Woensdag 28/07/2021

Erkenning Palestina

"Terrorisme heet anders: bezetting"

Israëlische parlementariër Hanin Zoabi. Beeld EPA
Israëlische parlementariër Hanin Zoabi.Beeld EPA

Als pleiter voor de Palestijnse belangen binnen de Knesset is ze omstreden in Israël. Maar tot nu toe lukt het juridische instanties noch ultrarechtse jongeren haar het zwijgen op te leggen.

Het scheelde niet veel of de Israëlische parlementariër Hanin Zoabi had deze week klappen opgelopen. Zoabi, lid van een Arabische partij, werd op een verkiezingsbijeenkomst in een voorstad van Tel Aviv belaagd door ultrarechtse jongeren. "Een groep Arabische studenten vormde een kring rondom mij. Daardoor konden de aanvallers niet te dichtbij komen", vertelt ze in het hoofdkwartier van haar partij, op een naargeestig industrieterrein in Nazaret. "Iemand gooide nog wel een flesje frisdrank naar mijn hoofd."

Zoabi (45) is, zacht gezegd, een omstreden lid van de Knesset. Rechtse collega-parlementariërs probeerden haar kandidaatstelling voor de verkiezingen van 17 maart te dwarsbomen. Zoabi zou met haar uitgesproken pro-Palestijnse opvattingen een gevaar zijn voor de Joodse staat Israël. Vooral haar tirades tegen het Israëlische offensief in de Gazastrook vorige zomer werden Zoabi kwalijk genomen.

De Centrale Kiescommissie schrapte haar kandidatuur, maar het Hooggerechtshof bepaalde in hoger beroep dat ze toch aan de nationale verkiezingen mag deelnemen. Het leidde tot felle reacties vanaf de politieke rechterflank. Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei al dat "Zoabi behoort tot de terroristen van Hamas", de extremistische beweging die in Gaza aan de macht is. De hoogste rechterlijke instantie in Israël 'legitimeert terrorisme', meende een prominent lid van de Likudpartij, waarvan premier Benjamin Netanyahu de leider is.

Al vaker werd ze voor terrorist uitgemaakt en dat verklaart volgens Zoabi de 'haat en agressie' waarmee ze op de verkiezingsbijeenkomst werd geconfronteerd. Baruch Marzel, die met de ultrarechtse partij Joodse Macht een gooi doet naar een plek in het parlement, had zijn aanhangers via Facebook opgeroepen haar een lesje te leren. "Zoabi, we komen eraan. We zullen de glimlach van je gezicht vegen."

Zoabi vertelt het met een brede grijns, in haar geboorte- en woonplaats Nazaret. De noordelijk gelegen stad herbergt de grootste Arabische gemeenschap in Israël. Voor het eerst nemen drie Arabische partijen, doorgaans goed voor zo'n tien zetels in de 120 leden tellende Knesset, gezamenlijk deel aan de verkiezingen. Van oudsher is de opkomst onder Israëlische Arabieren laag, nog geen 50 procent. "Uit pure frustratie", zegt Zoabi. "De mensen voelen zich tweederangsburgers. Ze denken niet dat daarin verandering zal komen."

null Beeld EPA
Beeld EPA

Waarom zouden Arabieren op u stemmen als u op voorhand laat weten niet te gaan regeren?
""Natuurlijk gaan we niet regeren, ook niet met zogenaamd links - de Arbeidspartij. Die trekt nu samen op met een andere partij, onder de naam Zionistische Unie. Dat betekent: blijvende onderdrukking van de Palestijnen, de bouw van Joodse nederzettingen, de blokkade van de Gazastrook, noem maar op. Men verwijt mij een terrorist te zijn, maar terrorisme heeft een andere naam: bezetting."

U werd vorig jaar - uniek in de geschiedenis van Israël - zes maanden geschorst als parlementslid. Wat had u misdaan?
"Kort na de ontvoering van drie Joodse tieners (waarvoor later Hamasaanhangers verantwoordelijk bleken, red.), wilde ik de ontvoerders geen terroristen noemen. De tieners werden vermoord. Ik keur ontvoering en moord af. Maar ik verdedig de strijd tegen de bezetting. Het is mijn democratisch recht iets te zeggen dat tegen de nationale consensus ingaat. Ik maak deel uit van de samenleving. Als minister Lieberman en anderen mij oproepen om maar in Gaza te gaan wonen, zeg ik: dít is mijn land. Lieberman kan altijd nog naar Moldavië, waar hij geboren is."

U weigerde een veroordeling van Hamas, dat vorig jaar duizenden raketten op Israël afvuurde. Daarmee roept u toch ook woede over uzelf af?
"Hamas is een deel van mijn volk, dat lijdt onder de bezetting. Israël wil dat Arabieren als ik - ongeveer een vijfde deel van de bevolking - dankbaar zijn voor het Israëlische staatsburgerschap. Dat getuigt van een misplaatst superioriteitsgevoel. Wíj ondergaan de vernederingen, de confiscatie van ons land, de onwil om aan ons bouwvergunningen af te geven. Terwijl wíj de oorspronkelijke bewoners van dit land zijn, en niet indringers of vijanden."

U lijkt een roepende in de woestijn. Door af te zien van regeringsdeelname kunt u toch ook niet bijdragen aan hervatting van het vredesproces?
Zoabi, met minzame glimlach: "Mijn kiezers en ik hebben geen illusies. Maar als oppositie in de Knesset willen wij voorkomen dat onze geschiedenis, identiteit en waardigheid verloren gaan in een land dat ons wil 'Israëliseren'. Ik noem het ideologische oppositie. We leven hier niet in Nederland, waar je compromissen kunt sluiten over van alles en nog wat."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234