Dinsdag 22/10/2019

TERREURPROCES

Terreurverdachte blijft ontkennen: "Ik heb in Verviers niet op politie geschoten"

Beeld BELGA

Op het proces rond de terreurcel van Verviers is verdachte Marouan El Bali vanmiddag verhoord over de inval van de politie in Verviers, op 15 januari 2015. Twee terroristen, Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi, kwamen daarbij om in een vuurgevecht met de politie. Volgens het federaal parket heeft ook El Bali op de politie geschoten maar de man ontkent dat met klem. Zijn advocaten vragen dat videobeelden van de politie-interventie zouden bijgebracht worden maar het federaal parket weigert dat.

De inval van de politie in het onderduikadres van de terreurcel in Verviers, begon om 17.42 uur, toen het raam dat uitgaf op de straat opgeblazen werd, waarna er onmiddellijk driemaal "politie" werd geroepen. Volgens Marouan El Bali verschool hij zich meteen in de badkamer en werd hij opgepakt toen hij via het badkamerraam probeerde te vluchten.

"Op geen enkel moment heb ik een vuurwapen aangeraakt, of schoten afgevuurd op de politie", zei de man;

Een aantal elementen uit het dossier doen anders vermoeden. Zo zaten de kleren van El Bali onder het kruitpoeder, afkomstig van kalasjnikov-munitie. Dat kan verklaard worden door het feit dat Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi met hun kalasjnikovs respectievelijk 14 en 31 schoten afvuurden op de politie, waardoor het hele appartement vol met kruitpoeder hing. Opmerkelijk is dat er ook kruitpoeder werd gevonden aan de binnenkant van de voorzak van El Bali's trui, iets dat volgens de ballistische expert enkel mogelijk is als hij daar een wapen had verborgen, of als hij tijdens de schietpartij zijn handen in die zak heeft gestoken. Volgens El Bali heeft hij dat laatste alvast niet gedaan.

Beeld REUTERS

Uit de processen-verbaal die van de schietpartij zijn gemaakt, blijkt bovendien dat er vanuit het appartement twee schoten worden afgevuurd met een handvuurwapen, op een moment dat Amghar en Ben Larbi al aan het vuren zijn met hun kalasjnikovs. Het wapen dat die schoten heeft afgevuurd, werd vlakbij het dode lichaam van Soufiane Amghar getroffen, in de achterkamer van het appartement. El Bali blijft erbij dat hij dat wapen niet heeft aangeraakt.

"Op dat wapen zijn ook zijn vingerafdrukken of DNA niet gevonden", zei meester Sébastien Courtoy, El Bali's advocaat daarover.

Volgens de verdediging van El Bali bestaan er ook beelden van de politie-interventie. Zo zouden er in de flat waar de terroristen zich schuilhielden, vier verborgen politiecamera's gehangen hebben.

"Die zouden weliswaar net voor de inval uitgezet zijn maar we hebben redenen om aan te nemen dat er wel beelden zijn", zei meester Courtoy. "Zo is er een proces-verbaal opgemaakt op basis van "technische observaties", wat moet verwijzen naar camera-beelden, en is het algemeen bekend dat de interventie-eenheden van de politie uitgerust zijn met GoPro-camera's."

Alvast dat laatste argument werd door het federaal parket weggelachen. "Ik heb nog nooit een GoPro-camera gezien op een agent van de interventie-eenheden", zei procureur Bernard Michel. "Het klopt dat er beelden zijn van de interventie maar dat zijn geen gerechtelijke beelden en ze maken dus geen deel uit van het debat voor de rechtbank. Bovendien zijn ze niet dienend om te zien wat er in het appartement gebeurt. De enige beelden zijn van buiten het appartement."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234