Zondag 29/11/2020

'Terugkeer naar situatie als voorheen onmogelijk'

België verstrakt bij monde van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) het Burundi-standpunt. 'Als je de grondwet met de voeten treedt, komt de instabiliteit snel terug.' In niet-diplomatieke taal: een ongrondwettelijk derde mandaat voor de president kan niet.

De Croo: "De eerste prioriteit moet natuurlijk zijn om de escalatie van het geweld zo snel mogelijk te stoppen. Dat zeggen we al sinds de politie manifestaties van burgers en oppositie gewelddadig neerslaat en we onze ontwikkelingssteun aan het politiewerk hebben stilgelegd. We zitten sinds woensdag in een andere dimensie, waarbij een risico op een echte burgeroorlog, met clashes tussen leger en politie, reëel geworden is. De internationale gemeenschap moet dat gevaar eensgezind proberen af te wenden."

Is het voor u denkbaar dat de president gewoon terugkeert alsof er niets aan de hand is?

"Een terugkeer naar business as usual is onmogelijk. Dit is wat je krijgt als de akkoorden van Arusha (het vredesoverleg dat in 2000 een einde maakte aan de etnische oorlog in Burundi, BE) met de voeten treedt. In de Burundese grondwet staat dat een president maximaal twee mandaten kan krijgen. Wat nu gebeurd is, is een gevolg van de kandidaatstelling van president Nkurunziza voor een derde mandaat. Wij rekenen erop dat hij dat zelf nu ook beseft."

U zegt: de president moet weg.

"Sta me toe rekening te houden met de veiligheid van onze landgenoten ter plekke en me niet uit te spreken over de president zelf. Maar onze hoop ligt bij een snelle en veilige overgang naar een voorlopig bewind. Op die manier kan de basis gelegd worden die op termijn democratische verkiezingen mogelijk maakt, met respect voor Arusha. Wat er de komende uren ook gebeurt, ik zie niet in dat je kunt doen alsof er niets gebeurd is en op 26 mei verkiezingen kunt houden."

Waarom houdt België zich, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS, zo op de vlakte?

"Burundi is een soeverein land. Je kunt niet zomaar in het publiek met het vingertje wijzen. Maar toen minister Reynders en ikzelf een paar maanden geleden in Burundi te gast waren, hebben wij achter gesloten deuren gezegd waar het op stond. Een officiële kandidatuur was er nog niet, maar ze hing wel in de lucht. Wij hebben duidelijk gemaakt dat respect voor Arusha vooropstond voor ons."

U komt vaak principiëler voor de dag over Centraal-Afrika dan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR)

"We spelen elk onze rol. Hij is het hoofd van de diplomatie en moet dus misschien wat vaker diplomatieke taal gebruiken, maar we zitten op dezelfde lijn. Misschien valt onze verschillende positie op omdat ik me wel strakker opstel dan mijn voorganger op dit departement, Jean-Pascal Labille (PS). Burundi is een belangrijke partner voor onze ontwikkelingssamenwerking. Dat verschaft een politieke hefboom, die ik, in tegenstelling tot mijn voorganger, wens te gebruiken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234