Maandag 23/05/2022

‘Terreurnetwerk Al Qaida plant aanslag op Rijksdag in Berlijn’

De Duitse overheid neemt de dreigingen zeer ernstig. Op vele plaatsen is de politie in verhoogde staat van paraatheid gebracht, luchthavens en stations lijken wel belegerde vestingen. Bepaalde terroristische groepen hebben al ‘overwinnings-meldingen’ rondgestuurd.

Informatie omtrent een dreigende aanslag op de Reichstag, een enorme toeristische trekpleister in de Duitse hoofdstad, komt vanwege een ‘jihadist’. Ze was voor de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) de aanleiding om vorige week te waarschuwen voor een dreigende aanslag door islamisten, aldus Der Spiegel. Het blad vroeg zich onder meer af waarom de minister plotseling met die mededeling naar buiten kwam en er vervolgens geen duidelijkheid over wilde geven.

De informant, die blijkbaar wil breken met zijn groepering, vertoeft in het buitenland en heeft in de voorbije dagen meermaals telefonisch contact gehad met het Duitse bondsparket. Hij heeft het over een zeskoppig commando. Twee van hen reisden enkele weken geleden al naar Berlijn en zijn daar ondergedoken. Vier andere wachten nog op hun afreis. Het betreft een Duitser, een Turk, een Noord-Afrikaan en een man wiens identiteit onbekend is.

De aanslag op het hart van de Duitse democratie zou voor februari of maart gepland zijn. Een tweede aanwijzing waarop De Maizière zich baseerde, kwam van de Amerikaanse federale recherche FBI, aldus Der Spiegel. De waarschuwing luidde dat de sjiitisch-Indiase groep Saif een pact met Al Qaida heeft gesloten en twee mannen naar Duitsland heeft gestuurd om daar een aanslag te plegen. Ze zouden op 22 november in de Verenigde Arabische Emiraten aankomen, daar nieuwe papieren krijgen en doorreizen naar Duitsland. Ze hebben al visa voor het Schengengebied.

Verdachte pakketten

In Berlijn en andere grote steden is de aanwezigheid van de politie verhoogd: ze lopen op straat of staan verdekt opgesteld. De media vragen zich echter af of een politiemacht wel in staat is zelfmoordcommando’s te beletten toe te slaan. Op diverse plaatsen heeft Duitsland ook de afgeschafte controles aan grensovergangen opnieuw ingevoerd. Niet alleen auto’s maar ook internationale toeristische bussen worden strenger gecontroleerd.

Gisteren kregen patrouillerende veiligheidsmensen ook een duidelijke richtlijn van hun oversten. De Duitse politieleiding heeft haar manschappen opgedragen ‘onmiddellijk’ gebruik te maken van hun wapens als ze dat nodig vinden. Er mag in het geval van een aanslag niet gewacht worden tot gespecialiseerde agenten arriveren.

De politieleiding zegt de situatie onder controle te hebben, 24 uur per dag, de week rond. Natuurlijk is zo’n inzet niet heel lang vol te houden en daar speculeren terroristische groepen op. Het is nu al zo dat verscheidene deelstaten besloten hebben de vakantiedagen voor hun agenten in te trekken, wat in de kerstperiode in Duitsland bijzonder hard aankomt.

De terreurwaarschuwing begint ook al uit te draaien op terreurhysterie. Vooral onbeheerde stukken bagage doen de veiligheidsdiensten op de toppen van hun tenen lopen. In Hannover en Düsseldorf deed een en ander het treinverkeer in het honderd lopen. In het station van Hannover werd een verdachte zak opgemerkt. Omdat springstofexperts niets aan het toeval wilden overlaten, werd er een robot bij gehaald, die de zak met een welgemikte waterstraal onschadelijk maakte. De inhoud van de zak werd nader onderzocht. Intussen was het station wel gedeeltelijk ontruimd, met ettelijke vertragingen voor de pendelaars tot gevolg.

In het station van Düsseldorf werd de ICE-trein van Kiel naar Basel tot stilstand gebracht omdat er een verdacht pakket was gevonden. Daar bleek na controle alleen kleding in te zitten. De reizigers moesten zich intussen tweeënhalf uur nuttig bezighouden. In Köthen ten slotte brachten experts een verdachte doos die in de binnenstad was aangetroffen gecontroleerd tot ontploffing. De inhoud bleek ongevaarlijk, aldus een politiewoordvoerster. Straten werden tijdelijk afgesloten voor het verkeer.

Overwinning

Enkele terroristische groepen stellen dat op zich voor als een overwinning. “Door amper 3.000 euro uit te geven, hebben we de vijand miljoenen afhandig gemaakt.” Dat is te lezen in een mededeling die Al Qaida verspreidde. Er zijn wat spullen aangekocht en achteloos ergens achtergelaten of verstuurd, en dat heeft diverse staten die al opgescheept zijn met een economische crisis nog eens extra miljarden gekost aan veiligheidsmaatregelen. In het door Al Qaida verspreide magazine Inspire staat dat zulke acties “de vijand op termijn kunnen doen doodbloeden”.

De Jemenitische tak van Al Qaida zegt dat het heel veel geld gekost heeft om de twee ‘ladingen’ die vorige maand naar de VS werden gestuurd op te sporen. Ze hebben het over een nieuwe strategie op termijn om “de vijand financieel te doen doodbloeden”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234