Zaterdag 29/01/2022

Tentoonstelling reikt kinderen alfabet van de vorm aan

'Een tuin vol vormen' toert langs Vlaamse culturele centra

Heusden-Zolder / Van onze medewerkster

Anne Milkers

Een tuin vol vormen' heet het jongste project van de vzw Rasa, en daarmee willen ze kinderen van zes tot twaalf op een speelse manier inwijden in de vormbeginselen van de kunst. Het educatieve project koppelt een bescheiden tentoonstelling aan een video van twee dansers in een choreografie van Thierry Smits. "Wie begreep als kind het woord 'vorm' ten volle?", vraagt Gerd Dierckx, coördinator van het productiehuis voor kind- en kunstprojecten Rasa. Het project probeert daarom kinderen een kapstok te geven om dat begrip al kijkend, spelend en met de eigen lichaamstaal te vatten. Dat soort drempelverlagende projecten maakt het door minister van Cultuur Anciaux opnieuw gelanceerde debat over cultuurparticipatie bijna vanzelfsprekend.

"Vorm is een van de basiselementen van de beeldeducatie", zegt Gerd Dierckx. "De tentoonstelling wil jongeren een alfabet van de vorm aanreiken." Dat gebeurt aan de hand van enkele bestaande kunstwerken van onder meer Luk Van Soom, Carlo Mistiaen, Jef Mouton en Paul Gees. Die werken zijn op basis van vormbegrippen geselecteerd. Ook zijn er foto's van beelden uit de natuur met merkwaardige vormen zoals een ruggengraat, microscopisch uitvergrote bloedplaatjes of plantensoorten te zien. Taalbegrippen die daarop betrekking hebben, maken het mogelijk om de vormen te benoemen en associaties te maken.

De kinderen bekijken en bespreken die dingen en gaan vervolgens zelf aan de slag met houtblokken, touw en ijzerdraad. De video met de dansers Michael Sears en Lucius Romeo Fromm in een choreografie van Thierry Smits geeft hun de gelegenheid die lichaamstaal te interpreteren en zelf te beleven. De choreografie is een productie van Dans in Limburg, een samenwerkingsverband tussen culturele centra en het provinciebestuur om de productie en de spreiding van hedendaagse dans te ondersteunen.

Gerd Dierckx onderstreept dat de projecten van Rasa bedoeld zijn voor kinderen en jongeren van vandaag en niet alleen voor het "publiek van de toekomst", zoals het cliché-beeld rond educatie dat nogal eens voorschrijft. "We willen kinderen als volwaardige partners kansen geven om hedendaagse kunst te beleven", zegt Gerd Dierckx, "en kwaliteit is perfect toegankelijk te maken voor kinderen. Men moet niet vervlakken of afzakken tot hun niveau. Je moet ze ook niet enkel leren wat betrekking heeft op hun ervaring. Je moet ze een andere, nieuwe leefwereld kunnen aanreiken. Zij hebben weinig moeite om de taal van de beeldende kunst te leren ontdekken. Maar de vertaling van de complexiteit van hedendaagse kunst voor kinderen is onze taak."

Met een tiental projecten gedurende de laatste acht jaar heeft Rasa een nationaal en internationaal netwerk uitgebouwd. De organisatie bereikt naar eigen zeggen dertigduizend kinderen op jaarbasis. "Als je alle kinderen de kans wil geven om met hedendaagse kunst kennis te maken, is de school de meest aangewezen plaats", zegt Gerd Dierckx. "Natuurlijk bereiken we dan ook minderheidsgroepen zoals allochtonen of kansarmen. Maar we benaderen die doelgroepen niet vanuit de idee van sociale segregatie. Onze projecten kunnen evengoed in een moskee in Mol of een Brussels gemeenschapscentrum staan. We gaan niet zover om onze projecten te brengen in bijvoorbeeld turnzalen in de scholen, omdat die daar gewoonweg niet thuishoren. Wel willen we het compromis maken om naar de culturele centra van het land te gaan. Zij hebben het voordeel van een lage drempel, zelfs al bieden ze niet altijd de beste mogelijkheden tot opstelling, omdat zij met beperktere middelen moeten werken."

Een tuin vol vormen. Vorm in beeld, woord en beweging, een samenwerkingsproject van de vzw Rasa en Dans in Limburg. Nog tot 6 december in het cultureel centrum Heusden-Zolder, tel. 011/53.33.15. Daarna tot eind 2001 te zien in meer dan twintig culturele centra van Vlaanderen. Meer informatie bij Rasa, tel. 03/776.86.88 of www.welcome.to/rasa .

Cultuureducatie

Vzw Rasa brengt cultuureducatie op maat van kinderen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234