Terreurdreiging
Terreurverdachte 72 uur aanhouden gaat oppositie te ver
Moeten terreurverdachten tot 72 uur vastgehouden worden? De maatregel zorgt voor onenigheid in de terreurcommissie. "We willen geen achterpoortjes."
De commissie Terrorismebestrijding, opgericht na de aanslagen in Parijs en de dreiging hier, zou vandaag de verlenging van de aanhoudingstermijn stemmen. Terreurverdachten kunnen dan langer opgesloten worden, zodat de politie meer tijd heeft om een dossier samen te stellen.
Zou, want na informeel overleg gisterenavond is de commissie afgelast. Voor een verlenging van de aanhoudingstermijn is een grondwetswijziging nodig en bijgevolg de steun van de oppositie om aan een tweederdemeerderheid te komen bij de stemming. Die steun blijkt er nog niet te zijn.
De oppositie vindt de verlenging van 24 uur tot 72 uur voor terreurverdachten te ver gaan. Iets wat alle specialisten (de parketten, onderzoeksrechters en academici) die in het parlement zijn gepasseerd beamen. Er wordt bovendien een ongelijke behandeling geïnstalleerd van terreurverdachten.
Ook binnen de meerderheid waren al langer twijfels. Commissievoorzitter Koen Metsu (N-VA) had daarom een compromis uitgewerkt waarin de verlenging van de aanhoudingstermijn van 24 uur tot 48 uur, voor verdachten van alle misdrijven. Van een uitbreiding tot 72 uur was officieel geen sprake meer.
In het voorstel zat echter een achterpoortje, waar gisteren velen over struikelden. Onderzoeksrechters zouden in uitzonderlijke gevallen de arrestatietermijn alsnog kunnen uitbreiden, tot 72 uur. Dat kan via artikel 15bis van de wet op de voorlopige hechtenis, die een verlenging toelaat na motivering.
Metsu benadrukt dat hij de komende dagen bij alle partijen verder zal zoeken naar een draagvlak. "Het gaat over de uitbreiding van een vrijheidsberoving, wat niet te onderschatten is. We blijven naarstig doorwerken. Ik meen te ervaren dat er witte rook in zicht is." Donderdag is er nieuw overleg.
Nog veel werk
Hans Bonte, de terreurspecialist van sp.a en burgemeester van Vilvoorde: "Ik heb het gevoel dat de meerderheid er zelf nog niet uit is. Ze hebben ook geen strategie om de oppositie te overtuigen. Als we niet opletten wordt de terreurcommissie het bewijs dat in het parlement niets beslist raakt."
Hetzelfde geluid bij Stefaan Van Hecke (Groen): "We willen geen akkoord met achterpoortjes. Er is nog veel onderhandelingswerk." Zijn partij is sowieso geen fan van een verlenging van de aanhoudingstermijn tot 48 uur. "Niemand mag langer dan 24 uur in een cel zitten zonder rechterlijke controle."
Het is niet de eerste keer dat de meerderheid zich verslikt in met veel bombarie aangekondigde maatregelen. Na de aanslagen tegen Charlie Hebdo begin 2015 lanceerde de regering het plan om voortaan zelf het terreurniveau te bepalen. Ook die maatregel bleek snel onhaalbaar en werd finaal begraven.
undefined