Donderdag 28/10/2021

Aalst

Terroristen, Laurent, Fabiola en Femke Van den Driessche: Aalst Carnaval lacht met iedereen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Van de carnavalisten in Aalst is geweten dat ze geen enkel thema uit de weg gaan. Syrië, IS en de terroristen kwamen dan ook aan bod in de feestelijke optocht. Met 27 maagden en een rijdende Allahu Akbar, met nog meer terroristen weggestopt in de verhuiswagen van de firma Abdeslam. Maar ook de militairen die kerstinkopen doen tijdens de terreurdreiging in Brussel, en met Gert Verhulst die een nieuw K3-lief zoekt. Langs het 6 kilometer lange parcours stonden ongeveer 80.000 toeschouwers te genieten van de stoet.

Verhuisfirma's gespecialiseerd in het traject Brussel-Parijs, terroristen en militairen van allerlei pluimage, Femke Van Den Driessche, Laurent, Fabiola of Maggies suikertaks. De 'losse groepen', individuele carnavalisten of kleine groepjes Aalstenaars, maken opnieuw hun naam waar als 'peper en zout' in de 88ste zondagsstoet op Aalst Carnaval. De zes kilometer lange stoet lokte ongeveer 80.000 toeschouwers. Dat zegt de lokale politie, die voor haar inschatting onder meer gegevens uit een helikopter van de federale politie gebruikte.

De stoet werd vanmiddag traditioneel geopend door de Aalsterse Gilles, gevolgd door de stadsreuzen en het Ros Balatum, een parodie op het Ros Beiaard in Dendermonde. Het eerste hoogtepunt is alvast de wagen van waaruit Prins Carnaval Dennis De Wolf het publiek begroet.

Aan de stoet nemen dit jaar 45 kleine groepen deel, 18 middelgrote groepen en 12 grote groepen, goed voor 2.500 carnavalisten. Het echte 'peper en zout' is opnieuw terug te vinden bij de 205 'losse groepen', goed voor 1.400 carnavalisten die met beperkte middelen de spot drijven met actuele thema's.

Actualiteit

Onder andere te zien: een verdwaalde foto 'uit sympathie' aan de gisteren overleden charmezanger Eddy Wally, Prins Laurent die met zijn dotatie naar Colruyt gaat, de 'mechanische doping' van Femke Van Den Driessche waar Volkswagen misschien voor iets tussenzit, terroristen en militairen van allerlei pluimage, het rijdend café Allah-Ak 'bar', de erfenis van Fabiola 'die naar Congo gaat', het Oiljsters Comité Anti Droiging (OCAD) en Maggies suikertaks.

Ook de kleine groepen spelen in op actualiteit, met verhuisfirma's gespecialiseerd in bewegingen van Brussel naar Parijs, een delegatie uit 'Mollenbeek', de 'love boat' van Nichole en Hugo of Samson zoekt Worst.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

'Nieve mokke' van Gert Verhulst

Bij de groepen met grotere wagens worden onder meer televisieprogramma's op de korrel genomen. K3 mocht niet ontbreken, de Aalsterse carnavalisten vragen zich af wie Gerts 'nieve mokke' wordt. Ook 'The Sky is the Limit' moest het ontgelden: elite-Aalsternaars delen hun fortuin uit aan het gewone volk. De 'Pornospar', 'Sparma' en 'Dolle Pret in de Superette' verwijst dan weer naar de pikante filmpjes die een superette-uitbaatster na sluitingsuur in haar zaak opnam.

Premier Michel en ministers Reynders en De Block rijden op kippen 'we laten ons niet pluimen'. Ook de internationale politiek duikt op. Het vluchtelingenthema keert enkele keren terug, onder meer met 'Dozje (burgemeester D'haese) maggek overveiren?', verder nog de Griekse crisis en bondskanselier Merkel die herhaalt 'wir schaffen das'.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Prijzenpot

Verder passeren veel lokale dossiers de revue, dikwijls insiderkwesties onder carnavalisten, maar ook ruzies in het stadsbestuur of de 'immobiliteit' en infrastructuur van de stad.

Wanneer de laatste groepen terugkeren naar het stalplaats, allicht rond 21 uur, worden de punten van een jury verzameld en verwerkt onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. Maandagavond weten de kleine, middelgrote en grote groepen welk deel ze van de prijzenpot krijgen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Hoge waakzaamheid bij Aalst Carnaval

Bij de Aalsterse politie zijn de nodige veiligheidsmaatregelen genomen om de carnavalsdriedaagse in goede banen te leiden.

De politie is vandaag met 258 mensen aanwezig. Agenten in burger en in carnavalskostuum houden op verschillende plaatsen een oogje in het zeil, en in de stad hangen ook zo'n 50 camera's waarmee de stadsdiensten vanuit het commandocentrum de feestzone controleren. Tijdens de stoet zet de federale politie bovendien een helikopter in. Er is ook een snelle reactie-eenheid ter beschikking.

Jambon maakt zich weinig zorgen over grote bijeenkomsten als Aalst Carnaval. "Net daarom zitten we nog in terreurniveau 3 - dat is geënt op grote manifestaties. In Aalst heeft men wel veel ervaring om dat onder controle te houden, maar dit is een mogelijke target. Daarom wil ik ook hulde brengen aan de politiemensen die weer het beste van zichzelf geven. Ik ben er heel gerust op, en ik ga er zelf ook naartoe."

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Jan Jambon, is zelf naar de feestelijkheden in Aalst getrokken. Beeld belga
Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Jan Jambon, is zelf naar de feestelijkheden in Aalst getrokken.Beeld belga

"Mensen hebben het recht op te feesten"

Ondanks alle maatregelen die genomen zijn, vindt burgemeester Christoph D'Haese dat mensen bovenal het recht hebben om te feesten. Dat zei hij in het VTM NIEUWS. "Het was koorddansen tussen het recht op vrijheid en het recht op vrije meningsuiting. In Aalst kan er veel: het mag variant, deviant en pikant zijn, maar niet strafbaar." Je verkleden als terrorist mag, bijvoorbeeld. "Dit is ons antwoord op de verbittering, verzuring en op de terroristen."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234