiscentrum."

Het dreigingsniveau optrekken naar 3 betekent onder meer dat de veiligheidsmaatregelen aan politiekantoren en gerechtsgebouwen worden opgetrokken. De dreiging betreft in het bijzonder plaatsen waar zich veel mensen verzamelen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is maandagavond in Parijs aangekomen. Met zijn bezoek wil hij Frankrijk steun betuigen na de aanslagen van vrijdagavond die 129 mensen het leven kostten.

Kerry zei "schouder aan schouder'' te staan met Frankrijk in de vastberadenheid om de militanten van Islamitische Staat te verslaan. Hij sprak na aankomst in Parijs om zijn respect te betuigen aan de slachtoffers van het bloedbad bij meerdere restaurants, een café, theater en voetbalstadion die het doelwit waren van terroristen. Dinsdag zal Kerry een ontmoeting hebben met president Hollande.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Onze redactie heeft uit regeringsbronnen vernomen dat de oefeninterland van onze Rode Duivels tegen Spanje van morgenavond niet doorgaat. Reden is de verhoging van het algemeen veiligheidsniveau naar 3. De vrees bestaat dat een voortvluchtige terrorist plannen heeft voor een aanslag, ook al zijn er nog geen concrete aanwijzingen.

De Spaanse ploeg trainde vandaag nog in het Boudewijnstadion. Beeld AP
De Spaanse ploeg trainde vandaag nog in het Boudewijnstadion.Beeld AP

Het aantal Amerikaanse staten dat geen Syrische vluchtelingen wil opnemen is inmiddels gestegen naar negentien. Republikeinse gouverneurs dwarsbomen zo de plannen van president Obama.

Ook buurland Canada trekt mogelijk plannen in om voor einde van het jaar 25.000 Syrische vluchtelingen op te vangen. De nieuwe premier Justin Trudeau had eerder te kennen te geven de vluchtelingen op te vangen.

Het Europees kampioenschap voetbal wordt volgend jaar gewoon volgens plan in Frankrijk gehouden. "De loting gaat gewoon door op 12 december in het Palais des Congres in Parijs en het eindtoernooi wordt in Frankrijk gespeeld van 10 juni tot en met 10 juli", meldde de Europese voetbalbond UEFA maandag. De UEFA voelde zich genoodzaakt met een verklaring te komen vanwege de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag. Daarbij kwamen 129 mensen om het leven. "Veiligheid en beveiliging staan centraal in onze plannen voor de organisatie", voegde de UEFA daar nog aan toe. "Hoewel er geen reden is om aan te nemen dat EURO 2016 het doel van aanvallen zal zijn, is er vanaf het begin al rekening gehouden met de dreiging van terroristische aanslagen."

In de Brusselse gemeente Molenbeek wordt woensdag om 17 uur op het gemeenteplein een solidariteitsactie gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. De actie is een initiatief van onder meer het Molenbeekse gemeenschapscentrum De Vaartkapoen, dat op die manier een duidelijk signaal van samenhorigheid en solidariteit wil geven. De bedoeling is om op het plein honderd kaarsen achter te laten "ter nagedachtenis van de slachtoffers van terrorisme en politiek geweld, in Parijs en de ganse wereld".

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het Institut Arts et Metiers aan de Slachthuislaan in Brussel is deze avond volledig ontruimd geweest voor wat nadien een valse oproep bleek over en zwaargewapende man. Dat meldt de Brusselse lokale politie. Op het moment van de evacuatie, rond 20.40 uur, waren er een duizendtal leerlingen aanwezig die avondschool volgden. "In de loop van de avond heeft iemand de lokale politie Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) gebeld met de melding dat hij een zwaargewapende man had gezien" zegt Ilse Van De Keere, woordvoerster van de Brusselse lokale politie. "Die had volgens de beller onder meer een automatisch geweer bij en ging de school aanvallen."

De politie contacteerde daarop de schooldirecteur en liet het gebouw evacueren terwijl de buurt doorzocht werd. De evacuatie van de ongeveer duizend leerlingen die nog aanwezig waren, verliep probleemloos en de zwaargewapende man waarvan zogezegd sprake, dook nooit op. De politie kon hem in de omgeving ook nergens aantreffen.

De anti-islambeweging Pegida Vlaanderen heeft vanavond op het Antwerpse Hendrik Conscienceplein een wake gehouden, in de nasleep van de aanslagen in de Franse hoofdstad Parijs. Pegida Vlaanderen meent dat het nodig is de grenzen te sluiten om terrorisme tegen te gaan. Iets meer dan 250 mensen kwamen op het evenement af, waaronder heel wat Vlaams Belangsympathisanten en de partijvoorzitter. "Meteen na de aanslagen op Charlie Hebdo hebben we ervoor gewaarschuwd dat het huidige beleid tot catastrofes moest leiden. We werden dommeriken genoemd, maar het zijn dan de dommeriken die de toekomst konden voorspellen", verklaarde woordvoerder Kristof De Vos. "Tussen alle asieltoeristen smokkelt Islamistische Staat duizenden terroristen naar Europa. Twee van elke bootvluchtelingen zijn terroristen, en daarom moeten de grenzen toe", verkondigde hij tegenover de aanwezigen.

Op de wake was een aanzienlijke groep Vlaams Belangsympathisanten aanwezig. Hoewel Pegida Vlaanderen partijonafhankelijk is wordt volgens de organisatie wel een podium gegeven aan "goede politici". Na luid applaus noemde voorzitter Tom Van Grieken de aanslagen een nieuw dieptepunt van islamistisch extremisme. "Had men maar naar ons geluisterd. Islamistisch extremisme is een concreet gevaar, wat dicht bij huis zichtbaar werd. Laten we de echte oorzaak van al deze miserie bij naam noemen: de islam. En ja, er zijn ook veel gematigde moslims, maar over die vredelievende meerderheid gaat het niet. Gematigde moslims lezen de koran, extremistische moslims passen die letterlijk toe. Gooi de politieke correctheid overboord en noem de problemen bij naam."

De wake, die gepaard ging met heel wat politiebewaking, Vlaamse en hier en daar ook Franse vlaggen, verliep zonder incidenten.

(archieffoto) Beeld BELGA
(archieffoto)Beeld BELGA

Op televisiezender VTM is er dinsdagavond een thema-avond over de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging. Op het programma staat eerst een aflevering van het actualiteitenmagazine Telefacts.

De aanslagengolf in Parijs en, in de nasleep daarvan, het steeds duidelijkere verband met terreurnetwerken in ons land, roepen tal van vragen op", klinkt het maandag. "Vragen als 'in wat voor wereld groeien mijn kinderen op?', 'Hadden we niet eerder moeten ingrijpen?', 'Is een aanslag bij ons nog te vermijden' tot zelfs 'Is dit nu het begin van een nieuwe wereldoorlog?' Het zijn vragen waar VTM NIEUWS een antwoord op wil bieden."

De thema-avond begint om 21.35 uur met Telefacts. Aansluitend, om 22.30 uur, leggen Stef Wauters en Cathérine Moerkerke in "VTM NIEUWS: Het Grote Terreurdebat" vragen voor van kijkers aan een panel van specialisten, beleidsmakers en opinieleiders.

Vragen kunnen doorgegeven worden via een formulier op de website nieuws.vtm.be of via de hashtag #terreurdebat.

null Beeld AP
Beeld AP

De aanslagen van vrijdag 13 november 2015 in Parijs in kaart gebracht:

Hier in groter formaat

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zes Amerikaanse staten zeggen dat ze niet langer Syrische vluchtelingen willen opvangen, omdat het te gevaarlijk zou zijn mensen uit dat land in oorlog onderdak te bieden. Texas, Arkansas, Indiana, Louisiana, Alabama en Michigan reageerden daarmee maandag op de aanslagen in Parijs.

De staten zeggen dat ze niet langer willen meewerken aan het plan van president Barack Obama om de komende jaren 10.000 Syrische vluchtelingen op te vangen.

Gouverneur van Louisiana Bobby Jindal, een van de Republikeinse presidentskandidaten. Beeld AP
Gouverneur van Louisiana Bobby Jindal, een van de Republikeinse presidentskandidaten.Beeld AP

Brits minister van Defensie Michael Fallon oordeelt dat zijn land opnieuw moet nadenken over aanvallen tegen de organisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië, na de dodelijke aanslagen in Parijs.

"Het gevecht van Frankrijk is ons gevecht", aldus Fallon aan televisiezender Sky News. "We moeten alle opties onderzoeken om ons bij hen te voegen." "De Amerikanen zijn betrokken en zij zouden waarderen dat we hen zouden helpen in Syrië", net zoals Frankrijk en Turkije, waar "IS voor de grens staat", aldus de minister.

"Het is daarom dat we opnieuw moeten nadenken over de manier waarop IS harder geraakt wordt, dat leidt onvermijdelijk tot het beogen van operaties van luchtaanvallen in Syrië, zoals de RAF (de Britse luchtmacht) al in Irak uitvoerde", aldus nog de minister.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Veiligheidsraad neemt één minuut stilte in acht om de slachtoffers te herdenken.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft in een interview met het Franse persagentschap AFP gepleit voor een sterkere Europese samenwerking in de strijd tegen het terrorisme. Hij wil "een verandering van mentaliteit" na de aanslagen in Parijs. "Al enkele jaren pleit ik, in de Europese Unie of binnen de NAVO, ervoor dat men meer en meer inlichtingen tussen diensten uitwisselt. Ik hoop dat na al deze aanslagen, deze drama's, er een verandering van mentaliteit zal zijn", aldus Reynders.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Ondertussen hebben al 15 Amerikaanse staten laten verstaan dat ze geen Syrische vluchtelingen willen opvangen. Maggie Hassen, gouverneur van New Hampshire, is de eerste uit het Democratische kamp dat weigert om Syriërs op te vangen.

null Beeld GETTY
Beeld GETTY

Omar Ismaïl Mostefaï, één van de terroristen die vrijdag Le Bataclan binnendrong, zou bevriend geweest zijn met Amedy Coulibaly.

Coulibaly vermoordde begin dit jaar in Parijs een politieagente en vier mensen in een joodse supermarkt.

null Beeld ap
Beeld ap

"Het is al te gemakkelijk om Molenbeek nu af te schilderen als hét probleem. Er zijn meer jongeren uit Vilvoorde naar Syrië vertrokken dan uit Molenbeek." Dat zegt columnist Dyab Abou Jahjah in 'De Afspraak'.

"De Belgische overheid gaat te naïef om met Syriëstrijders. We moeten harder zijn tegen extremisten en tegelijk een zachtere aanpak hanteren bij niet-geradicaliseerde mensen."

null Beeld belga
Beeld belga

Franse specialisten vrezen dat de Belgische veiligheids- en inlichtingendiensten ondermaats werken. Dat besluiten ze uit het feit dat een aantal van de verdachten van de aanslagen een band hadden met België en bij Belgische diensten bekend waren. Alain Chouet, een gewezen chef bij de veiligheidsdiensten, verwijst bij AFP naar het gebrek aan grondige controles in luchthavens zoals Charleroi.

Samy Amimour, één van de terroristen van vrijdag in Parijs, had een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem lopen en was naar Syrië getrokken. Hoe kon hij dan toch ongezien terugkeren naar Parijs om er aanslagen te plegen?

"Er zijn drie hypotheses", zegt een gewezen terreurexpert van de Franse inlichtingendiensten aan AFP. "Ofwel heeft niemand iets gezien en dat is zeer zorgwekkend; ofwel heeft men dingen gezien, maar niet begrepen, wat ook een probleem is; ofwel heeft men dingen gezien en is de ploeg (terroristen) desondanks tot actie kunnen overgaan", zegt dezelfde bron.

"Voor wat anti-jihadistische inlichtingen betreft, is België het schild van Frankrijk. En het moet gezegd, terwijl ze proportioneel de meeste Syriëstrijders hebben van alle Westerse landen, zijn de Belgen ondermaats".

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Deze regering heeft het veiligheidsprobleem al veel beter aangepakt dan de vorige. Maar je kan niet verwachten dat recente investeringen al zo snel renderen. Er is gewoon veel tijd verloren gegaan. Vorige regeringen hebben Staatsveiligheid verwaarloosd." Dat zegt Lars Bové, journalist bij De Tijd, in 'De Afspraak'.

null Beeld VRT
Beeld VRT

Tijdens de vriendschappelijke voetbalinterland tussen de Rode Duivels en Spanje morgen in Brussel zullen in de buurt van het stadion een twintigtal militairen ingezet worden voor statische bewakingsopdrachten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gezegd in VTM NIEUWS.

Het aantal Amerikaanse staten dat Syrische vluchtelingen weigert, blijft oplopen. Ondertussen hebben al elf staten laten verstaan dat ze geen vluchtelingen uit Syrië willen opvangen.

Het Witte Huis blijft bij het besluit om 10.000 Syriërs op te vangen.

De Italiaanse politie is niet langer op zoek naar een Seat met aan boord een man die ervan verdacht wordt een rol te hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs. Er is geen bewijs dat de wagen en de betrokken Fransman zich op Italiaanse bodem bevinden, zei Sergio Molino, hoofd van de politie in Turijn, aan het persagentschap ANSA.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staat open voor een onderzoek naar de werking van de veiligheidsdiensten , maar wil dat ze nu eerst in alle rust hun werk kunnen doen. Dat zei in Het Journaal op één.

"Ik ben degene geweest in de Europese Raad die dat vanaf januari gevraagd en gesmeekt heeft. Ik zou het betreuren mocht men Europees nu beginnen zeggen: 'het is de veiligheidsdienst van België die gefaald heeft', als dat niet waar zou zijn. En of dat waar is, durf ik nu nog niet zeggen. Maar ik heb het gevoel dat geen enkele veiligheidsdienst, ook niet de Amerikaanse, wist dat dit zou kunnen gebeuren."

Voorlopig is het te vroeg om schuldigen te zoeken, benadrukt Geens. "Laat ons alstublieft eerst de gerechtelijke diensten in alle rust werken." Blijkt achteraf dat de inlichtingendiensten niet behoorlijk gefunctioneerd zouden hebben, dan zal op dat moment moeten blijken of dat aan onderbemanning of iets anders lag, aldus de minister.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Als je weet wie en wat hier allemaal is ingezet vandaag - de speciale eenheden, de brandweer, de ontmijningsdienst, dan kan je wel zeggen dat het een maat voor niets is geweest." Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens die in Molenbeek de operatie heeft gevolgd.

"We zitten tussen twee vuren", zegt Abderrahman (55) uit Molenbeek. "Het vuur van de blanken en aan de andere kant het vuur van de extremisten." Abderrahman reageert verbaasd wanneer er een massale politiemacht in de wijk toestroomt. Hij maakt zich zorgen dat zijn zoon in Molenbeek zou radicaliseren.

De 41-jarige Mohammed uit Molenbeek wijst met de vinger naar de regering. Hij verwijt de overheid van laksheid.

President François Hollande ontvangt morgen minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Hollande kondigde ook aan dat hij de volgende dagen zijn Russische en Amerikaanse ambtsgenoten Vladimir Poetin en Barack Obama zal ontmoeten "om onze krachten te verenigen" tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Dit is het schild dat de Franse politie beschermde bij de bestorming van Le Bataclan. Er zijn 27 inslagen te zien op het schild.

Het Nederlands elftal heeft maandag kort voor vertrek naar Hannover voor de vriendschappelijke interland tegen Duitsland een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs.

Aan boord van het toestel dat Oranje vanuit Cardiff naar de Duitse stad bracht, was het rond het middaguur even helemaal stil. "Net als op veel andere plekken in de wereld zijn we samen met de piloten een minuut stil geweest", zei bondscoach Danny Blind. "Op zulke momenten realiseer je je dat er belangrijkere dingen zijn dan voetbal."

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Nederlandse oorlogsfotograaf Teun Voeten woonde jaren in Molenbeek. Vorige winter vertrok hij. Het leven in Molenbeek hield hij niet meer vol, verklaarde hij in een interview. Hij noemt Laag-Molenbeek "een etnische enclave van een zeer gesloten gemeenschap". "Daarop heeft zich een toenemend islamisme gevestigd, een onderstroom die steeds belangrijker wordt. Vrouwen krijgen de raad een hoofddoek te dragen, en als ze dat niet doen worden ze geïntimideerd."

Verschillende televisieseries worden uitgesteld vanwege de aanslagen in Parijs. Zo is bijvoorbeeld geschoven in het uitzendschema van de Duitse krimi Tatort. "Het is deze week gewoon niet gepast om een misdaadserie uit te zenden waarin het gaat om een terroristische aanslag", zegt Frank Beckmann, programmadirecteur van de Duitse televisieomroep NDR.

Het Franse consulaat in België heeft strengere veiligheidsmaatregelen opgelegd aan de Franse gebouwen in België, waaronder de twee Franse scholen in ons land, in Antwerpen en in Ukkel. Dat doet het na de aanslagen van vrijdag in Parijs, zo klinkt het in een mededeling.

Het Berlaymont-gebouw in Brussel kleurt vanavond ook blauw-wit-rood.

Drie mensen die verdacht worden van deelname aan de bloedige aanslagen in Parijs zouden gekend geweest zijn bij het OCAD, de dienst die het dreigingsniveau in België analyseert. Dat schrijft MO*-magazine.

Het gaat om twee van de drie broers Abdeslam. Saleh is momenteel nog voortvluchtig; Brahim blies zichzelf vrijdag op in restaurant Comptoir Voltaire. Mohamed werd eerder op de dag vrijgelaten. Ook Bilal Hadfi, die zichzelf opblies bij het Stade de France, stond naar verluidt op de lijst. Het gaat om de geconsolideerde lijst van het OCAD. Dat is een lijst met ruim 800 namen die de aandacht wegdragen van de Belgische inlichtingendiensten in het kader van de problematiek van Syriëstrijders.

De twee broers van Mohamed Abdeslam stonden op de lijst van OCAD. Beeld EPA
De twee broers van Mohamed Abdeslam stonden op de lijst van OCAD.Beeld EPA

De Slovaakse regeringsleider Robert Fico heeft met een reactie op de terreuraanslagen in Parijs voor enige ophef gezorgd. Media en de moslimgemeenschap in Slovakije betichtten hem er maandag van islamofobie aan te wakkeren en moslims te discrimineren. Fico had in een tv-discussie zondag als een van de veiligheidsmaatregelen ter verijdeling van terreurdaden in Slovakije verklaard: "We moeten elke moslim surveilleren die zich op het grondgebied van Slovakije bevindt".

null Beeld AFP
Beeld AFP

Disneyland Parijs blijft nog gesloten tot en met dinsdagavond, uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen. Woensdagochtend gaat het park opnieuw open.

Eiffeltoren krijgt de Franse driekleur ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Experts op CNN zijn messcherp voor België: "Wapens kopen is er makkelijk. Inlichtingendiensten werken minder goed".

De conservatieve Hongaarse premier Viktor Orban haalt opnieuw uit naar de vluchtelingen. "We weten niet hoeveel terroristen samen met de vluchtelingen zijn gekomen", zei hij in het Hongaars parlement.

"Het is bewezen dat de terroristen van de volksverhuizing bewust en goed georganiseerd gebruik hebben gemaakt om zich onder de vele vluchtelingen te infiltreren", voegde Orban eraan toe, zonder bewijzen voor zijn beweringen te geven.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Er komen voorlopig geen bijkomende middelen voor de bestrijding van radicalisering in Wallonië. "De situatie in Wallonië is niet die in Brussel", zegt minister-president Paul Magnette.

"Mijn familie en ik hebben vrijdag via televisie gezien wat er gebeurd is in Parijs. We hebben geen enkel moment gedacht dat er een van mijn broers betrokken was bij de aanslagen." Hij zegt ook dat hij niets gemerkt heeft aan zijn broers. 

Dat heeft Mohamed Abdeslam gezegd na zijn vrijlating. Hij is de broer van de voortvluchtige Salah Abdeslam en zelfmoordterrorist Brahim Abdeslam.

null Beeld Benoit De Freine
Beeld Benoit De Freine

Drie dagen na de nieuwe terreuraanslagen in Parijs hebben Deense toppolitici zich uitgesproken voor een snelle terugkeer van de Deense gevechtsvliegtuigen naar Irak en mogelijk ook naar Syrië. De F-16's werden vorige maand teruggehaald uit Irak, waar ze in het kader van een internationale coalitie stellingen van Islamitische Staat bombardeerden.

null Beeld AP
Beeld AP

Mohamed Abdeslam, de broer van één van de zelfmoordterroristen, heeft de pers te woord gestaan nadat de onderzoeksrechter hem heeft vrijgelaten. Zijn familie is geschokt, zegt hij.

"Ik werk bij de gemeente Molenbeek en ik heb nog nooit problemen gehad. Ik denk dat veel mensen me hier kennen en weten waartoe ik in staat ben en waartoe niet."

Frankrijk zal de aanvallen op terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië uitbreiden, nu het land in oorlog is met deze terreurgroep. Om die aanvallen te ondersteunen zal Frankrijk het vliegdekschip Charles de Gaulle naar de regio sturen.

Hollande kondigt aan dat er 5.000 jobs bij politie en krijgsmacht bijkomen. Daarnast wil hij ook 1.000 extra douaniers.

"We moeten genadeloos zijn. Het is wreed dit te zeggen: maar het zijn Fransen die Fransen vermoord hebben. Mensen van hier radicaliseren, bekeren zich tot crimineel terrorisme."

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

President Hollande vraagt het parlement om de Grondwet te wijzigen om zo met een krachtiger mandaat het terrorisme te bestrijden. De wet op de noodtoestand dateert van 1955 en past niet in de strijd die Franrkijk nu voert. Hollande heeft ruimere bevoegdheden nodig op 'technologisch gebied'.

Het Franse parlement zal zich woensdag buigen over een wetsontwerp dat de noodtoestand drie maanden verlengt, zo heeft president Hollande aangekondigd.

Hollande wil dat er een VN-resolutie komt om het terrorisme te bestrijden.

François Hollande spreekt het parlement in Frankrijk toe. "Dit is geen strijd om de beschaving, want de daders van dit geweld zijn allesbehalve beschaafd. Dit is een strijd tegen terroristen, die de hele wereld bedreigen."

"Frankrijk IS zal nog intensiever bestrijden. We verdriedubbelen onze slagkracht."

Barack Obama kondigt op de G20 aan dat er een nieuw akkoord komt met Frankrijk om inlichtingen uit te wisselen met elkaar.

De Amerikaanse president zegt ook dat we deur niet mogen sluiten voor de vluchtelingen. "Veel vluchtelingen zijn zelf slachtoffers van terrorisme, de deur sluitten voor hen gaat in tegen onze waarden."

Grondtroepen inzetten tegen terreurgroep IS zou volgens Obama een vergissing zijn. "Wel zullen we onze huidige strategie nog versterken. Die strategie zal uiteindelijk vruchten afwerpen, maar dat vraagt tijd."

Marine Le Pen, partijvoorzitster van het Front National vraagt een onmiddelijke migratiestop om te voorkomen dat er nog terroristen zich voordoen als vluchteling om Europa binnen te dringen.

IS bereidt waarschijnlijk meer en soortgelijke aanslagen voor als die van afgelopen vrijdag in Parijs. Dat zegt CIA-directeur John Brennan in Washington. "Ik denk niet dat dit (de aanslagen in Parijs, red.) de enige operatie is geweest die IS gepland heeft. Ik geloof zeker niet dat het een op zichzelf staande gebeurtenis is."

null Beeld GETTY
Beeld GETTY

Volgens VRT-correspondent Hedwig Zeedijk zoeken de Italiaanse veiligheidsdiensten ook mee naar een voortvluchtige dader. De 32-jarige man zou gisteren de grens in Ventimiglia overgestoken zijn met een zwarte Seat.

"Gelieve op zoek te gaan naar een Seat van zwarte kleur, met nummerplaat GUT 18053 die waarschijnlijk via Ventimiglia is binnengekomen. Mogelijk verband met de aanslagen in Frankrijk", luidt het bericht dat de dienst internationale samenwerking van de Italiaanse politie.

Sky News heeft beelden vrijgegeven waar Abdeslam Salah op te zien is op de dag van de aanslagen.

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft maandag aangekondigd dat er bijkomende financiële middelen worden vrijgemaakt voor de politiezones en steden in 2016 en voor de volgende jaren "in het kader van preventie en veiligheid".

De Duitse politie heeft in Arnsberg een 39-jarige Algerijn aangehouden die mogelijk voorkennis had over de aanslagen in Parijs. Hij zou enkele dagen voor de aanslagen uitlatingen hebben gedaan tegenover Syrische vluchtelingen over dat er iets in de Franse hoofdstad zou gaan gebeuren.

De man wordt nu verdacht van het nalaten om een ernstig misdrijf bij de autoriteiten te melden, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in de stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het onderzoek moet eerst uitwijzen of de man alleen een beetje belangrijk liep te doen, of dat hij feitelijk voorkennis van de aanslagen had.

Twee van de zeven verdachten, die afgelopen weekend in Brussel zijn opgepakt, zijn door de Brusselse onderzoeksrechter aangehouden. De andere vijf zijn vrijgelaten.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Europese politiedienst Europol is actief betrokken bij het onderzoek naar de terreuraanslagen in Parijs. Europol ondersteunt de Franse speurders, aldus een woordvoerder.

Tijdens de 75e editie van de Zesdaagse van Gent, die dinsdag van start gaat in het Kuipke, zullen extra veiligheidsmaatregelen gelden. Dat maakte de organisatie maandag bekend. De organisatoren vragen om geen rugzakken of reistassen mee te nemen.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

"De Rue Delaunoy in Molenbeek is een belegerde straat", zegt VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens. "Door luidsprekers werd aan alle bewoners gevraagd om gordijnen te openen. Iedereen moest aan het raam staan en de handen tonen."

Het bomalarm in de Brusselse Jozef II-straat is afgelopen, in het verdachte voertuig zijn geen explosieven gevonden, zo stelt Belga ter plaatse vast.

De soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) hebben via een video vandaag opnieuw gedreigd met aanslagen op landen die luchtaanvallen uitvoeren op Syrië. Landen die daaraan meedoen, ondergaan hetzelfde lot als Frankrijk, aldus de boodschap, die uitdrukkelijk over aanslagen in Washington rept.

"We zeggen tegen de staten die deelnemen aan de kruistochtencampagnes dat, werkelijk waar, er een dag komt, zo Allah wil, dat we zullen toeslaan in het centrum van Washington, net als in het centrum van Parijs."

De boodschap rept niet van Irak, waar IS vandaan komt. Een aantal landen uit de internationale coalitie tegen IS zoals Nederland en Groot-Brittannië, bombarderen Syrië niet, maar Irak wel. Frankrijk is recent begonnen met luchtaanvallen op Syrië.

In de buurt van de Wetstraat is de verdachte wagen ontmanteld die ertoe leidde dat deze voormiddag een bomalarm was afgekondigd in het centrum van Brussel. Het is niet bekend of er iets verdachts is gevonden, maar volgens berichten op sociale media lijkt dat niet zo.

De massale interventie van de politie in de Delaunoystraat in Molenbeek is afgelopen. Dat melden bronnen op Twitter en wordt bevestigd door de burgemeester van de gemeente, Françoise Schepmans. Volgens de eerste informatie is de voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdelsam niet gevonden. Schepmans wilde tegen de opgedaagde media niets zeggen over de resultaten. Ze sluit meer van dergelijke acties niet uit.

Rond 14 uur verlieten de massaal uitgerukte politiediensten de omgeving. Ook een voertuig van DOVO en enkele gepantserde voertuigen van de federale politie zijn al vertrokken. De straat blijft voorlopig wel afgesloten.

De Turkse geheime dienst MIT heeft tegelijkertijd met de aanslagen in Parijs geplande terreuraanvallen in Ankara en Istanboel verijdeld. De plannen waren na de arrestatie van de Britse staatsburger en vermoedelijke IS-aanhanger Aine D. aan het licht gekomen. Dat schrijft de aan de regeringspartij AKP gelinkte krant Sabah maandag. D. had de opdracht IS-cellen in Turkije voor aanslagen te mobiliseren. Wanneer en waar D. werd gearresteerd, is niet duidelijk.

De politieoperatie in Molenbeek van vandaag is erop gericht om Abdeslam Salah, verdachte van de aanslagen in Parijs, te arresteren. Dat heeft het openbaar ministerie bevestigd aan het Franse persbureau AFP.

Mohamed Abdeslam, de broer van twee verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, is door de onderzoeksrechter in Brussel vrijgelaten en niet in verdenking gesteld. Dat wordt bevestigd door de advocate van de man, Nathalie Gallant. Mohamed Abdeslam werd zaterdag opgepakt nadat zijn broers in verband werden gebracht met de aanslagen maar had volgens zijn advocate een onweerlegbaar alibi voor vrijdagavond en kon dus niet aanwezig geweest zijn in Parijs. "Hij heeft niets te maken met de aanslagen", zegt meester Gallant.

De gewezen Molenbeekse burgemeester Philippe Moureaux (PS) bevestigt dat Mohamed in het verleden heeft gewerkt op verschillende afdelingen binnen het gemeentebestuur. Hij kwam zelfs terecht op het kabinet van Moureaux, die tussen 1992 en 2012 burgemeester was. Daar werkte Abdeslam als dactylograaf. Voordien werkte hij op de Dienst Demografie van de administratie.

Na de doortocht van Abdeslam op het kabinet-Moureaux ging hij aan de slag op de Dienst Vreemdelingenzaken van de gemeente. "Die houdt zich onder meer bezig met regularisatiedossiers", zegt Moureaux. "Abdeslam werkte tot voor een paar dagen op die dienst".

Het parket benadrukt dat in het kader van de anti-terreuroperatie in Molenbeek nog niemand is aangehouden. Wel zijn er bestuurlijke arrestaties verricht. Buurtbewoners die niet ingingen op de oproep van de politie om hun woning te verlaten, werden ingerekend, meldt de VRT.

De interventie is nog steeds aan de gang. Kort voor 13 uur was er een kleine ontploffing te horen. De politie lijkt nu een ander gebouw te doorzoeken als hetgeen waar de actie eerst op gericht was. Veel kan sowieso niet gezien worden van de actie. De politie schermt de actie af en de massaal opgedaagde pers wordt op een veilige afstand gehouden.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

DAG DRIE NA ZELFMOORDAANSLAGEN IN PARIJS

* 168 huiszoekingen in Frankrijk, 104 mensen onder huisarrest geplaatst

* In Sint-Jans-Molenbeek vindt momenteel een grote politieactie plaats. Parket formeel: nog geen arrestatie

* Bomalarm bij Wetstraat in centrum van Brussel. Verdacht voertuig aangetroffen, DOVO is ter plaatse

Turkije heeft Frankrijk tot twee keer toe gewaarschuwd voor een van de daders van de aanslagen in Parijs. Dat heeft een hoge Turkse regeringsbron gezegd. In december en in juni zou Ankara Parijs hebben getipt over Omar Ismael Mostefaï. Hij schoot vrijdag tientallen mensen dood bij een optreden van rockband Eagles of Death Metal.

Volgens Turkije vroeg Frankrijk pas na de aanslagen van vrijdag om informatie over Mostefaï. Hij kwam in 2013 aan in Turkije, maar er is geen informatie dat hij het land heeft verlaten. Vermoedelijk is hij stiekem de grens met Syrië overgestoken. Veel jihadgangers nemen die route.

Frankrijk vroeg Turkije in oktober om informatie over vier terreurverdachten. Turkije kwam Mostefaï daarbij op het spoor en gaf dat door.

In het centrum van Brussel is een bomalarm afgekondigd. Volgens getuigen maakt DOVO zich klaar om een verdachte wagen te onderzoeken. Een veiligheidszone werd ingesteld rond de Josef II-straat en de Tweekerkenstraat, vlak bij de Wetstraat in het centrum van Brussel, zo meldt Belga. Een getuige meldt dat het verdachte voertuig een Franse nummerplaat heeft.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Geruchten dat Abdeslam Salah is opgepakt bij de grote politie-actie in Molenbeek, worden door het parket ontkend. De politie is nog steeds massaal aanwezig in de Delaunoystraat. Het is onduidelijk hoeveel verdachten zich in het pand bevinden en of de interventie afgelopen is.

Salah is een van de drie broers die na de aanslagen van vrijdag in Parijs in het vizier van de politie kwamen. Ibrahim Abdeslam was degene die in Parijs een gordel met bommen onstak aan 'Comptoir Voltaire'. Dit weekend werd een klopjacht gestart op Salah. Een derde broer, Mohamed Abdeslam, werd zaterdag opgepakt bij een politieactie in Molenbeek. Volgens Sudpresse werkte de man voor de gemeente Molenbeek.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld Twitter
Beeld Twitter
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld AFP
Beeld AFP

Zopas heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, bekendgemaakt dat afgelopen nacht in totaal 168 huiszoekingen hebben plaatsgevonden in Frankrijk. 104 mensen zijn onder huisarrest geplaatst.

Franse binnenlandminister Bernard Cazeneuve. Beeld PHOTO_NEWS
Franse binnenlandminister Bernard Cazeneuve.Beeld PHOTO_NEWS

In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek is momenteel een nieuwe politieactie aan de gang die verband houdt met het geweld in Parijs. Volgens de RTBF is de politie massaal op de been in de Delaunoystraat. Ontmijningsdienst DOVO en speciale politie-eenheden zijn ook aanwezig. Er zouden schoten zijn gelost, blijkt uit nog onbevestigde meldingen op Twitter. Volgens een journalist van RTL zijn er ook ontploffingen gehoord. De Delaunoystraat en nabijgelegen Ransfortstraat zijn afgesloten, meldt de website van de Waalse zender RTBF. Volgens een melding op Twitter onderhandelt de politie via een luidspreker met een zekere Mohammed. Mogelijk is een verdachte opgepakt, maar dat is nog niet bevestigd.

Er zijn twee nieuwe kamikazes geïdentificeerd die betrokken waren bij de aanslagen van vrijdagavond in Parijs. Dat heeft de Franse procureur François Molins laten weten. Eén komt mogelijk uit Syrië. Vingerafdrukken van een van de kamikazes in de concertzaal Bataclan komen overeen met degene die in oktober in Griekenland werden afgenomen bij iemand die een Syrisch paspoort gebruikte met daarop de naam van de 25-jarige Ahmad al Mohammad. De authenticiteit van dat paspoort moet wel nog geverifieerd worden.

Een andere kamikaze in Le Bataclan is geïdentificeerd als de 28-jarige Fransman Samy Amimour, geboren in Parijs. Hij was al bekend bij de Franse speurders wegens oprichting van een terroristische vereniging. Er is sprake van een verijdeld vertrek naar Jemen in 2012. Sinds 2013 was er een internationaal aanhoudingsbevel tegen de man. Volgens het openbaar ministerie van Parijs werden drie familieleden van Amimour maandagmorgen opgepakt voor verhoor.

Er zijn nu vijf daders van de zeven die om het leven kwamen bij de zelfmoordaanslagen, geïdentificeerd. Van de eerste drie geïdentificeerden woonde één in Frankrijk. De twee anderen waren Fransman maar woonden in België, de 20-jarige Bilal Hafdi in Brussel, de 31-jarige Brahim Abdelslam in Sint-Jans-Molenbeek.

Justitie in Frankrijk slaagt er niet in om het Syrische paspoort, dat bij het lijk van een van de aanslagplegers in Parijs is gevonden, te verifiëren. Dat meldt Reuters. Eerder ontstond al twijfel over de echtheid van het document. Zo zou op het identiteitsbewijs niet hetzelfde aantal cijfers staan als op een officieel Syrisch paspoort. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, verklaarde gisteren op tv dat het document mogelijk vervalst is.

In Molenbeek ging begin deze maand een café dicht dat uitgebaat werd door Brahim Abdeslam (31). De man woonde al jaren in de Brusselse gemeente en kwam vrijdag om het leven toen zijn bommengordel afging in een café aan de Boulevard Voltaire. Volgens Le Parisien werd het café op 4 november na twee jaar administratief gesloten wegens "drugshandel". Een buurtbewoner getuigde aan de Franse nieuwssite dat de plek "een hol van kleine criminelen" was, waar alcohol geserveerd werd en joints gerookt werden.

null Beeld Google Street View
Beeld Google Street View

Franse media melden dat een vierde dader van het bloedbad in Parijs is geïdentificeerd. Het gaat om een man die Samy zou heten en wiens familie in Bobigny woont, een noordoostelijke voorstad van Parijs. Samy is een van de daders van de bloedigste aanslag, die op de concertzaal Bataclan in het centrum van Parijs. Daarbij vielen bijna negentig doden.

Andere daders van de aanslag op concertzaal Bataclan waren Omar Ismael Mostefaï en Brahim Abdeslam. Van de drie personen die zich bij het Stade de France opbliezen is er tot dusverre één geïdentificeerd. Het was een twintigjarige Fransman, Bilal Hadfi, die net als Brahim Abdeslam in Brussel woonde.

Een dader die mogelijk geen zelfmoord pleegde en voortvluchtig zou zijn, heet Salah Abdeslam, een broer van Brahim.

null Beeld AP
Beeld AP

Steeds meer Nederlandse en Belgische moslims maken via de Facebookpagina NietMijnIslam duidelijk dat ook zij de terroristische daden van het afgelopen weekend in Parijs veroordelen. Via deze pagina en de hashtag #Nietmijnislam gaan moslims en niet-moslims met elkaar in gesprek over de gebeurtenissen. Volgens de initiatiefnemers werd de pagina sinds vrijdag al meer dan een miljoen keer bezocht.

Er staat om 8.30 uur een file van een zestal kilometer op de E17, van de grenspost in Rekkem tot aan het knooppunt in Aalbeke. De wegpolitie bevestigt dat dat het gevolg is van de inwaartse en uitwaartse controles aan de grens met Frankrijk. Dat is een van de maatregelen die de Franse president François Hollande genomen heeft na de aanslagen van vrijdag.

De Britse premier David Cameron zegt in een interview met BBC Radio 4 dat de westerse landen moeten samenwerken met Rusland om een gezamenlijke strategie tegen IS in Syrië uit te werken.

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten zullen een compromis moeten vinden met Rusland over de toekomst van de Syrische president Assad, zegt Cameron.

De Britse premier voegt er nog aan toe dat hij morgen met zijn kinderen naar de wedstrijd Engeland-Frankrijk in Londen zou gaan.

De Syrische president Assad. Beeld EPA
De Syrische president Assad.Beeld EPA

De Franse autoriteiten hebben in islamistische milieus in heel Frankrijk tientallen huiszoekingen verricht. Die passen in de strijd tegen het terrorisme, en staan niet in verband met de terreuraanslagen in Parijs, zo is vanochtend in politiekringen vernomen.

In Toulouse zouden afgelopen nacht zeker drie mensen zijn opgepakt. In de Franse stad zouden ook wapens, waaronder een raketlanceerder en kalasjnikov, in beslag zijn genomen, bericht de Franse zender BFM TV. In Lyon werden vijf mensen geklist.

Premier Manuel Valls sprak over "meer dan 150 huiszoekingen" sinds de aanslagen van vrijdag .Bij het Franse openbaar ministerie luidt het dat om een "preventieve" operatie gaat. De acties passen in het kader van de noodtoestand die president François Hollande vrijdagavond afkondigde over heel Frankrijk na de terreur in de lichtstad.

null Beeld GETTY
Beeld GETTY

De aanslagen in Parijs werden vanuit Syrië "georganiseerd, bedacht en gepland", zo verklaarde premier Valls vanochtend op de zender RTL. De eerste minister stelde ook dat Frankrijk zich moet voorbereiden op nieuwe aanslagen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), en bij uitbreiding andere Europese landen.

"We weten, dat operaties voorbereid werden en nog worden, niet alleen tegen Frankrijk, maar ook tegen andere Europese landen." Frankrijk kan "in de dagen en weken die komen" nog getroffen worden door terrorisme, luidde het. "We gaan lang met deze bedreiging moeten leven."

Valls onderstreepte dat Frankrijk IS wil vernietigen. Gisteren werd Raqqa, het bolwerk van de terreurbeweging in het noorden van Syrië, alvast massaal bestookt. Daarbij werden volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten een trainingskamp en wapenopslagplaats vernield. Volgens het Franse ministerie van Defensie werd ook een commandopost van IS uitgeschakeld.

null Beeld GETTY
Beeld GETTY

België is niet van plan zijn deelname aan de militaire acties tegen IS terug te schroeven. Dat heeft defensieminister Steven Vandeput vanmorgen in het Radio 1-programma 'De Ochtend' gezegd. "We moeten tonen dat het ons menens is. Volgens de N-VA-minister moet IS militair "op de knieën gedwongen worden".

België is al langer betrokken bij de strijd tegen IS, onder meer door de inzet van F16-vliegtuigen en door de begeleiding van het Franse vaartuig Charles de Gaulle door het fregat Leopold I.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Wereldwijd zijn gisteravond mensen op straat gekomen om de slachtoffers van de aanslagen in Parijs te herdenken. Onder meer in Californië, Kopenhagen en Londen werden wakes gehouden. Ook in ons land vonden stille marsen plaats. In Mechelen, bijvoorbeeld, stapten meer dan duizend mensen mee in een stille optocht tegen terrorisme.

De Franse politie heeft in de nasleep van de aanslagen op meerdere plekken in Frankrijk woningen doorzocht. Daarbij zijn verschillende mensen opgepakt. Dat melden Franse media en wordt bevestigd door premier Valls. In Toulouse kwamen speciale eenheden van de politie volgens de krant La Dépêche du Midi in grote aantallen in actie tegen islamisten. Le Dauphiné Libéré berichtte over nachtelijke invallen in zeker vijftien panden in het gebied rond Grenoble. Daarbij werd een aantal verdachten in de boeien geslagen. Ook in Bobigny en Jeumont hebben politieraids plaatsgevonden, wordt gemeld op Twitter.

De Belgische veiligheidsdiensten vermoeden dat het kopstuk achter de aanslagen in Parijs mogelijk dezelfde is als die achter de verijdelde aanslagen in Verviers. Dat schrijft De Standaard. Het gaat om de 29-jarige Abdelhamid Abaaoud. Hij wordt gezien als het brein achter de aanslagen van de mislukte aanslagen in Verviers van begin dit jaar.

Abdelhamid Abaaoud Beeld kos
Abdelhamid AbaaoudBeeld kos

Frankrijk is afgelopen nacht begonnen met het bombarderen van Raqqa, de Syrische stad die geldt als het belangrijkste bolwerk van Islamitische Staat. Volgens het Franse ministerie van Defensie hebben tien Franse jachtbommenwerpers in totaal twintig bommen afgeworpen en werden daarbij verschillende IS-installaties vernield. "Het eerste vernietigde doelwit werd door Daesh (de Arabische afkorting voor Islamitische Staat) gebruikt als commandopost, als jihadistisch rekruteringscentrum en als opslagplaats voor wapens en munitie. Het tweede doelwit bevatte een terroristisch trainingskamp", klinkt het.

null Beeld AP
Beeld AP

Twee dagen na de terroristische aanslagen in Parijs is het dodental verder opgelopen naar 129. Er vielen ook 349 gewonden, van wie er een klein honderdtal erg aan toe is. Het onderzoek naar de daders loopt volop en toont almaar duidelijker een Belgische link aan. Twee van de zeven omgekomen terroristen verbleven immers in Sint-Jans-Molenbeek en Brussel. Ook in ons land loopt daarom een onderzoek naar de aanslagen en daarin werden al zeven personen opgepakt.

null Beeld
Beeld

De aanslagen van vrijdagavond in Parijs werden in ons land bedacht en beraamd. Meer bepaald in Sint-Jans-Molenbeek, door buitenlandse media de draaischijf van moslimextremisme genoemd. Bij de Belgische verdachten zijn onder anderen voormalig Syriëstrijder Bilal Hadfi uit Neder-over-Heembeek en de broers Abdeslam uit Molenbeek. De oudste, Ibrahim, kwam om het leven toen zijn bommengordel afging in Parijs, een andere broer werd zaterdag in Molenbeek opgepakt en de derde, Salah, (foto rechts) is nog steeds voortvluchtig. Ook vandaag volgen we de nasleep van de aanslagen in Parijs hier op de voet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234