Zondag 23/01/2022

Terreurdossiers zorgen voor te zware werkdruk voor justitie

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De terreuraanslagen in ons land hebben gezorgd voor een zware belasting van de justitie- en veiligheidsdiensten, die onvoldoende opgewassen dreigen te zijn tegen "een criminaliteit die geen landsgrenzen kent en steeds meer technologische en financiële middelen inzet". Dat stelt het College van procureurs-generaal, dat bevoegd is voor de uitwerking en de coördinatie van het strafrechtelijk beleid, in zijn jaarverslag voor de voorbije drie jaren.

redactie

Het College van procureurs-generaal heeft door "de bijzondere werklast die uit de vele lopende hervormingen voortvloeit" één rapport opgesteld voor de periode 2013-2015. Het verslag, dat Belga kon inkijken, verwijst ook naar de aanslagen in Zaventem en de Brusselse metro. "Eerst en vooral hebben de opeenvolgende dramatische gebeurtenissen, gaande van de aanslag op het Joods museum tot de terreuraanslagen van 22 maart 2016, gezorgd voor een zware belasting van de instanties die voor justitie en veiligheid instaan. De gespecialiseerde gerechtelijke en politiediensten hebben ten volle hun rol gespeeld en het onderzoek op professionele wijze aangepakt", stelt Johan Delmulle, de voorzitter van het College van procureurs-generaal.

"De goede wil van deze diensten alleen volstaat evenwel niet om het hoofd te kunnen bieden aan de bijkomende werklast en de uitdagingen van een criminaliteit die geen landsgrenzen kent en steeds meer technologische en financiële middelen inzet. Sommige wetten werden goedgekeurd om het werk van de speurders te vergemakkelijken. Dit is onvoldoende om de bijkomende werkdruk te compenseren en deze uitdagingen aan te gaan", besluit Delmulle, die voorheen aan het hoofd stond van het voor terrorisme bevoegde federaal parket.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

IT nauwelijks geëvolueerd

Vooral op het vlak van informatica hinkt het gerecht nog altijd achterop. "De situatie is nauwelijks geëvolueerd in positieve zin. De budgettaire middelen bleven immers al te beperkt om een aantoonbare vooruitgang te kunnen boeken", stelt het jaarverslag. "Deze situatie is zeer zorgwekkend. De in de loop der jaren opgestapelde vertraging is niet alleen een aanzienlijke hinderpaal voor de werking van het gerechtelijk apparaat, maar zal ook steeds meer financiële middelen vereisen om ze te kunnen wegwerken. Een performante informatica is nochtans onontbeerlijk om de organisatie te kunnen moderniseren."

Kwaliteit

Het openbaar ministerie wil "ondanks de tanende menselijke middelen en het alsmaar toenemend aantal opdrachten" blijven vechten voor een "performante en kwaliteitsvolle justitie", zegt Delmulle. "Desondanks zal het engagement van de leden van het openbaar ministerie alleen niet volstaan om deze doelstelling ook praktisch waar te maken. De regering en het parlement zullen zich evenzeer bereid moeten tonen met dit project daadwerkelijk mee te werken aan de modernisering van de juridische instrumenten, de organisatie en de werkmethodes."

Het College van procureurs-generaal is wel tevreden met de extra middelen voor terrorismebestrijding zoals de "in de potpourri II-wet vastgelegde kaderuitbreiding en de interdepartementale provisie terrorisme" voor 2016. "Alleen een sterk onderbouwde sectie 'terrorisme' van het federaal parket zal immers het openbaar ministerie kunnen helpen, samen met de gewaardeerde inzet van de lokale parketten, om in de toekomst op gerechtelijk vlak het hoofd te kunnen blijven bieden aan het misdrijffenomeen van het terrorisme dat de maatschappij ontwricht", besluit het college.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234