Maandag 14/10/2019

Syrië

Terreurverdachten vragen vrijspraak

Jejoen Bontinck. Beeld PHOTO_NEWS

Op het proces tegen vier jongemannen uit Vilvoorde en Machelen die terechtstaan voor terrorisme, is vandaag de verdediging van twee van hen, Mohamed Aquichouh en Zouheir B., aan het woord geweest. Zouheir B. heeft nooit een stap in Syrië gezet en heeft volgens zijn advocaat dan ook niets te maken met terrorisme. Mohamed Aquichouh is dan weer enkel uit nieuwsgierigheid naar Syrië vertrokken zijn maar heeft er nooit Jejoen Bontinck vastgehouden of gefolterd, aldus zijn advocaat.

"In tegenstelling tot Jejoen Bontinck is mijn cliënt is door niemand gehersenspoeld of onder druk gezet om naar Syrië te gaan", pleitte meester Sébastien Courtoy voor Mohamed Aquichouh. "Hij is uit eigen wil en op eigen verantwoordelijkheid vertrokken. De weken voordien had hij van verschillende kennissen uit Vilvoorde, die al in Syrië verbleven, te horen gekregen dat het daar het paradijs op aarde was. Ze leefden in een villa met zwembad en werden er als helden onthaald. Uit nieuwsgierigheid en omdat hij in Vilvoorde in een situatie van uitzichtloze werkloosheid zat, is hij dan ook vertrokken. Hij was toen amper 19 jaar oud en ter plekke heeft hij snel beseft dat de werkelijkheid veel minder rooskleurig was."

"Jejoen is praatjesmaker"

De jongeman is dan ook maar twintig dagen in Syrië gebleven. "Dat is veel te weinig om in een terroristische organisatie zo'n vertrouwenspositie te bekleden dat hij een spion kan ontmaskeren en kan helpen die te folteren", ging meester Courtoy verder. "Er is, behalve de verklaring van Bontinck zelf, ook geen enkel bewijs van die foltering en die verklaring van Bontinck is zo ongeloofwaardig en onbetrouwbaar als ze groot is. Hij heeft enkel zoveel mogelijke belastende verklaringen afgelegd tegen zoveel mogelijk mensen om zelf uit de gevangenis te blijven. Op basis van die praatjesmaker, die bovendien zelf veroordeeld is, kan u mijn cliënt niet veroordelen."

Werkstraf

Tegen Zouheir B. zit er dan weer geen enkel bewijs in het dossier, zo pleitte zijn advocaat, meester Anne-Aurélie De Vos: "Hij is een jaar lang permanent geschaduwd en afgeluisterd zonder enig concreet resultaat. Hij is nooit in Syrië geweest en heeft nooit willens en wetens geholpen bij enig terroristisch misdrijf of hulp geleverd aan een of andere terrorist. Het enige wat hem kan verweten worden, is valsheid in geschrifte. Het onderzoek en het proces hebben hem bovendien al zijn job en zijn vriendin gekost. Een werkstraf lijkt me dan ook een aangewezen straf."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234