Maandag 21/06/2021

Terroristen, politici, bekende sporters en de Bontincks: 'Oilsjt' spot met iedereen

null Beeld screenshot YouTube
Beeld screenshot YouTube

Terreurdreiging of niet, in Aalst laten ze zich niet muilkorven. Naast de jaarlijks terugkerende onderwerpen werden dit jaar ook de Syrië-strijders van IS ferm op de korrel genomen.  De carnavalstoet in Aalst is tot nu toe vlekkeloos verlopen, zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) aan VTM NIEUWS. "Het is een absolute topdag", zegt D'Haese. "Dit is een hoogdag voor de vrijheid van meningsuiting. Aalst geeft hiermee een belangrijk signaal aan België en zelfs aan de hele wereld."

Met het op gang trekken van de 87ste zondagsstoet luidt Aalst drie carnavalsdagen in. Het pad op het zes kilometer lang parcours wordt geëffend door de folkloristische 'Aalsterse Gilles', het 'Ros Balatum' als parodie op het Ros Beiaard uit Dendermonde en een wagen met Prins Joeri "Den Joe" Mens.

undefined

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Reisbureau Bontinck en Zoon
Het onderwerp 'terrorisme' werd alvast niet geschuwd. Vooral bij de 200 losse groepen, die het "peper en zout" van de stoet vormen, werd de creativiteit weer alle eer aangedaan, met onder meer 'reisbureau Bontinck en Zoon' en enkele IS'ers met een 'Oilsjterse Staat' vlag. Ook De Wever die zijn "overschot" aan soldaten naar Aalst stuurt en de nationale politiek moet het bij de losse groepen ontgelden, met parodieën op het overlijden van koningin Fabiola, werken tot 67 of De Wever die de teugels vasthoudt van premier Michel die op zijn beurt over Di Rupo vaart. Laurette "de wolvinne van de PS", slaat De Wever dan weer met een zweep.

Ook gezien: "Eeh Bollah", huwelsperikelen van "tettengaraasj" Sven Nys, allerlei parodieën op de "konijnenuitspraak" van de paus, besparingen bij De Lijn, het vakbonds"affront", de klimaatcampagne Aalst-aan-Zee en 'Elvos (Luc De Vos) blijft bestaan'.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Lokale politieke thema's
In de ruim vijf uur durende stoet doorheen de Ajuinstad wordt 'Keizer Kamiel Sergant' meermaals geëerd door de vast groepen. De bezieler achter het gebeuren, zanger én carnavalist die in de jaren zestig drie maal de prinsenscepter droeg, kondigde het vorig jaar aan rustiger aan te willen doen. Daarnaast passeren allerlei lokale thema's de revue, zoals de staat van de carnavalswerkhallen, de nieuwe reglementen, bouwdossiers of OCMW-voorzitter Sarah Smeyers met "haar" zorgrobotten. De "slangenkuil' van de lokale politiek en verkozenen Jean-Jacques 'mè zèn Zvenmoils botinnekes' of Karim 'de Stemmepakker' Van Overmeire krijgen ervan langs en het schisma in de Aalsterse sp.a blijft hangen, met Anneken 'Roeidkapken' Van De Steen en 'haar' Patrick 'Boeze Wolf" De Smedt.

undefined

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Kogels van de humor
De Aalsterse burgemeester liet een oud burgemeesterskostuum restylen met een parodie op het nieuwe stadslogo en -baseline. "Ik draag verder een hoge hoed om de kogels van de humor af te weren", grapt hij. "Geen kogelvrije vest, wel een overlevingsvest met gsm en astridzender waarmee ik in permanent contact sta met de controlekamer." D'Haese verwacht meer dan 80.000 bezoekers op de zondagsstoet, afgaande op een eerste schatting op basis van het aantal aanwezigen op het Statieplein en het feit dat invalswegen verzadigd zijn.

Onder de gasten op de Grote Markt waren onder meer viecpremier Alexander De Croo en zijn vader Herman (Open Vld), Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA), naast gasten als de Bulgaarse ambassadeur in België Vesselin Petrov Valkanov en politici uit verschillende geledingen. Een groep die spotte met de klimaatcampagne Aalst-aan-Zee liet de ministers Weyts en De Croo overigens zandkasteeltjes bouwen op de Grote Markt.

De politie zet 195 manschappen, er is onder meer een verscherpte veiligheidscontrole op de Grote Markt. Veder zijn er langs het parcours ook controles omdat geluidssystemen niet hoger dan 102 dB mogen.

Bezoekers maken het best gebruik van pendelparkings in Erembodegem (Industriezone III) en Aalst Wijngaardveld en ook de NMBS geeft een evenementenbiljet uit.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234