Vrijdag 27/01/2023

Terugbetaling duur kankermedicijn onder vuur

De commissie voor Tegemoetkomingen buigt zich vandaag over het dure borstkankermedicijn Avastin, na een negatief rapport van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). 'Het effect weegt niet op tegen de kosten.'

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) is in een nieuw rapport niet mals voor het dure kankermedicijn Avastin. "We raden af om het middel voor borstkankerpatiënten nog te gebruiken", zegt Joan Vlayen, arts-expert bij het KCE. "De voordelen van het medicijn wegen niet op tegen de kosten."

Goedkoop is het middel inderdaad niet. Voor een behandeling betaal je ongeveer 50.000 euro. Vorig jaar kostte Avastin de Belgische staat naar schatting 35 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers van het Riziv. In ons land wordt het medicijn terugbetaald voor maag-en darmkanker, nierkanker en uitgezaaide borstkanker waarbij hormonenbehandeling niets meer uithaalt.

Het effect voor borstkanker is volgens de experts van het KCE overigens te miniem. "We zien dat het geneesmiddel het leven van de patiënten helemaal niet verlengd", benadrukt Vlayen. "Hooguit zorgt het ervoor dat hun toestand enkele maanden niet verergert. Bovendien zijn er enkele belangrijke risico's aan Avastin verbonden, zoals perforaties van de darm en bloedklonters."

Dat het middel niet werkt, wil niemand gezegd hebben. Het werkt een beetje. En dan is de vraag of de Belgische belastingbetaler elk jaar miljoenen euro's hieraan moet besteden. Het KCE vindt alvast van niet.

Uit handel in VS

Zo ver wil de commissie voor Tegemoetkomingen (CTG) nog niet gaan. "We zullen de terugbetaling zeker herbekijken", zegt voorzitster Katelijne De Nys. "Of we de aanbevelingen van het KCE zullen volgen, kan ik nog niet zeggen. Maar we zullen hun opmerkingen zeker meenemen."

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA trok de vergunning voor Avastin voor de behandeling van borstkanker al terug in november 2011. "Hoe het komt dat het hier al die tijd is terugbetaald? Omdat Europa net wel beslist heeft om de registratie van het medicijn te behouden", zegt De Nys. "Dan is de vraag wie van beide gelijk heeft. Dat is geen makkelijke discussie."

Een medicijn uit het terugbetalingssysteem halen is sowieso geen evidentie, benadrukt de voorzitster van de CTG. "Hoe leg je aan die vrouwen in de wachtzaal van de dokter uit dat zij vanaf nu dat middel niet meer kunnen krijgen? Hoe vertel je een borstkankerpatiënt dat hun behandeling niet langer terugbetaald wordt? Dat zijn persoonlijke drama's. Het is allemaal makkelijk om te verkondigen dat een middel te duur is, totdat je een jonge vrouw met drie kinderen voor je krijgt in de dokterspraktijk."

Gierig België

Een andere mogelijkheid is dat het Zwitserse farmabedrijf Roche, de producent van Avastin, de prijs voor zijn product laat zakken. Al lijkt die kans klein. Richard Erwin, sinds april general manager van Roche België, verkondigde onlangs nog in het zakenblad Trends dat België te weinig betaalt voor zijn geneesmiddelen. "Innovatie kost geld", benadrukte Erwin. "Voor nieuwe producten zullen we veel harder over de prijs onderhandelen dan nu het geval is."

Problematisch, vindt De Nys. "Je merkt dat farmabedrijven nauwelijks toegevingen willen doen. In sommige gevallen geven wij dan een negatief advies, omdat we het medicijn te duur vinden. Zo'n middel komt dan in aanmerking voor een contractonderhandeling met de minister, waarna het helemaal niet meer duidelijk is hoeveel we nu precies voor dat medicijn betalen. Steeds meer farmabedrijven azen op zulke contracten."

Bij Roche zijn ze alvast niet opgezet met het rapport van het KCE. Ze hebben het Kenniscentrum nu een rapport overgemaakt waarin ze naar eigen zeggen de fouten van het KCE rechtzetten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234