Zondag 21/07/2019

In kaart

Terrorisme wereldwijd in kaart gebracht: op deze plaats staat België

Ons land staat dezer dagen wereldwijd in de schijnwerpers als broeihaard van terrorisme. Toch prijkten we vorig jaar 'pas' op de 82ste plaats op de terrorisme-index van het gerenommeerde Institute for Economisch and Peace, die deze maand verscheen. We doen het daarmee beter dan buurlanden Frankrijk, dat 36ste eindigt, en Duitsland, dat 52ste staat. Nederland, dat de 105de plaats van de 162 onderzochte landen inneemt, scoort beter. De index meet de wereldwijde 'trends' in het terrorisme in de loop van 2014.

Met de 82ste plaats gaat België licht achteruit tegenover 2013, toen we nog 91ste waren. Op de weinig benijdenswaardige eerste plaats staat, net zoals vorig jaar, Irak, gevolgd door Afghanistan, Nigeria en Pakistan. Het door burgeroorlog geteisterde Syrië sluit de top 5 af.

Het zijn ook vooral die vijf landen die zorgen voor de wereldwijde trend van het stijgende terrorisme. 78 procent van alle doden na een terroristische aanslag vielen in een van deze landen. Globaal laten de statistieken een forse stijging zien tussen 2013 en 2014: het aantal doden na aanslagen ging met maar liefst 80 procent de hoogte in: van 18.111 naar 32.658. Tegenover 2000 betekent dat zelfs een vernegenvoudiging. Toen stierven er wereldwijd 3.329 mensen bij een terreuraanslag.

Terrorisme?

Terrorisme wordt in het rapport van het Institute for Economics and Peace gedefinieerd als 'een bedreiging of effectief gebruik van geweld door een niet-staatsgebonden dader om een politiek, economisch, religieus of sociaal doel te verkrijgen, via angst of intimidatie'.

Doden door terroristische aanslagen, 2000-2014. Beeld Economics and Peace

Boko Haram

In Nigeria steeg het aantal slachtoffers van terreuraanslagen met 300 procent, voornamelijk door de groepering Boko Haram, de dodelijkste terreurgroep ter wereld. De terreurgroep was in 2014 verantwoordelijk voor 6.644 doden. Ter vergelijking: IS doodde in diezelfde periode 6.073 mensen.

Van de 162 landen werden er 123 vorig jaar op de een of andere manier getroffen door terrorisme. In 67 daarvan viel er minstens één dode. Ook België is daarbij met de aanslag op het Joods Museum in Brussel. In 11 landen vielen er meer dan 500 doden. 39 landen, waaronder Cuba, Costa Rica, Japan, Zuid-Korea en Polen kwamen op geen enkele wijze met terrorisme in aanraking.

De totale kost van terreur steeg vorig jaar naar een geschatte 52,9 miljard dollar. Ook dat is een nieuw record. In 2001, het jaar van de aanslagen van Al Qaida op het WTC in New York, liepen de kosten op tot 51,5 miljard dollar.

De cijfers werden verzameld door het National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism, dat in zijn volledige dataset al meer dan 140.000 terroristische incidenten verzamelde.

Terroristische aanslagen, 2000-2014. Beeld Economics and Peace

Bekijk hier de kaart in een grotere versie (nieuw venster) of per land in de tabel hieronder:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden