Maandag 27/09/2021

TerrorismeUpdate

Terreurproces in Antwerpen: 20 jaar cel gevorderd voor Iraanse diplomaat, tot 18 jaar voor drie anderen

. Beeld MLS
.Beeld MLS

De federale magistraat heeft vrijdag de maximumstraf van twintig jaar cel gevorderd voor de Iraanse diplomaat Assadollah A., de operationele commandant voor de aanslag op de bijeenkomst van de Iraanse verzetsbeweging MEK in Frankrijk. Voor uitvoerders Amir S. en zijn vrouw Nasimeh N. werd achttien jaar cel geëist en voor Merhad A. vijftien jaar. Voor het trio vroeg de magistraat ook het verlies van hun Belgische nationaliteit.

De vier beklaagden worden vervolgd voor poging tot terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, met name het Iraanse ministerie voor Inlichtingen en Veiligheid, dat oppositiebewegingen in binnen- en buitenland in het oog houdt en bestrijdt.

Het onderzoek was op 25 juni 2018 van start gegaan met een nota van de Veiligheid van de Staat. Die had van een partnerdienst vernomen dat er een aanslag op til was, waarbij een Belgisch koppel van Iraanse origine uit het Antwerpse district Wilrijk betrokken was. Het stel werd geobserveerd en had op 28 juni 2018 in Luxemburg een ontmoeting met Assadollah A. Wellicht werden toen het explosief en een enveloppe met 18.000 euro cash overhandigd.

Twee dagen later, op 30 juni 2018, vertrokken Amir S. en Nasimeh N. richting Villepinte, waar de MEK een grote conferentie hield voor twintigduizend mensen. Het stel werd tegengehouden in Sint-Pieters-Woluwe. In de toilettas van Nasimeh N. werd 500 gram springstof aangetroffen. Het stel had ook een ontstekingsmechanisme bij zich, alsook de enveloppe met 18.000 euro. De ontmijningsdienst DOVO bracht de bom tot ontploffing.

De politie sloeg het stel in de boeien. Ook Merhad A. werd diezelfde dag opgepakt op de conferentie in Villepinte. Op 1 juli 2018 werd Assadollah A. gearresteerd. Hij was op dat moment al drie jaar diplomaat op de Iraanse ambassade in Wenen - zijn accreditatie werd kort na de verijdelde aanslag ingetrokken door Oostenrijk - en maakt volgens het federale parket deel uit van het ministerie voor Inlichtingen en Veiligheid.

. Beeld MLS
.Beeld MLS

Assadollah A. runde vanuit Wenen een netwerk van informanten. Amir S., Nasimeh N. en Merhad A. moesten in ruil voor een vergoeding informatie inwinnen over de Belgische tak van de MEK en aan hem doorspelen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat vanaf maart 2018 de voorbereidingen voor de aanslag van start gingen. Assadollah A. reisde meer frequent naar Iran en had ook vaker contact met zijn informanten. Het stel uit Wilrijk kreeg toen ook de vraag of ze bereid waren om een aanslag uit te voeren. Ze gingen akkoord, op voorwaarde dat ze meer geld kregen.

Uit het financieel onderzoek blijkt dat de drie vorstelijk vergoed werden voor hun diensten. Amir S. en Nasimeh N. ontvingen respectievelijk 120.167 euro en 106.495 euro aan cashstortingen op hun rekeningen. In hun woning werd bij een huiszoeking nog eens 35.800 euro cash gevonden. Merhad A. ontving 226.000 euro cash. Van al die bedragen wordt de verbeurdverklaring gevorderd.

Op 19 juni 2018 nam Assadollah A. een lijnvlucht naar Teheran, waar hij de bom overhandigd kreeg. “Hij verstopte die in zijn diplomatieke koffer en vloog dus letterlijk met een diplomatieke bom terug naar Europa”, zei de federale procureur. Assadollah A. weigerde verklaringen af te leggen en ontkende simpelweg de feiten. Zijn advocaat beroept zich op de diplomatieke onschendbaarheid en immuniteit van zijn cliënt, maar volgens de procureur zijn die bijzondere beschermingsrechten hier niet van toepassing.

Amir S. en Nasimeh N. geven toe dat ze informatie doorspeelden aan de diplomaat, maar ontkennen dat ze mensen wilden doden. Het tuig dat ze kregen, was enkel bedoeld “om lawaai of vuurwerk te maken”.

Merhad A. was volgens de federale magistraat al jaren de ogen en oren van Assadollah A. op de bijeenkomsten van de MEK. “Ook op de dag van de feiten was hij de man ter plaatse. Hij moest controleren of het stel wel echt deed waarvoor ze waren ingehuurd.” De man beweert de diplomaat niet te kennen, ook al had hij bij zijn arrestatie een gsm op zak met slechts één nummer: dat van Assadollah A.

. Beeld MLS
.Beeld MLS

“Het signaal van de aanslag was duidelijk bedoeld om de Iraanse opposanten, van wie het merendeel uit schrik voor represailles naar Europa was gevlucht, erop te wijzen dat ze nergens veilig zijn voor het Iraanse regime, zelfs niet op Europese bodem”, zei de federale procureur, die alleen maar zeer strenge straffen gepast vond voor dergelijke zwaarwichtige feiten.

Donderdagnamiddag 3 december pleiten de advocaten van de vier beklaagden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234