Maandag 24/06/2019

Teruggekeerde Syriëstrijder eist 100.000 euro van Belgische staat

Hakim Elouassaki Beeld kos

De 23-jarige Hakim Elouassaki uit Vilvoorde keerde in april vorig jaar terug uit Syrië nadat een granaatscherf hem zwaar had verwond aan het hoofd. De man is door zijn verwondingen half verlamd. Elouassaki had normaal moeten terechtstaan op het proces tegen Sharia4Belgium, maar de voorzitter oordeelde dat hij eerst "grondig geobserveerd" moest worden om na te gaan of hij toerekeningsvatbaar was. Omdat dat niet gebeurd is, eist hij nu een schadevergoeding van 100.000 euro van de Belgische staat en een dwangsom van 2.500 euro voor elke dag dat België de wet niet naleeft. Dat meldt Het Nieuwsblad vandaag.

Volgens gerechtspsychiaters kon de toerekeningsvatbaarheid van Elouassaki enkel bepaald worden in een gespecialiseerde instelling. Een hoewel een dergelijke instelling al meer dan vijftig jaar bij wet voorzien is, bestaat er nog altijd geen in ons land. Hierdoor is de screening van Elouassaki nog altijd niet gebeurd.

De advocaten van Elouassaki hebben nu, een jaar na het Sharia4Belgium-proces, een klacht ingediend tegen de Belgische staat. "We eisen 100.000 euro morele schadevergoeding en een dwangsom van 2.500 euro per dag voor elke bijkomende dag dat de Belgische staat er niet in slaagt de wet na te leven en een observatiecentrum op te richten. Het kan toch niet dat niemand zich wil en kan uitspreken over de ontoerekeningsvatbaarheid van mijn cliënt", klinkt het in Het Nieuwsblad.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden