Donderdag 29/07/2021

reportage

Termont bonkt op de poorten van Europa

Termont glundert bij zijn verkiezing als voorzitter van Eurocities. Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Termont glundert bij zijn verkiezing als voorzitter van Eurocities.Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Gents burgemeester Daniël Termont is verkozen tot voorzitter van Eurocities, een netwerk van meer dan 130 steden. Hij wil de functie gebruiken om zijn stem te laten horen bij de Europese Commissie. Termont wil een Europese senaat waarin steden hun stem kunnen laten horen.

"Prosecco per tutti", beslist Daniël Termont (sp.a) voor het hele gezelschap. De Gentse delegatie zit in een restaurant op een boogscheut van een Milanese conferentiezaal waar zonet een boek over stedelijkheid werd gepresenteerd, Making Cities. Er stond een chique walkingdinner klaar, maar Termont had er geen zin in. Als het erop aankomt verkiest de netwerker bij uitstek de gezelligheid van een besloten kring.

De twee Gentse co-auteurs van het boek lachen mee met de grappen en grollen - onder andere over luxejachten - die Termont uitwisselt met zijn drie medewerkers. Ook dat is een vorm van burgerparticipatie, het onderwerp van hun essay. "Gent doet het goed, maar het kan nog beter", zeggen Nils Roelandt (30) en Yonca Braeckman (33). De kern van hun verhaal is dat je problemen moet oplossen vanuit het niveau van de stad, waarbij je voldoende ruimte laat voor burgers.

Sommige problemen - armoede, de migranteninstroom uit Oost-Europa, vastlopend verkeer - komen in heel Europa voor, alleen vinden enkel de miljoenensteden een luisterend oor bij de EU. Een stadje van amper 250.000 inwoners is niet belangrijk genoeg, en daar heeft Termont al meermaals zijn ergernis over uitgesproken.

Dat verklaart waarom hij de voorbije jaren almaar actiever geworden is binnen Eurocities. Een netwerk dat 130 miljoen Europeanen vertegenwoordigt, kan net iets meer gewicht in de schaal leggen. Na twee jaar als vicevoorzitter is Termont kandidaat om het voorzitterschap over te nemen. Een bewuste strategie om zo gemakkelijker toegang te krijgen tot Europa, erkennen zijn medewerkers.

Termonts Gentse tongval worstelt met Engelse woorden vol r'en en sisklanken, maar als hij zijn collega-burgemeesters de volgende ochtend toespreekt, is zijn ambitie duidelijk: luid op de poorten van Europa's ivoren toren bonken. Hij suggereert om een Europese senaat op te richten waarin de steden zijn vertegenwoordigd. Zijn aanpak zou nogal een stijlbreuk zijn. De debatten op het congres in Milaan lijken vooral therapeutische praatsessies. Ieder doet zijn zegje en geeft braaf de microfoon door. Tot het de beurt is aan de Gentse burgemeester. Die schudt een manifest uit zijn mouw.

"Wij willen als steden directe toegang tot Europa. Wij kunnen u helpen uw problemen op te lossen", legt hij Jean-Eric Paquet, topambtenaar van de Europese Commissie, voor de voeten. Als enige spreker krijgt Termont applaus. "Revolutionair", oordeelt Christian Specht (CDU), schepen van Mannheim, over Termonts manifest. "Het is jammer dat er nu geen orgaan is om het Europese beleid te sturen vanuit de steden. We zouden daar een referendum over moeten organiseren."

Paquet schrikt een beetje. "Ik denk dat er een vergissing is, ik ben maar een bureaucraat. Ik kan niet namens de Commissie spreken", verdedigt hij zich. "Maar ik geef de boodschap door."

Chocolaatjes

Het circus van Eurocities strijkt de volgende dag neer in het Palazzo Reale, in de schaduw van de Dom van Milaan. Tussen tentoonstellingen van Rubens en Escher hebben ook de Europese steden een zaal te pakken gekregen. Om halfelf verschijnt Termont van achter de coulissen. Zijn collega-burgemeesters hebben hem net verkozen tot voorzitter van Eurocities. "Unaniem. Er waren geen tegenkandidaten. Ik heb ze daar allemaal uitgekocht met een zak chocolaatjes", grijnst hij.

Als kersvers voorzitter mag hij zo meteen Cecilia Malmström verwelkomen, de Zweedse eurocommissaris voor Handel. Die is toevallig ook in Milaan, zodat Eurocities een halfuurtje van haar tijd kan lenen. Termont leidt haar door het paleis, langs een collectie van overdadige halskettingen. "Na uw speech mag u er een kiezen", grapt de burgemeester.

Na Malmströms toespraak hebben de verzamelde delegaties geen vragen en wandelt ze van het podium. Termont sleurt haar er terug op. "Ik denk dat niemand anders het durft te vragen, maar hoe zit het nu met TTIP?", polst hij naar het vrijhandelsverdrag met de VS waarover veel ongerustheid bestaat. "Dat zit voorlopig in de koelkast", moet Malmström toegeven.

De rest van de zaal begint vragen af te vuren. De politica benadrukt dat de Commissie naar Eurocities zal luisteren. Termont staat te knikken, dat wou hij horen. Binnenbreken in Europa is zijn doel voor de komende twee jaar.

Het applaus van de zaal huldigt hem officieel in als voorzitter van het netwerk en Termont steekt een speech af vol oneliners. "En als de speeches te lang duren, kunnen jullie gewoon rondkijken naar deze magnifieke zaal", gekscheert hij. De aanwezigen lachen, niet voor het laatst. De Daniël Termont Show is begonnen aan zijn Europese tournee.

De stad Gent betaalde de reiskosten van deze reportage.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234