Zondag 17/11/2019

'Terrasje doen met Bert en Ernie'

Cult vraagt iemand elke dag, de hele week lang, naar zijn voorkeuren, gewoonten en bizarre trekjes. Deze week: acteur-zanger Pieter Embrechts (43). Op 19 februari brengt hij met Onderwoud een nieuwe Nederlandstalige plaat uit. Vandaag heeft hij het onder meer over zijn leesgeheimen.

Welk boek ligt er nu op uw nachtkastje?

"Een aantal boeken. Eén heb ik gekregen als gast op het festival van de gelijkheid in Gent. Een ander is van de verdrietdokter - zoals hij zichzelf noemt - Dirk De Wachter: Liefde, een onmogelijk verlangen? Fijn en hartverwarmend om lezen. Verder ligt er ook een dichtbundel van Andy Fierens waar ik mee moet lachen: Grote smerige vlinder. Daarnaast ook Nefast voor het konijn van Hugo Matthysen met absurde kortverhalen waar ik nog harder om moet lachen."

Wat is de mooiste zin die u onlangs heeft gehoord, gelezen, geschreven?

"We filmden vorige week 's nachts in café In De Stad Aalst op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Na een paar uur begonnen een aantal klanten hun verhalen en miserie op tafel te gooien. Hartverscheurend en rauw. Het was duidelijk dat een aantal vaste cafégangers elkaar hadden gevonden in hun verdriet en elkaar steunden. Toen we na het draaien met de cameraploeg over de Turnhoutsebaan liepen, zei de cameraman stil: "Er zit veel vriendschap in ellende." Dat was er boenk op.

"Zelf schreef ik vandaag ook de titel 'Wishful drinking' neer. Lijkt me een mooie titel voor een Engelstalige plaat. Niet dat ik die plannen heb, maar de titel is er dan toch al. Ergens in de toekomst zou ik ook graag een volstrekt absurd Nederlandstalig album maken. Ook daar heb ik al een titel voor: Toen niemand cake. Nu de plaat nog."

Met welk strip- of romanpersonage identificeert u zich?

"Arthur, de broer van Lambik. Hij woont in een boom, draagt een bolhoed, loopt met een wandelstok en kan vlie'gen. Daar herken ik me wel in. Maar ook wel in The Silver Surfer. Er moet gevlogen worden, dat is duidelijk.

"Vroeger kon ik mij ook goed vinden in verschillende figuurtjes van Kamagurka. Het soort personages dat de meest ongepaste dingen zegt: zo'n man die op restaurant met zijn vork in een aardappel prikt en roept: 'Ober, mijn vork is vuil!' En dat vijf keer na elkaar." (lacht)

"In veel goede romans identificeer ik mij met het hoofdpersonage. Dat lijkt me doorgaans ook het opzet van de schrijver. Soms geeft dat verrassende dingen. In Stoner identificeerde ik me met Stoner maar in het boek Dit is alles van Aidan Chambers identificeerde ik me dan weer met een zestienjarig meisje. Goed geschreven dus."

Met welk strip- of romanpersonage zou wel eens een terrasje willen doen?

"Met Jerom. Gewoon om te checken of die met al zijn speciale krachten wel gewoon een pintje kan vasthouden, om te weten hoe luid zijn spreekstem is en om te zien of die zijn ogen niet moet opendoen als hij moet afrekenen. Kunnen jullie dat regelen? Anders: met Bert en Ernie op een terrasje hangen lijkt me ook niet slecht."

Bent u bijgelovig? Hoe dan of waarom echt niet?

"Ik ben niet gelovig. Ik gruw van geloofsovertuigingen die denken de waarheid in pacht te hebben. Daar komt alleen ellende van. Ik geloof wel in het belang van wat je doet als mens en de impact daarvan op alles rondom je. Maar dat zou ik geen bijgeloof durven noemen. Meer een bij-gevolg."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234