Donderdag 20/02/2020

Frankrijk

Terreur in de cel: Franse cipiers pikken het niet

Cipiers voeren actie in de gevangenis van Condé-sur-Sarthe. Het gevangenisterrein is gebarricadeerd. Niemand heeft toegang.Beeld AFP

Twee bewakers in een zwaarbeveiligde gevangenis in Frankrijk zijn neergestoken door een geradicaliseerde gevangene en zijn vrouw. Volgens de autoriteiten gaat het om een terreurdaad. De steekpartij zorgt voor boosheid en bezorgdheid onder het Franse gevangenispersoneel.

De terreuraanval vond plaats in de gevangenis Condé-sur-Sarthe, een van de zwaarst beveiligde penitentiaire inrichtingen van het land, in het noordwesten van Frankrijk. Rond 9.45 uur 's ochtends werd de 27-jarige Michaël Chiolo door twee bewakers begeleid naar de familieruimte van de gevangenis, waar hij zijn vrouw mocht ontmoeten. Daar aangekomen viel de vrouw de cipiers aan met een keramisch mes, waarna Chiolo hetzelfde deed. Een bewaker werd in zijn borstkas gestoken, de ander liep snijwonden op in zijn rug en gezicht. Beide cipiers zijn buiten levensgevaar. De messen zouden door de vrouw de gevangenis zijn binnengesmokkeld.

Volgens een woordvoerder van de gevangenis riep Chiolo 'Allah Akbar' tijdens de aanval. Tegen de politie verklaarde Chiolo dat hij Chérif Chekatt wilde wreken, de terrorist die in december vijf mensen doodde in Straatsburg. Volgens dagblad Le Monde hebben beide terroristen elkaar ontmoet in een gevangenis in Épinal.

Na de steekpartij verschanste het stel zich in de familieruimte van de gevangenis. De politie hield rekening met de mogelijkheid dat de vrouw een bomgordel om zou hebben. Politieagenten riepen het echtpaar meermaals op zich over te geven, zonder resultaat. Kort voor 19 uur viel een arrestatieteam de familieruimte binnen. De vrouw stormde naar verluidt op de agenten af en werd neergeschoten. Ze overleed kort daarna aan haar verwondingen. Chiolo raakte lichtgewond en werd gearresteerd.

Gemarteld en vermoord

Chiolo zat een gevangenisstraf van dertig jaar uit nadat hij in 2012 met twee anderen een 89-jarige man had ontvoerd, gemarteld en vermoord. In 2010 had hij zich tot de islam bekeerd. Volgens de autoriteiten is hij geradicaliseerd in de gevangenis.

Volgens de Franse minister van Justitie Nicole Belloubet lijdt het terroristische karakter van de steekpartij "geen enkele twijfel".

De terreurdaad in Condé-sur-Sarthe leidt in Frankrijk opnieuw tot zorgen over gevangenen die in detentie radicaliseren. Die zorgen zijn er al langer. In 2015 noemde toenmalig premier Manuel Valls gevangenissen "kraamkamers van het fenomeen radicalisering". In december 2018 leidde de aanslag van de in gevangenschap geradicaliseerde Chériff Chekat in Straatsburg tot hernieuwde aandacht voor de problematiek.

Van de ongeveer 70.000 gedetineerden in Frankrijk zijn er zo'n 500 veroordeeld voor terrorisme. Zo'n 1.200 gevangenen zitten straffen uit voor andere delicten, maar gelden wel als geradicaliseerd. Minister Belloubet zei dat voor die geradicaliseerde gevangenen "een aangepaste plaatsing" gaat worden gezocht. Het is trouwens niet de eerste keer dat Franse cipiers het slachtoffer worden van een terreuraanval van een gedetineerde.

Ook de terroristische steekpartij in Condé-sur-Sarthe zorgt voor boosheid en bezorgdheid onder Frans gevangenispersoneel. In een groot deel van de 188 Franse penitentiaire inrichtingen werd woensdagochtend door werknemers gestaakt of anderszins actiegevoerd. Bij achttien gevangenissen hebben cipiers de ingang van het gevangenisterrein geblokkeerd. Rond het middaguur waren de meeste blokkades opgeheven. De ingang van het gevangenisterrein van Condé-sur-Sarthe was 's middags nog altijd gebarricadeerd met brandende pallets en autobanden. Ook in de gevangenis van Rouen werd 's middags nog gestaakt.

De stakende cipiers eisen maatregelen die de veiligheid van het gevangenispersoneel moeten waarborgen, waaronder het vaker systematisch fouilleren van gedetineerden en bezoekers. Minister Belloubet zei desgevraagd maatregelen te overwegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234