Zondag 29/11/2020

Terrorisme

Terreurverdachten opgepakt in heel Europa: "Extremisten wilden Noorse diplomaten ontvoeren"

Mullah Krekar gaat door de knieën om te bidden na zijn vrijlating uit de Noorse gevangenis in januari. Volgens de politiediensten werd Krekar vandaag gearresteerd op verdenking van het plannen van een terroristische aanslag.Beeld AP

In Italië, Groot-Brittannië en Noorwegen zijn vijftien personen aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij een Iraaks-Koerdische bende die via internet mensen radicaliseerde en ronselde om in Irak en Syrië aan de zijde van Islamitische Staat te strijden. Bovendien zou de organisatie van plan geweest zijn enkele hooggeplaatste Noorse diplomaten te gijzelen. De Italiaanse politie sprak van de 'belangrijkste politieoperatie in Europa in twintig jaar'.

Volgens Europese politiebronnen werd er vandaag een belangrijk deel van een Iraaks-Koerdisch netwerk opgerold dat zich bezighield met de ondersteuning van radicalisering. De extremistische groep zou bovendien van plan geweest zijn enkele Noorse diplomaten te ontvoeren om ze daarna gegijzeld te houden in Europa of het Midden-Oosten.

De ideologische leider van de groep is Najmuddin Faraj Ahmad, beter bekend als Mullah Krekar, die in een Noorse gevangenis opgesloten zit, aldus de Italiaanse autoriteiten. Hij is de stichter van de inmiddels opgedoekte soennitisch-Koerdische opstandelingengroep Ansar al-Islam, die in Iraaks Koerdistan een kalifaat wilde stichten en vorig jaar opging in IS.

Als banneling in Noorwegen richtte Krekar een andere groepering op, Rawti Shax, om een nieuwe generatie Iraakse Koerden in Europa klaar te stomen voor de strijd in Iraaks Koerdistan, zei de politie. Hij bouwde een netwerk van volgers op in Europa, die onderling via internet contact hielden. Het aftappen van dit communicatieverkeer leidde tot de arrestaties van vandaag. De arrestanten worden verdacht van internationaal terrorisme.

Krekar zal, samen met de andere twee verdachten die werden opgepakt in Noorwegen, voor de rechtbank verschijnen. Mogelijk wordt hij daarna uitgeleverd aan Italië.

Een woordvoerster van de Britse anti-terreurcel die bij de operatie betrokken was, laat weten dat er geen reden voor verdere ongerustheid: "We begrijpen dat de arrestaties enige onrust opwekken, maar ze zijn het gevolg van een langdurig onderzoek geleid door de inlichtingendiensten van verschillende landen. Er is geen enkele aanwijzing die doet vermoeden dat er verder gevaar dreigt."

De politieactie was onder leiding van justitie in Rome. Een woordvoerder daar weigerde bekend te maken hoeveel arrestaties in Italië zijn verricht, maar hij zei wel dat er geen Italianen onder de verdachten zijn.

Rawti Shax

De Italiaanse autoriteiten voeren al geruime tijd onderzoek naar de werking en activiteiten van Rawti Shax. Volgens de inlichtingendiensten zou de organisatie vooral werkzaam zijn in Duitsland, Zwitserland, Finland, Groot-Brittannië, Griekenland, Italië, Noorwegen, Irak, Iran en Syrië. Alle personen die vandaag werden opgepakt, worden op één of andere manier gelinkt aan terroristische activiteiten op internationale schaal.

Volgens Eurojust, het Europees agentschap dat de verschillende invallen van vandaag coördineerde, zou Rawti Shax zich de laatste jaren bekwaamd hebben in de "logistieke en financiële ondersteuning van de rekrutering van buitenlandse Syriëstrijders". De bedoeling was om zoveel mogelijk mensen naar Syrië en Irak te sturen om ze daar op te leiden voor een toekomstig conflict in Koerdistan.

Volgens Eurojust zouden er bovendien nog een aantal verdachten vrij rond lopen: zij konden voorlopig niet gelokaliseerd worden, maar verwacht wordt dat ze naar Syrië en het Midden-Oosten vluchtten, om zich er aan te sluiten bij extremistische groeperingen als IS en Jabhat al-Nusra.

Mullah Krekar, ideologische leider van de groep.Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234