Woensdag 16/06/2021

22 maart

Terreurslachtoffers erkend, maar volstaat dat wel?

De slachtoffers van de aanslagen in Zaventem zijn nu ook officieel erkend. Beeld BELGA
De slachtoffers van de aanslagen in Zaventem zijn nu ook officieel erkend.Beeld BELGA

De slachtoffers van 22 maart worden nu ook officieel erkend. Ze hebben recht op een vergoedingspensioen en terugbetaling van medische en psychologische bijstand. De slachtoffers reageren verdeeld: 'Dit volstaat niet' versus 'een goede eerste stap'.

Het statuut van nationale erkenning voor slachtoffers van terreur had de nodige voeten in de aarde. Na de aanslagen van 22 maart werd er snel gedacht aan een officiële erkenning. Die was er namelijk nog niet. Een eerste voorstel werd terug naar de tekentafel verwezen, de tweede versie viel al veel beter.

Die keurde de Kamer gisteren goed. Slachtoffers zullen nu recht hebben op een vergoedingspensioen, een forfaitaire schadevergoeding na het overlijden door een arbeidsongeval of beroepsziekte. Ook worden medische kosten en psychologische zorg terugbetaald. Dat geldt voor zowel Belgen, als buitenlandse inwoners van ons land. Ook hun partners krijgen steun, tenminste als ze getrouwd of wettelijk samenwonend zijn. Als er geen partner is, dan komen ook kinderen, ouders of grootouders in aanmerking.

Te lage vergoeding

"Dit is een belangrijke eerste stap", zegt Philippe Vansteenkiste, voorzitter van V-Europe, een vereniging die zo'n 175 slachtoffers van 22 maart vertegenwoordigt. Vansteenkiste verloor bij de aanslagen zijn zus Fabienne, die in de luchthaven van Zaventem werkte. "Veel slachtoffers hebben psychologische bijstand nodig, sinds de aanslagen. Tot nu toe werd dat niet terugbetaald. Sommige mensen kunnen zich dat niet meer permitteren. Nu komt de staat tussen. Dat is toch ontzettend belangrijk."

Toch is niet iedereen tevreden met de nieuwe wet. Life4Brussels, bijvoorbeeld. Die vereniging spreekt en handelt in naam van enkele tientallen leden. Ze vindt de erkenning niet ver genoeg gaan. Respectloos en discriminerend, noemt Life4Brussels die. Zo zouden de schadevergoedingen veel te laag liggen, in vergelijking met wat bijvoorbeeld een verkeersslachtoffer krijgt van de verzekeringen.

Ook pleit ze voor een Garantiefonds voor slachtoffers, zoals in Frankrijk. Daaruit zouden de slachtoffers dan rechtstreeks kunnen worden vergoed. De organisatie riep de Kamerleden zelfs op om de wet niet goed te keuren. "Deze wet is gebaseerd op het statuut van oorlogsslachtoffers, maar dat kun je niet met elkaar vergelijken. We hebben geen aangepaste wet nodig, maar een origineel statuut, met rechtvaardige vergoedingen", zegt Valérie Gérard van Life4Brussels, een Française die een nichtje verloor in Maalbeek.

Gemiste kans

Een stapsgewijze evolutie tegenover een nieuwe, sterke tabula rasa, zo zijn de kampen verdeeld. Hoe dan ook blijft het wachten op een vervolg die deze wet uitbreidt. "Is alles opgelost? Zeker niet, maar er is een taskforce opgericht, er is begrip, er wordt naar ons geluisterd", reageert Vansteenkiste. "We beseffen dat dit niet heiligmakend is, maar we rekenen voor de uitdieping op het tweede wetsvoorstel van minister Geens."

Dat wetsvoorstel komt waarschijnlijk in oktober in het parlement. Het omhelst onder andere het zogenaamde subrogatiemechanisme. Dat betekent dat de overheid voorschotten kan uitkeren aan slachtoffers. De overheid vordert die dan terug van de verzekeraars. Zo worden slachtoffers veel sneller geholpen dan nu het geval is.

"We hebben vertrouwen, maar blijven met een kritisch oog kijken", zegt Vansteenkiste. Ook Gérard hoopt op die tweede wet, maar spreekt over een gemiste kans. "Dit volstaat gewoonweg niet. We blijven het risico lopen dat er simpelweg niets gebeurt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234