Vrijdag 18/09/2020

Kraken

Termont vindt nieuwe krakerswet nog te soft

Gents burgemeester Daniel Termont (sp.a).Beeld BELGA

Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) vindt dat de nieuwe krakerswet te soft is. Hij heeft zijn partij sp.a gevraagd om, nog voordat de wet donderdag definitief goedgekeurd wordt in de Kamer, een verstrenging voor te stellen. Maar volgens de meerderheid stelt Termont de zaken totaal verkeerd voor.

Zeventien Roma kraakten zaterdag in Gent een leegstaand huis. Geen typisch kraakpand, wel een prima verzorgde woning waar de vorige huurder net enkele weken weg was en nog geen nieuwe inzit. De politie kwam erbij en keek ernaar. Uiteindelijk vertrokken de Roma vrijwillig. Maar mocht dat niet gebeurd zijn, foetert burgemeester Daniël Termont (sp.a), dan had hij zelfs met de nieuwe wet –die donderdag gestemd zal worden in de Kamer – niets kunnen doen. 

Het probleem zit volgens Termont bij het feit dat de woning in kwestie onbewoond was. Nochtans: het wetsontwerp maakt wel degelijk alle vormen van kraken strafbaar. Ook het kraken van onbewoonde woningen. Alleen zal de kraker van een onbewoonde woning nog zeven dagen respijt krijgen om zijn zaak te bepleiten voor de rechter vooraleer hij aangehouden kan worden wanneer hij het pand niet verlaat. De meerderheid vreest dat de wet anders de toets door het Grondwettelijk Hof anders niet zal doorstaan. Het recht op huisvesting is immers een mensenrecht en het kraken van onbewoonde panden is vaak minder eenduidig dan dat van een bewoond pand. 

Het pand aan de Gentse Coupure Rechts dat afgelopen weekend werd gekraakt.Beeld Wouter Van Vooren

Geen poot

Maar ook voor bewoonde panden waarvan de eigenaar bijvoorbeeld op vakantie is, deugt de nieuwe wet niet, zegt Termont. "De procureur zal acht dagen de tijd hebben vooraleer hij effectief met een uithuiszettingsbevel komt. Dat wil zeggen dat de politie de krakers wel op dag één buiten kan zetten, maar geen poot heeft om op te staan wanneer die krakers vervolgens weer vrolijk binnenwandelen."

De Gentse burgemeester heeft zijn partij daarom gevraagd om een tegenvoorstel te doen. Zijn idee is om de termijn van acht dagen te verkorten tot twaalf of vierentwintig uur. "Er is toch een permanente wachtdienst bij de procureur. En op die manier kunnen we veel harder optreden."

Een voorstel dat Egbert Lachaert (Open Vld), een van de indieners van het wetsvoorstel, de gordijnen injaagt. Want, zo zegt Lachaert, Termont heeft een totaal foute lezing van het wetsvoorstel. "Nergens, maar dan ook nergens staat dat de procureur acht dagen tijd heeft om te beslissen over een uithuiszetting. Bij een bewoond pand zal de politie volstrekt legitiem de krakers kunnen uitzetten, daar komt geen procureur aan te pas."

Leugens

Hij wil dat Termont "ophoudt met leugens te verspreiden over een wet die hij zelf gevraagd heeft". Dat de krakerssituatie in Gent, in tegenstelling tot in de rest van het land, zo uit de hand is gelopen, is volgens Lachaert dan ook volledig op het conto van het Gentse bestuur te schrijven. Een bestuur waar Open Vld, samen met het kartel sp.a-Groen, overigens ook deel van uitmaakt. "Maar wij hebben als eersten aangedrongen op een plan van aanpak", legt Lachaert die vervelende situatie uit. 

Hij legt de verantwoordelijkheid volledig bij het linkse kartel en bij de Gentse politie, die volgens hem veel te voorzichtig optreedt. "Dat is een keuze. In Gent hebben ze altijd de zachte aanpak gehanteerd. In andere politiezones pakken ze krakers gewoon op. In Gent niet. Ik heb zelfs informatie dat die krakers geholpen worden vanuit de stadsdiensten: een medewerker die hen informeert hoe ze best reageren wanneer de politie aan de deur staat enzovoort."

Lachaert heeft een oproep aan Termont. "Stop met klagen en doe gewoon uw job", vraagt hij. De liberaal blijft erbij dat de Gentse burgemeester alles in handen heeft om fors te kunnen optreden, maar dat enkel de wil ontbreekt. Iets wat Termont op zijn beurt dan weer ontkent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234