Woensdag 28/07/2021

Termont verschijnt volgende week voor Optimacommissie

Burgemeester Termont en ook KAA-Gent voorzitter Ivan De Witte (links) worden volgende week maandag formeel verwacht. Beeld BELGA
Burgemeester Termont en ook KAA-Gent voorzitter Ivan De Witte (links) worden volgende week maandag formeel verwacht.Beeld BELGA

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) wordt maandagavond 29 augustus officieel verwacht op de Gentse Optimacommissie die moet nagaan of er in de omgang met de Optima Groep deontologische fouten zijn gebeurd. Begin augustus liet Termont via zijn advocaat nog weten niet officieel op de hoogte te zijn van de datum waarop hij verwacht werd in de Gentse Optimacommissie. Ook KAA-Gent voorzitter Ivan De Witte en bestuurder Philip De Hulsters worden die avond formeel verwacht.

Het is burgemeester Termont zelf die de commissie verzocht om De Witte en De Hulsters als getuigen te horen. De Hulsters is voormalig voorzitter van het directiecomité bij Ethias Bank, was tot juni 2014 lid van de raad van bestuur van Optima Bank en is momenteel zelfstandig financieel consultant. Termont wil overigens ook dat Johan Beerlandt, gedelegeerd bestuurder van Besix Group, gehoord wordt, maar die zou niet beschikbaar geweest zijn de laatste twee weken van augustus.

Termont reageerde begin augustus via zijn advocaat niet alleen gepikeerd dat hij nog geen formele uitnodiging ontving, maar ook dat er geen ontvangstmelding was van zijn vier brieven, waaronder een vraag om alle gemeenteraads- en collegebesluiten rond de bouw van het stadion aan het onderzoeksdossier toe te voegen. Ook dat laatste zou inmiddels gebeurd zijn.

In een brief van 8 augustus stelde Termont via zijn advocaat Patrick Devers voorts ook vragen over de wettelijkheid van de ad hoc commissie. In een reactie merken de voorzitter en de ondervoorzitter van de commissie op dat de gemeenteraad unaniem besliste over de oprichting, opdracht en werking. Ze kaatsen de bal terug met de suggestie dat klachten tegen gemeenteraadsbesluiten aan de gouverneur moeten ingediend worden. Die termijn van 30 dagen is inmiddels verstreken.

Spelregels
De commissievoorzitters vroegen tot slot nog aan de stadssecretaris een advies over het respecteren van de regels van de tegensprekelijkheid. Termont stelde in dezelfde brief van 8 augustus een aantal eigen spelregels voor, het is nog niet duidelijk onder welk reglement de commissie precies zal werken.

Verwacht wordt dat het horen van Termont en de twee getuigen maandagavond een tijd in beslag zal nemen. Ook zal de commissie zich die avond nog buigen over het verdere verloop van de werkzaamheden.

De meerderheidspartijen willen alvast dat de ad hoc commissie op drie avonden is afgerond. Dat lijkt alvast heel ambitieus, aangezien de verschillende fracties (op sp.a na) na maandagavond nog dertig mensen willen horen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234